Tuesday, April 5, 2016

#prebirthdaytrip to Negeri di Bawah Bayu ~ Day 1

fuhhhhh....#sambilbacamenterasemerahpadi hehehe tu diaaaaa aku pi ikut cadangan Supermeng Malaya demi mengembalikan kerajinan diri menghapdet blog!lagi-lagi cerita pasal travel hoih...dah jauh sangat ketinggalan aku ni...baru nak start cerita trip aku ke Kota Kinabalu pada hujung Ogos tahun 2015!gila lah, sikit je lagi biar, mau masuk bulan Ogos 2016 plak dah ni...hehuuuuu...post pembuka entry ni boleh baca kat #prebirthdaytrip to Sabah, The Land Below The Winds yer...harap-harap masih ada yang sudi membaca entry lama ni ye...

seawal jam 6.45 pagi aku dan sue dah gerak keluar rumah menuju ke KLIA!haaa baca betul-betul, kali ni kami ke KLIA tau, sebab nak naik MAS!hehehe excited hoih sebab bukan selalu personal trip dapat naik MAS...biasanya naik Airasia jer....hehehe...sampai jer terus masuk ke boarding hall dan lepak minum pagi di Jonker Walk Kopitiam...
jam 8.25 pagi kami bergerak menuju ke Kota Kinabalu, Sabah!masuk je flight memang terus pengsan!ngantok hoih tak cukup tido...hehehe tak lama tido tu, kami terbangun sebab flight attendant duk serve makanan...dah kenyang tu, takleh nak tido dahhh...duk layan la ambil gambar luar dan dalam flight...abes laaa semua nak ambil gambar, almaklum peghak naik MAS...hehehe... #jangankecamsaya
selepas hampir 3 jam perjalanan, akhirnya kami selamat tiba di KKIA pada jam 10.45 pagi....terus excited call kaklong kawasan KK iaitu Bibie Karim!dah janji dengan dia yang dia akan datang jemput kitorang kat airport...hehehe...masa keluar jer dari arrival hall tu, melilau gak aku carik kaklong kawasan ni, sampaikan silap-silap kereta aku terjah...hehehe
sekali jumpa jer kaklong kawasan, terus aku excited tau!tetappppp dengan kereta pink, tudung pink dannn baju pink tau makcik nih...hehehe...sempat la bergambar demi menunjukkan keexcitedan aku bertemu Bibie...almaklum dah lama tak jumpa...
dari airport, Bibie bawa kitorang terussss menuju ke restoran dia yang baru sangat dibuka masa tu...tak silap aku masa aku pi ni baru hari kedua beroperasi...haaa memang pembawa rezeki la kata orang tu kannn...hehehe aku malas nak cerita panjang laaa pasal The Salt Pepper ni, korang leh usha cerita di Tempat Makan Best di Kota Kinabalu, Sabah: The Salt Pepper, Metrotown, Kota Kinabalu yer...memang terbaek!sehingga kini ramai dah yang pi makan kat sana, dan sangat berpuas hati...hehehe korang kalo ke Kota Kinabalu, WAJIB singgah sini tau!
dah kenyang isi perut di The Salt Pepper, aku dan sue pun menerukan perjalanan dengan menggunakan kereta pink Bibie!terima kasih banyak-banyak Bie kasik pinjam kereta...jimat duit kami...hehehe kami meneruskan perjalanan ke arah Salut!haaa namakan dah kenyang, tapi tetapppp carik makan lagi...kali ni kami nak layan Lokan Bakar dan Puding Kelapa yang famous tuuu...dah lama teringin nak rasa, kali ni baru ada rezeki...hehehe haaa dari Kota Kinabalu tu, aku jalan je ikut Waze, dalam 20 km jer jarak perjalanan...haaa bila sampai area Salut ni memang nampak banyak laaa gerai-gerai tepi jalan duk jual Lokan Bakar dan Puding Kelapa ni...duk berhubung dengan Hasnan untuk kenalpasti gerai mana yang sedap...katanya cari gerai warna biru, ada plak JJCM!haaa gigih tau aku usha satu persatu...banyak plak gerai kaler biru kan, dah laaaa plak JJCM tu kecik!hahaha
dah sampai di kedai yang dicari, tanpa berlengah terus order lokan bakar!kami ambil selonggok lokan yang bersaiz besar dengan harga RM10 sahaja...then ambil sebijik puding kelapa dengan harga RM5...puding tu ada dalam bekas plastik, murah sikit...tapi kami saje la nak fefeeling sikit ambil dalam kelapa terus...hehehe dannnn rasa lokan tu memang sedap!i loike!rempah dia letak masa bakar tu sedap...lokan pun freshhh...puding kelapa toksah cakap, memang sedappp lagi tengah panas berdenting tuuuh...hehehehe
dah kenyang tuh, kami meneruskan perjalanan ke Tamparuli...tak jauh pun, dalam 15 km jer...tapi jalan bukan highway la kan...so harus bertabah...hehehe....sampai di Tamparuli ni, kitorang terus ke Rumah Terbalik: The Upside Down House of Borneo yang merupakan sebuah tradisional Sabah lengkap dengan perabot tapi dalam perspektif yang berbeza iaitu terbalik!harga tiket masuk adalah RM10.60 seorang....layan je la kan, bukan selalu sampai sini...
masuk je kawasan Rumah Terbalik ni dahhh nampak rumah terbalik!eh apa aku cakap ni...hehehe sakan aku nengok rumah ni...selalu tengok dalam gambar jer, ni depan mata dahhh...walau panas gila masa ni, gigih berposing bawah matahari terik...hehehe...comel jer rumah ni tau...kami kemudian dibawa ke arah pintu masuk rumah ni...
rupanya nak masuk rumah ni kena beratur dan by group!ada tukang bawa masuk nanti dannnn paling tak best sebab takleh ambil gambar!sobssss...aku tak tau pun tau...baru berangan nak bergambar sakan dalam tu nanti...huhuhu...pasrah jer laaa....dengar penerangan guide tu mengenai rumah ni...tapi aku takde la dengar sangat sebab lagi sakan jalan dan usha sendiri...pastu rengsa nak keluar cepat sebab panassssss....tapi dalam tu menarik la, ada ruang tamu, bilik tidur, berandaa semuaaa terbalik!hehehe tapi tak besar mana pun laaa rumahnya...
tak lama dalam tu, lega gilaaa bila dapat keluar!masa kat luar ni adalaaa juga kawasan luar rumah yang terbalik gak!kat sini dah leh ambil gambar...haaa layan jer laa dalam panas terik tu bergambar....tengok jer la baju aku tu haaa, lencun!huhuhu...
tak lama di Rumah Terbalik, kami bergerak pula ke Jambatan Gantung Tamparuli!haaa tak jauh pun dari Rumah Terbalik tu....saja nakpi sini sebab teringat lagu Dusun yang dinyanyikan oleh Marsha Milan Londoh zaman Akademi Fantasia dolu-dolu....hehehe nasib baik kami datang ni, jambatan masih dibuka!rupanya diorang nak tutup dah jambatan ni dalam beberapa hari lagi untuk kerja-kerja pembaikan....hehuuuu rezeki...
sebenarnya jambatan ni jambatan biasa jer yang dibina merentasi sungai untuk orang dan motor nak lalu lagi-lagi kalo banjir...tapi disebabkan nama jambatan ni masuk dalam lagu famous Dusun tu, terus jadi glamour tau Jambatan Tamparuli ni...hehehe tapi jambatan ni goyang-goyang tau, aku tak berani nak cross pun, cukup sekadar ambil gambar...tu pun seksa rasa nak berjalan!kalo boleh rasa nak merangkak jer!hahaha....
dan seterusnya kami meneruskan perjalanan menuju ke destinasi utama kami pada hari ini iaitu the Tips of Borneo a.k.a Tanjung Simpang Mengayau yang merupakan penghujung utara tanah Borneo ni...jarak perjalanan adalah hampir 250 km daripada Tamparuli...tapi aku dengan sue sebulat suara decided nak pergi jugak...kalo tak pergi sekarang entah bila lagi nak sampai...huhuhu gigih sangat...plan asal nak bermalam di sini, tapi saat akhir kami ubah plan...masa dalam perjalanan kami sempat singgah isi minyak dan solat, jumpa dengan guru dari semenanjung...dia siap cakap takdan laaa kami nak ke TOB tu...kalo sampai pun gelap la, takde apa la...siap menggerunkan kami dia cakap jalan ke sana gelap la, jalan tak elok la, takde tar la...haaaa masa ni berderau gak...terbayang dalam hutan keee tempat tuh...huhuhu...tapi kitorang ketepikan rasa was-was dan meneruskan perjlanan...dalam hati duk berdoa, sempat laaaa nak layan sunset kat TOB...dan akhirnya dalam jam 5 lebih kami dah nampakkk signboard kat bawah...dah excited dahhh...excited hoih sebab masa ni matahari masih memancar...
sekali masuk dalam ni memang jalan tak berapa nak bagus...takleh bawa laju sangat dan masih jauh laaa perjalanan dia...huhuhu masa nak hampir sampai tu, banyak laaa nampak resort-resort kat situ...memang sunyi la pada aku kalo stay sini...nasib baik tak jadi stay...hehehe dan akhirnyaaaa ngam-ngam kami sampai di TOB pada jam 6 petang!bergegas la uols parking kereta dan bergerak menuju ke TOB!yeahhhh happy gila!akhirnyaaa sampai jugak aku kt sini...
tapiii alahai sunset dia tak berapa nak hadooo...katanya the best view of sunset kat sini, tapi masa kami datang ni, awan tebal lah pulak...takpela, ini je rezeki kitorang masa ni...jadi laaa...janji dah sampai TOB, ye idok?hehehe...dah cukup puas hati dahhh...
habis layan sunset, orang ramai kat situ mula bersurai...aku dan sue layan perasaan jap sambil lepas lelah penat memandu...jauh wooo nak sampai sini tau...memang memerlukan kegigihan tahap gaban...lagi mau balik hari jer...hehehe
tak lama pun kami layan perasaan...sebab pikir Kota Kinabalu tu jauhhhhh lagi...dalam 6.45 petang, terus kami bergerak balik!dalam hati nervous juga memikirkan perjalanan pulang yang panjang dannnn gelap...huhuhu tapi rezeki kitorang...malam tu bulan penuh dan terang!bak kata aku dan sue, kitorang nak cari jodoh yang macam bulan malam tu....setiaaa menemani kami di sepanjang perjalanan hidup balik ke KK....masa balik tak tahan nak pi toilet, hazabedah gila nak carik toilet hoih!rasa nak pecah pundi kencing masa nih...huhuhu lepas hampir 2 jam perjalanan baru jumpa toilet...sobsss...
dan akhirnya kami selamat sampai di KK pada jam 9.30 malam...terus ke rumah makcik Bibie untuk ambil dia...dan Bie bawa kami ke Dataran Todak berhampiran Pasar Filipin...kira port baru la kot untuk makan seafood di KK ni...kami order ikan bakar, udang butter dan sayur...nyum nyum...lapar gila aku ngan sue sebab tak makan dari tengahari semata mengejar sunset di TOB!sampai ke makanan memang sekelip mata abes!hahahaha sedap sangat....thanks Bibie sebab belanja makan malam kami tuuuu....dan thanks juga sebab bagi pinjam kereta...abes keta ko kena lenjan 6 jam perjalanan pergi balik ke TOB dalam sepetang!hehehe...ok ke keta ko?sehat ka dia baaa?
dah kenyang, ditambah kepenatan melampau terus Bibie hantar kami ke The Klagan Hotel yang terletak di Warisan Square...cepat-cepat kami check in dannnn masuk bilik!siap-siap kan diri dan terusssss tido!mata masa ni rasa dah melekat jer...penat gila berjalan!hahaha...memang terbaik hotel ni...tilam empukkkk....selesa gilaaa...dannn kemanakah kami keesokannya pula?dengan member mana lagi kami jumpa esoknya....haaa tunggu yerrrr....hehehehe....

19 comments:

  1. sedap kan lokan tu ..
    bile la nak terjah kg BK ni .. dah banyak tahun tak pegi

    ReplyDelete
  2. seronoknya tgok Dj jaln2 ke KK,mmg plan nak backpaker dgn hubby nti..
    tggu ank beso skit hhiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza sila plan baik2...syok jln2 dlm mesia ni...byk tmpt mnarik...

      Delete
  3. Kak DJ, harap dpt update pasal KK sebelum jumaat, sabtu naik flight p sana ni... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mlm ni sy cuba yer...hehe xlama pun trip ni just 3d2n jer....

      Delete
  4. orang p tanjung simpang mengayau hari tu, balik sesat.. :(

    ReplyDelete
  5. lokan tu boleh buat menangis tgk...waaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko mkn king crab je laaaaa kt sinunn...hehe

      Delete
  6. makan kat todak seafood tu best..lg2 sotong masak butter basah tu...
    amik sotong sbb xmkn udang hehee

    kk best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo sdp eh...xtry plk aritu....nk kna pi lg gamaknya nih..hehe

      Delete
  7. No hal la takat bagi pinjam keta bukan ko nak pinjam nyawa. Gitu perumpamaan. Si Fuchy tu sihat je lepas ko lenjan ke Mengayau. Few months lepas tu baru aku buat alignment. Sila lah datang lagi dengan divana yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orait nnti ktorg dtg kna sewa vannn sbb xmuat si Fuchy ko bahhh

      Delete
    2. Orait nnti ktorg dtg kna sewa vannn sbb xmuat si Fuchy ko bahhh

      Delete