Wednesday, May 15, 2019

Sate Perut Tembusu di Sate Kajang Haji Rono, Medan Sate Kajang

ok geng aku ad satu tempat makan sate perut tembusu kat Kajang yang best aku nak suggest kat korang...aku tak tau la korang makan ke tak sate perut tembusu ni...tapi zaman aku duk Kuala Pilah dulu, kalo sebut sate perut, maksudnya refer kat sate perut tembusu ni...tapi bila duk Bangi ni, asal order sate perut mesti dapat sate perut babat tu, yang macam karpet...arghhh aku tak suka weh perut babat tu kalo buat sate...babat tu kalo masak gulai lomak cili api dengan rebung sedap laa...sate pada aku is a biggg nooo...sate perut kena dari perut tembusu!hehehe...dan akhirnya aku jumpa tempat yang jual sate perut tembusu ni kat Medan Sate Kajang!bebetul depan Metro Kajang tu...ada medan sate lama...kat sini ada banyak gerai sate nya, termasuk la Haji Samuri yang famous tu, dulu asalnya sini la...tapi gerai yang jadi pilihan adalah yang nombor 2 dari kiri...Sate Kajang Haji Rono...yang first pun Haji Rono gak, tapi aku pun tak paham satu sedara, satu cucu camne tah...maybe gaduh kot...hahaha tapi aku makan kat gerai kedua tu...
nak bagitau ni, makan kat sini duduk je terus kat meja, then diorang datang ambil order...warna meja main peranan ok...hahahaha kalo meja warna kelabu, ada tulis nombor ni laaa untuk gerai nombor dua tuuu...hehehe...so duduk dan order lah apa nak order ya...aku kalo ke sini memang wajib laaa sate perut tembusu...harga sebatang RM1.60 kalo tak silap aku...lupa dahhh...mahal gak la tapi barang rare wei...hahaha...
dah malas nak cerita panjang, layan je la gambar sate perut tembusu kat bawah ni...ni entah berapa puluh kali visit tah sebenarnya...mak abah aku suka sangat sate perut tembusu ni...sedap weh...lagi kalo dia garing bakar tu, perghhhh terbaik!tapi adik aku tak suka sangat sate perut tembusu ni, sebab dia macam ada bau sikit...hahahaha tapi pada aku sedap je...aku lagi suka skang makan ala Indonesia sikit...aku order nasi putih panas, then aku letak sate perut tembusu ni atas nasi panas then tuang kuah kacang dia, masuk mulut sekali ngap...pergghhhhh terbaik wei!hahahaha...haa mak abah aku makan ngan nasi impit je, kalo abang aku dia suka dengan nasi goreng pun ada gak...sedap!hehehe...ok dah layan gambar je laaa...ok bai!

4 comments:

  1. akk suka dua2..tapi dah lama jg x mkn sate tembusu..
    boleh lah terjah nanti, dah ada MRT lg senang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. myb sbb kalo babat tu aku biasa makan buat masak lemak rebung je, so tak rasa kick sangt masak sate ni...hahaha lagi kan tembusu tu berlemak-lemak, tu yang sedap terlebih tu...hahahaha!

      Delete