Thursday, September 12, 2019

Daytrip to Kuantan, Pahang & Kemaman, Terengganu: Part 2

Sambungan dari: Daytrip to Kuantan, Pahang & Kemaman, Terengganu: Part 1

dari Pantai Kemasik kami balik menuju ke Kemaman...sempat juga laa membeli keropok lekor dan keropok keping di tepi jalan, di Sri Geliga...masa sampai ni dia baru siap rebus keropok, dalam kenyang beli juga RM5 buat makan dalam kereta...dan sedapppp sangat kerepok lekor rebus tu weh...abesss aku dengan Dini makan, Amoi tak reti, biasa makan goreng je...hehehe
then kami duk search kedai batik sekitar Kemaman, dua buah tempat gak pusing tapi hampa semua dah tutup...huhuhu masa duk mencari tu nampak plak kedai roti paung panas...so demi mngubat hari lara kita tadi tak jumpa batik tu, makanya kita pi beli roti paung...hahaha harga cuma RM8, kami beli satu roti kaya, satu roti kacang...aku nak roti planta, abes plak...sedappppp roti paung dia...lembut dan panas...so nyummeh!perut macam nak meletup dah masa ni, non stop makan weh...huhuhu...
lepas tu kami singgah plak di Kedai Kopi Hai Peng di pekan Kemaman ni...wajib singgah sini sebab tempat nostalgia kami ni...dua kali kami ke sini sebelum ni, sekali masa roadtrip pantai timur, satu lagi masa nakpi mencandat sotong...hehehe so sebab kenyang melampau, kami cuma order satu roti je, share bertiga...then order kopi memasing...hehehe...layan la, dah kata mengimbau kenangan kannn...
then dari Kemaman kami balik semula ke Kuantan...masa ni adalaaaa masa lama sikit perut berehat kan...leh la mengosongkan perut untuk next destinasi...hahaha...perjalanan ambil masa sejam lebih gak, Dini kat belakang dah membuta...hehehe sampai Kuantan kami singgah ke Pantai Teluk Cempedak kejap...mana leh datang Kuantan tak jejak sini weh, kenangan silam masa matrik ni...hahaha...oh ya masa ni baru ingat nak bergambar bertiga dengan beg rotan kami...hehe aku bagi diorang sorang satu beg rotan...hehehe....
dari Teluk Cempedak kita pi layan dessert di Kula Cakes kejap...aku saje bawa diorang makan mango cheesecake ni...sekali both of them tak suka, manis sangat katanya...nasib ada choc cake tu, sedap kata mereka...hahaha makan 2 jenis kek je, sharing is caring katanyaaa...hehehe pastu posing sakan kat dinding Kula Cakes tu, nasib ada adik baik nak melayan kami...hakak hakak happy la dik sesekali travel bersama walaupun hanya ke Kuantan...hehehe 
pastu kami ke Masjid Negeri untuk solat...lega sangat masa ni dapat basuh muka, basuh kepala...rasa panas sangat masa ni...ye la duk main angin pantai kannn...haruslah berlengasss memasing...masa ni ada kenduri sempena pertabalan agong tu, so ramai gak orang masa ni...so kami pun tak lama la lepas selesai solat terus gerak...sebabnya ada satuuu lagi tempat nak terjah sebelum ke airport...
niat di hati nak makan celup tepung di Warung Paksu Maksu tu tapi tutup plak hari Selasa, kecewa betul...sib baik search jumpa Warung Celup Tepung Hujung Tanjung kat area Tanjung Lumpur tu...masa sampai tinggal sotong je, so minta dia goreng cepat sebab kami nak gegas ke airport plak lepas ni...kami ambil sekor je sotong masa ni sebab besar, sekali sampai banyak gila dan sedap gilaaaa...sebab dia goreng masa kita order tu...perghhhh sedap gilaaa, harga dalam RM29 je seekor besar gila tuuu...lembut je sotong dia weh...serious terbaik warung ni...lagi sedap kot dari Warung Paksu Maksu pada aku...hahaha
lepas makan sempat la aku snap gambar sekitar jeti berhampiran warung sementara tunggu diorang abes makan...kalo ada masa lama syiok gak bergambar kat sini, lawa...siap ada bot dan sampai...memang cantik laaa...niat nak tunggu sunset pun takdan, nak bekejar pulang kereta dan gerak ke airport plak...huhuhu...so dari sini, kami terus ke tempat sewa kereta, ambil staff dia dan terus ke airport...
sampai airport, sambung melanguk sebab airport kecik, takleh masuk awal...hehehe flight kami jam 8.10 malam...so sempat la solat sesiap kat boarding hall tu ada surau...then tak lama tu kami pun bergerak pulang...sampai KLIA2 kami berpisah dengan Amoi dan Dini hantar aku balik ke rumah...dalam kereta sempat laa sesi menginsafi diri yang makin bertambah angka di penimbang ni....huhuhu tapi sampai rumah nampak ayam masak kicap mak, terus makan bertambah!ingat aku je, sekali Dini pun samo...hampehhh!hahahaha ok dengan itu tamatlahhh daytrip kami bertiga ke Kuantan dan Kemaman...perjalanan mengimbau kenangan silam kami sambil sakan JJCM!next time boleh plan tempat plak guysss...muahciked!

4 comments:

  1. Best gak sesekali buat daytrip. tapi kuantan kene stay sbb ssana banyak makan sedap hihi

    hi DJ

    ReplyDelete
  2. Hurmmmmmm........jaga2 sis...jgn makan byk sgt...ingatan ikhlas dr sang perawat ni....hehehe

    ReplyDelete