Tuesday, March 13, 2018

Goodbye My Outdoor Wishlist 2018

huhuhu sedih gilaaa nih...aku kan walaupun suka acah-acah fit, tapi sebenarnya aku sakit lutut!kalo berdiri tegak tu ok lagi, tapi kalo nak bengkok kan lutut tu memang sakit...so aku menahan sakit la kalo ada aktiviti kena bengkok kan lutut...dan beberapa minggu lepas aku macam terlebih aktif kan...hiking la, masuk gua la, main handball la, masuk larian balapan la...dan macam-macam aktiviti lagi, makanya dah beberapa minggu juga laaa aku solat duduk atas kerusi...dan semalam, aku jumpa coach aku yang seorang physiotherapist...sembang punya sembang, dia suh aku xray lutut aku...sebab cerita sakit lutut aku ni dari sejak dia kenal aku tahun 2015 kan...lagi dia cakap tengok aku aktif sangat sekarang ni dengan hiking, running dan outdoor activities aku...dia takut makin teruk lutut aku...

so sebabkan malam tadi aku demam, aku dah 2 minggu on off demam aku, so aku decided awal pagi tadi ke Hospital Azzahra di Bandar Baru Bangi...untuk check darah...jumpa doktor, pi ambil darah then jumpa doktor balik...Alhamdulillah darah aku ok, takde tanda-tanda infection dalam darah dan paru-paru...denggi pun negatif...cumanya tangan aku sakit!dah lama tak ambil darah, so sakit sikit laaa...sobsss...
masa jumpa doktor balik semula tu, aku tanya dia pasal xray lutut...aku macam malas nak pi beratur kat Klinik Kesihatan...so pikir nak buat sini je terus sebab dah alang-alang ada kat hospital kan...doktor tu explain dan aku yakin dengan cara dia explain, so aku decided nak buat xray lutut kat situ je...terus doktor tu refer aku ke makmal xray untuk xray lutut aku...berdebar juga masa ni...tak ingat dah last aku xray bila weh...masa nak masuk kerja 11 tahun lepas kot...
dan lepas xray, aku jumpa doktor semulaaa...dannn as expected laaa, memang lutut aku especially belah kiri tu problem...leh nampak dalam gambar bawah ni yang belah kanan tu lutut kiri aku...ada serpihan sikit tu dah nak kena tulang atas kan...tu yang sakit tu...doktor advise aku supaya kurangkan berat badan dannnn kurangkan aktiviti yang memberi daya berat pada lutut...so terus terbayang coach aku pun cakap benda sama semalam...both nasihatkan aku untuk kurangkan running dan hiking...lebihkan aktiviti yang tak guna beban pada lutut seperti swimming dan cycling...hehuuu...
balik dari hospital, aku terus message coach aku tunjuk gambar ni...againnn nasihat yang samaaa...aku siap list semua running events aku yang aku dah register bagi kat dia...bising dia tak bagi pergi...aku cakap mahal tauuu bayar semua tu, ada sampai USD70 tau...sekali dia balas, Kak DJ running akak USD70 je, kos nak bedah lutut leh cecah USD5000 tau...huwaaaa rasa nak nanges!huhuhu esok aku nak jumpa coach aku nak bincang lanjut...tapi as of now, aku rasaaaaa aku kena simpan dulu wishlist aku ni...aku dah remove list ni dari side bar blog aku...sedih gilaaaa...tapi aku simpan sini, kalo-kalo nak rujuk semula di masa hadapan...
sedih weh...kalo ikut hati nak redah je sebab elok je lagi lutut kan...tapi bak kata coach aku, once dah teruk sok, no turning back dahhh...huhuhu kena inject la, silap-silap kena tukar kepala lutut yang belum tentu elok pun lepas tuuu...sobsss...takut dengarnya...terus ngiluuu je rasa lutut aku kan...huhuhu...sedih tapi pasrah...tengah pikir nak masuk swimming class laaa...doktor tu cakap tetap kena exercise gak sebab takut nanti lutut aku stiff lagi tak elok katanyaaa...baiklah doktor...saya cubaaa....huhuhu....

12 comments:

  1. maigod!! bab tukar kepala lutut so scary weh, huhuhu

    ReplyDelete
  2. Eh, dah lama juga DJ sakitnya dari 2015. Huhu... kesian. Tapi masa pergi hiking gunung angsi itu nampak tak ada problem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xteruk sgt lg dhito. Thats why nmpk. Cuma lately sy mkin terlalu aktif nonstop tu yg mkin sakit kot. Huhu

      Delete
  3. Ikut nasihat doctor dan coach. Lutut kita ni nak pakai lama. Jaga diri, jaga kesihatan. Semoga sentiasa sehat bertenaga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah aku cubaa...tp smlm dah cheatday dahh pi main volleyball...ada tournament ahad ni...hehehe

      Delete
  4. lepas nih kena jaga lebih lagi lah lutut dan kena kurangkan aktiviti lasak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul tu...boringlah hidup saayaa lepas ni...hahahah

      Delete