Thursday, April 21, 2016

Birthday Trip to Manila & Coron, Philippines: Day 1

akhirnya tiba la masa aku nak cerita birthday trip aku pada Sepetember tahun lepas ke Manila dan Coron, Philippines!hahaha hambek dah nak sambut besday yang seterusnya dah baru nak update cerita kan...hehehe tapi takpela, bak kata omputih, better late than never ye dok?hehehe...teaser trip leh usha kat sini yer #birthdaytrip to MABUHAY Philippines!

pada 12 September 2015, masa aku tengah bersiap untuk bergerak ke KLIA2, tetiba kak ipar aku call suh tunggu kejap diorang nak datang rumah...ingatkan ada apa laa kan, rupanya anak buah kesayangan makngah ni beli kek besday in advance untuk makngah...hahahaha alalalaaaaa comeynya kek dan zara!ni makngah sayang lebih ni!hehehe sempat la makngah telan 2 bijik kek sebelum bergegas ke KLIA2...
masa ni jerebu adalah sangat teruk!sepanjang jalan ke KLIA2 memang berasap jer laaa...makanya trip ni memang at the right time la...melarikan diri untuk menyelamatkan peparu aku dari jerebu di malaysia...gituuu kan...hahaha...
sampai di airport dalam jam 7 malam, terus lepak di Papparich...masa ni dah jumpa dengan Chubby, salah sorang member dalam trip ini...tengah order kat Papparich, boleh plak tekak aku teringin makan KFC...haaa kau gigih pi tapau kat kedai sebelah...hahaha...sambil makan, sambil risau sebab liana tak muncul-muncul...katanya tertinggal train...tu lambat tuh...huhuhu...
dah abes makan, terus nak gerak masuk ke departure hall...sekali jumpa liana dan dia duk jerit-jerit suh aku teka dia jumpa siapa...aku memang tak leh pikir la kan sape...sekali dia jumpa Sitim daaa!hehehe Hi Sitim!kalo ko masih baca blog ni...hehehe...terkejut gila aku tau sebab dia ni duk UK...and rasanya baru je nampak dia update FB kat UK...tetibaaa jer dah ada kat Malaysia!hehehe jumpa Nida juga, both same batch ngan aku masa sekolah dulu... =D
tak lama pun sembang dengan Sitim dan Nida, kitorang cepat-cepat masuk ke departure hall...haaa ini la 3 orang mak jemahss untuk birthday trip aku ke Manila & Coron, Philippines pada kali ini...aku, Chubby dan Liana...sorang member kat universiti, dan sorang lagi Junior masa kat sekolah dulu...haaa dah jangan buang masa lagi, ayuhhh kita...
masuk je departure hall tu, sempat laaa si liana tapau makanan...haaa kau kelaparan sampai tak nampak orang dahh makan tu...suh amek gambar pun sampai kerekot-kerekot jari kaki tu syiok sangat makan....hahahaha...sape suh lambat lagi kannn...hehehe gambar flatlay kat bawah tu saje testing Ipong baru chubby...nanti sakan la nak berflatlay di Philippines!hehehe
flight kitorang patutnya jam 9.15 malam, sekali delay daaa sampai kul 10 malam...haish buat tercekik jer si liana makan laju-laju ingat dah nak terbang...hehuuuu...masuk je flight aku dah sangapppp...ngantok gila...tapi si liana gigih main sudoku...katanya masih awal nak tido...gigih laaa....
tak lama lepas berlepas, makanan diedarkan...aku dah buat prebook meal...saja nak try beef caldereta ni...makanan orang Philippines katanyaaa...masa makan ni takde la pikir apa kan...tapi masa diorang jual-jual tu, tengok liana nak beli instant noodle ada seafood dan ayam...tetiba terpikir takde halal pun, dan bukan brand yang biasa di Malaysia...pikir balik, flight Airasia ke Philippines adalah di bawah Airasia Zest yang dikendalikan oleh Philippines...masa tu tetibaaa jer rasa kembang tekak...was-was menerjah...ehhhh beef aku makan tadi tu halal ker?huhuhu...kalo makanan ni dia buat di Philippines ada halal ke?masa ni rasa nyesal tak sudah sebab tak pernah check!huhuhu...tapi akhirnya persoalan aku mengenai status halal makanan dalam Airasia Zest ini telah terjawap dan korang boleh usha information kat Halalkah makanan dalam Airasia Zest? dan paling best aku perasan, lepas aku komplen ni, tiap kali naik Airasia, dah mula ada announcement kata makanan yang disediakan dalam flight adalah Halal...hehehe...aku perasan improvement dibuat sebabkan komplen akuuu...hehehe...
lepas dah kenyang, aku pun nak tido semula...sekali kooo turbulence!huhuhu adoiii cuak seh...terus takleh nak tido!huhuhu minah Filipino yang duk sebelah liana pun terus segar bugar!segar bugar takpe lagi, lepas tu dia duk sembang ngan kitorang tanpa henti!huhuhu...last-last aku malas layan, kasik chance liana yang layan...hahaha...dan akhirnya kami selamat tiba di Terminal 3, Ninoy Aquino International Airport, Manila pada jam hampir 2 pagi...masa di Philippines adalah sama dengan Malaysia ye kawan-kawan...haaaa masa sampai ni dah takde orang sangat kat airport...syiok gila sebab internet dia lajuuuuu...kul 2 pagi pun sibukkk layan internet, bukan nak cepat-cepat keluar dari airport tuh...sighhh...sebelum lalu immigration tu, kena la isi Health Declaration Checklist dan arrival card...sempat kena soal jawab kat pegawai immigration tu tentang tujuan aku ke sini, aku keje apa semua...huhuhu
setel semua, kitorang pun bergerak keluar...tetiba bebudak ni nampak orang jual simkad...aku ni memang tak pernah beli simkad pun kalo keluar negara...memang bergantung pada wifi percuma aja...tapi dah semua setuju nak ambil, aku ikut je laaa...kami ambil simkad dengan unlimited usage katanya pada harga PHP300 sahaja...haaa ok la kan, sorang PHP100 jer bayar sebab nanti buat tethering jer...dan sambil diorang uruskan pembelian simkad tu, aku telefon Rogers Place Hotel, tempat kami menginap pada malam ini untuk urusan free pick up!
pihak hotel minta kami tunggu di Bay 2...tak lama menanti, sampai la van milik Rogers Place Hotel menjemput kami...tak jauh pun lokasi hotel ni dari Terminal 3...dalam 10 minit saja perjalanan...tu pun jalan slow sebab banyak construction jalan area airport tu...area hotel ni agak happening dengan kedai makan...tapi takde yang halal, so kita pandang sepi je laa....lagi pun dah kul 2 pagi kannn....hehehe 
harga untuk 1 malam di hotel ini RM314...walaupun mahal sikit, tapi sebab lokasi dia yang dekat dengan Terminal 3 dan Terminal 4 untuk aku naik flight pagi esoknya, makanya aku pasrah...walaupun sampai dah lambat, tetap pasrah lagi...janji dapat tido dengan selesa malam ini....
kat lobi hotel ni ada money changer dan kedai runcit...so leh la usha apa yang patut...toiletries yang dijual kat sini semuanya dalam travel pack...memang sesuai sangat kalo terlupa bawa dari tanah malaya...hehehe sempat la aku beli air botol ngan harga PHP50 dan gula-gula sakit tekak harga PHP65...haaa mahal ke murah?sendiri kira lah...hehehe masa aku pi rate dalam RM7 = PHP100...
urusan check in adalah sangat mudahhh...then kami dapat breakfast untuk 2 orang saja...huhuhu takpela, malas nak argue...belum tentu pun leh makan sok kan...hehehe...naik jer bilik, syiokkk gilaaa nampak tilam!ok la bilik dia, basic jer tapi selesa laaa pada aku...masa duk bersiap-siap nak tido tu, perut berbunyi-bunyi plak...dasar perut kuat makannn...terpaksa turun bawah balik crik air panas...hohoho...dan pada jam 3 pagi, semuanyaaa berlayar dengan mimpi indah....esok nakpi Coron oi!

4 comments:

  1. Huntung jadi Mak Ngah...hehe

    ReplyDelete
  2. akhirnya...entry yang ditunggu2..
    *tepi2, bagi laluan kepada entry coron*

    ReplyDelete