Thursday, November 6, 2014

Birthday Trip ke Brunei Darussalam: Hari 1.0 ~ Dari KLIA2 ke Brunei Darussalam

Sambungan dari: Trip Budget Dah Lari...

pada 13 September 2014 yang lepas, aku terbangun lambat sebab malamnya tak tido duk melayan drama korea...dalam pukul 9 pagi baru terjaga, menggagau dengan beg semua tak packing lagik!dini sampai rumah aku hampir jam 10 pagi dan terus adik hantar kitorang ke KLIA2...pertama kali menjejak kaki ke sini...aku agak excited!adik pun siap follow sampai ke departure hall sebab dia tak pernah ke sini juga...dah sampai sini, haruslah jangan lepaskan peluang bergambar di signage ni kan...akhirnya ada juga gambar aku kat sini...terus hapload di FB ko...kasik maklum orang kampung...hehehe
lepas dah check dokumen semua...tengok jam masih awal lagi...kitorang usha kedai kat area departure hall tu dan akhirnya masuk Dome...wallawei tak sedar dah nak ke tengahari, memasing duk order light-light jer...tapi dalam light pun, RM100++ juga makanan untuk kami bertiga pagi tuh!hahaha layan je la sekali sekala tekak mewah ni...dini ambil wild mushroom soup tu sangat sedap!aku ambil pancake biasa saja...maple syrup dia tak berapa sedap...terus aku rindu pada Pancake Parlour dekat Melbourne...terbaek punya pancake!
dah habis minum, aku ngan dini pun bergerak menuju ke boarding hall...masa duk lepak tu, terdengar announcement bagitau yang flight delay...terus message bagitau kat hasnan yang sedang dalam perjalanan dari Kota Kinabalu ke Brunei...hasnan ni la bakal menjadi drebar kitorang di Brunei nanti...member sama kerja ngan aku dolu-dolu, yang follow aku ke Korea tahun lepas...masa tunggu nak boarding, dinie duk menelan pelbagai jenis ubat...aku dah cuak dah ape kes minah ni...hahaha jam 1.30 tengahari barulah kami bergerak meninggalkan KLIA2....
perjalanan mengambil masa 2 jam 30 minit...dalam flight ada kecuakan mengingati peristiwa MH370 dan MH17...Al-Fatihah...bagi menghilangkan risau tak bertempat tu, aku pun layan minum lemon green tea dan lays...dan akhirnya pada jam 4 petang kami selamat tiba di Brunei International Airport....airport ni sedang major renovation, jadinya kena jalan ikut arah dan signage sementara yang dibuat....urusan immigration dan kastam berjalan lancar...tak rasa macam berada di luar negara pun...hehehe terus kami ke arrival hall nak mencari hasnan...aku bajet dia dah tiba...sekali tengok takde...aku message bini hasnan yang tak jadi pergi sebab tetiba dapat tahu mengandung...dia suruh tunggu jer hasnan kat airport tu...nanti pepandai la hasnan cari aku katanya...so kami pun tunggu je laaa...
lepas setengah jam tunggu, taknampak bayang si hasnan pun...perut dah berbunyi minta diisi...almaklum pagi tadi cuma makan pancake sajer...terus lah aku dan dini masuk ke dalam semula dan lepak di Burger King...order whopper set dengan harga $7.00 sahaja...murah kan...sila jangan convert hokey...hehehe lepas dah makan, hasnan tetap tak kunjung tiba...kami pun pergi solat dulu...
lepas solat, aku keluar dan cuba hubungi hasnan...sekali dia call aku!rupanya kereta dia problem beberapa kilometer nak masuk Brunei dah...haiyak...jadi dia terpaksa berpatah balik ke Limbang untuk cari mekanik...dia minta aku dan dini naik teksi dulu untuk ke hotel...maka pasrah la aku ketika ini...dalam hati dah mula tak sedap...aku tak study sangat pun untuk trip ni...sebab aku bergantung harap pada hasnan jer, dia pernah datang Brunei sebelum ni...lepas tu kami bergerak menuju ke kaunter teksi...harga fix $40 untuk ke Hotel Jeruton...masa ni mula nak convert duit...giler ko, aku cuma bawa $150 jer tau...sebab bajet nanti akan ke Miri dengan hasnan...jadi kalo tak cukup duit boleh tukar nanti...dalam duk berkira-kira tu, pasrah juga laaa kena naik juga teksi tu...aku memang tak study pun macam mana nak naik bas ker, ada ke bas?kalo nak ke hotel aku tu macam mana plak?hohoho sadis sikit masa ni...

perjalanan dari airport ke Hotel Jeruton yang telah aku book melalui Agoda adalah lebih kurang 30 minit...masa dalam teksi ni la pakcik tu bagitau kalo drive dari KK ke Brunei ni mau makan masa 7 jam!haaa?hasnan cakap ngan aku 4 jam jer...pastu kena keluar masuk Malaysia - Brunei beberapa kali..haiyak terus rasa bersalah dekat hasnan pula masa ni...huhuhu pastu pakcik cerita macam-macam mengenai rakyat di negara Brunei ni...jadi masa ni keresahan hati aku mula pudar...duk layan cerita pakcik pasal minyak murah la, subsidi sana, subsidi sini...kalo dengar dengan telinga kan, memang terasa bertuahnyaaaa rkayat Brunei...tapi kalo dengar dengan mata hati...gitewwww ayat aku kan...hahaha aku tetap rasa bersyukur dilahirkan di Malaysia...sebab tu aku cakap, travel ni boleh buka mata hati kita...buka minda kita...bersyukur dengan dengan apa yang kita ada jua akhirnyaaa...masa dalam teksi ni, ada kereta diraja beserta polis pengiring lalu...kena berhenti okeh kereta...bukan setakat ketepi sahaja...tanda hormat gitu....

sampai di Hotel Jeruton yang terletak di Jerudong, terus aku check in...bilik twin untuk 1 malam berharga RM118.55 sahaja...memang saja duduk di sini walaupun jauh sedikit dari bandar...konon nak hotel murah...dan apa nak kisah, sebab kami ada kereta...tapi bila dah jadi gini, buntu juga aku...tapi masih positif yang hasnan akan datang juga nanti...masa check in ni, orang tu minta $50/bilik as deposit...aduhai duit dah le tak banyak...sebabkan ada 2 bilik, kena letak $100 juga la aku...dah tinggal berapa je duit aku masa ni...sadis lagik....
masuk je bilik, lega sebab bilik selesa jer walaupun harga murah...terus berehat menenangkan fikiran...tak lama berehat, dapat message dari hasnan bagitau yang dia tak dapat datang...dengg!masa tu takleh nak pikir dah rasa nya...dia tak jumpa bengkel kereta yang buka di Limbang, jadi kena tunggu esok...aku nak marah pun takleh, dia pun mesti tengah susah hati tu kan...dah la jauh giler dah dia bawa kereta...jadi aku cuba tenangkan diri...aku cakap kat diri aku, takleh down, kena cool biar leh pikir rasional...sebab aku ada dini, kalo aku down kang dia pun down jugak kan...
jadi terus cakap ngan dini, kita kena sewa kereta ni...kalo tak memang takleh nakpi mana nanti...mau tiup lilin dalam bilik je aku nanti...hahaha jadi terus gigih dini mencari info kereta sewa...aku ada la dulu cari info, tapi rata-rata mahal dan cakap paling murah pun $70 ke $100...pitammm dah la nak kongsi berdua jer kan...sobss....sebabkan internet slow kat bilik, kitorang turun ke lobi...sementara dini gigih mencari info kereta sewa, aku plak pi minta map dan gigih study map...masa ni itinerary yang dah dibuat ala kadar tu dah takleh pakai sangat...memang bubar 100%!lepas beberapa cubaan untuk call kereta sewa dibuat gagal, kami macam dah malas dan pasrah...pikir takpela, sok je la pikir nak naik bas ke macam mana kan...

jadi terus kami decide nak pi Pasar Malam Gadong!dah kelaparan...minta hotel panggilkan teksi...sekali dengar harga $40!hoih mahal giler!tu baru sehala...kang nak balik hotel balik tak ke lagi $40?hohoho nehi...nehi...takleh jadi nih...duit dah la takde dah...sekali aku pi beli air minuman kat kedai runcit sebelah hotel tu, adik tu cakap ada kedai nasi katok berhampiran hotel tu...haaaa terus aku ajak dini ke sana je laaa...memula kami ke kedai-kedai di belakang hotel ni, rupanya salah daaa...paling takleh blah bila aku tanya kedai mamak tu mana kedai nasi katok...laju je dia cakap 'sini ada nasi katok, mari la masuk...murah jer'!hahaha gelak aku...hoi mamak ko ingat aku ni tak reti ke nasi mamak ngan nasi katok?hahaha aku cakap kat dia aku tak nak nasi katok mamak...aku nak nasi katok yang femes bak kata adik kedai runcit tu...baru la mamak tu tunjuk arah sebenar...hahaha

rupanya kena merentas jalan besar untuk ke kedai nasi katok ni...dari kejauhan dah nampak lampu-lampu kedai nasi katok ni...Kafe Asbi nama kedai nasi katok ni...nasi katok ni nasi famous di Brunei...alkisah nama diberi bila satu masa dulu ada family cina yang menjual nasi ni, dek sedap sangat orang sampai datang rumah nak beli...orang duk KETUK = KATOK pintu rumah dia..tu jadinya nama nasi katok...hehehe nasi katok ni ada nasi putih, ayam goreng dan sambal...

sampai di kaunter, mata aku dan dini dah rambang...sebab kelaparan dan kestressan...hahaha hoih stress boleh buat lapar tau...tengok plak harga nasi katok $1 jer?murah gilerr...terus tamak masing-masing order nasi katok double weh...hahaha pastu ambil juga sosej dan meatball cucuk tuh...tengok orang lain duk order iced lemon tea botol besar, kitorang pun nak jugak...sekali masa dini nak bayar tu, abang tu cakap harganya $6.50 untuk kami berduaa...haa?dini terkejut siap tanya lagi sekali...wehh apesal murah sangat nih?murahh ni...terus kami happyyy melupakan sebentar masalah yang dilalui sepetang tadi...hahaha
enjoy giler kami berdua makan nasi katok dengan  minum air yang sedap nih....sambil tak henti-henti gelak cerita pasal terkejut harga makanan yang murah tuh!hahaha again jangan convert oi..hahaha dah lapar tu kan, sedap jer makan nasi putih jer pun kan...air dia tu memang sedap...memang boleh habis la sebotol besar tu walaupun berdua jer...hehehe
selesai makan, kami pun berjalan pulang ke hotel...dapat jer internet, dini tengok ada email daripada satu website ni...aku pun tak ingat website apa...rupanya tadi dini sempat email tanya pasal kereta sewa kat website tu...orang tu dah reply dan bagi nombor telefon untuk dihubungi...kami layan sekejap internet di bawah, pastu adik reception kata diorang dah reset internet, so dah ok dah kat bilik...terus kami naik atas dan buat panggilan menggunakan telefon hotel ke nombor yang diberi...yeay happy terus dapat cakap dengan En Razali!harga yang diberikan untuk kereta wira adalah $50 sahaja!wah murah sangat tu berbanding yang aku tengok di internet...happy sangat...cara dia cakap pun macam tak berkira sangat dengan kitorang...

Sewa kereta murah di Brunei: 
Hubungi En Razali melalui talian +673 882 8971 
(boleh message, whatsapp, telegram atau call terus)

lepas letak telefon, dia whatsapp minta aku send info passport dan lesen aku...lepas dah setel semua, baru laaaa aku dan dini dapat berehat dengan tenang dan selesaaa....Alhamdulillah...sedikit demi sedikit, kedukaan kami tadi terubat...aku percaya Allah nak beri kitorang yang lebih baik nih....pasrah dan akhirnya rebahhh di atas katil...sambil senyum-senyum kelegaan...hehehe ok good night peeps!kita sambung perjalanan pada hari kedua kami di Brunei nanti....hehehe panjang plak drama hari pertama kan...sabar jer lah...

20 comments:

  1. nasi katok BD1 kan? masa aku p dulu makan yg dekat restoran mama.. sedap jugak..
    aah, makanan dia memang murah sikit. kalau convert pun masih reasonable kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg biasa mmg $1...tp kami amek yg double so tmbh sikit duitnye...hehe haaa aku dgr mama tu femes kt sana tp xjupe plk...hehe mmg murahhh...i loike.

      Delete
    2. Dzuli, aku pun macam kat Nasi Katok Mama. Resto tu kat bandar DJ, aku jumpa pun sebab menapak aritu. Kalau dalam kereta memang, apa pun aku xperasan.

      Makanan murah mampu ceriakan hati kan. Terus masalah yang menimbun rasa macam eh dah nak berlalu pergi. Gitu.

      Delete
    3. Ooo aku pas mkn skli, xde crik dh.byk lg food lain aku nk try..hehe yezzaaa mknn sdp mmpu mgubat duka lara di hati...hehe

      Delete
  2. Semua nyerrr murah di Brunei yerrr... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jugakkk...tambng teksi mahalll....sobsss....

      Delete
  3. kalau kene kat kt pon DJ lost rasanya....biasanya x study sangat sbb tau ada org yg expert kan :)

    aah KK - Brunei memang jauh....kt baca 2 kali... ingt miri - brunei....ke miri 2jam je...

    nasi katok kat sana memang mmurah...tp kt x makan pon aritu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la psl...rasa kelam kejap masa tu...nasib baik.boleh rasional balik pastu...tu la mmber tu ckp dkt jer, tu sibuk ajak dia dtg skali...huhu pasrah...

      Delete
  4. Nak jugak celebrate bufday kat obersi... gigih kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kasik can laaa en.mie...hehehe

      Delete
  5. uish baca pengalaman 1st day dah sadis.. tsk tsk.. harap 2nd day ok saja bahh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe haaa tgguuu la next story ye nk tau sadis ke idokk...hehehe

      Delete
  6. hoiiiiiiii.....i'm so soryy.....series aku rasa bersalah huhuuuuuuuuuuuuu.....=(

    Sedih aku....

    aku rasa x sampai 7 jam beb aku dari kk sampai border Kuala Lurah, Brunei. less than 5 hours mungkin. Lagipon petrol aku isi full tank sekali je kat KK sampai border than patah balik Lawas isi semula.

    Ampun maaf sekali lagi yer huhuhuuuuuu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha alaaa takde hal lah...atleast menda ni buat sebagai peringatan, takkan semua yang kita rancang tu akan berjalan dengan jayanya....hehehe

      kalo ko sedih sgt, sila belanja aku fridge magnet dari turki!aku nak dr setiap tempat!hahahaha

      ooo yeke tak sampai 7 jam?pakcik taksi tu ckp kat aku....sebab kena lalu byk imigresen...lag kalo musim cuti kan...lama sangkut kat immi jer...

      Delete
    2. Aahhhhh....tapi x da lama sangat bagi aku kat imigresen tu.

      Cuma kalau dapat orang depan kita yang tak ready serba serbi...cari passport x jumpa2....kin panas juga la kannn hahaha...

      InsyaAllah...=) aku g ngan mak aku beb...Ms. H tinggal. muhahaha

      Harap2 salji kikikikiiiiiii

      Delete
    3. takpela, next time kita pi coron nak?lawoooo woiiiii....hahaha dekat jerrr ngan negeri bawah bayu ko tuuuu...

      sian ms H tinggal...pas bersalin ko WAJIBBB bawak dia pi paris ok!tapi aku nak ikut laaa.hahahahah

      salji di istanbul???arghhh berdarah hati akuuuuuu!

      Delete
  7. Aku nampak je perkataan $40 untuk taxi terus ingat Pak Haji ko haritu hahaha. Memang diorang terpaksa cekik darah pelancong kan sebab nak dapat orang tahan taxi sangatlah payah kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kan..mmg teksi mhl gle sana..tp piki diorg susah dpt plggn tu jd cmtu kot..pasrah je laaa...nasib jupe keta sewa murah..fuhhhh

      Delete
  8. BogalakonTour Bandung terdapat perkhidmatan pemandu / pakej lengkap percutian ke Bandung dan Jakarta.

    Terdapat pakej percutian iaitu:

    Eksekutif Gold Package = pemandu, hotel, makanan dan tiket lawatan (per pax)

    Pakej Perak Busines = pemandu, hotel dan makan (per pax)

    pakej Bronze pemandu ekonomi dan hotel (per pax)

    Pakej pengangkutan pemandu = Service sahaja (per hari)

    Kadar Sewa Kereta sehari:

    Seat 6 Avanca, APV Luxio
    Bandung-Jakarta-Rm 250
    Tour Bandung-Rm 150
    Tour Jakarta-Rm 185

    Seat 7-8 Inova
    Bandung-Jakarta Rm300
    Tour Bandung Tour Rm185
    Tour Jakarta Rm215

    Seat 8-10 pregio
    Bandung-Jakarta Rm300
    Tour bandung Rm185
    Tour jakarta Rm215

    Seat 10-12 elf pendek
    Bandung-Jakarta Rm 330
    Tour bandung Rm215
    Tour jakarta Rm250

    Seat 15-19 elf panjang
    Bandung-Jakarta Rm400
    Tour Bandung Rm265
    Tour jakarta Rm300

    Seat 15 Hiace commuter
    Bandung-Jakarta Rm400
    Tour bandung Rm300
    Tour jakarta Rm330

    * Termasuk: minyak, bayaran letak kereta, tol, pemandu.

    * Tidak termasuk: bayaran masuk ke tempat-tempat orang pelancong untuk menyemak & Kereta.

    Sila Tuan Dan Puan memutuskan tempat lawatan Ikut program tentatif yang telah disediakan atau Ikut anda.
    Kami akan memberikan perkhidmatan yang terbaik,jujur,baik dan sopan.
    Syarikat kami adalah 100% Pemandu muslim dan tidak perlu bimbang tentang makan sedap dan pasti halal.

    Tempah Pantas sekarang dan dapatkan harga terbaik/murah dari syarikat kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    panggilan
    +62 8 12 21 21 567

    WhatsApp
    +62 8 12 21 21 567

    bogalakontour@gmail.com
    bogalakontour@yahoo.com

    www.bogalakontour.com www.sewakeretamurahbandung.com

    Mudah-mudahan maklumat yang saya berikan boleh memudahkan urusan percutian anda.

    Terima kasih.
    Wassalam...wr..wb.

    ReplyDelete
  9. BogalakonTour Bandung terdapat perkhidmatan pemandu / pakej lengkap percutian ke Bandung dan Jakarta.

    Terdapat pakej percutian iaitu:

    Eksekutif Gold Package = pemandu, hotel, makanan dan tiket lawatan (per pax)

    Pakej Perak Busines = pemandu, hotel dan makan (per pax)

    pakej Bronze pemandu ekonomi dan hotel (per pax)

    Pakej pengangkutan pemandu = Service sahaja (per hari)

    Kadar Sewa Kereta sehari:

    Seat 6 Avanca, APV Luxio
    Bandung-Jakarta-Rm 250
    Tour Bandung-Rm 150
    Tour Jakarta-Rm 185

    Seat 7-8 Inova
    Bandung-Jakarta Rm300
    Tour Bandung Tour Rm185
    Tour Jakarta Rm215

    Seat 8-10 pregio
    Bandung-Jakarta Rm300
    Tour bandung Rm185
    Tour jakarta Rm215

    Seat 10-12 elf pendek
    Bandung-Jakarta Rm 330
    Tour bandung Rm215
    Tour jakarta Rm250

    Seat 15-19 elf panjang
    Bandung-Jakarta Rm400
    Tour Bandung Rm265
    Tour jakarta Rm300

    Seat 15 Hiace commuter
    Bandung-Jakarta Rm400
    Tour bandung Rm300
    Tour jakarta Rm330

    * Termasuk: minyak, bayaran letak kereta, tol, pemandu.

    * Tidak termasuk: bayaran masuk ke tempat-tempat orang pelancong untuk menyemak & Kereta.

    Sila Tuan Dan Puan memutuskan tempat lawatan Ikut program tentatif yang telah disediakan atau Ikut anda.
    Kami akan memberikan perkhidmatan yang terbaik,jujur,baik dan sopan.
    Syarikat kami adalah 100% Pemandu muslim dan tidak perlu bimbang tentang makan sedap dan pasti halal.

    Tempah Pantas sekarang dan dapatkan harga terbaik/murah dari syarikat kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    panggilan
    +62 8 12 21 21 567

    WhatsApp
    +62 8 12 21 21 567

    bogalakontour@gmail.com
    bogalakontour@yahoo.com

    www.bogalakontour.com www.sewakeretamurahbandung.com

    Mudah-mudahan maklumat yang saya berikan boleh memudahkan urusan percutian anda.

    Terima kasih.
    Wassalam...wr..wb.

    ReplyDelete