Thursday, November 20, 2014

Birthday Trip ke Brunei Darussalam: Hari 4.0 - Brunei Darussalam to Kuala Lumpur

Sambungan dari: Birthday Trip ke Brunei Darussalam: Hari 3.5 - Hotel Traders Inn, Gadong & Restoran Aminah Arif, Kiulap

hari terakhir di Brunei...kami malas nak bangun awal sangat sebab tak tau nak buat apa nanti...tapi bila dah bangun lambat, mula masing-masing kelaparan!hahaha dalam jam 11.30 pagi kami pun check out...tinggalkan beg di kaunter hotel dan berjalan mencari kedai makan...kat keliling hotel ni memang banyak kedai makan...takde masalah laaa...disebabkan duit ada lagi, eksyen tak layan kedai mamak...kami masuk ke Traders Cafe...aku rasa owner dia sama kot dengan hotel tuh...masuk jer terus ambil menu dan order...order pun bukan sikit-sikit...dasar perut besar ni...kami order roti bakar, pastu masing-masing ambil set nasi berlauk...dan kemudian tambah lagi dengan sayur dan buttered prawn...memang sedap dan kenyang tahap dewa kitorang sebab portion dia besar...total makan adalah $28.50...hambik kau....
lepas tu dalam kul 1 petang kami pun lepak di lobi menunggu jam 1.30 petang untuk naik airport transfer...bersama kami ada sorang lagi guest hotel...duk melayan internet la dulu kat lobi hotel dan memberitahu orang kampung akan kepulangan kami pada hari ini...hehehe...
tepat 1.30 petang kami pun bergerak menuju ke airport...dalam 15 minit jer pun dah sampai...masuk jer ke airport tu, aku macam pelik sebab kosong jer...aiyooo 1st time pi airport kosong gini...dah la tengahari plak tu kan...biasanya time cenggini mesti ramai orang kan....
kami berjalan hingga ke hujung sekali ke kaunter AA, baru la nampak ramai orang...walaupun dah web check in tetap kena beratur check document...masa tengah beratur dengar ada orang duk kalut sebab depa timbang setiap handluggage!takleh lebih 7kg!ahhh sudahhh...terus aku dan dini keluar barisan dan selongkar bagpack kitorang...mana yang leh masuk dalam sling bag tu aku masukkan dulu...dini siap tanggal selipar dan pakai kasut...sebab kasut dia berat...kemudian beratur semula dalam debaran...nasib baik laaa timbang ngam-ngam jer 7kg kan...hehuuuu
masuk ke dalam, memang tengah major renovation laa...takde kedai apa pun...masa pula banyak lagi sebelum boarding time...nasib baik laaa ada dibuka sementara The Coffee Bean...jadi kan demi membunuh masa sekaligus menghabiskan sisa-sisa $ yang adaaa, kami pun lepak di situ...sampai la dah hampir dengan boarding time, baru la kami bergerak...
sampai jer di departure hall, tengok ada lagi staff AA yang duk nak timbang beg...ape kejadahnya AA ni?dah la kami dah masukkan balik barangan dalam bagpack...aduhhh...terus kami malas nak masuk dulu...kat luar departure hall ni ada tempat duduk...kami duduk je menunggu di situ, sampai laaaaa nama ke announce!hahaha haaa dah kalut gitu, baru la staff tu pun kalut, jadinya takde la ditimbang lagi beg kami...hahaha aduhai leceh btol bape kali nak timbang tah...dan lepas tu kami pun terus menaiki flight dan meninggalkan negara Brunei Darussalam...perjalanan pulang adalah smooth dan kami selamat sampai di Malaysia pada jam 6.30 petang...abah dan adik dah siap tunggu...

Alhamdulillah selesai sudah ceritaaa perjalanan kami di Brunei Darussalam ni...berjalannya kejap jer, tapi punyalah banyak entry kan...overst!hehehe aku puas hati dengan trip kali ini...walaupun ramai orang duk cakap buat apa pergi Brunei?bukan ada apa pun kat sana...tapi pada aku, best jer Brunei ni...banyak jer tempat nak explore...kita cuma perlu buka buka mata, buka minda...it's not about the destination, it's about the journey...banyak yang aku belajar dalam trip kali ni...bukan semua yang kita rancang akan menjadi kan... =D

Cuma sedikit nasihat aku, kalo nak pergi Brunei ni mungkin tak perlu la nak pergi lama-lama sangat...kalo dapat 2,3 hari pun dah mencukupi dah...dan satu lagi, duit singapore boleh digunakan di Brunei tau...takde masalah memang sama jer ratenya...hehehe ok tak sabar nak tunggu trip tiup lilin dini ke oversea hujung tahun ni...semoga semuanya berjalan lancar...ada terdengar ura-ura tak best pasal destinasi kami nanti nih....aku cuma mampu berdoa, dan korang tolong doakan sekali yer...semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik nanti...Amin....

26 comments:

  1. Airport transfer dari hotel tu free je DJ?

    Hukhuk Brunei ni ala2 mcm takde pape tapi currency rate same mcm Singapore ... tu yg bile membeli rase mcm murah je tapi bile convert, telan air liur gak laaa

    Wehh entry2 ko banyak sangat makanan.. tertekan aku.. dari rase tak brape lapar, terus rase nak rembat big breakfast hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kna byr azra, tapi $5 je la...murahh bnding naik teksi...

      Haah aku rasa sbb dia ngara kaya tu rate ala spore tuh...hehe alaaa, tak DJ laaa kalo xde gmbr mknn...hehehe

      Delete
  2. Apa kes 2 kali timbang? dah tak kerja sangat ke? Btw, gambar nasi goreng yg ada telur mata kat atas dia tu buat aku terliur! kejam sangat ko ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la psl...panas btol hati aku masa.tu tau...papetah...

      Ehh telur tu x goyang sgt...klo lg goyang, lg best!hehehe

      Delete
  3. macam ktrng la....rasa brunei tak ada apa2....tapi bila tgk trip DJ syok gak la brunei ni...member pon kata brunei syok sbb dia pergi sana org brunei sendiri bawa jalan2....

    kebetulan masa dia begmbar depan istana, permaisuri balik dari mana ntah.....dia tunduk hormat macam tu...elok nak gerak balik, pekerja istana suruh tunggu...permaisuri nak bagi hadiah....dapt 1 sampul....masuk je kereta tgk2 dalam sampul tu duit brunei $100....happy tak terkata la sbb permaisuri sedekah :D

    tamat edisi brunei DJ....next trip tunggu DJ balik nanti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tak kenal maka tak chentaaa...gitu kan...hehehe tapi myb ikut preference org gak emy...macam aku ni semua pun enjoy janji berjalan, suka explore tempat yang di pergi...ada org mayb suka shopping, mmg tak seswai laaa kat Brunei kan...

      wahhhh bestnya dapat $100 dr permaisuri...aduhai apesal laaaaa masa ktorg pi sana aritu takde plak laaaaa permaisuri nak lalu...kalo tak dpt byg takk betapa besarnyaaa dinner kami!hahahaha

      hehehe Alhamdulillah....selesai trip brunei...pastu ada nak smbung trip visit malaysia nanti...hehehe

      Delete
  4. Seronok pulak baca pasal Brunei ni, terasa nak cari tiket ke sana. Tenkiu for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi kasut merah!next trip nak pakai kasut merah gak nanti nih...hehehe
      Thanks singgah sini...haaa tunggu apa lagi, silaaa la usha tiket...hehehe

      Delete
  5. perghhh... strict gak sampai 2 kali timbang... tapi ye la kan.. AA pun nak kayo jugak.. hahahha...

    dalam wishlist ni sebab asben nak pegi.. makanya kalau nak pegi Brunei.. x leh g ngan kawan-kawan.. kena g ngan family.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula pasal anil...stress tau...hahahaha hoih AA tak cukup kaya lagik ker...hahaha

      haaaa sbg isteri solehah harus lahhh menemani suami kannn....hehehe tapi mmg sesuai pergi dgn family...bawa org tua pun senang sebab makanan halal mudah sgt2...hehehe macam kat negara sendiri jer....

      Delete
  6. kalau dah ada tiket dalam tangan memang kerja menghitung hari saja kerjanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe betul tu kak...lepas satu, satu menghitung hari kan...hehehe tak koje lain btol dah ni...hehehe

      Delete
  7. Replies
    1. hehe comeykan gambar sudu garfu tuh....hehehe menu pun menarikk tau zila...

      Delete
  8. oooh baru tahu duit singapore bleh guna kat brunei... ^ ^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah aritu aku was2 gak nak guna...tp aku mmg bawak SGD....masa nak bayar tu try SGD, diorg mmg terima jer...beberapa tmpt gak aku try, OK jer...hehehe tp kat spore aku tak pnah try lg guna BND...hehehe

      Delete
  9. epot brunei la yg plg unfriendly sekali dlm hidup aku. aku siap gaduh lg ngn staff aa kat kaunter tu. dia yg silap tgk, pastu suh aku byr $600. mmg nak kena la kan.

    akhir sekali...ko balik jua..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betolll jea!aku setuju!rasa sedikit annoying bila beriya nak check gitu...pak tony pun tak berkira gitu tauu...hehehe amboi apesal dia nak suh bayar smpai $600 tuh?banyak tuuu....

      hahahah balik laaaa dekat jer....korg yg berautumn tu yg aku risau tak balik2...hehehehe

      Delete
  10. Tunggu entri DJ yang seterusnya...lepas ni ke mana pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe lps ni entry visit malaysia je laa mkl...hehehe

      Delete
  11. Tak pernah terfikir nak menjejakkan kaki ke Brunei ni maybe satu hari nanti insyaAllah. Rasanya kena follow trick DJ,tunggu last minit jangan bagi staff AA timbang. Aritu dekat Tokyo, boleh pula dia kata nak timbang bagpack sebab dia manpak macam berat sangat. so leh .2kg , terus tak bagi bawa masuk hand carry katanya dah lebih cheit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Radin! Tu la, aku pun kalo dengar cakap orang, memang malas nak pi Brunei ni...tapi tetiba dapat ilham nak complete jejak di 10 ASEAN countries, tu pergi juga Brunei dan tak sangka pula banyak tempat nak explore...hehehe ok jer, cuma tak payah pergi lama2...almaklum negara kecik...

      ooo Tokyo pun straight eh...dah tu kena bayar extra ke...bukan AA kalo last min ni mahal kemain ker...huhuhu masa kami di Melben pun kena gak...nasib ber4 masa tu, jadi kongsi-kongsi berat luggage...mmg payah sikit la kalo airport tu straight dengan berat handluggage ni, lagi untuk org2 yang jarang ambil luggage mcm ktorg ni.hehehehe

      Delete
  12. Apesal nk timbng bnyk kli tu? Ish ish... kt brunei beli brng bnyk2 kr? Tp mmg saya bnyk bca kt jepon mmg aax timbng hand carry. .. agak2 klu p 3hr 2 mlm cukup eh dj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu ler psl..kerek sungguh...huhu stress juga ktorg dibuatnyaa...xde plk shoping ape pun kan...

      Ok jer 3h2m...tp jgn ler smpi dh ptg, blik awal pg...hehe dh mcm 1day je kt sana...hehe atleast ada 2hari la nk berjln tu...sehari luar begawan, 1hari begawan...

      Delete
  13. Betul. Its not about the destination. Tu pasal bila orang tanya aku best x Brunei, aku duruh diorang explore sendiri. Sebab aku memang gi atas urusan kerja, pastu kena pula experience sedikit masam. Tu yang spoil. Lepas baca cerita Brunei ko barulah terubat sikit rasa hati nak explore Brunei nanti hahaha. Nak cilok iti ko tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe btol tu...best tak best ni subjektif...kdg tu tmpt xbest, tp accompny bg mmber yg best pun bleh jd best trip tuhh ..n ada gk tmpt best gilak tp partner spoil, bleh jd xbest gk trip tu kan...hehehe

      Okey aku tggu ko abes citer brunei dulu br bg keizinan cilok iti.eh?

      Delete