Wednesday, October 14, 2015

Cảm ơn Vietnam :: Day 1.4 :: Thang Long Water Puppet Theatre & Night in Hanoi

Sambungan dari: Cảm ơn Vietnam :: Day 1.3 :: Hanoi Tour with Hanoikids Part 2 - Giang Cafe, Hanoi Old Quarter & Kim Lai Coffee

sebelum naik bilik lepas Hanoi Tour dengan Hanoikids tu, aku sempat ambil tiket untuk ke Thang Long Water Puppet Theatre di reception hostel...diorang dah siap tolong belikan tiket tu...dan dalam kul 7 petang kami pun bersiap-siap untuk keluar malam...sempat juga la layan Nasi Goreng Kampung Brahim's setengah paket untuk alas perut...pastu laici yang dibeli petang tadi kami siap-siap masuk dalam peti sejuk...balik nanti boleh makan laici sejuk...
dalam jam 7.30 malam kami pun berjalan kaki menuju ke Thang Long Water Puppet Theatre yang terletak berhampiran dengan Hoan Kiem Lake...aku tanya arah jalan dari staff hostel je...sangat mudah...sampai sana sebelum jam 8 malam...untuk pengetahuan korang, theater ni ada banyak masa dia tau...korang boleh usha masa dia di website mereka...dan seat juga ada 2 jenis...yang depan berharga VND100,000, manakala belakang sikit VND60,000...both pun ok aku rasa sebab seat macam wayang tu jer...
tiket yang dibeli dah sekali dengan nombor tempat duduk...sebabkan beli tiket mahal sikit, dapat la depan tapi seat tepi sekali daaa...pasrah...agak penuh juga seat pada malam kami pergi nih...nasib pula depan kami penuh lelaki yang tinggi-tinggi...mendongak-dongak la juga...huhuhu...
persembahan water puppet ni dimulakan dengan alunan traditional musical instrument yang merduuu...kemudian mula laaa water puppet performance yang sangat best dan menarik!walaupun dalam bahasa Vietnam, tapi boleh je agak-agak dan paham jalan cerita dia....terdapat 14 jenis persembahan yang dibuat pada malam tu dan semuanya berkisar tentang kehidupan rakyat Vietnam dahulu kala...persembahan water puppet ni diiringi dengan nyanyian dan music yang menarik...memang best lah...
persembahan water puppet ni ambil masa dalam sejam juga...di penghujung persembahan, artis-artis yang terlibat dalam 'memainkan' water puppet ni pun muncul dari dlam air tuh...wahhh menarik!macam mana laaa diorang boleh mainkan water puppet ni kan...ohsem!kalo korang ke Hanoi, memang aku recommend untuk tengok persembahan ni...lain dari yang lain...terbaek...
habis tengok water puppet tu, kami pun bergerak jalan balik ke hostel...masa ni sempat la usha kiri kanan jalan tu...banyak gila orang jual kasut dan topi masa ni...memang shoe street gamaknya di sini...jalan pula toksah cakap laaa penuh dengan orang dan motor!tapi takde apa pun, insyaAllah selamat...
sampai hostel, kami sambung makan Nasi Goreng Brahim's dan laici sejuk yang sedapppp!nyummeh...sambil layan movie...tak sabar nak tunggu esok pula, nak pergi salah satu tempat dalam wishlist aku iaitu Halong Bay!yeay!dan sebelum tu meh layan sikit video yang sempat kami ambil semasa di Thang Long Water Puppet Theatre...maafkan la kesengetan video tu, aku pun tak reti nak pusingkan macam mana...hahaha enjoy!
video

7 comments:

  1. yes...akak pun . halong Bay dalam impinan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe insyaAllah kak sampai nanti tu...btw terima kasih atas kad birthday!saya dah terima... =D

      Delete
  2. Memang best water puppet show tu... melopong sekejap memikirkan camna dia orang buat persembahan se ohsem itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn enmie...hehehe memang wajib pergi nih kalo dah sampai ke hanoi tu...hehehe....

      Delete
  3. aku tgk water puppet ni kat ho chi minh. tasabar nak tgk halong bay!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa aku masa dah smpai hochiminh tgk peta baru tau hcmh pun ada waterpuppet show ni...aku ingt kat hanoi je....hehehe yeahhh tggu laaa ye entry halong bay bila tah nak muncul...hehehe

      Delete