Monday, March 5, 2018

Bukit Panorama, Sungai Lembing

Sambungan dari: Air Terjun Pelangi, Sungai Lembing

sampai je di Time Capsule Retreat, aku terus ambil kunci kereta dan bergerak ke Bukit Panorama!gigih la kan semata nak tick tick wishlist kitaa...dah penat pun gigih nak mendaki lagi...sampai kaki Bukit Panorama jam 12 tengahari...kosong jeee kawasan tu masa ni...kita parking kereta dan bergegas nak memulakan pendakian...gigih laaa pompuan berdua ni...
mendaki Bukit Panorama ni memang laaa dengan tangga, tangga dannnn tangga!rasa nak mencarut je bila tengok tangga masa ni...hahahaha...nonstop weh tangga diaaa...dah la masa awal tu curam gilaa tangga diaaa...mengah gilaaa masa awal-awal lagi..faktor dah penat trekking dan terik matahari juga tak berapa memotivasikan diri...hahaha...
lepas seketika mendaki anak tangga yang entah berapa ratus tu, kami sampai di kawasan tanah rata...dalam hati cakap, blom sampai rasanya ni sebab baru je lagi mendaki kan...ye betul kata hati...kat tanah rata ni ada tempat lepak...sempat la kami lepak melepaskan lelah sebelum memulakan pendakian anak tangga yang seterusnyaa....masa ni panas dia jangan cakap...perghhh terbakar!
seterusnya sebab lutut dah sakit naik anak tangga, aku dengan Zu mendaki di kawasan tanah...eksyen kan, tadi masa trekking siap lari-lari...ni hiking ada tangga, tak nak ikut...hahaha tapi sebenarnya syiok lagi hiking ikut tanah ni...lebih mencabar dan kurang sakit lutut laa pada aku...
dan kemudian sambung lagi mendaki anak tangga...masa ni memasing lemau dahhh...penat gila wehhh...tapi sebabkan semangat nak tick tick wishlist kann...kami gagahkan jugaaaa diri untuk terus melangkah...ada tempat berhenti dan duduk, kita duduk lama sikit...takde tempat duduk, kita berhenti rehat sekejap-sekejap je laaa...
sampai satu port leh ambil gambar pemandangan Sungai Lembing, kami layan la kejap view...kehijauan je la sebab Sungai Lembing ni memang dalam hutan kan...cantik dan tenang je view...dengan memasing bernafas macam nak pecah lobang hidung!hahaha penat wehh...dah la ko rushing kejar masa sebab nak check out nanti...memang saje carik pasal kannn...
dan selepas sejam mendaki, asyik ingat dah sampai puncak tapi depan tu nampakkk lagi tangga mencanak, Zu dah mula nak give up!aahh sudahh...selalu aku je yang rasa nak give up...ni dia plak...terpaksa aku motivate dia dan paling penting motivate diri sendiri juga...dan akhirnya aku nampak jalan tanah tanpa tangga...aku cakap ngan Zu, ok kita naik sampai atas ni jer...sebab ada pondok atas tu....dan aku rasa situ laa puncak Bukit Panorama ni...
sampai kat pondok ni, both of us dah exhausted gilaaaa...terus layan burger McD yang kami beli semalam di Kuantan...hahaha gigil-gigil memasing makan burger...walaupun dah sejuk kejung, tetap sedap wehhh...lagi tengah darurat ni kan, tu jer ada...layannn...
abes makan, aku sempat pusing keliling...aku ada nampak jalan menurun dan mendaki balik dari situ...so aku saspect tempat kami berhenti ni bukan puncak lagi...rasanya tak jauh sangat dah...tapi sebabkan kami dah kesuntukan masa, dan dua-dua pun dah penat gilaaa...tak sanggup nak teruskan perjalanan...so kami bergambar kat situ je laaa...hahahaha...
lepas tu kami pun mulai perjalanan turun...sengal gila lutut aku masa ni sebab turun laju-laju...melompat-lompat aku turun kan...hasilnya sampai post ini ditulis, aku takleh nak solat bawah lagi...lutut aku sakit, takleh lipat masa duduk antara 2 sujud tu...huhuhu...dan kami sampai di bawah selepas 30 minit melompat-lompat menuruni anak tanggaaa...hahaha...
then sampai di penginapan, kami pun bersiap...sempat la lelap mata 10 minit lepas mandi tu sebab penat gilaaaaa...dan akhirnya jam 2.30 petang kami pun check out...hehehe lambat sikit dari masa yang dijanjikan...nasib baik hari Jumaat, so takde orang check in kan...then kami terus meninggalkan Sungai Lembing menuju ke Kuala Lumpur...sempat singgah lunch ikan patin tempoyak di R&R Temerloh...dari Temerloh, Zu yang drive...plan aku nak tido tak jadi sebab sakan bersembang jer...masuk KL, masa orang abes kerja kan, sangap laaa melanguk dalam jammed tu...nasib bukan aku yang drive!hahaha...yeayy Alhamdulillah selesai 'worktrip' kami dengan 2 tick tick pada outdoor wishlist aku...hehehe...

4 comments:

  1. hahahaha...memang boleh buat mencarut tengok tangga tu..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kannn...tapi carut dalam hati je laaaa....

      Delete
  2. saya naik bukit panorama dalam hujan siap bawak payung lagi, lagi tensen hahaaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha lagi sangap kalo gituu...hahaha

      Delete