Friday, January 6, 2023

Persediaan menuju Umrah 2022

akhirnya sampai gak ke cerita Umrah 2022 aku ni...seronoknya...rinduu gakkk...huhuhu so marilah kita sementara rajin ni kan...sedangkan aku ada banyak presentation seminggu dua ni tapi nanti lah, kita taip blog, aktifkan sel-sel otak...gitteeeww hahaha...ok nak mula cerita, sebenarnya aku dah merancang nak pergi umrah secara DIY pada tahun 2020...nak sambut birthday ke 37 di Mekah masa tu...kalau ikut dah beli tiket Etihad dan juga dah book hotel depan Masjidilharam dah...tapi disebabkan pandemik, semuanya terpaksa dibatalkan...nasib baik dapat balik duit tiket tu tau...Alhamdulillah...so bila Ogos 2021 tu umrah dibuka semula, aku pun teringin la nak pergi kan...so dalam Disember 2021 tu aku ajak la kat member yang patut pi bersama 2020 tu untuk buat umrah...sekali hampa sebab yang sorang dah pi duk Korea, sorang lagi dah plan nak pergi bersama keluarga...seriously masa tu aku kecewa sangat ngan member...tapi aku taknak layan perasaan tu, aku cakap kat diri, kena henti pengharapan pada manusia...letak pengharapan pada Allah...so aku doa moga Allah tunjukkan aku jalan dan mudahkan urusan aku...

pastu niat tu terpendam gitu je laaa...sampai la pada 9 April 2022, masa kita dalam seminggu berpuasa tu, aku jumpa Nor kawan opis aku...dia cakap esoknya tu dia akan pergi umrah...dengan makcik dia...aku cakap la nape tak ajak aku...dia leh cakap, masa dia decide nak pergi tu, dia message semua geng bujang kat opis kitorang tanya nak ikut tak...tapi dia leh termiss nak tanya aku...huhuhu masa tu kan aku rasa sayu sangat...rasa sedih...macam sipi je peluang tu kan terlepas cam tu je...sedih tau sebab nak pergi tapi takde kawan...dah ada kawan tapi terlepas peluang gini...huhuhu aku doa lagi moga Allah tunjukkan jalan sebab aku nak pergi sangat tapi takut plak sorang-sorang kan...

dan pada penghujung 28 April 2022, tiba-tiba aku dapat tau dari junior aku yang Liana nak pergi umrah lepas raya...dan Liana akan pergi solo!aku macam, wahh boleh eh camtu?aku tak pernah terfikir plak kan...so aku pun contact la Liana...dia pun cakap laa dia rasa nak pi umrah tetiba so terus decide nakpi dengan Azzuha...pastu dia cakap pejabat Azzuha tu kat area rumah aku je...dia pergi kursus masa bulan puasa kat masjid rumah aku...Allahuu dia macam dekat tapi jauh kan...pastu aku pun berkobar la cakap okey la nak pi solo gak la...Liana boleh mesti aku pun boleh...dah cakap la kat member yang kat Korea sana...pastu terus malam tu gak aku message staff Azzuha nama Tina tanya pasal trip untuk September...dia pun share la dengan aku...dan aku duk study dan tengok-tengok la...

dan kemudian, kita pun sibuk Raya terkejut pada 1 Mei...so aku terlupa pasal nak pergi umrah ni...pada 11 Mei, tetiba Tina message aku untuk followup...siap share lagi update pakej dan date yang ada semua...masa ni tetiba hati aku berbolak balik...betul ke aku nak pi?sorang?berani ke?haa macam-macam aku fikir tau...so aku cakap ngan Tina nanti pape aku contact dia...

dan dalam 2 minggu lepas tu, pada 23 Mei, tetiba member dari Korea message tanya dah book ke pakej umrah?aku jawab belum, hati aku berbolak balik...selamba dia tepekkan aku, 'Haa tu setan la tuuu yang bolak balik kan hati kau'...sentap weh!serious sentap!esoknya, 24 Mei, aku nak pergi cari kedai baiki kasut....sekali kedai tu rupanya sebelah je pejabat Azzuha weh!masa ni aku terus tak nak pikir apa dah...aku cakap ni petunjuk kot, leh plak semalam kena sound, arini nampak Azzuha...sedangkan selama ni aku tak pernah tau pun Azzuha ni kat belah mana...huhuhu dengan pakai seluar jeans love love aku tuuu, aku masuk dan cakap nak jumpa Tina...hahaha terus aku bayar RM500 untuk deposit baki pakej Rotana pada 15 September 2022...pakej aku berharga RM7890, tapi masa tu dapat pula diskuan RM150...rezeki, Alhamdulillah...
haa dah bayar ni takleh nak pandang belakang dah kan...so kita bulat kan saja hati ini...tak lama tu Tina message ada Kursus Umrah Khas Wanita bersama Dr Hajah Nor Kartina pada 25 Jun, terus la kita daftar dan join kan...masa ni tak cerita kat sape lagi...kat mak abah pun belum lagi...so pergi kursus pun diam-diam je, siap kena bising ngan Zara sebab nak kena ambil dia dari program sekolah masa tu, tapi sebab kursus habis lambat, dah dia kena tunggu...hahahaa Alhamdulillah seronok hadiri kursus umrah walaupun sorang di masjid rumah aku ni...
dan pada 1 Julai, Tina call bagitau yang tiada penerbangan pada 15 September, kalau 14 Sept boleh ke...aku onz je laa...janji nak pergi je ni...tak kisah la sangat date tu kan...dan masa aku tengah uruskan hal dokumen semua dengan Tina dan nak bayar full, tetiba Raja message aku cakap teringin nak buat umrah...dia nak ajak aku pergi lagi 5,6 bulan la kononnya...sekali aku cakap la aku dah nak pergi soon ni...terkejut la dia kan...aku cakap kalo nak ikut aku tanya Tina ada kosong tak date aku...sementara Tina check, aku dah buat full payment pada 18 Julai 2022...dan tak lama tu Raja decide nak join dan buat pembayaran, dan hujung julai aku selesai hantar passport dan gambar kami berdua yang diperlukan...
dan pada 6 Ogos 2022, kami berdua hadiri Kursus Umrah Perdana Azzuha di masjid rumah aku...masa ni Ustaz Hamim Sameon dan Ustaz Adzim Basri yang bagi taklimat...ramai betul orang masa ni...aku rasa hampir 700 orang...so masa sesi kedua dengan Ustaz Adzim tu, aku dan Raja duk naik atas...selesa sikit...masa dengar taklimat ni dah terdetik, kelakar ustaz ni...best kalo dia jadi mutawwif kitorang ni...pastu ustaz pun cakap siapa lah jemaah yang bertuah akan pergi bersama dia nanti...dan pada 30 Ogos aku sempat ke pejabat Azzuha untuk ambil luggage...
dan lepas tu aku dah mula la bagitau family dan rakan-rakan rapat aku yang aku akan pergi umrah...niat aku satu je, minta mohon mereka doakan urusan aku dipermudahkan...pastu kut ada kawan rapat nak join aktiviti aku buat sabil kat sana nanti...so pastu pada 3 Sept tu, Liana ajak jumpa sekali dengan Dini sebab dia nak hadiahkan aku sejadah Siti Khadijah yang nipis dan selesa...dia duk cerita pengalaman dia, kena ada sejadah ni...sebab sana kan banyak lantai je...Alhamdulillah rezeki aku...
dan rezeki aku gak nama naik kat pejabat untuk pergi ambil 2nd booster pada 6 September tu...terus la aku pergi kan...Alhamdulillah urusan cepat gilaa...tak sampai 10 minit selesai dari pendaftaran sampai kena cucuk...dan syukur gak takde any kesan yang teruk pun...just lenguh tangan je la...Alhamdulillah...
pada 10 Sept pula mutawwif kami mula buat group Whatsapp...masa dia kenalkan diri nama Ustaz Adzim Basri, terus aku usha balik poster kursus umrah perdana hari tu...tengok nama sama...rupanya memang rezeki kami untuk dibimbing oleh Mutawwif Kiriman Tuhan hahaha Alhamdulillah...ustaz mula kongsi info-info berkaitan umrah...makin hampir dah ni, nervous juga la aku dah masa ni...
dan pada malam 10 September, aku mula makan ubat Sunolut...ubat tahan period...aku kalo ikut apps sepatutnya period pada 13 September, so Dr suruh makan ubat ni 3 hari sebelum date tuuu...kena makan pada masa yang sama sepanjang 14 hari...dan makan 3 kali sehari...so pepandai la susun masa nak makan sebab kat Malaysia makan 3 hari je, selebihnya makan di Saudi Arabia nanti kan...so untuk di Malaysia aku makan pada jam 9 pagi, 5 petang dan 1 pagi...dan bila sampai Saudi, masa tu jadi 5 pagi, 12 tengahari dan 8 malam...okay sikit kan...cuma sengsara masa kat Malaysia tu je laa...hahaha kena tunggu 1 pagi...hehuuu...dan Alhamdulillah aku tak period pun sepanjang di sana dan aku stop makan pada 23 Sept, dan pada 26 Sept tu ngam lepas balik Malaysia, aku period...dan bulan-bulan berikutnya pun okey takde pape...Alhamdulillah...sebab ada juga dengar orang makan ubat tahan period ni bila lepas tu haywire jadinya...huhuhu kita usaha, doa dan tawakal ya...insyaAllah...
dan pada 11 September tu mak aku sibuk nak buat kenduri kecilan je pun...ajak pakcik dan makcik rapat je dengan cousins aku serta family aku...layan je laa mak aku kan...sakan gak masak macam-macam...aku ajak gak Raja join sekali dan adik sepupu aku bacaan kan doa untuk kami...semoga dipermudahkan urusan kami menunaikan ibadah umrah ini...Allahu terharuuu...
dan masa kenduri tu sampai satu parcel...ada digital tasbih yang sangat cantik dalam dia...dan lagi surprise ada untuk Raja sekali...sape yang bagi ni...haaaa sib baik aku bijak riki, akhirnya tau, Sue yang hadiahkan untuk kami...Alhamdulillah rezeki...hehehehe insyaAllah Sue akan pergi bulan depan pula dengan keluarga dia...semoga dipermudahkan lah urusan Sue sekeluarga pula...
haaa gitu la cerita aku sebelum pergi umrah...panjang kan...hahaha dan selain tu aku nak share gak penulisan aku di Facebook dan IG aku sebelum ni bila ada orang mintak share tips...sila lah layan di bawah ini...moga bermanfaat...

POST INI PANJANG

Okey ni last sharing kut berkaitan perjalanan Umrah aku baru ni. Sebelum tu nak cakap aku terharu ada yang seronok baca, rasa macam berada kat sana la, ada yang inspired la dan macam-macam feedback positif. Yang sebenarnya sebelum tu aku ragu-ragu gak nak share, takut orang fikir nak menunjuk ke riak ke apa…tapi aku rasa orang yang friend or follow aku kenal aku kut kan…aku memang share any journey aku pun sebelum ni in details. Almaklum blogger sendu kan

So harap takde yang negative la ya…kalo ada, lantak kau lah hahahaha…ok last ni aku saje compile maklumat yang aku leh share dengan korang yang nak pergi as requested sebelum ni…aku ni tak pandai sangat tau bab ni, tapi aku cubaaa yang
terbaik
berdasarkan pengalaman aku sendiri. InsyaAllah.

SEBELUM

1) Pemilihan pakej – okey yang ini penting la supaya korang tau korang punya hotel kat mana, masuk Mekah ke Madinah dulu, ada transit ke, berapa luggage yang diberikan, apa itinerary etc Penting juga nak tahu musim apa korang pergi…musim panas ke, musim sejuk ke…so info ni penting supaya korang leh plan persiapan kelengkapan dan pakaian korang gak nanti.

2) Persiapan kelengkapan dan pakaian – untuk ini actually kalo korang Google banyak je checklist yang ada kat internet. Cuma mayb aku nak share, kalo pi musim panas tu leh la bawak telekung lebih sikit sebab berpeluh weh…hahaha aku aritu selang sehari or sehari setengah tukar telekung…nak basuh boleh tapi kena tengok hotel gak…hotel Madinah kami okey ada tempat sidai dalam bilik air, hotel Mekah takdo…so kena hantar dobi SR15/kg…so terpulang la nak bawa berapa telekung dan jubah ya…aku memang bawa lebih, makanya berat beg aku…hahaha kain telekung aku tak guna langsung sebab pakai jubah or jubah seluar dan stokin kan…tudung atau shawl tu ikut la ziarah banyak mana…aku bawa 3 helai je pakai ulang ulang (basuh tau hahaha)…pakaian dalam, stokin, handsocks tu banyak gak aku bawak...anak tudung sikit je sebab tak pakai sangat...kasut aku bawak 2 je, satu sport shoe untuk ziarah luar, satu kasut biasa untuk ke masjid…hanger dan penyepit baju leh bawak, sabun basuh baju dan berus kut nak basuh yang dalaman, ubat-ubatan jangan lupa…kat sana mahal weh…aku aritu rasa banyak gak bawak tapi habisss…siap pow kawan punya pun habis…terpaksa masuk farmasi sana…hahaha Strepsil harga SR35 yaa…pitam!hahaha haa kasut tawaf pun penting gakk…kawan aku tak pakai dia cakap sakit tumit, so better la pakai…beli kat Shoppee jee…extension plug pun leh bawa, botol air nak isi air zam zam…beg tu aku rasa cukup la as provided by agent…ada 1 sling bag dan 1 beg kasut untuk ke masjid, pastu ada 2 beg troli…aku tambah satu backpack untuk bawak naik flight isi apa patut…tapi Ustaz kami selalu ingatkan, kg luggage tiap orang masa balik nanti…hahaha sebab tu penting kena tau naik flight apa, berapa kg luggage boleh bawa…ok?

3) Khas untuk wanita – berkaitan haid, sila bersedia ya dengan date period semasa di Tanah Suci…kalau tengok date tu rasa akan period di sana, boleh la usaha dengan makan ubat tahan period atau ada ubat tetap kan date, tapi ni kena amik a few months earlier. Leh consult ngan doktor. Kita usaha, then tawakal. Ada pendapat cakap tak perlu makan la, period pun rahmat dari Allah. Ye betul, tapi tak salah kita usaha kan? kita pi sana nak buat umrah, nak ibadah dalam Masjidilharam dan Masjid Nabawi, so aku rasa tak salah pun kita nak usaha.

4) Tambahan sikit – leh juga la bawa biskut or coklat pek kecik-kecik dari Malaysia simpan dalam sling bag kita…coklat tu leh bagi kat kanak-kanak ramai memalam kat dataran Masjid Nabawi tu…depa lepak sana macam orang kita lepak kat Masjid Putrajaya tu memalam…hehehe kat Masjidilharam pun ramai je kanak-kanak kalo nak bagi coklat tu…biskut tu plak leh buat kita alas perut gak kalo lama nau beriktikaf di masjid, or kadang tu leh je bagi kat orang sebelah…kadang dia bagi kita ruang sikit untuk solat sebelah dia masa kita cari tempat tu…leh la say thanks ngn bagi biskut…nak sembang kang macam ayam ngan itik...hahaha atau kadang tengok orang susah dah lama duk iktikaf, leh la bagi gak…mesti dia lapar…aku pernah bagi kat sorang ni dari negara India, masa bagi tu muka dia berubah macam nak nanges…pastu dia berdoa apetah pastu terus dia makan ngan lahapnya…Allahu rasa nak nanges masa tu tengok…mesti dia lapar…huhuhu tapi ni optional laaa, aku share jeee…

5) Dan yang terakhir tapi paling penting:

a. kalau tak biasa solat malam macam aku ni, mulakan la slow slow sebelum pergi tu…banyakkan solat taubat, mula la slow slow bangun pagi buat solat sunat tahajud, hajat sebelum Subuh tu. Kang terkejut pinggang kau kat sana kang tetiba banyak solat sunat. Hahaha ni serious tau, dua tiga hari awal kat sana kemain pinggang aku ngan member terkehel rasanya. Hahaha tapi Alhamdulillah kejap tu je la, terkejut kot. Hahaha

b. then betul kan NIAT kita…aku tau lagi yang biasa travel a.k.a traveller tegar ni…jangan samakan alkisah kita travel merata dunia tu dengan nak ke Tanah Suci ni…tu duniawi, ni ukhrawi…kita ke Tanah Suci nak beribadah bukan nak berjalan-jalan or shopping sakan…bukan la kata takleh shopping, tapi tu bukan niat utama kita…gitu…aku aritu memang duk peringat kat hati benda ni, takut terpesong…ada gak masa gatal sibuk susun OOTD tu rasa terpesong, terus insof balik pakai apa ada je laa Dayah…duk peringat diri supaya jangan berlebihan...

c. Tinggalkan semuaaaa sifat sombong, mengeluh, nak marah dan semua yang tak baik tu kat Malaysia…tak payah bawak pi sana…kalo ikut aku ni kan pemarah juga, pantang kena petik…hahaha tapi sehabis daya aku cuba, istighfar bila tercuit kat sana tu tau…huhuhu bukan senang sebab kita dah biasa, tapi cuba laa…cuba seboleh mungkin…biasa tu bila kena langgar or potong barisan kita marah, toilet takde air dan kotor kita merungut, tudung tak jadi kita bekeng, gambar member amik tak seperti yang dihajati kita emosi…hahaha so tinggalkan la semua tu, dan doalaa moga dapat tinggal terus semua tu nanti bila balik kelak…insyaAllah. tapi tu la kan, nak istiqomah tu yang paling payah sebenarnya...huhuhu

Dan jangan lupa DOA...minta gak mak abah, family, kengkawan doakan kita...moga dipermudahkan semua urusan kita di sana kelak...dari sekecil kecil hingga sebesar besar urusan, dari yang kita tau ke yang kita tidak tau...doa banyak banyak...InsyaAllah moga Allah mudahkan semuanya...

SEMASA

1) Cubalah sebaik mungkin untuk solat Jemaah di masjid setiap waktu. Kat sana ramai, so memang kena datang awal ke masjid lagi kalo Subuh dan Maghrib tu, sejam setengah sebelum masuk waktu pun dah penuh orang…malam tu tido awal, niat untuk bangun awal, insyaAllah Allah permudahkan…aku kat Malaysia liat nak bangun Subuh pun, kat sana Alhamdulillah kul 2 pagi pun mudah bangun…siap segar lagi…Alhamdulillah…

2) Aku ada baca, kalo kat Masjidilharam tu, banyakkanlah tawaf sunat banding solat sunat…sebab solat sunat kat sini pun leh buat, tawaf tu kat sana je boleh…tapi lagi bagus kalo boleh buat dua-dua la kan…kalo datang masjid awal dalam kul 3 pagi tu, insyaAllah tawaf sunat, solat sunat pun sempat buat sebelum Subuh.

3) Kalo di Masjid Nabawi tu, cuba la solat dalam masjid banding di dataran…dan kalau di Masjidilharam tu, cuba la solat nampak kaabah…lain wei feeling dia…selama ni solat kita ngadap kiblat / arah kaabah je…ni kaabah depan mata kot…huhuhu sedih plak…

4) Sebabkan cuaca sana tak sama dengan sini, sana kering…pastu bila dia panas or sejuk sangat tu, terkesan gak kat orang Malaysia macam kita ni…so Ustaz selalu pesan minum LABAN hari-hari…insyaAllah okey…aku aritu degil, minum masa dah tak sihat hahaha pastu Ustaz cakap gak melalui kajian beliau, kalau taknak sakit bila balik Malaysia, kat sana jangan langsung cari makanan Malaysia!hahaha yang kita ni hilang kawalan nampak teh ais ngan sambal ayam hahaha….

haaa okey tu je la kot perkongsian aku...dari tak pandai cerita, kemain panjang kau punya ngomel kan...kan bagus buat tesis camni punya lancar kau menaip! Harus GOT nanti...hahahaha okey korang, aku harap perkongsian ni memberi manfaat kepada yang nak pergi nanti...aku tak pandai sangat pun, yang tak baik tu dari aku, yang baik tu dari Allah swt...
Salam.

6 comments:

  1. alhamdulillah dapat jejak di tanah suci

    ReplyDelete
  2. wah part x carik makanan Malaysia tu sy apply tapi sebab mmg sy rasa sy nak makan apa yg disediakan oleh hotel dan nk makan je makanan arab. laban tu kebetulan sy mmg suka minum, x tahu pulak kebaikannya. alhamdulillah sepnjang di madinah n mekah sy x eemam, x batuk, xde sakit tekak etc, cuma sbb ada masalah tulang blkng jd mmg berdenyut gak la piggang bila tawaf dna saie. sy pun baru balik 5dec2022, rindu sgt suasana di sana. yg pernah pergi je akan faham perasaannye, sebab, sedih ntah x tahu nak explain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Best kan. Rindunya nakpi. Tak payah serabut hal dunia bila duk sana huhu

      Delete
  3. seronok baca pengalaman org ke Tanah Suci...smoga ada rezeki juga nanti mejadi tetamu allah....aamiin

    ReplyDelete