Friday, January 31, 2014

Trip Keinsafan ke Banda Aceh, Indonesia!

sekejap lagi, aku bersama 3 rakan sepejabat akan menaiki pesawat Airasia menuju ke Banda Aceh, Indonesia!tiket telah dibeli pada bulan Januari 2013!setahun yang lalu dengan harga RM130 sahaja...pada aku kira mahal la tu, sebab sebelum tu pernah tengok harga dalam RM60++ sahaja...tapi takpela, nak pergi punya pasal kan....so niat asal masa beli tiket cumalah ingin bercuti sambil menjejak kesan-kesan tsunami pada 9 tahun yang lalu....sebenarnya, selama ini aku tak pernah terfikir pun nak berjalan ke Banda Aceh ni....tapi selepas membaca post pasal Banda Aceh di blog Supermeng pada 2 tahun yang lalu, terus tersampai seru menderu-deru nak ke sana...nak pergi tengok kesan tsunami kat masjid, kat kapal yang tersadai, nak pergi Muzium Tsunami dan macam-macam lagi la...
tetapi, beberapa minggu yang lalu, tiba-tiba ada seorang rakan sepejabat mengutarakan pendapat supaya kami turut pergi mengunjungi rumah anak yatim di sana...katanya banyak rumah anak yatim di sana yang kita boleh bantu...jadi terus dapat idea nak buat kutipan kilat sumbangan dalam bentuk wang ringgit di kalangan rakan-rakan pejabat dan rakan-rakan rapat aku..kawan-kawan yang pergi sekali pun duk sampaikan kat kawan-kawan rapat diorang...dan Alhamdulillah dalam masa yang singkat ini, kami berjaya mengumpul sejumlah wang yang agak banyak...jauh tersasar dari sasaran awal aku...Alhamdulillah...rezeki budak-budak tu...InsyaAllah kami akan gunakan sebaik mungkin untuk membantu mereka di sana nanti...

terima kasih pada blog Nota Kembara juga sebab melalui blog ini aku dapat kenalpasti rumah anak yatim yang akan kami lawati di sana...masih teringat-ingat keseronokan Paman, penyelia rumah anak yatim Dayah Nurul Huda di sana apabila aku telefon dan beritahu nak datang ke sana...tak henti-henti dia bersyukur....sebak pula rasa masa tu....semoga semua urusan kami dipermudahkan...tolong doakan semoga perjalanan kami selamat pergi dan pulang ya! #modeinsaf

27 comments:

  1. Wah bestnya :) Syukur.....Seronok dengar DJ dah dapat contact penyelia Dayah Nurul Huda :))

    Semoga selamat sampai ke Dayah Nurul Huda, berbakti dan melihat peninggalan tsunami yang ternyata akan kehebatan Allah SWT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak..terima kasih pd akak yg bg contact ustaz tu yg membawa kami ke paman..insyaAllah tak sabar nak sampai sana... :-)

      Delete
  2. selamat jalan, DJ...moga semuany berjalan lancar di sana nanti...

    ReplyDelete
  3. a trip without me... sobssss!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko la dr awal bli xnkpi..dah le xpyh amek cuti pun...hehuuu

      Delete
    2. bkn cuti yg prob.. nk mintak approval pi oversea yg susah.. huhu..

      Delete
  4. semoga perjalanan diredhai.
    jemput singgah ye
    http://iluvtour.com

    ReplyDelete
  5. jangan lupe ke pulau sabang! pasti asyik sih!.....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pegi la farel..kali pi kejap je...esok nk blik dah...hehe

      Delete
    2. ooo... takpe kak DJ. next trip boleh la plan ke sana. safe journey hokay!

      Delete
  6. Safe trip DJ! From friends yang dah pernah jejak Aceh, memang diorang cakap benda yang sama. Terlalu banyak 'pengajaran' yang akan kita dapat dari bandar tu. Good job tujuan lawatan kali ni kan. Hence nama Trip Keinsafan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Bie...aku dah sampai rumah dah petang tadi...just a short trip on weekend...di aceh sekarang tak nampak sangat kesan tsunami, dan kalo tgk pembangunan sekarang...tapi nasib baik diorg preserve beberapa kesan tsunami, yang boleh dilihat hingga ke hari ini....tunggu nanti aku blog details cerita di sana...hehehe

      Delete
  7. Replies
    1. Janggel eh Ren...sila la pergi...hehe

      Delete
  8. Alah..pesal JM terlepas entry ni..tahu2 DJ dh balik msia..

    subhanallah...bila baca cerita aceh dan tsunami mmg sayu sgt2...syukur kepada Allah swt kita berada di msia...kiranya ini misi kemanusiaan lah eh..tak sabar nk baca entry DJ ke rumah anak2 yatim tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe oh terlepas ke JM...hehehe kejap je trip ni...3h2m...mmg sedih dgr cerita tsunami ni...takut pun ada...huhuhu ok nantikan ye cerita aceh ni...hehehe

      Delete
  9. x sabar tunggu update Acheh! ;)

    ReplyDelete

  10. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum akak DJ ..

    Salam Saya Driver & Tour Guide From Banda Aceh.

    Sesiapa nak Melancong ke Banda Aceh & Sabang sila contact saya

    whats app : +6285277823343
    Call/sms : +6285277823343
    FB : www.facebook.com/Bandaachehtour

    Terima kasih

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca salam puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion

    KERETA SEWA BANDA ACHEH & SABANG

    Salam... Kepakaran Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa di Banda Acheh, Sabang, Airport & lain2 tempat. Kami juga menyediakan perkhidmatan sewa kereta dgn pemandu ke tempat Shopping, Melancong dan Situs Tsunami Aceh dan sebagainya sekitar Banda Aceh dan Sabang. Utk booking
    call. +6281263979828
    call. +6281263979828
    whatsapp. +6281263979828
    Facebook : Muchsin Bin Mustafa Yatim

    ReplyDelete