Monday, January 23, 2017

Mencari Bima Sakti di Pantai Klebang, Melaka

ini alkisah tahun lepas, sebelum bulan puasa lagi...hehehe cita-cita 5 wanita mencari bima sakti di Pantai Klebang, Melaka lepas tergoda melihat gambar bima sakti di Instagram Hakiim Mislam...lepas semalam menghabiskan masa menimba ilmu dengan sifu Ab di Semenyih, pada Sabtu, 4 Jun, aku, Dini, Dzuli, Mrs dan Azra gerak ke Melaka...sampai jer kami cari asam pedas dulu la kan...destinasi adalah Perhentian Kuih Kampung...layannn asam pedas sini memang sedap!disulami dengan ayam bakar yang simple tapi best...
lepas dah kenyang, sebelum check in, kitorang sempat singgah di Klebang Original Coconut Shake...dah datang Melaka kan, wajib la singgah sini...hehehe gigih laaa tengahari tu beratur panjang semata nak minum coconut shake ni...hehehe harga pun murah jer RM2.70...nyummeh!
masa duk beratur beli coconut shake, nampak plak Putu Bambu kat sebelah tu...apa lagi suh la Dini pi usha apa yang patut...dasar perut naga kan...tapau putu bambu biasa dan durian yang nyummeh jugaaa...harga dia pun tak mahal dalam RM3-RM4 sebekas...
selesai sesi menapau, kami terus menuju ke Costa Horizon Suite, apartment yang kami booking melalui Agoda yang terletak di Selat Horizon Condominium, Klebang Besar...untuk apartment 4 bilik ni, kami dapat harga RM373...ok la kan share 5 orang...besar gila apartment ni...nah layan gambar jer laa...
lepas dah rehat dan solat, kitorang keluar sekali lagi...kali ni tujuan nak usha kawasan bima sakti malam ni...tapi sebelum sempat sampai Pantai Klebang, kita singgah dulu Kuih Keria Antarabangsa ni...hehehe pun samaaa beratur panjang...tapi tetap gigih okay...hehehe tapi sedapnyaaa lahai kuih keria ni...aku suka!
berbekalkan kuih keria, kitorang pun mencari Pantai Klebang yang famous dengan bukit pasir tu...rupanyaaa jauh gila kena jalan kaki dari tempat parking!huhu aku rasa almost 2km juga la berjalan...masa jalan ni dalam hati dah terpikir, acaner nak layan bima sakti malam ni kalo kena jalan dalam gelap sejauh ni?dah la semua nya perempuan...huhuhu tapi tetap gigih jalan sampai ke hujung, sampai ke bukit pasir tu...memang kosong kawasan keliling...
kitorang lepak kat kawasan bukit pasir tu sambil layan sunset...dalam hati duk pikir, jauh gak nak jalan malam ni...kalo ada orang jahat kejar memang sah takleh lari weh!kawasan luas gini...huhuhu tapi memang gelap la kawasan ni, jauhhh dari light polution, sesuai nak layan bintang dan bima sakti...sobsss...lepas dah penat, patah balik ke kereta...kitorang pun pi dinner di Melantak Steak Hub...details pasal kedai aku cerita dalam next entry yer...dah kenyang, kitorang pun balik ke apartment...masa ni sempat usha langit nampak banyakkk bintang...excited dah masa ni...sampai apartment, siap-siap dan tidoooo...kena tido awal nak kumpul tenaga untuk tengok bintang dan bima sakti nanti...hehehe

tepat jam 2 pagi, kami semua pun bangun...siap-siap dan terus menuju ke Pantai Klebang...sampai je sana tengok awan tebal plak...langsung tak nampak bintang!huhuhu aku ajak diorang jalan depan lagi dari parking tapi semua takut!so lepak je la kat area parking tu...bila dengan bunyi motor dan kereta datang, laju memasing lompat masuk kereta...cuak!huhuhu 
then tunggu punya tunggu, hampir sejam tak nampak tanda awan nak berarak, kitorang decided lepak McD dulu...sempat la aku layan burger seround!hehehe
dalam jam 4 pagi kami kembali ke Pantai Klebang, masa ni memasing gigih pasang tripod...tapi again, awan masih tebal......tapi lama kelamaan nampak awan berarak...perlahan-lahan kami nampak bayang bima sakti a.k.a milky way!tapi tak berapa nak clear sangat sebab keadaan berawan...dannnn dah kata model bima sakti kan, sempat laaa Dini snap gambar aku sorang berlatarbelakangkan bima sakti tu sebelum awan menutupinyaaa...hahaha...yezza!
lepas dari tu tak nampak dahhh bima sakti nyaaa...nampak la taburan bintang sikit-sikit...penat tunggu, aku cakap ngan Dini aku dah tak kisah ada bima sakti ke tak...malam tu aku nak tunaikan impian aku bergambar atas bumbung kereta!hahahaha paksa Dini jadi photographer aku...hahahaha dan akhirnyaaa tercapai impian aku tau nak bergambar atas bumbung kereta berlatarbelakangkan langit!hahahaha
tiada bima sakti bukanlah penghalang nak berposing kan...hahaha dan akhirnya kami bergerak pulang ke apartment bila hampir subuh...tunggu solat lepas tu semua tidoooo!hehuuuu esoknya bangun awal gak sebab kelaparan...lepas makan, kitorang check out dan pulang ke rumah masing-masing...masa ni betul-betul sehari sebelum puasa...balik rumah dah kena siap-siap nakpi solat terawih...hehehe...

2 comments:

  1. sis salah atucara ni..klebang coconut shake kita pergi sebelum checkout keesokan hari tu, lepas brekfast.
    ha tu la peram setahun entry baru nak update *larikkkk*

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak ye ke?hahaha ahhh lantaklah malas nak edit dah...hahahaha...

      Delete