Monday, December 14, 2020

Warung Bonda, Rumah Hutan, Batang Kali

yeah setelah 3 bulan, marilah kita mulakan penceritaan #birthdaytrip aku...syukur laaa sakan aku berjalan masa bulan September lepas, macam tau tau lepas tu nak kena PKPB...huhuhu walaupun cuma dalam negara, tapi consider puas hati gak la merayap tiap minggu sambut besday hahaha...so trip pembukaan untuk #birthdaytrip aku ni bermula awal sejak minggu pertama September lagi...ni sebenarnya last minute plan, tetibaa dapat booking accommodation dalam hutan dan tetiba dapat buat reservation makan di Warung Bonda ni...hahaha rezeki, Allah mudahkan...kebetulan 2 hari sebelum trip, aku usha mana nak lunch before check in, memandangkan nak check in dalam hutan, so nak laa tempat lunch pun ala ala nature kan...sekali Mrs kot cadangan makan kat Warung Bonda...so duk cuba contact nak buat reservation tak dapat, pasrah la kan, tapi sekali ingat adik Irma kerja ngan Bonda, apa lagi terus la message minta tolong...sekali lega adik Irma dapat tolong buat reservation...siap dia pesan, akak sampai sana  nanti jumpa orang ni, sebut nama saya...nanti akak tak payah bayar, sebab nanti dapat harga staff bayar kat dia je nanti...gituu...rezeki lagi!yeay!

makanya pada hari kejadian aku ambil Mrs dan Nily di Putrajaya dan kami terus menuju ke Warung Bonda, Rumah Hutan yang terletak di Batang Kali...katanya Warung Bonda ni ada dua...satu di Rumah Hutan, dan satu lagi di Rumah Sungai...so adik Irma suggest ke Warung Bonda di Rumah Hutan ni...sebab lebih besar katanya...ok jom layannn...kena parking kereta kat bawah ni, ada kawasan parking dan pejabat dan kedai barangan keluaran Bonda...duk kat sini sakan bergambar je la semantara nak tunggu pickup kami naik ke Rumah Hutan...
tak lama menanti tu, sampai laaa pickup kami...kat Rumah Hutan ni kita takleh bawa kereta naik sebab jalan dia kecik dan curam...so memang kena naik kenderaan yang disediakan saja...gayat gak naik ni lagi masa dia mendaki tempat curam...aku dah la hujung sekali, gayat rasa...hahahaha risau gak handphone jatuh sebab sakan berselfie dalam pickup tuuu...hahaha...
sampai di Rumah Hutan, kami memang diturunkan betul betul depan Warung Bonda...masa ni nampak dah banyak rumah cantik cantik, tapi nantilaaa kita pi usha...nakpi makan dulu...excited tau sebab tengok IG Bonda beriya cakap ikan lunak dia sedap, so tulahhh tujuan kami ke sini nak rasa sendiri keenakan ikan lunak yang digembar gemburkan ituuu...
sampai tu tak ramai lagi orang tapi dah mula sampai la juga...so terus ke kaunter, buat order...harga makanan kat sini agak mahal la pada aku, tapi kalo betul sedap dan unik, apa salahnya kan sesekali...so kami pun buat la order untuk bertiga...ikan lunak dan ikan talapia tu wajib laaa nak cuba kan sebab selalu tengok kat IG orang cakap sedap, Bonda lagi tak payah cakap duk mujiii manjang ikan ikan dia tuuu...hahahahaa...dah order moh ler kita duduk...
Warung Bonda ni cantikkk!aku suka...lawa sangat kayu diaaa...memang berjaga laaa...bila kita pi belah belakang nak duduk tu lagi laa cantik sebab mengadap hutan kan...ya Allah nyaman sangat rasa duk situ tau...sambil tu tak sabar tunggu makanan sampai...environment dah best sangat dah ni...hahahaha...perut lapar weh sebab tak makan pagi lagi...
dan tak lama menanti, minuman dan makanan kami pun sampai...aku ambil Set Nilam yang berharga RM40 untuk 2 pax, dapat nasi, kari ayam, kambas/peria goreng, sambal kentang dan air tembikai...then kami tambah ikan lunak (RM38) dan ikan talapia (RM36), ayam goreng (RM5) dan juga kopi...so rasa dia?hahaha aku rasa biasa sangat lah...lauk dalam set dia tu, semua biasa je...takde apa yang special...kari ayam tu, ayam dia hancur, peria pun macam biasa je, kentang la sedap sikit...tapi semua makanan sejuk...untuk ikan tu pula, aku rasa ikan lunak tu sedap la juga...takde tulang cumanya apa yang buat aku turn off adalah ikan tu sejuk!even sebenarnya semua makanan pun sejuk!sedangkan kita ni awal la juga sampai kan...sobbb....ikan talapia tu sedap tak berbau, tapi sama gak, sejuk!dan paling worst bila ayam goreng tepung kau pun sejuk!hapoooo?memang turn off...cuma yang leh nak puji adalah kopi dia dannn air asam cicah ikan bakar dia, memang meletup...so kena laa cicah ikan tu banyak kat kuah, baru laa rasa sedap...hahaha baru la boleh habis semua makanan tuuu...hahaha...
so overall, kami rasa over rated je la tempat ni...hahaha makanan dia biasa je...takde apa yang istimewa sangat...hahahaha tapi kalo ikan tu panas, aku rasa mayb jauh lebih sedapppp...dan kami sambil makan sambil krik krik...tak tau nak cakap apa sebab memasing excited nak datang sini..even masa tengah makan ada geng kakak kakak duk sebelah pun excited nak makan duk tanya, sedap ke?lamaaa aku nak jawap boleh laaa...hahahaha so total kami makan aku rasa dalam RM130 ke RM140 camtu laaa...tapi akhir sekali aku bayar RM80 je kat adik Irma...hehehe rezeki...
dan sebelum balik kami pusing pusing laaa sat sekitar Rumah Hutan tu ambil gambar...banyak gak jenis accommodation kat sini, aku rasa most of them datang tido sini sebab nak berurut...tapi aku rasa kalo tak urut, macam bosa gak duk sini sebab macam takde apa aktiviti sangat, tapi rumah rumah dia lawa laaa...so sakan gak laaa kita bergambar kann...haaa layan je la gambar di sekitar Rumah Hutan ni...heheheeh...
lepas dah bergambar tu, kami pun tunggu la pickup untuk bawa kami turun ke bawah semulaaa...lajuuu masuk kereta sebab panas ya amat masa ni...hahahaha dannn seterusnya kami pi ambil kek dulu di Batang Kali dan seterusnya menuju ke Kuala Kubu Bahru untuk nature staycation kami pada hujung minggu itu...haaa nak tau ke mana kami?tungguuu...seriously one of the best staycation I ever had...gituuuu...tungguuu tau!

8 comments:

  1. 1st time, saya makan dekat Restoran Rumah Sungai sebab masa tu Restoran Rumah Hutan penuh. Memang biasa je menu, masak lemak ayam cili padi dia paling tak best. Tapi Alhamdulillah ikan talapia bakar dia panas & sedap.

    Hujung bulan lepas, saya booking Rumah Kaca di Rumah Sungai. Stay 2 malam situ. Sangat best ber bbq & mandi sungai. Time PKPB pulak, takde orang..rasa macam booking satu kawasan tu pulak. Haha.

    Penginapan dapat breakfast sekali, sedap and makan tepi sungai. Saya order jugak set lunch, ada ikan talapia and daging salai masak lemak. Kali ni memang sangat sedap and semua lauk panas-panas. Mungkin sebab tak ada orang kan.

    Kalau nak stay, saya lebih suggest kan Rumah Sungai sebab boleh berbbq, mandi sungai and suasana dalam hutan yang best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo menarik gak la bunyi nya mayb leh cuba dtg lagi next time..cuma takde la dlm masa terdekat kot. Hahaha hati masih terluka hahahaha

      Delete
    2. Hahahaha paham, bayar mahal tapi rasa kelaut.
      Kalau stay ok la, boleh bawak makanan sendiri and bbq.
      Tak sabar tunggu story The Stick ni!

      Delete
    3. Hahaa sabarrr yeeee...soon!

      Delete
  2. Cm mne nk buat booking?

    ReplyDelete