Monday, November 3, 2014

VMY2014: Perak, Part 1 ~ Laksa Pokok Limau, Victoria Bridge & Sayong, Kuala Kangsar

Sambungan dari: VMY2014 : Pulau Pinang >Day 4.3< : Padang Kota Lama, Pasar Chowrasta & Restoran Kapitan, Georgetown

yeah hari terakhir kami di Pulau Pinang, sempat pergi breakfast di Roti Canai Transfer Road yang famous itu...masa mula sampai agak konpius, eh?ini ke kedainya...sempoi gilerrr...hahaha tapi belasah jer la kan...terus cari tempat duduk dan order!aku dengan roti canai double kari kambenggg...asie dan irma ambil kari ayam..pastu kami ambil lagi sorang satu roti goyang ewahhh!hahaha memang terbaek!aku suka...kari dia pekat likat melekat!sedap!roti canai harga RM1, kambeng RM3, ayam RM5...roti goyang pula adalah RM3....
selepas dah kenyang, niat nak menuju ke Penang War Museum terbantut...terus menuju ke Jambatan Pulau Pinang dan meninggalkan negeri ini dengan penuh kegembiraan...perjalanan yang sangat menggembirakan...dapat buat banyak benda dan makan banyak makanan yang aku teringin selama ini...Alhamdulillah...dan seterusnya, kami meneruskan perjalanan ke Perak pula!yeah...sempat singgah beli buah di Bukit Gantang...
tiba jer di Perak, kami terus menuju ke Kuala Kangsar!dan bertemu dengan sue di Laksa Pokok Limau...kedai ni terletak jauh sikit dari bandar Kuale iaitu di Kota Lama Kanan, jalan menuju ke Sg Siput...kat sini kami makan laksa telor goreng!1st time aku makan nih, menarik la jugak...harga pun cuma RM3.50 sahaja...masa kat sini, memandangkan aku cuba belajar untuk tidak minum coke, aku try la cola buatan tempatan....sekali aku jadi konpius!eh ni air cola ke, sarsi ke, fanta grape ke?huhuhu sadiss....pasrah jer laa...tiada pengganti dirimu oh coke....huhuhu
lepas dah isi perut, sue nak ajak kitorang pergi ke Victoria Bridge yang terletak di Karai, tak jauh dari situ...katanya bridge ni adalah salah satu jambatan keretapi tertua di Malaysia yang dibina sejak tahun 1897 dan digunakan untuk industry bijih timah...tapi sekarang dah tak guna laaa...dah jadi laluan penjalan kaki dan motor jer...dengarnya plak sekarang ada laaa tangan-tangan jahat cuba curi besi kat sini...haish papetah perangai tuh....masa naik kat atas jambatan ni, agak gayat gak la sebab dia tinggi dan berlubang-lubang kan...nampak plak kereta lalu lalang kat bawah tu...ate gayat le mike...
lepas tu kami pun menuju semula ke pekan Kuale...tapi sempat berhenti di Sayong...kalo nak tau, di Sayong ni lah tempat asal labu sayong....memang murah giler beli kat sini...irma dan asie siap memborong tuh...hehehe layan kan aje laa...orang duit berkepok gitu laaa...hahaha setel memborong, kami pun meneruskan kembali perjalanan menuju ke pekan Kuale...

18 comments:

  1. kuih banjir sampai tak nampak roti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah tu yg sedap hingga mjilat jari tuh...hehehe

      Delete
  2. Susah nak jumpa buah tampoi tu... kat Tampoi pun belum tentu ada...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha btol lah en mie, xjupe kat tampoi nih..hahaha saya pun 1st time mkn.xkna kt tekak sgtlah..hehe

      Delete
  3. orang kuale pun belum makan lagi laksa telur goreng Pokok Limau...huhu..welcome to my hometown..

    singgah..berkomentar di sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe aiyak orang kuale pun tak makan lagi?hehehe ke orang kuale ada port lagi baekkk punya nak makan laksa?hehehe thanks bersinggahan kat sini...

      Delete
    2. selalunya kalau balik kampung, mak masak sendiri kuah laksa, jarang sangat dapat makan luar..huhu tapi laksa yang popular sejak zaman akak sekolah dulu - Laksa Pak Ngah, lokasinya belakang Sek Men Tsung Wah, dah byk kali masuk TV, majalah 3 lah, JJCM...dah commercialised sekarang..

      Delete
    3. oo yeke...sedapnyaaa mak masak...hehehe oh pernah dgr laksa pakngah tu...tapi tak pasti kat mana...boleh la try next time kalo ke kuale...hehehe

      Delete
  4. pernah makan sekali jer dekat roti canai transfer road tu, dah lupa jalan nak ke sana, tiap kali balik kampung ignat nak singgah dulu, tak pernah jadi plan. tengok kuah pun dah slurppp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jauh gk tu orga nk msuk ke dlm pulau smata nk pi mkn roti canai...gigih sungguh tu...tp demi mkn yg lazzat kan.hahaha

      Ktorg pun ikut waze jer aritu orga..bkn reti sgt jln penang nih..hehe

      Delete
  5. lama tak singgah....best coretan sehingga nak terjah sana lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe apa lagi mkl...jom la terjah!

      Delete
  6. Sebab aku xmakan kari so aku rasa roti canai tu aku akan bantai berkeping2. Sekali ngan roti goyang ewah ko tu hahaha. Nanti aku pinjam iti ko eh, sila halalkan. Victoria Bridge tu x aci ah. Haritu nak gi masa aku kat Perak tapi x dan sebab sesat. X wujud waze lagi time tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko xmkn kari xleh ar mkn.nasi kandaq sampi loqlaqq..hahaha mkn roti goyang tu kna goyang pinggul skali tau..hahaha

      Iti boleh jer...tp xpublish sini laa...nnti aku msg..zmn tok kaduk ke ko pi perak tu..hahaha

      Delete
    2. Aku makan nasi kandaq tapi kari tolak jauh. Hahaha xmasuk tekak ah.

      Masa aku gi Kellies Castle tu lah. Xde tok kaduk sangat tapi aku xkenal waze lagi. Fon pun x semart lagi hahaha.

      Delete
    3. kalo tak de kari tu namanya nasi campuqqq bukan nasi kandaqqq...hahaha aku mmg giler kari...lagi yg pekat, likat tuh...perghhh....

      ye la kan, waze tu baru la setahun 2 thn ni glemer kan...kalo dolu orang pakai peta jer laaa...hehehe semak fon ni fragile bebenor...3310 jugaaa yang best....siap leh menari2 lagik...hahahaha

      Delete
  7. Ya Ampun DJ!!!...kuah melimpah..kari mmg nampak meletup..terus membuka selera JM pepagi nih..nyesal baca waktu pagi hahaha..mmg sempoi ahh kedai ni tepi jln je..Menu tu pun lagi sempoi..murah pulak tu

    Berani nye ko DJ berdiri kat atas jambatan tu..jalan sampai ke hujung x..ke berdiri semata2 nak bergambar je ahahahah

    Tak beli ke Labu Sayong tu dgrnya kalau letak air mineral kt dalam labu sayong tu ..airnya nanti sejuk seperti dalam fridge..ntah lah x pernah buat..dgr cakap2 prg je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg meletopsss rasa dia jm...haha aduhai teringat2 plk..cuma keadaan kurg hygienic sket laaa..hehehe jmbtn tu diri kjp je sbb gayat!hahaha diri kjp dan dkt tu pun dh rasa sparuhnya jiwa ku pergi katanyerrr...kuikuikui

      Yup org tu pun ckp gitu...sejukkk...tp xpnh buat pun...hahaha

      Delete