Friday, August 3, 2018

King of Kampung Kemensah 2018

tahun ni aku gatal pi register masuk King Run Series 2018...so ianya termasuklah King of Bukit Larut (KOBL), King of Kampung Kemensah (KOKK) dan King of Sungai Lembing (KOSL)...KOBL dah selesai pada bulan April yang lepas...entry pasal trip ke Taiping ni pun aku dah share kat sini...so seterusnya pada bulan Mei aku masuk KOKK pula...aku ingat kawan-kawan aku yang ramai register KOBL tu, register la sekali semua series kan...sekali dah dekat event, aku baru tau hanya aku dan Ab je yang register untuk KOKK!sadis gilaaa...mula laa aku merempan tak nak pi la, nervous la sebab sorang-sorang kan...aku cuak sikit kalo sorang ni...mula macam-macam imaginasi aku...huhuhu...oh aku sebut sorang, walaupun ada Ab, sebab dia masuk 30 km...aku masuk 10 km...dah tu kalo dia masuk 10 km pun, sah-sah kena tinggal gak sebab dia fit!aku fat!hahaha...tapi dalam taknak pi tu, aku suh gak Ab pi amik kan race kit...nampak gambar race kit, lagi laaa hati bertambah gundah gulana...nak pi ke tak pi...
sampai hari kejadian, aku sampai awal pagi di kampung Kemensah...duk parking dekat ngan tempat flagoff...sekali cuak berganda semua macam fit je yang datang...siap lengkap dengan running gear dan ootd kau...kira semua yang aku nampak level Ab laaa...aku dah cuak...mula la rasa nak balik je...hahaha Ab malas dah nak layan aku masa ni, dia blah je pi flag off...dia takpela serius runner...aku acah-acah je...huhuhu aku dah siap meesage Irma ajak pi minum je laaa...hahaha...but then tetiba aku nampak sorang mamat ni bambam gak macam aku, tetibaaaa aku dapat keberanian sarung kasut, dan warming up sorok-sorok tepi kereta...lepas tu baru bergerak ke tempat flag off...
punya la nervous, sampai nak senyum pun takleh dah masa ni...hahaha masa ni 30 km dah lari dah...so aku cuba menenangkan diri dengan berselpie...sekali ada mat salleh hensem tegur aku suh aku ketatkan tali kasut...eh, comel plak mat salleh ni...caring plak tu...terus hati yang gundah menjadi tenang...hahaha mula la aku kan...terus hilang nervous kau...hahaha...
dalam 7.15 pagi kami mula berlari...aku acah-acah je laaa lari kan...hahaha aku memang nak jalan je, cuma plan nak abeskan gak dalam cut-off time...insyaAllah boleh punya...hahaha masa KOBL dah jadi yang terakhir, apa salahnya yang ini pun jadi yang terakhir...gituuuu...dia macam puisi cinta tu la, biarlah saya bukan yang pertama untuk awak, tetapi biarlah saya menjadi yang terakhir untuk awak...eh...hahaha ok balik pada cerita larian, aku rasa dalam 2.5 km kami berjalan di atas jalan tar dalam kawasan kampung tu...memula ramai dengan aku, lama-lama takde orang dah...hahaha...
selepas 2.5 km berjalan atas jalan tar tu, sampai dah check point pertama yang merupakan water station...orang yang masuk 5 km, akan berpatah semula kat sini...yang 10 km dan 30 km akan terus perjalanan off-road...masa ni dah start mendaki dah...mengah weh...dalam hutan ni ada laaa jalan diaaa...cumanya agak sunyi sebab aku dah belakang kan...tapi route insyaAllah tak sesat...nampak clear jalan dia...so jalan je laaa layan perasaan...kadang turun kadang naik kadang mendatar...mengah juga...sesekali jumpa orang balik...pastu tinggal sorang...huhuhu...
dalam setengah jam aku berjalan tu, ehhh nampak mat salleh yang tegur aku tadi dah berpatah balik!gila lajuuu kau bang!hahaha aku baru terhegeh-hegeh nak naik dia dah patah balik...sempat gak aku menggedik wish good luck kat dia...hahahaha semangat balik aku nak berjuang menuju check point kedua kan...hahaha...berjuang sangat, sekali tak lama depan tu jumpa Bukit Tonggek...hambikkk dengan licinnya, dengan sempit dan curamnyaaa...orang plak dah mula ramai turun masa ni, payah gak aku nak naik tu....
lepas sejam berjalan, mula jumpa ramai dah berjalan...hahaha sebabnya diorang berehat kot tadi...so ada la geng bersembang kannn...hehehe...sembang sampai laaaaa kami sampai ke check point ke duaa...yeay seronok gila sampai juga kan, walaupun pagi tadi merempan nak balik dahhh...hahaha....happy gila, mamat yang sembang ngan aku tu siap cakap, sempat ni kita nak sampai sebelum cut-off time...hehehe...
aku lepak minum air dan selpie kejap je kat check point ke dua tuuu...lepas tu aku pantas patah balik...perjalanan masih jauuhhhhh...aku nak kejar cut-off time lagi kannn...hehehe...oh ya cut-off time adalah 2 jam 30 minit...hehehe...masa ni dah sejam lebih sikit dahhh...dah dapat reben biru dah, tanda dah sampai check point yang betul, sis tak main tipu tauuu...hahaha...
dan masa balik tu aku tak banyak ambil gambar sebab nak kejar masa dah...masa turun Bukti Tonggek tu cuak gak sebab kasut aku kasut running yang lama...licin weh...huhuhu kemain slow aku kat sini...kaki pun dah sakit dahhh masa ni....dah tiba masa nak kena beli kasut baru nih...hehehe...dan masa sampai di jalan tar semula, dah ramai dahhh jumpa orang lain...so jalan bersama-sama menuju kee garisan penamat gituu...hahaha...
sampai di finishing line jam 9.40 pagi, ngam-ngam 5 minit sebelum cut-off time makanya masih layak laaa dapat medal kan...hahahah dan again, orang terakhir yang sampai...hehehe kasik chance yang jalan sama ngan aku tu jalan dulu...hahaha bajet rekod la kan yang terakhir sampai...hahaha sampai tu terus lepak layan nasi lemak dan cendol...memang event Team Pacat ni suka bagai nasi lemak dan cendol eh...hehehe...
so aku rileks-rileks laaa...cari tempat duduk, melepak, makan, ambil gambar sambil main handphone...kali ni aku acah-acah baik laaa nak tunggu Ab abes larian...sebelum ni dia yang kena tunggu aku kalo dia masuk sama jarak ngan aku...pastu kalo dia amik yang lebih km dia, aku balik dulu biasanya...hahaha sambil menunggu tu aku poyo-poyo kat media social, gebang dapat habiskan trail run 10 km...hahaha sedangkan pagi tadi dah kecut perut abes dah kan...kemain kau eksyen ye!hahaha...
tapi dalam acah-acah baik aku tu, merungut gak aku apesal mamat ni tak sampai-sampai lagi...hahaha tapi sebab flag off time 10 km dan 30 km tadi tak jauh beza, so logik la dia lambat sampai dari aku kannn...so aku melepak melanguk gak laaaa menunggu abam fit sampai nih...aku rasa dekat sejam setengah gak kot aku menunggu...nasib baik ada sesi bagi hadiah, ada sesi sambut peserta pertama bagai...so memang meriah laaa kawasan tu...so takde laaa aku boring sangat...dan akhirnya sampai laaa Ab pada jam 12.15 tengahari...muka rileks je, siap kaki darah meleleh kena gigit pacat!hahaha kalo aku 30 km dah muka macam nak mati kot...silap-silap kena angkut pakai ambulans dah...tak pun drama jatuh tersembam depan finishing line tu...hahaha...
so then kami lepak makan dan minum...aku berkenalan dengan Zam, kawan Ab yang runner gak...diorang kenal kat previous trail run event...sakan sembang sebab Zam ni ramah gila kot...sampai Zohor gak la kami bersembang, lepas tu kami bergambar bersama dulu...baru la ada bukti ada kawan masuk sekali event ni kann...hahaha...
dan lepas tu dekat kul 2 petang kami pun balik...plan asal nak makan kat BBQ Lamb Kemensah pun tak jadi sebab dah penat dan kenyanggg makan nasi lemak dan cendol...entah bape bungkus aku telan nasi lemak comel tu...hahaha...okayy maybe ini run yang last aku masuk ngan Ab, eh ke ada lagi PKNS Trail Run 2018 baru-baru ni...hahaha sebab Ab skang sombong dah ngan aku sejak-sejak ada geng-geng runner hebat yang baru...so kita yang acah-acah runner ni dia tak nak geng dah...tak sekufu katanya...Eh...aku cakap ngan dia nak join next trail run yang diorang join pun tak kena layan tauuu...pfftttt...ok baiii! 
aku share gak gambar aku jumpa kat FB KOKK...ternampak kelibat acah-acah runner ni haaa...hehehe...gaya dah dahsyat dah tu, cumanya tak lari laaa...kita jalan je...almaklum berat badan terlebih...bahaya untuk lutut...hehehe...orang kuwushhh takpelaaa...hehehe...
balik tu singgah beli aiskrim mekdi sebagai reward berjaya abiskan larian hari ni...bangga ok dengan diri sendiri...hahaha sebabnya takut gila tak dapat abeskan pagi tadi...tak sangka dapat gak medalll...hahahaha wehuuuu so macam Doc Sheikh cakap laaaa...What the Mind Believes, the Body can Achive!gituuu...masa ni ko keluar madah pujanggel pujangga kan...pagi tadi kau keluar kereta pun ko taknak kannn...kahkahkahkah...
sampai rumah terus excited gabungkan medal...yeay tinggal satu lagi medal nak dapat kan iaitu KOSL pada bulan Oktober nanti...hehehe...ok yang ni lega sikit sebab Kak Ani dan family serta Syu dan kawan dia pun join sekali....takde la aku keseorangan lagi...huhuhu...

2 comments:

  1. woww... terbaiklah!!10km kot.. respek. part mat saleh tegoq, betoi2 memberi semangat nampaknya, hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha semangat membara tauuuu...

      Delete