Monday, October 19, 2015

Timbang berat badan sebelum naik kapal terbang?

haaa ni aku nak share cerita trauma + kelakar masa aku naik Cebu Pacific Air dari Manila ke Coron pada September lepas...pengalaman yang tak mungkin aku lupa kan seumur hidup la lepas nih...hehehe...sebenarnya masa study pasal trip ke Philippines ni memang aku ada terbaca pasal kena timbang berat sebelum naik flight, tapi sebab tak banyak pun info pasal tu so aku macam abaikan aje laaaa cerita tuh...dan akhirnya tiba la pada hari kejadian aku nak check in di NAIA Domestic Airport...masa kami sampai tu masih awal, so takleh check in lagi tapi masa nih dah ternampak dahhh perkataan Body Weight kat kaunter...terus debar hoih!dalam kepala aku macam-macam aku pikir tau...kenapa diorang nak timbang berat badan?nak kenakan charge lebih muatan ke?nak larang dari naik flight ke?nak kasi tukar tempat duduk ke?macam-macam la aku pikir...tak tenang aku tau...hehehe

dan bila sampai masa check in, terus kami menuju ke kaunter yang ada tulis destinasi aku iaitu Coron...masa ni dah pikir lega dah sebab kaunter ni takde pun tulis body weight tuh...sekali lepas setel urusan check in, diorang terus minta kami ke kaunter No 1 yang ada signage body weight tadi....kahkahkah masa ni terus nerves balik hoih...duk pikir gak kenapa ada prosedur macam ni?sedangkan boarding pass dah dapat dah ni, takkan nak kena tukar tempat duduk plak lagi nanti kalo berat sangat?hohoho
masa turn aku timbang tu, sempat la kan liana ambil gambar dari belakang dan kemudian upload ke FB dengan tag aku beserta caption bengongnya 'First time nak naik flight kena timbang berat badan. Nak kasi flight balance katanya...paling nervous kau rasa sape? hahahahahaha' denggg post yang telah menimbulkan kontroversi seharian di FB tau...eh bkn sehari tapi berhari-hari...hahaha rata-ratanya duk bahan kan aku dan terkejut dengan prosedur ni...sampaikan ada yang cakap takkan pi Philippines sebab takut kena timbang!hahahaha pastu dari komen-komen tu aku dah rasa yang diorang semuaaa ingat aku je yang kena timbang sebab aku gemuk!hahahaha...choihhh...bukan aku je tau!SEMUAAAA penumpang kena timbang...hahahaha
lepas dah timbang tu takde apa pun...dia catat je berat badan dalam komputer dan kemudian setel...laaa tu je ke...motif?huhuhu buat aku nerves tak bertempat jer tauuu...hahaha dan untuk pengetahuan korang kami naik ATR flight...seat pun 2-2 jer...memang kecik la tapi sama ngan Maswings jer kot kat Sabah Sarawak tuh...takde plak pengalaman aku naik Maswings kena timbang-timbang berat badan nih...hohoho pengalaman betul lah kannn....memang gelak jer la bila teringat kenangan kena timbang berat nih....hehe haaaaaa ada sesiapa ker yang experience sama macam aku ni?meh share sikit...hehehe tapi aku rasa kalo orang kurus tu takde la trauma kot, untuk yang gemuk macam aku je la kot yang kecuakan sikit...kuikuikui....

10 comments:

  1. Mana ada gemok...montel je...hehe. Tapi kalau semua kena timbang... apa ada kesah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sama ler tuuu enmie...hehehe kannn nasib semua kena!kalo tak, terus sentap!

      Delete
  2. kata la time aku naik, aku sorang je kena timbang mau aku saman malu kat Cebu air tu hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha aku hampir2 tau nak saman malu...untung2 duit saman leh buat beli tiket lagik...hahahaha...

      Delete
  3. Laaa biasa timbang luggage, ini timbang passanger? First time dengar hehe macam-macam

    ReplyDelete
  4. Saya pon tak mau la gi Philippines

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syida make sure check in awal...hahaha

      Delete
  5. DJ;

    Actually biasa ler tuh .... waktu saya kena pergi ke remote location di South Sudan dulu, kami semua kena timbang ... sebab safety precaution kan ... takut kapalterbang overweight gitu , nanti tak leh nak naik !!!

    (Lagi ler , masa tuh siap ngan safety shoes yg bagak dan berat lagi !)

    Tak apa, pengalaman mengajar kita menjadi lebih matang hahahahhaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ye la enghaz...myb ada max weight utk tiap kapal tuhhh...kut terlebih muatan kang, xleh terbang plk...hehehe yezzaaa terlebih matangggg dah ni haaaa...kuikuikui

      Delete