Thursday, August 20, 2015

Viet-Thai Canteen, Cyberjaya

hari jumaat lepas, memandangkan geng-geng makan aku semua puasa makanya aku join geng adik-adik mudaaaaa ni pergi lunch...walaupun aku follow diorang tapi aku gak yang suggest tempat makan...ajak diorang ke Cyberjaya untuk makan di Viet-Thai Canteen!haaa tetiba kan tekak teringin nak makan makanan Vietnam dan Thailand ni...sebenarnya dulu kedai ni pernah contact aku untuk buat food review, tapi lepas aku reply pada diorang takde balasan dah...pasrah je la aku kan...tapi ok gak kan, sebab masa dapat invitation tu aku duk pikir payah gak nanti nak kena tulis yang baik-baik aje sebab orang dah bagi makan free...hehehe so aku rasa aku lagi selesa keluar duit sendiri dan buat review sendiri je la...takde la nak serba salah kalo makanan tak kena kat tekak kannn...hehehe!so lokasi kedai ni berhampiran dengan Restoran Pelita di Cyberjaya tu...alamatnya adalah No.6, Block E Jalan GC 4 Glomac Cyberjaya, Cyber 12, 63200 Cyberjaya...
masuk jer kedai ni, memang sempoi la dekorasi diaaa...simple jer...tapi suasana selesa laaa...kerusi dia nipis giler!aku cuak gak nak duduk...tapi bila dah duduk tu, kukuh hokeyyy!hahaha!walaupun nama kedai ni Viet-Thai Canteen, tapi takde la fefeeling pergi kantin sangat...eh, ke kantin zaman skang dah macam ni?kantin aku duluuuu kerusi panjang pastu sokmo patah kat tengah!hahaha!oh ye, belum pape staff situ dah maklumkan yang Vietnamese Rice Roll dah out of stock...sedih!
dapat jer tempat duduk terus usha menu...comel giler menu guna buku 555 ni jer!hahaha haaa jangan pandang sebelah mata, banyak juga menu dalam ni tau...semuanya masakan dari Vietnam dan juga Thailand...terdapat juga set lunch disediakan...
sebagai appetiser, kami order Somtam (RM6.50) dan juga Thai Fish Cake (RM7.00)..,sempoi gila pinggan diorang...pakai kertas coklat tu jer letak dalam bakul kecil...senang pakai buang je...buat yang tak tau, somtam tu kerabu betik muda, makanan orang Thailand...sedapppppp sangat!pedas berapi...tapi sedap secukup rasa pedas, manis, masam diaaa...fish cake dia pun sedap cuma a bit oily, tapi makan dengan acar dia tu sedap je...hehehe!
untuk main dishes, kami order makanan wajib kalo ke vietnam iaitu beef pho (lunch set-RM10.90), tomyam (RM9.50), basil chicken (RM7.00) dan grilled lemongrass chicken (RM11.00)...untuk beef pho adalah mi daging, aku rasa macam plain sangat...masa di vietnam aku makan, diorang bagi sambal kelapa hitam, memang sedap giler la...yang ni kurang sikit la kat aku...tom yam tu plak didatangkan dengan mi...budak-budak ni cakap pedas giler...aku makan takde la pedas sangat, tapi sebab tengah panas kot...tu yang berasap je rasanya...tom yam dia ni ada rasa sikit-sikit herba thailand la yang aku pun tak reti nak describe...tapi ok la kat aku...hehehe basil chicken tu biasa je laaa pada aku...tapi yang paling win adalah pilihan aku yang grilled lemongrass chicken tuuuu!sedap wei!dah la ayam dia portion besar...makan ngan nasi putih je pun tapi sebab ayam tu well seasoned, memang sedappp sangat lah aku rasa...hehehe!
kalo datang kat kedai Vietnam memang tak sah la kan kalo tak rasa kopi ais dia...aku cuba kopi susu ais (RM4.50) dan ada yang cuba minum teh thailand yang dikenali sebagai Cha Yen (RM2)...kopi tu sedap, tapi yang di Vietnam tu lagi sedappppp berganda!hahahaha!cha yen tu tak kena kat tekak aku sejak dolu hingga selamanya kot...wani pun tak berapa suka...hehehe tapi staff situ baik, siap bagi kami free 3 gelas kopi ais lagi (half cawan)...nak suruh semua rasa kopi vietnam...budak-budak ni cakap sedap...
dan akhir sekali tak lengkap laaa sesi makan-makan kalo takde gambar kannn...hahahaha wani memain suh staff tu ambil gambar kitorang, sekali betul-betul dia keluarkan kamera dia ambil gambar kami...haaa dah alang-alang tu, hulurkan sekali kamera kitorang juga...hehehe!haaa yang belah kiri 2 orang pakai spek tu masih single dan suka travel, sape nak berkenalan sila PM aku!hahahaha....
oh ya, pada yang pernah pergi Vietnam tu mesti dah tau betapa sedapnyaaa kopi kat sana kan...salah satu jenama kopi yang famous kat sana adalah Trung Nguyen ni...kalo rasa rindu nak minum kopi Vietnam tu, haaa boleh la beli kat sini...harga dia, sorry aku tak tertanya pula hari tuuu...hehehe!

20 comments:

  1. ini udah bagus,.....bolehlah lepas rasa rindu nak minum kopi vietnam yg sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kak.sila la terjah lps ni.hehehe

      Delete
  2. klasik sangat buku 555 tu
    okeh aku tak penah rase lagik kopi vietnam ni ... harus terjah nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza silakannn...xjauh punnn...

      Delete
  3. aku nak beef pho..walaupun ko kata so-so tapi sebab bendalah ni susah nak cari, kena terjah kesini la jugak ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha aku ttp rasa yg kt vietnm.tu.bgnda sedapppp...aku rindu mi pho vietnm..sobsss!

      Delete
  4. aku pun dah pi. kureng skit makanan dia... opss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woi cmne ko leh pi dulu ni mengggg

      Delete
  5. Mostly makanan-makanan orang Vietnam memang sihat kan? Tengoklah orang-orang diorang slim semacam je. Should try this restaurant bila datang Cyberjaya! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe btol tu.sbb tu depa slim...hehehe

      Delete
  6. Nampak macam sedap, harga pun berpatutan, murah dari harga air di kampung kan? KAHKAHKAH. Wah seronoknya dapat jemputan untuk makan, tapi betul juga DJ , kalau mkn free kena bagi review pun benda yang best je, benda tak best nanti tak selesa pula kita kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup harga kt sini ok laaa...hamboi xmenahan compare ngn air kt kg yeee...pitam!hahaha btol radin...mcm xfree nk mereview klo org taja nih...hehehe

      Delete
  7. kak DJ, ada pengalaman x tgk lantern festival kt thailand? Mohon share :)

    ReplyDelete
  8. DJ;

    Kat sini banyak restauran Vietnam ... Pho ni memang banyak ... tapi kita tengok jer ler ... ada sekali tuh gi , dia kata Veggie, tapi bila I kata I allergic kat beef/pork/meats, siap kata soup dia memang beef base ... cancel !!!

    Tapi Kopi Ice dia (Vietnam) memang mengancam !!!

    Terliur terliur terliur !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cehh xbaik btol diorg mnipu kannn...huhu lain kali kna guna tektik ckp allergik tuh laaa...hehehe tp kopi ais kt hochiminh tu mmg terbaekkkk....terliur jugakkk...hehehe

      Delete
  9. masa ko tulis entry ni pasal kerusi tu ada tak ko teringat kat aku? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha xpyh ingt ko, ingt aku sndiru dh ckuppp...kahkahkah...

      Delete
  10. Kerusi pun dah jadi bahan review ha. Sedap lah aku nengok lemongrass chicken ko tu. Kena ikat chef dari Vietnam Thai juga ke macam ni. Bahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha nak jugakkkk...elok la tu utk masa depan the salt pepper metrotown tuh....hahahahaha!

      Delete