Tuesday, April 19, 2016

#prebirthdaytrip to Negeri di Bawah Bayu ~ Day 2

yezza ada orang dah komplen kat aku lembab update blog skang ni...kalo update pun pasal makannnn jer...hahaha mungkinkah kena tukar nama blog?passion untuk tulis pasal travel dah ke laut dalamm...huhuhu sebab malas dan takde masa nak kena tulis panjang-panjang...kalo bab makan tu kan pendek-pendek jer...tu senang tuh...hahaha ok la demi tak menghampa orang yang bertanya, nahhhh sambungan cerita berabad lepasss...hukhukhuk...

Sambungan dari: #prebirthdaytrip to Negeri di Bawah Bayu ~ Day 1

seawal 8 pagi kitorang dah keluar bilik dan breakfast di roof top hotel...kerlas kau duk hotel sediakan breakfast...bukan selalu kannn...hehehe banyak juga laaa selection of food yang ada...layan makan dalam setengah jam kat atas ni...kena isi perut penuh-penuh sebab hari ni ada banyakkk aktiviti yang nak dibuat...hehehe
lepas dah kenyang, kitorang pun ambil teksi menuju ke Jesselton Point atau Terminal Jeti Sabah...mahal gila weh kena ketuk RM15 untuk perjalanan yang tak jauh mana...hampeh!huhuhu sampai di jeti terus carik kaunter tiket bot...puas gak mencari company yang boleh pi 1 pulau jer dan balik awal sebab kebanyakannya offer untuk 1 hari trip ke 3 buah pulau...dan kalo ada pun 1 pulau jer pergi, return bot lewat...dah tengahari...huhuhu...dan lepas usha punya usha jumpa laaa Beach Bum Borneo yang offer pergi Manukan Island jer dengan harga RM60 seorang...terusss rembat!
kitorang naik bot dalam jam 8.45 pagi...ramai-ramai jer naik bot ni...memula kami semua dibawa ke Pulau Mamutik dulu...tapi kami tak turun la...menurut staff tu, dia cakap pulau ni kecil jer...so kalo setakat nak pi 1 pulau macam kitorang ni, dia memang suggest ke Pulau Manukan jer la...
lepas ke Pulau Mamutik, bot bergerak ke Pulau Manukan pula...bila sampai tu kitorang berdua dah bising dah cakap wahhh cantiknyaa air hijau!tapi macam biasa la bab air laut ni sue yang terlebih excited...bersatu dengan laut katanyaaa...hehehe aku wah gitu jer la, pastu rengsa sebab panas...tapi tak dinafikan memang cantik air di sini...
haaa nak masuk Pulau Manukan ni kena bayar entrance fee sebanyak RM3 saja...ada kaunter bayaran masa nak masuk tuh...Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Gaya ni merupakan pulau-pulau yang terletak di Taman Tunku Abdul Rahman, Sabah...
lepas tu kitorang just jalan-jalan jer la tepi pantai tu layan bergambar dan layan perasaan...tapi takleh nak layan sangat laaa kan sebab kerengsaan melanda diri...panas gila hoih...tapi dalam panas tu ramai jugak la aku nengok orang bermandi-manda kat situ...
ingat nak jalan pusing pulau, tapi baru jalan beberapa meter nampak kedai jual air kelapa...terusss singgah dan melanguk di situ...sambil kedua-dua kami menjadi anti sosial...sibuk la main handphone haaa masa tengah bercoti...huhuhu
lepas tu jalan-jalan jap dekat-dekat situ...then terus kitorang gerak ke jeti semula untuk tunggu bot balik ke tanah besar...hahaha memang takde keje sungguh kan..ngabeskan duit cenggitu jer la...takpe la janji dah sampai...sok-sok tak payah datang dahhh...kasik puaskan hati sue tu haaa....hahaha
sampai di jeti tanah besar, terus ambil teksi balik ke hotel...sempat laaa memasing membuta kejap melepaskan penat...then masuk zohor terus solat dan bersiap untuk check out...tengahari ni janji dengan Hasnan dan Dayah untuk pick up kitorang bawa round KK...dari jam 1 petang, sampai laaa ke 2 petang aku tunggu si Hasnan di lobby hotel weh...tak muncul-muncul diaaa...aku mula dah rengsa...dah la dengan lapar lagi kan...nasib lobby beraircond, kalo tak dah nekad dah nak blah jer carik sewa kereta....huhuhu sekali dalam jam 2 petang tu baru laaa dia muncul...katanya hantar servis kereta tu lambat tuh...huhuhu pasrah...
dari hotel, terus ajak Hasnan carik makan...aku cadang untuk ke Gayang Seafood Restaurant...sebab malam sebelumnya pergi situ, dah nak tutup dah...syiok gila tengok semua seafood freshhh kat sini...banyak yang masih hidup lagi tau dalam akuarium...nyum nyum terbayang kesegaran seafood tuh nanti...hehehe terus kami buat order dan cari tempat duduk...
malas cerita panjang, jom usha makanan yang kami order...udang butter yang sedap, soft shell crab goreng tepung pun sedappp, sotong goreng tepung, siput tarik yang surprisingly yummy dan brokoli...haaaa hambek ko makan la dengan puas hatinya...hehehe total kami makan ni hanyalah RM144 sahaja...pada aku dah murah sangat dah tu...sebab semuanya seafood mahal dan freshhh...nyummeh!
lepas dah kenyang, Hasnan bawa kitorang ke Pasar Filipin pula untuk beli barang...memula carik udang kering la, pastu carik plak keropok kerepek yang wajib dibeli kalo ke KK nih...untuk beli kerepek tu, Hasnan bawa aku ke kedai No 16...masa tengah syokkk aku membelek keropok kerepek, tetibaaaa jer ada seseorang melekat kat sue!
ahhh sudahhh...rupanya budak tu punya mata kail??melekat kat baju sue!kejadahnya laa dia jalan dalam bandar dengan mata kail terjuntai kat luar beg??dah tak pasal takleh berpisah dengan sue!hahaha lama plak tu aku nak keluarkan mata kail tu wehhh...sue dah malu-malu dah masa ni kena usik...jodoh di KK rupanya...hahahaha last-last aku amek gunting, potong jer baju sue tu...senang cerita...hehehe
then kitorang jalan jap area Pasar Filipin tempat orang jual ikan bakar tu...tergoda weh...tapi sebab perut dah kenyang gilaa, makanya terpaksa pandang sepi jer la...aku tak pernah makan kat sini tau...sebabnya tiap kali nakpi jer, ada je kawan-kawan aku yang taknak makan kat sini...sobsss...makanya until today, tak pernah dapat makan seafood di Pasar Filipin nih...hohoho
dari Pasar Filipin, kitorang singgah Masjid Negeri untuk menunaikan solat...masa ni laa baru teringat tak bergambar kenangan dengan Hasnan sekeluarga...hehehe punya la lama aku peram entry ni, si Amjad tu dari dedebab dah kurussss dah sekarang nih...hehuuuu...
lepas solat kami nak menuju ke Lok Kawi, tempat bermalam aku dan sue nanti...masa on the way, Hasnan singgah kat Sunny Supermarket untuk beli Kopi Tenom yang murah...katanya sepanjang survey yang dijalankan sejak jadi orang KK, kat supermarket ni la paling murah leh dapat untuk kopi nih...haaa layan je la beli untuk orang rumah...
dan kemudian terus menuju ke Lok Kawi di mana terletaknya rumah rina!my bestfriend ever...geng rempit zaman blaja dulu...hehehe...sampai jer kat rumah dia, kami dijamu dengan makan malam yang sangat sedapppp...dengan kari kepala ikan dia, udang sambal, daging goreng berempah yang marveles dan pekasam...fuhhhh bertambah-tambah kami makan...sedap betul si rina ni masak...
malam tu kami menghabiskan masa di rumah rina jer...layan anak-anak dia tengok tv, sembang...dan tidoooo dengan nyenyak nya sampai ke pagi!hehehe best nya bercuti dapat bermalasan macam ni kan...hehehehe...bangun pagi tu gigih la si rina ni dah siap masakkan mihun goreng...haaa ni untungnya lepak umah member dah berkahwin...kehkehkeh...lepas sarapan pagi, ingat nak lepak kat rumah jer...tapi rina paksa juga kitorang ikut dia pusing KK...haaa pasrah jer la...hehehe maybe dia rasa bersalah kot kitorang datang berjalan tapi kena duk rumah...

rina bawa kitorang ke Sutera Harbour layan tengok bot...tapi silap percaturan daaa...sekali anak sulung rina, si adam teringat papa dia yang jauh di Lumut, Perak...sebab papa selalu bawa dia ke sini....ahhh sudahhh...tetiba dia fefeeling kat situ, terpaksa call papa dia masa tu kasi mood redaaa sikit...hahaha lepas reda emosi adam, cepat-cepat kitorang beredar dari situ...taknak feeling dia datang balik!hahahaha...then rina bawa pusing-pusing KK...
dah dekat kul11.30 ingat nak terus ke airport, rina tak bagi okeh...dia nak balik rumah dulu dan masak lunch untuk kitorang!punya la berdebor aku masa ni, sempat ke idak naik flight ni wehhh...tapi sebab dia beriya, aku pasrah jer laaa...haaa dalam masa berapa minit jer, siapppp ko ikan bawal masam manis haaa...terbaek laaa bespren aku sorang nih...hehehe
selesai makan dan solat, dengan pantassss rina bawa kitorang ke airport!perghhh Alhamdulillah selamat sampai dalam jam 1.15 tengahari...masa ni terasa sedih la pula nak berpisah ni...almaklum jumpa pun sekali sekala jer...pastu sedih plak nengok tinggal dia ngan anak-anak melekat kat cermin tak bagi Aunty Gayah (adam yang panggil) nak balik...huhuhu...tapi Alhamdulillah, sejak sebulan yang lepas rina dah dapat tukar semenanjung...wieee...nanti leh laaa jumpa dia lagi...
dan akhirnya pada jam 1.50 petang flight bergerak meninggalkan bumi KK dan selamat tiba di KLIA pada jam hampir 5 petang...adik jemput dan terussss balik rumah!sue pun meneruskan perjalanan pulang ke Perak...hahahaha yeay habis jugakkk cerita KK aku nih...hadoiiiii...lama gila nak datang mood abeskan cerita KK nih...hahahaha haaaa tunggu tunggu sape yang nak sangat baca cerita Coron aku tu yer!lepas ni turn Coron pula...yeay!

8 comments:

  1. Assalamualaikum...

    Wah dah mahal ye tiket p manukan, saya pg 2008 dulu rasa dlm belas2 jer.

    Dj, apa port best kat xian n port makan yg best kat sana, jumaat ni adik den nak p sana, huhu kot dia blh tapaukan makanan best kat sana. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tu la mhl juga tp pasrah jer laaa...hehe

      Xian tu wajib pi muslim street. Mmg syiok lyn street food kt situ..hehehe byk gila mknn best kt situ.

      Delete
  2. Berkurun tunggu Coron... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha sabooo...kasik surprise sikit...hahaha

      Delete
  3. baju su tersangkut mata kail tu kelakar hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu la pasal...tetibaaaa jer...cuak dak laki tu ktorg amek gambo dia...takut kena viral kot...

      Delete
  4. sekarang semua semakin mahal berbanding dahulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tuh mkl...pasrah jer laaa...

      Delete