Friday, February 28, 2014

Menjejak Kesan Tsunami di Banda Aceh, Indonesia #Day3


yeah perjalanan singkat 3 hari 2 malam kami di Banda Aceh, Indonesia telah tiba di penghujungnya...hari ini kami rileks-rileks je, jam 8.30 pagi baru check out dan breakfast...tepat jam 9 pagi, Pak Edwar pun sampai dan mengambil kami...destinasi pertama adalah ke kedai souviner...kat kawasan hotel kami ni banyak kedai jual souvenir...tapi sebabkan hari ahad, dan awal pagi, tak banyak yang dah buka...nasib baik la jumpa satu dah buka...tu pun pekerja baru nak sapu-sapu lantai....kami terjah je masuk...masa ke kedai ni, aku baru tau yang hasil tangan buatan Aceh ni famous dengan beg bersulam...cantik-cantik pula tu....diorang yang lain sibuk la membeli...aku cuma nak cari fridge magnet je...tapi sayangnya tiada pula....yang ada cuma key chain...so aku tak beli la...tunggu diorang je la shopping...
kemudian aku ajak Pak Edwar ke padang yang berhampiran Muzium Tsunami Aceh...sebab semalam aku macam ternampak ada monumen tsunami kat situ...sekali rupanya tempat tersebut bernama Padang Blang dan turut dikenali sebagai Taman Aceh Thanks the World...sini sebenarnya padang rakyat la..tempat orang berjogging, bersukan...sangat ramai orang bersukan awal pagi ahad masa kami datang ni...kagum betul dengan healthy lifestyle orang di sini...so kami terus menuju ke monumen tsunami yang gah berdiri kat situ...warna biru terang, so memang senang nak nampak la dari jauh...kat lantai bawah monumen ni, ada fakta-fakta berkaitan tsunami...macam bilangan hospital yang rosak, bilangan guru yang maut...dan sebagainya...menarik!
kemudian kami pergi pula di belakang monumen tsunami ni, mengadap padang besar...ya Ampun panas banget masa ni weh...nak buka mata pun susah!haaa masa ni ada adik tegur...rupanya dia pernah belajar di Kedah dulu...borak-borak la kejap dengan dia...then sambung ambil gambar...di Taman Aceh Thanks the World ini menempatkan 'thanks note' yang diperbuat daripada batu kepada 52 buah negara yang membantu membaikpulih Banda Aceh selepas dilanda tsunami...kami tercari-cari juga 'note' untuk Malaysia...bila refer ke papan hijau di bawah ni, rupanya Malaysia punya berada betul-betul setentang dengan tempat kami berdiri, merentas padang yang besar tu!aduhai tak kuasa nak berjalankan...dah le panas...so layan bergambar di sini sahaja....
lepas dah puas bergambar, kami pun naik kereta semula...tapi Pak Edwar yang baik hati tu dengan sendirinya cakap nak hantar kami di sebelah padang yang terletaknya 'thanks note to Malaysia' tu...hehehe memang baik hati betul Pak Edwar ni...kami tak cakap pun, tapi dia yang concern...bagus dia ni...so kami pun turun dari kereta di sebelah satu lagi padang besar ni....terus jumpa thanks note tu...suka...yeay!cuma dah hilang-hilang dah warna bendera kita...takpe la, janji ada kan...hehehe
dan akhir sekali, semasa on the way back ke airport, kami singgah pula di kawasan perkuburan massal...iaitu perkuburan mangsa tsunami secara beramai-ramai...aku difahamkan ini adalah perkuburan massal terbesar di Banda Aceh...menempatkan seramai 46,718 mangsa...ada banyak lagi perkuburan massal di sekitar Aceh....suasana di sini sangat sayu....tapi tenang je...turun je kereta, kakwi ingatkan kami untuk sedekahkan AL-Fatihah buat mangsa-mangsa korban tsunami...sepanjang kawasan berpagar kecil itu lah kawasan perkuburan....memang luas dan panjang kawasan tu....sunyi je...
selesai melawat perkuburan massal, kami akhirnya bergerak menuju ke airport....masa dekat nak sampai, aku nampak lori bawak tong depan kitorang...tanya Pak Edwar, apa semua tu...dia cakap maybe lobster!kat sini famous seafood termasuk lobster!siap eksport ke luar tau!hoihhh apesal aku tak tau??hadoiii terus aku tanya nape tak bagitau...dia cakap kitorang tak tanya, ingat tak suka seafood...ceyyy.....terus rasa hiba membayangkan lobster tu....ternampak-nampak lobster menari-nari dalam kuali....huhuhu haruskah aku kembali lagi ke sini?huhuhuhu oh my lobster.... =(

then sampai je di airport, turun kan beg semua...aku pun buat bayaran penuh pada Pak Edwar...asalnya, sebabkan aku booking Pak Edwar awal, since April 2013 lagi..masa tu harga yang dijanjikan adalah Rp300,000 sehari...tapi aku tau harga minyak naik di Indonesia pada Mei 2013...bila aku tanya Pak Edwar, dia cakap harga sekarang dah Rp450,000-Rp500,000 sehari...tapi sebab dia dah janji dengan aku harga Rp300,000, dia kata takpela kan...tapi sebabkan kitorang memang sangat puas hati dengan servis dia ni...akhirnya kami decided bagi dia in total Rp1,100,000...kiranya 2 hari penuh kami bagi Rp450,000...dan last day ni bagi Rp200,000...ok la kan...dia tak kira dan tak tengok pun berapa aku bagi tu...dia terus masuk poket je....ada certain supir tu, laju je depan kita kira duit...memang bagus dia ni....pastu Pak Edwar ni pun, sangat la baik walaupun mula-mula jumpa takut gak sebab muka serious...hehehe...dengan dia ni, ko cakap la nak ke mana..kadang kita minta pandangan dia mana nak senang pergi dulu...takpe ke patah semula ke certain tempat, jauh tak...kira kita nak mudahkan dia tak payah pusing-pusing banyak kali kan...tapi ayat yang selalu keluar dari mulut dia mesti 'ngak apa-apa, yang kerjanya saya memang hantarkan aja..ke mana aja pun boleh'....hehehe baik sungguh!masa beli barang untuk Dayah pun dia yang beriya nak 'protect' kitorang...tiap kali nak masuk kedai baru, mesti dia akan masuk dulu dan deal harga...dia cakap, kalo kitorang masuk dulu, nanti orang tu letak harga mahal...pastu masa makan pun, dia hanya akan follow kalo kitorang ajak masa makan utama je means lunch dan dinner...yang lain, ko ajak la macam mana pun, dia takkan nak punya...memang bagus lah dia ni...so kalo korang nak mencari supir di Banda Aceh, sila lah cari Pak Edwar ni...memang sangat bagus!aku suka...ni no telefon dia +6281377223300...dan gambar dia...hehehe
ok selesai urusan dengan Pak Edwar...kami pun terus masuk...sebabkan takde luggage dan dah print boarding pass...diorang suruh ke kaunter bayar airport tax sahaja...tak payah document checking pun...airport tax bagi Banda Aceh adalah Rp100,000 seorang ya!dah siap bayar, terus kami menuju ke boarding hall..kecil je airport ni...takdan nak penat jalan dah sampai boarding hall...hehehe so melepak je la kami kat sini sampai tiba saat meninggalkan bumi Aceh...perut pula dah berkeroncong...tak sempat makan tadi...sobs.....
pada jam 11 pagi, kami pun bergerak menuju ke flight...perut lapar, kami pula tak buat pre-booked food...aduhai...berharap ada makanan je la kan...so masa nak masuk flight, untuk row 16 ke atas, orang tu suruh kami masuk ikut pintu belakang...so follow je la kan arahan...sekali masa masuk...punya la ramai pakcik makcik tua Aceh ni, rupanya main masuk ikut depan je walaupun seat diorang 16 dan ke atas...seat kami pula no 17...jadi berlaku la kekecohan sebab kebanyakan pakcik makcik ni tak tau baca tempat duduk la...tak reti nak terus duduk lepas dah letak beg la...ye la aku faham yang tu..so aku bersabar je la kan....diorang nak pergi umrah rasanya...jadi seharusnya aku bersabar....TAPI yang buat aku hilang sabar adalah pramugara dan pramugari AA ni!masa orang dah stuck ramai-ramai gitu ko sibuk nak kira orang...lepas tu boleh dengan kurang hajar nya sorang pramugari ni sound aku cakap english!dengan muka kerek tanya apa masalah aku ni tak gerak-gerak....wohoooo mentang-mentang aku pakai tudung tak iron, eh...hehe dia nak sound-sound aku gitu kan...terus aku reply dalam nada keras in english juga ye...ko ingat ko je pandai cakap omputih?pastu sorang mamat steward pun nak sound aku gak...dia macam nak cakap, tapi marah, terjerit la...haaaa memang aku panas lagi la kan...so dapat je duduk, kakwi dan cikwan yang dah sampai awal tanya napa...masa tu mamat tu lalu...aku saje je la cakap kuat sikit kasi dia dengar ketidakpuas hatian aku tu kan....terussss aku baca nama dia okeh...saje sebut kuat sikit nama bagi dia dengar....dan-dannnnn lepas tu, masa nak order makan...megi je pun...tapi berpuan-puan, lemah lembuttt dengan aku okeh...ngan cikwi tak sangat...tapi ngan aku obvious sangat layanan mesra dia tu...haaa tau takut!geram betul aku masa tu...bukan nak eksyen sangat ke apa...tapi ko tengok la dulu betul-betul keadaan..baru la nak marah ke apa...ko punya orang juga yang bagi arahan kitorang masuk ikut belakang kan....huh!dah la aku tengah lapar kan...huhuhu so sebab nasi semua dah habis, kitorang layan megi je la...hilang marah aku dah dapat makanan...hehehe
dan akhirnya kami pun sampai di LCCT pada jam 2 petang...masa turun jumpa pula steward tu kat bawah...kemain dia senyum siap tunduk-tunduk...ceh sudah...aku dah terluka!huh!tapi terluka dengan dia je la...ngan AA tak terluka lagi...hehehe so sampai LCCT, masa kat imigresen aku terjumpa Aliyah si penyanyi tu..rupanya cikwan cakap dia sama flight ngan kitorang..cikwan nampak kat Aceh lagi...ceh tak bagitau awal-awal..lepas je imigresen, terus aku cakap...Aliyah nak ambil gambar!hahaha nasib baik dia layan je...dia punya PA ke apetu pun layan jee...siap lepas tu borak-borak macam dah lama kenal kan...aku nak je tanya pasal gosip dia dengan Ramli MS tu...tapi I is maluuu....hehehe...sampai la kat tempat beg dia nak ambil beg, kitorang terus keluar je la...PA dia yang beg shocking pink tu siap kagum kitorang tak bawak luggage...hahaha..
then kami tunggu adik cikwi datang jemput...dan balik ke rumah cikwi di Putrajaya...sampai je terus bergegas siap nak pergi pula ke rumah kenduri kawin anak big boss...dia dah sound kitorang suh datang gak walaupun lambat!hahaha nasib sampai juga akhirnya....yezza Alhamdulillah....selesai juga akhirnya cerita trip singkat penuh bermakna aku dan rakan-rakan ke Banda Aceh ni....untuk korang-korang, aku suggest cuba la ke sana...different experience yang akan kita perolehi...memang menarik!ok sekali dalam post ni aku nak bagitau bajet perbelanjaan bagi trip kali ini...trip disertai 4 orang termasuk aku...so segala kos seperti transport dan makan, kami divide by 4 la kan...ok jom tengok bajet!


Flight Airasia = RM130
Hotel (2 malam, twin sharing) = RM145.88
Makan = Rp170,000 ~ RM47.45
Transport / Supir = Rp275,000 ~ RM76.75
Entrance fee = Rp18,000 ~ RM5.00
Airport tax = Rp100,000 ~ RM27.90
Shopping = Rp135,000 ~ RM37.70

(kiraan berdasarkan pembahagian per 4 orang)
Rate : Rp1,000,000 = RM279

total perbelanjaan ke Banda Aceh hanyalah RM470 sahaja...itu pun sebab tiket dah beli 1 tahun awal dan hotel telah booked awal dari Malaysia...so aku cuma bawa duit Rp1,000,000 (RM279) sahaja masa ke sana...kawan-kawan lain tak confident nak bawak duit banyak tu, sikit sangat kata diorang...hehehe tapi Alhamdulillah walaupun bawak Rp1,000,000...aku akhirnya bawak pulang dalam Rp400,000 lagi...siap dah shopping lagi tu tau...hehehe so kos di Banda Aceh ni tak tinggi sebab kebanyakan tempat nak masuk free sahaja....makan pun murah, transport pun share 4 orang...mahal sikit hotel la sebab kami ambil kiranya hotel berbintang juga di Banda Aceh ni...saje feeling orang kaya sikit...hahahaha so overall memang puas hati la trip kali ini...dapat pergi ke semua tempat yang diingini...kecuali lobster tu la...sobsss....harus dipikirin ni nak repeat ke tak...hehehe ok next kita cerita pasal Bandung pula...yeay!

7 comments:

  1. laaaa Alyah ke tu? hahahaa.. apsal mcm sendu je muka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kehkehkeh sy pun xknl mula2...mmber yg cam...myb sbb x mekap kot...hahaha

      Delete
  2. Salam,
    Diam x diam dah dekat 10 thn..eh ke dah 10 thn... tragedi tsunami Acheh...:( Wah, dpt bergambar dngn celebrity lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, dah 9 tahun lebih dah...bln 12 nanti baru 10 thn...huhuhu rasa macam baru je kan...

      heheh poyo je nih nak bergambo ngn selebriti...hehehe

      Delete
  3. macamna akak deal dgn pak edwar ye?sy call xpenah angkt

    ReplyDelete
    Replies
    1. dgrnya ramai dah cuba contact dia tak dapat...myb dia tak buat dah kot bisnes ni...

      Delete
  4. PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI.

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Padang dan Bukittinggi, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG DAN BUKITTINGGI, dan juga untuk PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya bersama kami.

    Wassalam
    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete