Wednesday, February 7, 2018

Hiking Bukit Gasing V2.0

sejak sejak jadi hakak acah-acah fit ni, blog dah penuh citer hiking plak dah...mana cerita JJCM ni?mana cerita travel ni...hahaha pasrah je laaa...blog skang dah kembali bersiaran mengikut turutan cerita sebenar dah...takde delayed post dah...semua hutang dah setel...hehehe so sebab takde aktiviti sangat pun, so marilahhh aku sambung cerita aku pergi naik Bukit Gasing buat kali yang kedua pada 13 Januari 2018...plan asal nak naik ngan Fida Jacob yang tengah nak pasang badan sempena hari perkahwinan beliau...tapi last minute sistur tak jadi datang sebab hujan...tapi kami yang lain proceed je la, sebab gigih kan...seawal 8 pagi aku dengan Nor, Zu, Ab dan Aju berkumpul di depan pintu gerbang Hutan Pendidikan Bukit Gasing...ingat lagi kisah setahun lepas, Ab lambat sampai sejam?bahana nya sampai sekarang kena cop suka lewat walaupun tu je rekod paling teruk dia...hahahaha...tapi masa tu aku baik la, tulis blog pun tak kutuk secara terang-terangan...hahaha nak tengok sini cerita Bukit Gasing V1.0...
masa dulu pergi, kami jalan sampai je jambatan besi di Kerinchi...tapi kali ni aim nak cari jambatan gantung...katanya ke situ lagi mencabar laa...so masuk tu menggagau gak la tak tau mana nak dituju...so ikut je jalan yang ada sampai penghujung jalan...jalan yang sama je laaa masa kami datang pertama kali dulu...cuaca memang mendung la masa ni...redho je la kalo hujan...
sampai di signage biru kuning tu kami ke kanan dan mula mendaki anak tangga...mengah jugak mendaki ni kan...dah la sejuk-sejuk camni...hehehe budak lain yang fit laju je la, aku yang fat ni jalan slow je...ikut pace sendiri...heheh kami jalan sampai di tempat meninjau tu...ada platform...masa jalan ni, eh nape cepat sampai sini?sini la lokasi Syahnaz pewai dulu tu...rasa dulu macam lama je nak sampai sini, ni cepat gila plak sampai...gitu, acah-acah fit dah kan...hahaha...
dari platform tu kami blur sebenarnya nak menuju mana...sebabnya kalo terus lagi macam sama arah ke jambatan besi duluuu jer...sekali diorang suh ikut situ gak nak ke jambatan gantung tu...but then nanti akan nampak signage kuning kat bawah yang ada pagar hijau belakang diaaa...so ke kiri la kita...jalannn je di sebelah pagar hijau tuuu sampai ke penghujungnyaa....
then nampak peta Bukit Gasing ni, dan kita ke kiri lagiii...dan teruskan berjalan...masa ni tak rasa hiking sangat la...lebih macam trekking...ada la menaik menurun...tak payah sangat laaa trek diaa...cuma nya basah sikit laaa sebab hujan sebelum tu kan...dan sejukkk....pastu ada la tangga nak kena daki sikit...
lepas dari tangga tu, ada kawasan rehat...eh terkejut aku nampak Ab tunggu kitorang...hahaha mesti dia segan ngan Aju kan...aku sempat cakap eh nak jalan dulu, jalan je la...haaa kau berdesup dia hilang!hahaha acah acah trail runner gitu laaa...hahaha tinggalkan kami berempat je...menyelusuri liku-liku kehidupan di Bukit Gasing...hahaha...Bukit Gasing ni banyak trek dia, so kena keep on tanya orang mana jalan nakpi jambatan gantung...
dan akhirnyaaa sampai juga kami di jambatan gantung ni...masa kat sini jumpa uncle tu ngan kawan-kawan dia...siap dia ingatkan aku, lepas jambatan gantung ni ada tangga steep...aku larat ke...gitu uncle tau...tak sure concern ke, atau tak yakin aku lepas...hahaha sis sentap la sikit...tapi Aju suh positif je mayb dia concern...kehkehkeh...
lepas dari jambatan tu, kami pun mendaki laaa tangga...dalam hati aku ok gak la tangga ni...takde la steep gila kan...pandang rendah nauu uncle tu kat pompuan gemok ni..gitu kau bongkak dan takabbur kannn...hahaha pas naik, then ada turun tangga plak lagi...sekali masa turun tangga tuuuu...tetibaaaa jeng jeng jenggg...
kat depan mata terbentang satu tangga yang tinggiiii gilaaa...kiranya ko kena turun tangga, sampai bawah, kena naikkkk balik tangga yang tinggi depan tuu...hahaha omggg ni ke tangga yang uncle tadi maksud kann..hahaha hambik kau sombong sangat kannn...hahaha mengah gak wehhh kat tangga ni...hahaha aku siap tak lalu tangga, lalu kat tepi-tepi tu...sebab sakit lutut lalu tangga tu lama-lama...lagi eksyen la sebab ada kasut hiking kann...takde la licin sangat...
tangga tak berpenghujung namanya nih...hahaha sejam gak berjalan dan mendaki dan akhirnya sampai atas tu, situ laaa puncak Bukit Gasing katanyaaa...takde view sangat pun...tu orang cakap tak syiok Bukit Gasing ni sebab takde view..almaklum, acah-acah hiker ni suka cari view cantik sikit sebab nak bergambar...hehehe tapi takde view pun, sakan je kami bergambar sambil berehat masa ni...
lepas tu kami pun bergerak turunnn...balik tu tak sampai sejam punnn kami jalan...masa sampai kat jalan mana tah, kami tak patah balik ikut jalan datang...sebab ada jalan lagi senang nak keluar...ada uncle tunjukkan jalan...kami akhirnya keluar tak ikut pintu gerbang, tapi ikut taman permainan kanak-kanak...
sampai bawah tu Ab pun dah sampai juga...apa lagi, bergambar la kita berlimaaa...kat atas tak dapat kann...pastu 3 sekawan acah-acah nak naik Kinabalu bersama pun bergambar bersamaaa...walaupun misi Kinabalu 2018 adalah gagalis...hahaha...
dan macam biasa la, sesudah selesai aktiviti #sweatisfatcrying, kita kena sambung dengan sesi #happytummy pulaaa...atas cadangan Aju, kami ke Restoran Anis Puteri yang terletak di Pantai Dalam...layan gilaaa banyak lauk kat sini...tapi sebab nampak ada nasi dagang lagi, layan la makan nasi dagang sampai penuh sepinggan besar!hahaha nasib laaa...exercise nya sikit je, makan je lebihhh...acaner nak kuwusshhhh?hahahaha

4 comments: