Monday, September 8, 2014

Sempoi Trip ke Surabaya Day 1 Part 2

sebelum ke cerita Surabaya yang duk tertangguh ini, aku nak ambil kesempatan di sini untuk ucapkan mekasih banyak-banyak kat Jari Manis, Syieda dan Bibie Karim sebab sudiii menghantar kad raya dan pelbagai buah tangan dari trip-trip mereka...iols merasa terharu uolsss....makanya kena laaa iols lap uols!muahhhsss!

Sambungan dari: Sempoi Trip ke Surabaya Day 1 Part 1

ok jom sambung cerita yang masih di hari pertama di Surabaya...dah 4 bulan trip ni berakhir...hehuuu ok selepas dah kenyang dan setel urusan beli simkad...semua dah kesenyapan dalam kereta...duk ngadap hp jer...hehehe sebab tu aku tak berapa suka travel ada internet ni...kang jadi gini la...kat indon takpela lagi kan...kalo ke korea bagai kang, gerenti ada yang tertinggal train!hahaha masa dalam kereta tu, mrwong tanya nak ke mana...kami serahkan saja pada dia...dia nak bawa ke Tugu Suro & Boyo yang famous di Surabaya ni...tugu ni berbentuk ikan yu (suro) dan buaya (boyo)...kiranya asal nama Surabaya ni adalah daripada 2 binatang ni laaa....masa dalam perjalanan ke tugu ni, jalan jem teruk...so mrwong decided kita skip dulu tugu dan dia nak bawa kami menuju ke Jambatan Suramadu yang merupakan jambatan menyambungkan Pulau Jawa ke Pulau Madura...kita ikut je laaa...

mula-mula kami masih excited main hp...siap la berselfie dengan mrwong dan upload terus di FB buat tatapan rakan taulan di Malaysia...tapi perjalanan yang agak lama menuju ke Jambatan Suramadu tersebut akhir menyebabkan kami semua dah ngantok-ngantok...siap tersengguk-sengguk lagi tau...rasanya macam jauh sangat perjalanan...dan selepas hampir sejam...kami sampai di Pakuwon City...aku ingatkan dah sampai Jambatan Suramadu...mrwong nak bawa kami pusing-pusing Pakuwon City pula...ia merupakan kawasan baru di pesisir pantai...kawasan perumahan mewah juga laaa...masa ni memang semua tak larat nak ambil gambar dah...sebab ngantok sangat...dengar tak dengar je laaa mrwong cakap apa...hehehe
dalam ngantok, lama giler duk dalam kereta...last-last kami semua dah malas nak pergi ke Jamabtan Suramadu...siap tanya mrwong, ada ape je situ....lepas dengar penjelasan, terus masing-masing cakap tak payah pergi la...jadi terus mrwong bawa kami ke Plaza Jambatan Merah...haaa kat sini segar la sikit mata kan..tempat shopping...ada beberapa tingkat memang penuh dengan segala tudung, baju dan sebagainya!sue sakit perut plak masa ni, so sementara tunggu dia...aku teman dini shopping baju raya...tapi kain kat sini pada aku biasa je la...better lagi kat bandung dan jakarta...aku memang takde plan nak beli apa sebab tak bawa duit banyak pun...cuma aku beli la tshirt boleh tulis nama untuk zara...harga pun Rp30,000 sahaja...
lepas dah abes diorang shopping, kami menuju ke Masjid dan Makam Sunan Ampel pula...Sunan Ampel merupakan salah seorang wali songo yang menyebarkan Islam di Nusantara ini...kami berniat untuk solat dan melawat makam sekaligus...sampai jer, memang jalan agak sesak...mrwong turun kan je kami kat situ...lepas tu dia cari la parking...masuk je gerbang tu, macam lalu kawasan di tanah arab...lalu kedai-kedai kecil jual pelbagai jenis barang macam kurma dan barangan keagamaan...aku takdan usha pun sebab rushing nak solat...
masuk je kawasan masjid, tengok tempat solat wanita berdinding kaca...kat luar penuh je lelaki lalu lalang...pastu cuma ada tempat ambil wudhuk jer kat tempat solat...toilet kena jalan jauhhh lalu sesak-sesak ramai orang tu...masa ni aku sorang je nak pergi toilet...dek kesesakan tu, aku rasa macam nak nanges jer!rasa rimas sangat-sangat!bercampur lelaki perempuan..memang sangat tak selesa!aku dah siap ambil air wudhuk kat toilet, masa nak balik tempat solat sangat azab sebab ramai orang lelaki...huhuhu sadis!maybe hari weekend so terlalu ramai orang nak datang dan lawat Makam Sunan Ampel ni....huhuhu
selesai solat, kami tengok mrwong dah tunggu di luar tempat solat wanita...kami decided untuk tidak melawat makam memandangkan orang yang terlalu ramai..jadi terus masuk ke satu kawasan bazar...pun saling tak tumpah macam di tanah arab..barangan yang dijual turut ke arah keagamaan...masa kat sini ada sorang ibu bawa anak kecil duk minta duit...bila sue dah bagi, boleh pula dia demand okeh cakap sikit dan nak lagi...aduhai sabar je la aku...aku takleh lama kat situ, dah rasa macam nak meletup dengan kerimasan dan kepanasan...huhuhu terus ajak semua balik jer...mrwong bawa lalu lorong-lorong kecil belakang rumah orang..aku takleh masuk dah kawasan orang ramai...rasa nak pitam!huhuhu
dapat masuk kereta, suruh mrwong pasang aircond kuat-kuat baru aku rasa legaaa....fuhhh....dah ambil nafas lega, mrwong bawa kami menuju ke House of Sampoerna pula...sebuah bangunan dengan inspirasi Dutch-colonial style yang dulunya merupakan sebuah kilang menghasilkan rokok berjenama Sampoerna but now dah jadi museum!haaa takde koje kan nakpi muzium rokok...ni sebenarnya sebab dah tak tau nakpi mana...jadi sebab abah aku hisap rokok ni, makanya aku nakpi sini untuk ambil gambar dan tunjuk ke dia...boleh gitu?hahaha kat dalam ni banyak la sejarah rokok ni dibuat, tentang pemilik jenama ini...gambar dan rokok zaman dulu...comel jer kan....boleh la layan muzium ni sebab free...aku rasa Supermeng Malaya kalo pi sini mesti dia syiokk nih...hehehe
lepas tu kami pun nakpi dinner dulu sebelum berpisah dengan mrwong...sebabnya lepas tu kami akan bersama pak supir pula untuk ke Mt Bromo!mrwong bawa kami kembali ke Singapore di Surabaya untuk makan malam di Rumah Makan Mang Engking...sampai di sini pak supir pun dah sampai...jadi kami makan beramai-ramai...order pun macam-macam...dengan ketam lembut, ayam bakar, sotong tepung dan udang bakar...makanan semuanya yummylicious!sedap sangat weh!makan bertambah-tambah...hehehe total kami makan adalah Rp400,000 sahaja...sangat berbaloi-baloi bila kongsi 4 orang bayar...
masa ni mrwong sempat pi ambil anak dia sebab wife dia nak keluar bawa maknya ke hospital...rupanya rumah mrwong kat kawasan Singapore di Surabaya ni okeh!maknanya rumah dia besar giler la kan!hahaha patut la kemain hafal dia rumah-rumah cantik dalam kawasan ni...lepas makan, masa nak gerak tu kami duk cakap-cakap la hp masing-msaing dah nak kong....takde bawak powerbank...macam mana nak main internet kan...dah la perjalanan dari Kota Surabaya menuju ke Probolinggo akan makan masa 3 jam juga....sekali mrwong offer charger hp yang dia dah reka sendiri leh pasang kat dalam kereta sekaligus untuk banyak-banyak hp...haaa apa lagi beramai-ramai la gerak ke rumah dia nak ambil benda tu...hahaha sekali memang seperti yang dijangka!besar giler weiii rumah mrwong...dia ajak masuk tapi kami malas laaa...layan tengok dari luar jer sambil tanya berapaaaaa hargaaaa rumah tuuu...hahahaha

dan kemudian, dalam jam 7.30 malam kami pun bergerak menuju ke Probolinggo...lokasi terletaknya hotel yang aku telah booking melalui Agoda...Hotel Lava-Lava dengan harga RM116.30 untuk bilik 3 orang...aku sebenarnya nak cari hotel di sekitar Cemoro Lawang, di mana terletaknya pick up point untuk jeep menuju ke Mt Bromo....tapi dah penuh pulaaa...jadi booking je di Probolinggo sebab tengok dalam Google Map, jaraknya ke Cemoro Lawang hanya 40 km...macam takde la jauh sangat kan....tapi beberapa hari sebelum aku ke Surabaya, aku ada beremail dengan Jea Mohamad (thanks Jea!), dan dia bagitau yang Probolinggo tu masih jauh dengan Cemoro Lawang...dalam 2 jam lagi kot...sebab jalan mendaki gunung...takleh laju....hoho jadi kena bangun awal....dan masa kami sampai di surabaya pun mrwong cakap benda yang sama...aduhai, nak buat macam mana...dah booking terlebih awal through agoda kan...pasrah je laaa....

berdasarkan info dari Jea dan mrwong, aku conclude kan terdapat 3 kekdah yang boleh diguna pakai kalo kita nak ke Cemoro Lawang, iaitu pick up point untuk jeep ke Mt Bromo:

1-bermalam di area Cemoro Lawang...tapi selalunya hotel kat sini cepat penuh dalam Agoda...atau kalo nak, boleh main redah je pergi sana dan tido di rumah orang di sana yang dibuat homestay...tapi aku pernah terbaca pengalaman seseorang yang jumpa hantu pocong kat homestay yang dia duduk!arghhh....takut!

2-buat macam aku iaitu stay di Probolinggo tapi kena gerak ke Cemoro Lawang awal dalam kul 1.30 pagi...dan ambil masa 2 jam lagi nak sampai Cemoro Lawang...kalo sampai di Probolinggo awal ok kot sebab leh rest lama sikit...ni macam kami tido dalam 2 jam jer dah check out...

3-atau boleh juga melepak jer di Surabaya sampai dalam 10 malam...lepas tu baru gerak menuju terus ke Cemoro Lawang!haaa jimat kos hotel...

semasa dalam perjalanan ke Probolinggo ni, aku bayar Rp200,000 untuk duit minyak dan Rp7,500 untuk duit tol kepada pak supir...dengan mrwong ni berlainan sikit...dia tak charge lumpsum...kiranya kita bayar pada pak supir certain amount dan pada mrwong certain amount....haaa sepanjang hampir 3 jam perjalanan, kami bertiga memang dah hanyut dibawa mimpi...dan akhirnya tiba juga di Hotel Lava-Lava, dan terus check in dan masuk bilik... keadaan bilik ok je laaa...selesa la untuk tido...cuma shower dia aku takleh blah...nak hot water, kena ignite api macam kat dapur gas tuh!hahaha siap boleh nampak okeh api dalam kotak besi dalam toilet tuh...hahaha masa masuk bilik, jam dah hampiri 11 malam...aku dan sue terus tertido atas tilam sebab nanti kul 1 pagi dah nak bangun siap-siap...cuma dini jer yang gigih mandi dan solat dulu...lepas tuuu dia rasa sesuatu.....huhuhu

14 comments:

  1. lagi 1 cara naik flight malam dr KL...sampai airport gerak terus ke bromo hehe

    dah agak mr wong kaya....tp dari carra dia ceta dia rendah diri sangt sangat sangat kan

    kt x merasa nk explore surabaya....kalau nak repeat lg tunggu 3 4 thn lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah lbih kurg la cara ngn no 1 tu..mknanya gerak dr surabya terus...hehehe

      Mrwong tu mmg low profile...nasib dpt tgk umah..kayaaa rupenyer...hehehe

      Ala ok la tu...janji dpt pi bromo...tu yg plg utama!hehehe

      Delete
  2. Hoyee...JM dan noted kedah2 tu...terima kasih DJ kongsi kat sini..
    Kiranya DJ recommend lah Mr Wong ni ek?
    Dini rasa apa tu?..jeng..jeng..saspen je tau :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza JM, kekdah tu bergantung pd flight smpi di surabya tu...wah mcm tau jerr tiket jm yg satu lg tuuu...hehehe mrwong ok jm..ramai dh ambil ngn diaaa...hehe

      Rasa apa!?haaa tungguuuuuu....

      Delete
  3. Panjang bebenor entrynya... sampai tak tau nak komen... baca je... Tapi bab makan memang tak hengat kan... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha amboi lamanyerrr tak nampak enmie..ghinduu la plk..hehe ha laa lama xmerepek, pjg bjela laa jaiknyer...hehehe bab mkn harus la meriah wn mie!hahaha!

      Delete
  4. 1. Brownies Kartika yang dah pecah. Tapi memang terbukti Mr Posmen sayang ko.
    2. Musollah (ceh xguna surau dah kalau kat Indonesia) kat sana memang kan. Ada banyak yang aku nampak, sharing is caring sesama jemaah lelaki & perempuan. Kita lak jenis solat, kena buka tudung bagai.
    3. Kat Bandung haritu kitorang makan Gubuq Makan Mang Engking gak! Cawangan dia merata2 lah ni sebenarnya.
    4. Jangan nak kata experience Zilla berulang kat korang eh. Kang berfikir banyak kali nak gi Surabaya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku mls nk komen tang posmen tu.sudah terang lg bersuluh katanyer kang...kehkehkeh weh aku xcite lg afa org ludah dlm air pastu dlm tu.juga celup kaki utk wuduk..2kolah air kekdahnye...huhu

      Mang engking mmg emak buk...terus rasa lapar hoih! Haaa aku crik gk entry zilla tu blik tp xjupeee...haha seram sehhh...hahaha

      Delete
  5. Bab makanan memang no satu.....nice entry..

    ReplyDelete
  6. macam stail la kotak mancis vintage tu...for show ke for sale...?

    ayohhh ayam bakar tu berkilauan macam memanggil aku untuk ngapp skrin ni. memang saje tauuuu DJ ni...dah ratus kali dah bilang kat diri sendiri --- bukak blog DJ time tengah kenyang, jangan bukak time lapor. --- jugaa masihhh dibuka tak kenalpasti emosi perut....!

    haa apsal laaa area2 bromo cemoro ni suma mesti ada kisah paranormal niiiii...niii yang patah smangat nak pegi sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kotak mancis xjual la..kalo x lama dah aku bli..cun kan..hehe

      Hahaha pasni aku letak caution la kt awal post klo ada gmbr mkn..sian kt org2 yg kelaparan...hehe

      Ala nanatron xde la paranormal byk sgt.sikit2 jer.kebarangkalian rendah kot nk jumpa tu..hehe ko redah je smbil tutup mata...smpi dpn bromo br bukak mata! Hahaha

      Delete
  7. salam..

    tertarik dgn cara ketiga nak ke bromo.. iaitu dari surabaya terus shoot ke bromo..
    masalahnya flight saya sampai pukul 12mlm.. mcm mana tu..
    ada alternatif lain tak? minta tunjuk ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kalo tgh malam smpai tu, takut penat je kalo tak check in dulu mana2 smntara tggu malam berikutnya...pape pun leh consult ngn pak supir utk minta pndpt...sy cuma diberikan 3 cdgn tu jer...

      Delete