Tuesday, July 22, 2014

Iftar 2014: Restoran Thai Tomyam Kung, Ayer@8 Putrajaya

hari khamis minggu lepas aku ada plan nak berbuka dengan geng masa kat ukm dulu....tapi takde perancangan awal pun....sebab tengok respon kat whatsapp group adalah sangat sendu!makanya pagi khamis baru la terhegeh-hegeh nak pikir sape nak join, mana nak pi...end up, cuma aku dengan asie dan chubby niza jer la yang dapat pergi....hohoho lantak laaa...biar la 3 orang pun, jalan jugak kan...terus aku cari tempat nak berbuka...masa pikir punya pikir, terlintas pula nak mencuba di Restoran Thai Tomyam Kung yang terletak di Ayer@8....restoran ni ada di Presint 15 juga...aku pernah pi sana...jadi kali ni nak cuba di Ayer@8 punya cawangan...terus call dan buat booking untuk 3 orang...since aku tak pernah pi cawangan ni, so takde idea nak order apa...jadi aku cakap akan datang awal lepas kerja untuk order makanan....

tepat jam 5.30 petang, aku ngan asie terus menuju ke restoran ni...cawangan baru ni lebih selesa dan luas....bersih je nampak kedai dia...tanpa buang masa kami terus buat order...dah suruh aku ngan asie yang order kan, harus laaa berjela list yang diorder!hehehe dengan tomyam kung la, daging masak serai, ayam lemon, sotong tepung, kerabu mangga dan kangkung goreng crispy....haaa banyak kan...dasar nafsu!huhuhu
lepas dah buat order, sempat pi usha kuih-muih yang turut dijual dalam restoran tu...wah memang menarik sungguh kuih-muih dia...ada pelbagai jenis bubur juga yang dijual di sini....terus kami ambil puding caramel dan pulut mangga!
lepas tu aku dan asie pi jalan-jalan kawasan luar tu sambil tunggu niza...dah takleh panggil chubby dah sebab dah kurus sekarang...hehehe lepas dah jumpa dan borak jap, kami pun naik kereta menuju ke Presint 8...nak carik roti best di Bakery's Cottage...tapi banyak sold out pula...pasrah, kami kembali ke restoran...terus duk lepak sambil borak serta berselfie...sambil-sambil pedajal member dalam whatsapp group dengan upload gambar kami...hehehe
tak lama tunggu tu, restoran mulai dipenuhi orang...makanan pun mula sampai satu per satu ke meja kami...haaa masa ni dah cuak sebab lepas satu, satu makanan sampai!sampai penuh meja!hahaha aduhai...dah la decoration pinggan nak kena meletop...pakai plak pinggan besar-besar diorang nih...dah sempit meja kami tuh...ok jom layan gambar-gambar makanan secara lebih dekat! =D
sebelum berbuka, sempat lagi berselfie dan upload di whatsapp....kata dengki kan...hahaha nasib la sape suruh korang banyak songeh taknak join tu kan...dan akhirnya kami makan dengan jayanya lepas azan berkumandang....overall makanan kat sini pada aku biasa-biasa sahaja...tak sure la kalo sebab bulan puasa ke diorang kena masak banyak sekali gus ke menyebabkan kualiti makanan kurang...lagi terdedah lama makanan, dah sejuk kan.....nasi dan tomyam aku sejuk...so kurang umphh di situ...tapi tak tau la kalo pi masa bulan tak puasa ok kot makanan dia....tapi dalam semua tu aku paling suka sotong tepung, kerabu dan kangkung tu....tomyan, ayam dan daging tu fail sikit laa...tapiiiiii pulut mangga memang meletops!terbaekk!hehehe jumlah kami makan adalah RM96...agak berbaloi la kalo tengok menu kami tuh....hehehe so apa lagi korang, kalo nak ke sini, masih sempat tau...boleh call nombor kat banner atas tu...

14 comments:

  1. Duta makanan Putrajaya dan kawasan yang sewaktu dengannya... Ada lagi ke nak terjah mana-mana sebelum hari raya nanti...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha saya berada di luar kawasan ni...ada kerja...so insyaAllah akan update JJCM di luar kwsn plk nnti...hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. Hahaha tu la nazla..tgk ni pun terliur gk nih...hehe

      Delete
  3. kangkung crispy tu sedap..kalau yg dekat P15, tomyam dia memang la terbaik. siap berapi2 kat bawah tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah dapp...aku yg xsuka sayur pun mkn kangkung nih..hehehe tu la dulu mkn tomyam kt p15 mcm sedap..tp kali ni fail.,

      Delete
  4. ya alah sedapnya di bulan puasa...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu la masa lapar ni mmg semua nmpk sedap..hehe

      Delete
  5. memang sesuai DJ jadi HOST JJCM nih..kami yg tak pernah ke sana pun akan nampak terliur..mmg sesuai juga DJ kerja tak tempat kerja sekarang hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe amboiii pndek kata seswai sgt DJ dgn mknn kan...hehe

      Delete
  6. uishhh sedapnya nmpk makanan semua tu atas meja. kecur air liurku iniew~ huk huk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar john...nanti ko msk sndiri ye...ko kan tere masak...alu x tere tu kna mkn kdai jer.hehehe

      Delete
  7. ada surau tak utk solat maghrib?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tapi kecil je. kna take turn la utk masuk...sebab boleh muat sorg je dalam 1 masa...

      Delete