Wednesday, July 4, 2018

7 Girls and A Guy in Lombok: Day 1.1

Sambungan dari: I'm in LOVE with LOMBOK!

seawal 3.30 pagi kami menaiki teksi menuju ke KLIA...travel kali ni saje je aku bawak beg tarik sebab malas nak angkut backpack dah...hahaha faktor usia barangkali...hehehe...sempat aku ambil gambar dengan bag tarik dan upload di media social, kemain mendapat kecaman sebab selama ni dikenali dengan backpacker kan...kahkahkah...hellooo aku travel ikut sukati laaa, takde maknanya backpacker ke apa...hahahaha...
sebabkan bawak beg tarik ni, kena laaa check in luggage kan...kalut gak weh, first time print sendiri tag, masuk dalam plastik dia tu dannnn scan sendiri beg!wahh hebat KLIA2 skang tau, self drop luggage dah...kalut gak la nak setelkan banyak beg tu kan...dengan first time lagi, berpeluh gak laaa...tapi mudah sangat lah!terbaik KLIA2!
selesai urusan luggage semua, kena laaa ambil gambar wajib depan pintu perlepasan antarabangsa ni kan...dengan tema purple, aku bersama Syahnaz, Zu, Fariha, Raja, Ema dan Irma akan bergerak ke Lombok!yeay!tak sabar dah ni...walaupun trip ni tak study apa pun, aku serah kat supir je bulat-bulat...supir pun main pilih je, orang kata mahal sikit, tapi aku malas ambil pusing...hahaha...oh ya masa ni baru 7 Girlssss je ada...A Guy tunggu nantiiii....hehehe...macam-macam spekulasi orang buat kat FB aku teka siapa A Guy tu...hahaha...
lepas immigresen dan kastam, kami pi carik kafe nak isi perut...sebabnya masih awal pagi...nak solat subuh pun tak masuk waktu lagi...sib baik laaa Puffy Buffy ni dah buka...layan laaa pastries dan roti yang ada...boleh la buat alas perut...
lepas makan nak solat, sekali surau penuh gilaaaa orang tunggu masuk waktu...boarding time kami pula 5.50 pagi...so siap-siap amikl wuduk semua, kitorang solat kat departure hall jer...hahaha lantaklah kan janji yang wajib kita tunaikan...Alhamdulillah selesai solat, semua dah kena masuk flight dahhh...
dalam flight memang aku tidooo jer...bangun jap untuk makan je, lepas tu tidooo balik!hahaha penat weh...perjalanan KL ke Lombok mengambil masa 3 jam juga...lama gak laaa...sebabkan dah lamaaa tak naik flight jauh ni, rasa sengal gak la pinggang...hehehe...sampai je Lombok, selesaikan urusan immigresen dan kastam semua, kami terus keluar dan mencari Mini Mart tempat yang dijanjikan untuk bertemu Asriel, guide kami di Lombok ini...
nampak je Asriel, menyengih dia dari jauh...tengok dia tak tulis nama aku tapi tulis nama dia...hahaha rupanya selama ni aku tak pernah bagitau nama aku...dia pun tak pernah tanya...hahaha so sepanjang di Lombok ni kami naik van Hiace ni...sebab rombongan makjemah ramai kan...untuk pakej dengan Asriel ni aku memang ambil all-in!senang cerita...harga pakej Rp4,400,000 untuk kami 7 orang...ianya termasuk van beserta supir, guide iaitu Asriel, bot laju private untuk ke Gili Trawangan, entrance fee ke Sade Village, air minuman yang sentiasa ada dannn jajan-jajan Indonesia yang best...Asriel suka beli keropok la, nampak orang jual makanan tepi jalan nanti dia beli kacang la...aku sukaaa...hehehe...kalo nak contact Asriel ni sila ke Instagram Asriel Haryadi...gambar dia memang cantik-cantik....memang terbaik service dia ni....
dari airport, destinasi pertama kami adalah mencari Nasi Balap Puyung...salah satu makanan wajib cuba kalo di Lombok yaaa...hehehe lokasi kedai tak jauh dari airport pun...tak sempat nak panas bontot dah sampai...asal taknak makan lagi, tapi takut lapar plak kan...so makan je lah!
trip kali ni boleh dinamakan trip es jeruk weh...sebabnya semua gila minum es jeruk!hahaha asal sampai kedai makan order es jeruk...hehehe Asriel pun dah gelak-gelak bila nak order minuman...hahaha...dan tadaaa nasi balap puyung ada banyak versi...aku amik yang pedas...so nyummeh ko campur segala macam sambal dan kacang semua tu...cumanyaaaa awat ayam tu kecil banget!tak puas makan...hahaha...
lepas makan, kami ke Sasak Village Sade yang merupakan perkampungan budaya suku kaum Sasak..iaitu kaum asli di Lombok ini...Lombok yang dikenali sebagai pulau seribu masjid ni memang dianuti oleh orang Islam secara majoriti...so kaum Sasak ni pun mostly adalah Islam...tiada entrance fee dikenakan...cumanya ada kotak donation masa nak masuk tu, so aku yang memegang duit group ni masukkan la sikit derma ke dalam tu...
masuk je dah ada sorang guide menanti dan mula bercerita pasal kisah kaum Sasak ni...dannn cerita yang kita semua paling nak tahu haruslah mengenai cerita lelaki Lombok yang menculik wanita yang disukai untuk dikahwini tu kan...hehehe so cerita yang sebenarnya yaaaa betul memang ada adat itu tapi ianya dengan persetujuan dahhh...maknanya masa ko gendong anak dara orang tu, dia suka dah kat ko...hahaha andai kata tak setuju gak, family perempuan kena cuba bawa dia balik semula dalam masa 24 jam...hehehe...gitu laa...kusyuk memasing dengar penerangan...almaklum takut terjatuh hati sama pemuda Lombok yang manisss ya mbakk!
lepas tu kami dibawa berjalan dalam kampung tu...semua rumah kat sini memang ada penghuninya...so takleh sembarangan masuk laaa...semua rumah atap daun lagi tau...tak sure daun apa...dalam plak dari tanah, tapi sejuk weh...kami masuk satu rumah tu, tak panas pun...tapi katanya mereka agungkan tahi lembu kat sini...so sanggup beli jauh-jauh tahi lembu untuk gunakan cuci rumah...lebih bersih katanya...
masa tengah jalan tu ada pohon cinta namanya...ahh sudah guide tu tersipu-sipu plak...lagi bila Asriel suh dia bergambar dengan kami...hahaha jangan ada yang terlekat sudahhh...lelaki Lombok ni memang betul laaaa attractive!baik, humor, sopan, penyayang, ramahhh...semua adalah...patut perempuan Malaysia mudah suka...eh. hahaha...
tengah berjalan jumpa plak dengan permainan budak-budak kaum Sasak ni...layan kan je laaa budak-budak paling muda ni main permainan tu...hakak dah matang, tak main dah benda gituuu...hehehe...simple jer permainan diorang kan...tak payah nak mobile legend la, PS4 la bagai...jimat duit...
then tengok ramai perempuan tua yang buat tenunan...hasil tenunan memang dijual di sini...kalo nak tu beli je laaa...kami semua memang tak beli apa langsung...sebab memang takde plan nak shopping sangat pun dalam trip kali ni...so bergambar je la kita...
dan akhir sekali sebelum keluar, sempat layan abang-abang main permainan kanak-kanak tadi...siap pukul kuat-kuat lagi tuuu...cuak gak laaa...ditambah plak effect gendang masa ni, haaa terjungkit-jungkit kaki kita yang menengok diorang main tuuu...hahaha...selesai persembahan tu, kami pun meninggalkan Sasak Village Sade ini untuk ke next destination!

6 comments:

  1. Seriusnya itu perempuan berlima dengar cerita abang guide... πŸ˜›

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha 6 sebenarnya tuu...kusyuk dgr bab anak dara kena lari oleh lelaki lombok...hahahaha

      Delete
  2. Replies
    1. Hahaha syiok la sekali sekala...tp kalo kat jepun ke korea payah gak...amu ada yg tertinggal train nanti...hahahaha

      Delete
  3. nampak atap rumah dia cantik la, unik.....best plak jalan ramai-ramai tengok..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe sesekali best la ramai2 ni..hehe tp xseswai smua tmpt nak reramai begini πŸ˜‚

      Delete