Wednesday, October 28, 2015

Cảm ơn Vietnam :: Day 2.3 :: Halong Bay Part 3


semasa sedang berlayar ni, tour guide duk tunjuk kami batu kapur yang menyerupai Kissing Chicken...pastu kat belakang dia ada batu kapur bentuk ikan...siap dia buat lawak, ayam tu kawin tapi dapat anak ikan...hahahaha deng!tapi Kissing Chicken or Kissing Rock ni merupakan salah satu ikon Halong Bay ni laaa...then ada la beberapa jenis bentuk batu yang aku tak berapa nak ingat dah...
dah penat bergambar, kami pun melepak kejap di bahagian deck atas tu...fefeeling orang kaya naik cruise la sikit kannn...nak naik cruise yang besar lagi tuh tak mampu lagi...tapi sok-sok sape tau kan...hehehe...tapi tak lama pun lepak melanguk atas ni sebab cruise bakal berlabuh di persinggahan kedua kami...yeay!
persinggahan kedua kami di Halong Bay adalah di Thien Cung Cave atau dikenali juga sebagai Heaven Palace Cave yang merupakan sebuah gua batu kapur yang dibuka kepada orang ramai di Halong Bay ni...cave ini merupakan salah satu tempat wajib singgah kalo kita ke Halong Bay...
nak ke gua ni kena mendaki tangga...alahai ni yang lomah lutut den nih...tapi sebabkan ramai orang kat belakang, kena la kontrol macho jalan tanpa henti...lepas tu semputttt...hohoho...agak tinggi juga la tangga dia buat orang yang tak fit macam aku nih...lutut plak dah bergegar kan...
tapi nasib baik juga ada tempat berhenti di pertengahan jalan...dapat rileks kejap...sambil tu kita layan view Halong Bay dari kawasan tinggi nih...memang cantik lah...tapi sebabkan semua tak cukup nafas dah masa ni, ambil gambar sekeping dua dah cukup...apa yang lebih penting masa ini adalah oksigen...huhuhu...
dan kemudian kami meneruskan perjalanan menaiki tangga sampai ke gua...wahhh dalam gua batu kapur ni penuh dengan warna-warni...lampu-lampu ni menyuluh ke arah batu-batu stalactite dan stalagmite yang penuhhh kat dalam gua tu...memang menyerlah la kan...haaa sekali tengok memang cantik, tapi sekali lagi tengok, eh seram gak...hahaha imaginasi terlebih kannn...
masa kat dalam gua ni aku macam pening-pening gak...sebabnya penat gila, nafas tercungap-cungap pastu kena masuk gua yang ramai gila orang...aku rasa panas dan sesak...peluh menggilaa...masa ni memang kontrol diri je supaya tak tergolek ke apa...memang masa ni rasa nak cepat-cepat keluar jer!tapi tour guide gigih duk explain setiap bentuk yang ada dalam gua tu...macam-macam bentuk laaa ada dalam tu...bentuk naga la, bentuk ehem ehem perempuan dan lelaki laa...haa tu je yang aku sempat dengar, yang lain memang pikiran aku melayang...hehehe!
dapat keluar jer dari gua tu, perghhhh lega gilaaa...baru rasa boleh bernafas!nak turun tangga ni laju la sikit kan dari naik tadi...tapi kena hati-hati juga la kot terjelepok tak ke carik pasal namanya...sambil tu kita layan view Halong Bay dari atas ni lagi...bila dah nak sampai dekat bawah tu banyak la kedai-kedai kecil jual souvenir dan air minuman...tapi kami takde beli apa pun laaa...
sampai je bawah terus carik kerusi nak duduk sementara tunggu tour guide kumpulkan semua ahli kumpulan kami...kagum aku dia boleh ingat muka semua orang...aku dah tak ingat nama tour guide ni, tapi yang pasti dia dari Wati Travel...memang highly recommended laaa pada aku Wati Travel ni kalo korang nak ke Hanoi...layanan terbaek!bila semua dah berkumpul, kami pun berjalan beramai-ramai menuju ke cruise... 
naik jer cruise, buah-buahan tempatan Vietnam telah siap dihidangkan...apa lagi, selamat menjamu laaa...hehehe sedapnyaaa buah laici tu...beruntung betul masa kami datang ni memang tengan musim buah laici...kemudian staff situ keluarkan juga souvenir kalo kami nak beli...harganya aku tak ingat, tapi macam mahal juga laaa...masa makan buah ni sempat sembang sakan dengan pakcik Jepun yang dah berusia 80 tahun kot duk travel sorang-sorang...kagum wehhh...hehehe dan lepas tu, cepat-cepat kami ke toilet ambil wuduk dan menunaikan solat di deck atas cruise...ngam-ngam je abis semua orang solat, cruise pun berlabuh di jeti semulaaa...selesai sudah perjalanan seharian kami di Halong Bay...
dalam jam 5 petang kami bergerak meninggalkan Halong Bay...masa balik ni, ada 3 orang tambahan naik bas kami daaa...dari ada tempat kosong belakang tu, terus penuh semuanyaaa...sempit la juga duk kat belakang tuh...pasrah jer laaa...kejap je ngomel dalam hati, lepas tu semua lelap berlayar...masa balik ni bas berhenti di hentian rehat...sempat gak aku layan kopi kat sini...dan lepas tu dah aku tak leh tidooo...sembang jer la kannn dalam gelap tu...
dan akhirnya pada jam 8.30 malam, bas kami sampai di Old Quarter, Hanoi...dan luckily, kami menjadi orang pertama yang turun dari bas...tak payah tunggu lamaaa...kemain satu bas duk bye-bye dengan kami masa ni...terharu la pula kannn...hehehe memang enjoy gila dengan trip kali ni...best!dan kemudian kami pun berjalan kaki untuk kembali ke hostel...

2 comments:

  1. ok lawa halong bay nih. kapal cruise pun unik je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezzaaa mmg lawooo...moh pi...hehe

      Delete