Monday, August 31, 2015

Aroi Thai Boat Noodle & Street Food, Shaftsbury Cyberjaya

hari selasa lepas adalah hari bernafas sedunia!hahaha sebabnya baru dapat gaji lepas hampir 2 bulan gaji tak masuk...makanya masa lunch tu lajuuuu je aku ajak budak-budak ni makan luar...hanya ada aku, zu dan nor jer hari tu sebab yang lainnya masuk bengkel...tanya zu mana nak makan, lajuuu dia jawab pergi Cyberjaya!nak coba makan di Aroi Thai Boat Noodle & Street Food yang terletak di Shaftsbury Cyberjaya...sampai di Shaftsbury tu, 2 kali pusing juga la baru dapat parking...kemudian kami terus menuju ke Aroi Thai yang terletak bersebelahan dengan Speedmart...punyalah ramai orang, nasib baik ada meja kosong...terus duduk!
tak lama lepas tu, staff datang hantar menu dan borang untuk order...dengan tamaknya tiga orang pompuan gemok dan kurus ni mengisi borang order tu...hahaha takde nak kira berapa mangkuk, main tulisss jer!tengok menu, semua pun nak...harga semua makanan di Aroi Thai ni adalah RM1.90 sahaja...tapi small portion laaa...sebab tu kami tamak order banyak-banyak...hehehe!kat sini lagi banyak side dishes nya berbanding Boat Noodle yang pernah aku makan di Publika dulu...
lepas dah order tu, bersabarlah kami menanti makanan tibaaa...nervous jugak sebab tetiba baru tersedar banyak giler order!hahaha...tak lama lepas tu minuman pun sampai dulu...kami semua order Thai Iced Tea...nak order Coconut & Pineapple Juice dah abes pula...pasrah...dan Coconut Curd a.k.a Jeli Kelapa pun sampai sekali...
dan kemudian lama sikit tu, sampai laaaa mangkuk-mangkuk berisi boat noodles kami!semua jenis noodle kami cuba...Chicken Glass Noodle Soup, Beef Glass Noodle Soup dan juga Tom Yum Glass Noodle Soup!overall, aku rasa boat noodle yang di Restoran Boat Noodle tu lagi sedap lah...yang ni rasa dia a bit plain pada tekak aku...
baru je nak makan boat noodle, tetiba staff situ datang nak sambungkan meja kami dengan satu lagi meja!rupanya sebab banyak sangat mangkuk, tak muat 1 meja je...malunya hoih masa ni!hahahaha macam-macam yang kami order masa ni tauuu...tiap satu menu tu order sampai 2-3 mangkuk plak tuh...tamak!hahahaha...
untuk rice jer kami order Thai Basil Chicken with Rice, Thai-style Omelete with Minced Chicken dan Thai Green Curry Chicken with Rice...tapi sorry yang basil chicken tu terlupa nak ambil gambar...almaklum banyak sangat mangkuk, tak perasan mana dah amek gambar, mana belum...nasi ni semua biasa jer laaa pada aku, takde yang sedap gilaaa...ok jer laaa....
untuk side dishes pula kami order Deep Fried Wonton Skin, Vegetarian Spicy Spring Roll dan Hat Yai Fried Chicken Wing dan Som Tam...wonton skin tu aku tak rasa pun...spring roll ok laaa, chicken wing aku sukaaa sebabnya aku ni apa jenis ayam, janji ada rasa ayam semua pun aku sukaaa...hahaha!tapi somtam tu tak berapa sedap sangat...aku suka lagi somtam yang aku makan di Viet-Thai Canteen hari tu...
dan akhir sekali kami ambil juga Mango Sticky Rice!nyum nyum...yang nih sedap...mangga dia manis dan sedap...so haruslah seluruh dish dia sedappp...nyummm...dessert kat sini taa banyak pilihan pun...tapi ok la kan...banyak sangat manis kang, naikkk lagi gula aku...sentappp!
overall kami makan adalah 25 mangkuk dengan harga RM60.40!hahaha dan haruslah sebelum balik kita susun bertingkat mangkuk-mangkuk tu dan ambil gambar...model hari ni adalah sangat pemalu sebab jarang masuk dalam blog ni, jadi kita ambil gambar sipi-sipi je nampak muka dia...kena letak gak gambar ni sebab nanti senang kalo kakak dia nak stalk apa aktiviti dia lepas ni, boleh tengok jer kat blog ini!hahahaha!

11 comments:

  1. rasanya aku pernah lepak sini 2 kali, thai tea dgn pulut mangga agak sedap la..betul kata ko noodles dia plain sikit, tapi not bad. nasik2 aku x pernah try. kalau compare yg ni dg kt bangi, yg ni ok lagi. aku x pernah try lagi yg kat publika tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg bngi ktne weh.apesa aku xtau pun kt bngi ada boat noodle?

      Delete
  2. Maak aih, bertimbun mangkuk tu, definisi mangkuk tingkat boleh di pakai ketika makan di kedai ini.Nampak maccam sedap, tapi mesti makan tak puas, kena order banyak-banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg dh trend mkn boat noodle lps tu susun tinggi radin...hehe puas jeee mkn...ko order sikit2 pstu tmbh pun bolehhh...

      Delete
  3. Kalah nasi Padang... punyalah banyak mangkuknya... Tapi kalau susun jadi satu lagi pergh...macam flat dah... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe memang menarik gak la konsep dia enmie...lawan sape plg tinggi umah flatnya!hahaha

      Delete
  4. So haruslah pasni ko bawa aku gi sini plak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa tak bape best....malas nak repeat...hehehe!

      Delete
  5. Ade halal certificate jakim tak restoran ni ?

    ReplyDelete