Wednesday, February 5, 2014

Visit Malaysia Year 2014 : Federal Territory of Putrajaya ~ Dari Taman Seri Empangan ke Marina Putrajaya

aku masih teringat 3 tahun lepas, aku bawa seorang konsultan dari Jepun ke Putrajaya naik kereta soyuz aku tu...masuk je Putrajaya, masa tu dah nak hampir senja...so remang-remang senja gitu...pastu konsultan tu tak habis-habis puji cantiknya Putrajaya...macam bandar futuristik!wah gitu kan...masa tu dah 4 tahun aku kerja sini, tapi tak pernah feel gitu pun...tapi sejak dengan dia tu, terus aku rasa Putrajaya ni cantik!tapi hasrat hati nak berjalan di sekitar Putrajaya lepas tu terpadam...as usual la kan...kita mana suka hargai tempat yang dekat ngan kita, hari-hari pun lalu kan...sampai la tibanya Tahun Melawat Malaysia 2014 ni....semangat tiba-tiba datang nak hargai tempat di sekeliling aku....tapi tak disambut baik juga la hasrat murni aku ni....apa barang weh bergambar di Putrajaya...terdesak sangat ke nak berjalan...dah takde tempat lain ke?hari-hari kot di Putrajaya tu....gitu laaa kata-kata azimat yang kedengaran di telinga bila aku cakap nak jalan di Putrajaya...juga selepas aku upload gambar berjalan di sekitar Putrajaya dan KL dulu...pelbagai reaksi yang tak best aku dengar...tu belum senyuman sinis yang disedekahkan pada aku bila tahu cita-cita murni aku tu....tapi I is pasroh....ada aku kisah?hehehe aku teruskan juga la niat murni ini....

so untuk siri pertama jelajah Putrajaya, aku mulakan pada selasa minggu lepas...bila mana asie dan irma ajak jogging!nak kurus katanya!tapi aku tak bawak baju sukan, so aku layan je follow diorang dengan berbaju kurung...sambil melayan ambil gambar!hehehe so kami parking kereta di Taman Seri Empangan...dari sini aku berjalan laju mengikut mereka yang berjogging...sambil menikmati keindahan yang selama ini aku terlepas pandang!sedangkan hari-hari aku lalu sini tau!pergi dan balik kerja...huhuhu Subhanallah...cantiknya!perasaan 3 tahun lalu menjelma kembali... =D jiwang plak kan tiba-tiba...hehehe aku berjalan menyusuri sungai tu...sambil melihat keindahan Jambatan Seri Gemilang...salah satu daripada 7 buah jambatan di Putrajaya....kelihatan juga berdiri gah bangunan-bangunan pejabat tertinggi di Putrajaya...
duk seronok aku layan perasaan ambil gambar dan hayati keindahan sekeliling, baru sedar diorang dah entah ke mana...hehe laju sangat nih diorang jogging...aku cuma berjalan laju sikit je laaa...sambil bersantai...terlihat empangan yang cantik, tapi sayang tak boleh nak jalan pula di atas bordernya...di tutup jalannya...terus berjalan melalui bawah jambatan...
aku ambil pula gambar Jambatan Seri Gemilang dan bangunan tertinggi di Putrajaya dari arah sebelah sana pula....masa ni ada reflection jambatan dan bangunan di air!wah cantik sangat aku rasa masa ni..tak berhenti aku snap gambar...pastu kelihatan juga cruise tasik putrajaya lalu membelah air...wah sangat mendamaikan jiwa la aku rasa...
aku terus je berjalan...macam dah makin jauh aku berjalan...asie dan irma entah kat mana....tapi gigih la aku terus berjalan...sambil tu melayan bunga-bunga raya yang cantik kat jalan tu...aku cari yang merah tapi tak jumpa...jumpa putih dan pink je..jadilah kan...
sekali bila dah sampai di Marina Putrajaya, barulah aku jumpa diorang...diorang pun terkejut tengok aku berjalan sampai sini!diorang ingat aku dah melepak duk mana-mana dah tunggu diorang...hahahah hoih ko ingat aku malas sangat?berbaju kurung pun gigih tau berjalan kaki!hehehe sampai di sini, diorang pun baru nak pusing balik sebenarnya...kat sini sayup-sayup kelihatan Jambatan Seri Saujana!alahai tapi jauh sangat...takpela, nanti next time ajak diorang jogging di kawasan Jambatan tu pula...boleh aku ambil gambar dekat sikit...masa di sini, jumpa pekerja Marina Putrajaya yang duk promote pada kami akan facilities yang terdapat di situ..macam gym, sauna etc...boleh la cuba next time kan....
masa berlalu, dah nak dekat maghrib dah...so cepat-cepat kami berpatah semula ke Taman Seri Empangan..tapi masa sampai semula di Jambatan Seri Gemilang, kami decided untuk naik ke atas...tak lalu bawah jambatan seperti datang tadi...memang gah binaan jambatan ni, sekali tengok macam ada unsur-unsur naga plak...eh, ke perasaan aku je?hehehe
sampai di atas jambatan, terus kami mengambil gambar PICC yang terletak betul-betul di setentang dengan jambatan ini...gigih sangatkan berdiri di tengah-tengah jalan tu..kalo ada orang pejabat nampak ni, agak malu jugak la kan...hahahah nasib dah lewat petang, tak banyak sangat kereta...layan bergambar, dan turun semula ke bawah...untuk meneruskan perjalanan ke Taman Seri Empangan...
terus menyusuri sungai...kembali ke Taman Seri Empangan...layan snap gambar buat kali terakhir sebelum sampai di food court...hajat hati nak minum dulu...tapi sebab perjalanan pulang aku masih jauh, aku balik dulu...diorang je la sambung mencari makan...ceh diorang kongsi mihun goreng katanya, sebab nak diet...hahaha!okey selesai siri pertama Jelajah Putrajaya aku ni...nanti ada masa aku nak pusing lagi Putrajaya ni ambil gambar di tempat-tempat menarik...sambil layan beriadah petang-petang hari....

12 comments:

  1. 1. JM tak tahu plak Putrajaya ni ada 7 jambatan
    2. Siapa cakap putrajaya ni tak camtik..area Seri Empangan tu mmg cantik lah..JM pun tak pernah tahu...ambar reflection tu mmg cantik..kalau view waktu mlm lagi bertambah cantik terutama atas jambatan tu kan
    3. Siapa cakap pakai baju kurung tak leh jogging..jln2 slow pun leh bakar lemak dan kalori tau...jln sambil santai ..tgk view cantik sambil ambik2 gamabar heeee
    4. Next..ke area mana pulak tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi pjgnya komen JM...hehe
      1-ye merujuk pd web pjh ada 7 semuany
      2-kt situ mmg cntik...klo kamera lg cnggih msti lg cun.tp ni pun dh syok sndiri cun...hehe mlm mmg lg cun la...disimbahi lampu...
      3-pkai bju kurung lg nmpk gigihkan nk bsukannya tu...hehehe
      4-next mngkin area masjid besi tu kot..takpun saujana kt p11 tmpt cikta prewed..hehe

      Delete
    2. Mestilah panjang coz JM baca dari awal hingga akhir hikss

      Delete
    3. Hehehe tq JM...sbb sudi baca...hehe

      Delete
  2. wah....tak pernah tahu pun tpt ni wpun dah 10 thn kat sini...

    bagus bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa sempena sedekad di Putrajaya tu leh la menjengah ke tempat ni...hehehe

      Delete
  3. Wah menyahut cabaran katanya kekeke.

    Best kan amik gambar sekitar putrajaya dari pelbagai angle. aku ada banyak gambar putrajaya ni haritu dah pulun amik, dan jumpa banyak juga tempat2 rahsier untuk mengadu nasib dan melayan jiwa kekeke. Tapi tak sempat lagi nak blog. Layan kan Insta je la eh.

    Jogging kat area tasik petang2 tu mmg best.

    Oh border empangan tu tutup sebab dulu ada org bunuh diri kat situ, kalau tak dia bukak je dulu,

    Saya pon dah 9 tahun di sini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sekali sekala layan keindahan Putrajaya...hehehe hamboi banyak tempat rahsia?best nih...gambar2 ko mmg hebak la...takleh lawan...hehehe

      eh betul ke ada org bunuh diri?iskk kalo tau, taknak aku pi situ senja2..,hohoho

      hamboi sorang 10 thn, sorg 9 thn...dahsyat ni....otai2 putrajaya...hehehe

      Delete
  4. DJ nye gambo sume kat dua tiga tempat jer :p hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa maksudnya tu?tak paham..hehehe

      Delete
  5. Hahahaha lantak apa orang nak kata, kan? Aku pun pernah kena masa aku cadang kat kawan aku, nak lepak Putrajaya...jalan2 area jambatan tu semua. Including buildings unik2 dekat area masjid besi tu. Siap bawa payung lutsinar as prop yang xmenahan tu. Aku guna alasan "Xselalu kot turun sini, anggap je aku tourist dari Borneo". Haha.

    Nextime aku turun sana, ko bawa aku jenjalan ye. And of course, makan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kan..lantak korg laa nak cakap apa..janji aku happy...hehehe hamboi dahsyat tourist berpayung lutsinar lagi...hahahaha ok lagi la tu tourist dr borneo... kes aku ni umpama ko jadi tourist di KK la...hahahaha

      bisa diatur dong...boleh pusing2 naik soyuz aku yg makin uzur dimamah usia...ecewah!hahahaha

      Delete