Saturday, September 26, 2015

3 DJ (Dara Jelita) Roadtrip to Pantai Timur ~ Terengganu, Part 1 : Satar, Otak-otak & Pantai Kemasik di Kemaman, Sara's di Dungun, Rumah Tumpangan Mak Teh & Nasi Dagang Mak Ngah di Chendering dan Keropok BTB di Kuala Terengganu


daripada Kuantan, kami terus bergerak menyelusuri jalan tepi pantai menuju ke Terengganu...sampai di Kemaman sempat singgah tapau satar dan otak-otak di gerai yang berhampiran masjid besar tepi jalan tu jer...tak dan makan masa ni sebab masing-masing dah kekenyangan tahap dewa...
lepas beli satar dan otak-otak, kami pi usha Hai Peng Kopitiam, konon nak layan mengopi...sekali tutup daaaa...dan kemudian kami teruskan perjalanan dan sempat singgah di Pantai Kemasik yang cantikk!aku sangat suka pantai ni...nyaman dan sangat cantik!tiap kali roadtrip ke Terengganu, memang wajib aku singgah sini...hehehe melayan perasaan di tepi laut kejappp...asyikkk....
dari Kemaman kami meneruskan perjalanan ke arah Kuala Terengganu...sampai di Dungun, kami singgah sebentar di rumah Sara!haaaa dah 8 tahun janji nak pergi rumah dia, akhirnya sampai juga aku kan...hehehe...siap laaa Kayda pun datang bersama anak-anak dia yang ramai tuu...besar-besar dah wei...dulu semua ni aku layan masa baby, dah lama tak jumpa...thanks sara sebab masak makan sedap gilerrr...siap masa aku request favourite food zaman kitorang belajar dulu, tak sangka sara ingat lagi...hehehe rendang ayam!nyummeh!makan sampai pecah perut....
masa ni sara sibuk suh tido rumah dia je...tapi kami dah buat booking bilik di Kuala Terengganu...makanya dalam jam 10 malam paksa juga la diri bergerak menuju ke Kuala Terengganu...kali ni aku suh irma yang drive...aku kekenyangan macam ular sawa dah tak mampu nak drive!hahaha...dan dalam jam 11.15 malam, akhirnya kami sampai di Ruamh Tumpangan Mak Teh di Chendering...asie yang book tempat ni, dia biasa stay sini bila pi mencandat sotong...masa ni rata-rata penginapan bajet di bandar Kuala Terengganu dah fully booked!terpaksa laaa kami stay di Chendering...takpela, tak jauh pun dari bandar...
asalnya asie book room for three dengan harga RM70 sahaja...sekali masuk bilik, dia bagi toto jer kat lantai!lorhh...asie malas nak bising dah, dia offer diri tido kat lantai tu beralaskan toto...tapi walaupun gitu, best giler mandi kat sini sebab air dia laju gilaaaa...syiok!terus rasa segar badan...nyenyak sungguh tido malam tuh...hehehe
bangun awal pagi semua menggeletar kesejukan sebab kipas dan aircond pasang kuat sangat...asie yang kat lantai dah bergulung macam ulat gonggok dah aku tengok...hahahaha lepas subuh berhimpit semua duk sambung tido atas katil...dan dalam jam 8 pagi baru la kami siap-siap dan check out!destinasi pertama hari ni haruslah cari breakfast dulu...dah alang-alang di Chendering ni, kami nak cuba rasa Nasi Dagang Kak Ngah yang famous di sini...sampai jer, mak aihhhhh panjangnya beratur!terus asie dan irma beratur, aku pula usha tempat kosong...punya laaaa lama tunggu asie dan irma beratur tu hoih...agak memanaskan hati juga la aku masa ni....aku rasa hampir sejam kot!
selepas lama menanti, akhirnya baru la asie dan irma datang ke meja bawa makanan...haaa rupanya budak dua orang ni dah kena marah kat kaunter tu...sape suh beratur panjang-panjang tu...tu rupanya untuk orang tapau jer!kalo makan kat situ, diorang ambil order je...patut masa duduk kat meja tu aku pelik ada orang order-order tapi mamat yang amek order tu macam kureng jer aku nengok...tak friendly langsung...siap nak marah-marah lagi...dannn yang paling annoying bila makanan ni tak seindah khabar!aku rasa jauh lagi sedap Nasi Dagang Kak Mah kot yang kat Batu Buruk tuh...hohoho pasrah jer laaa dah buang masa sejam kat situ....
lepas dah reda panas hati dan perut pun dah kenyang, kami meneruskan perjalanan ke Pulau Rusa untuk menghadiri majlis perkahwinan ex boipren member baik kami masa degree dulu...hehehe kebetulan je ni aku memang nak pi Terengganu, dia pun nak menikah...alang-alang tu singgah je laaa...almaklum dia buat majlis lambat lagi, memang aku takpi la kannn...dan kat sini kami bertemu dengan sue yang datang dari kampung dia, Besut...
sekejap je jumpa zoul, terus kami bergerak menuju ke Manir konon nak mencari roti paung yang famous tuh...tapi nan hadooo...ikut waze abes masuk belakang rumah orang bagai...sadis!dah malas nak buang masa, kami terus ke Kedai Keropok BTB di Bukit Tok Beng pula...haaa tempat wajib kalo ke Kuala Terengganu nih...terus kami order keropok lekor rebus siap pek untuk dibawa balik ke rumah....banyak pula tu kami memborong...nasib baik memang dah siap-siap beli kotak polisterin untuk letak keropok ni...sebatang keropok lekor tu berharga RM1 sahaja...memang berbaloi-baloi!selain tu aku beli juga berbotol kuah pencicah dan keropok kering...memang terbaek!
di sebelah tempat jual kerepok lekor ni rupanya dah ada tempat beli keropok lekor yang siap digoreng...ada juga dijual keropok lekor cheese...hipster dah kooo keropok lekor sekarang ni...hehehe kami sempat laaa menjamu perut di sini...sedapnyaaa keropok lekor cheese tu cuma yang tak leh blah kena beratur lagi...haish memang beratur je laa kerja datang tempat makan di Pantai Timur nih...hehuuuu...
lepas dah abes makan kepok lekor hipster, kami angkut semua barang belian masuk dalam kereta sue...dan kemudian kami tinggalkan kereta dia di situ...naik 1 kereta irma jer untuk ronda bandar Kuala Terengganu...yeay...kemanakah kita seterusnya?tungguuuuu...

6 comments:

  1. ke pantai timor happening sokmo...makan sedap , shopping pun gempak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol kak.syok mknnnn klo ke sana...hehe

      Delete
  2. Siaaaap sedia masuk barisan... wah bosan juga kalau asyik kena baris bila nak makan. Lama pulak tu.. ini.boleh menyebabkan masuk angin... naik angin dan macam2 angin lagi.

    Eh.. tetiba je ada Sue...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg trip kali ni mnjangggg kna beratur he enmie...sadis btol...tp klo sedap tu berbaloi ler jugak...hehuuuu

      Hehe sue blik kg masa tu, tu ajk dia join skli...sbb pngantin tu mmber ktorg...hehe

      Delete
  3. Best giler tengok kedai semua pun berqueue-queue ni. Tapi yang stress tu orang yang queue lah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best klo sedap ahh...klo x, mmg buat amukan jer...hahaha

      Delete