Wednesday, August 26, 2015

Solo Traveller

hari khamis dan jumaat minggu lepas aku ada audit di Mukah, Sarawak...dan kebetulan pula aku dah ada tiket personal pergi balik Labuan pada hari sabtu dan ahad tu...asalnya aku ke Labuan tu dengan asie dan irma, tapi last minute diorang taknak pergi atas sebab-sebab tertentu...lama gak aku pikir nak proceed ke tak Labuan tu...tapi bila pikir alang-alang aku memang dah ada kat Sarawak, proceed je laaa Labuan tu kan...bila lagi nak fefeeling solo traveller ni...asyik nengok orang jer!hehehe!makanya instead of balik ke Malaya lepas audit tu, aku tukar route ke Labuan terus...kiranya burn la tiket personal KL-Labuan aku tu...

walaupun dah buat keputusan, aku tetap nervous sebab memang tak pernahnya aku travel sensorang...even masa naik flight dari KLIA ke Sibu tu pun aku dah nervous sebabnya baru sedar, itulah kali pertama aku naik flight sorang-sorang takde kawan!hohoho...ok tipu, pi Portugal dulu pun aku sorang-sorang...huhuhu sampai Sibu nasib jumpa geng audit bersama dan terus bergerak ke Mukah...selesai audit lewat petang jumaat tu, diorang semua balik terus sebab semua duk Sarawak...aku tinggal sorang kat Sibu...nervous datang balik hoih...mula laaa sesi aku makan sorang-sorang, duk check in hotel sorang-sorang, jalan-jalan sorang-sorang, naik teksi sorang-sorang, naik flight sorang-sorang...walaupun aku mampu jer buat semua tu sorang-sorang, tapi aku rasa macam tak best je...macam ada yang kurang je...

masa sampai Labuan aku makin rasa tak best...walaupun duk hotel mewah, sewa kereta baru dan makan sedap...still aku rasa kosong!aku rasa macam incomplete gituuu...mula aku pikir, aku rasa semua ni macam tak best mungkin sebab aku tak berapa sihat kot dan juga mungkin sebab Labuan tu sendiri memang tak best...

tapiiiii akhir sekali aku realised, masa tengah tunggu flight nak balik KL tu aku ternampak 1 group perempuan kecoh-kecoh sibuk berselfie sebelum masuk flight...dalam flight pula diorang kecoh-kecoh order makanan bertambah-tambah...dannn masa niiii aku just realised yang aku takleh jadi solo traveller...aku terus rindu dan teringat kawan-kawan travel aku...serious...cakap la aku poyo ke, ngada-ngada ke...tapi itulah yang aku rasa masa tu...masa tengok group perempuan tu aku jadi rindu kat kawan-kawan travel aku...hohoho terus aku sedar balik, selama ni aku selalu pegang destinasi tu bukan penyebab aku takleh enjoy the trip pun...so alasan nak salahkan Labuan tak best tu sendiri dah salah dah...sebenarnya aku rasa tak best tu sebabnya aku travel sorang!takde kawan nak cakap, takde kawan nak gaduh, takde kawan nak cakap tu sedap, tu tak sedap, tu mahal, tu murah, tu best, tu tak best...takde!semua aku telan sendiri jer masa travel tuh!huhuhu...

dannn mulai saat tu, aku buat keputusan, buat masa ni aku taknak dah travel sendirian...aku bukan cakap aku takkan travel sendiri...tapi buat masa ni, biarlah aku travel dengan kawan-kawan aku...nak gaduh pun gaduh la, nak kena amik gambar orang pun amek la, gambar aku gegor pun gegor lah...janji aku travel dengan kawan-kawan...tapi aku tak nafikan, andai sampai satu masa nanti aku kena gak travel solo, masa tu baru pikir balik perkara ni...hohohoho...
sedih plak aku rasa masa taip entry nih...hehuuuu ok lah ubah mood sikit...balik dari Labuan tu aku tengok ada parcel untuk aku...buka-buka jer, rupanya dapat hadiah lagiiii sempena Photo Challenge Balik Raya 2015 yang aku join hari tuh...hari tu kan dah dapat hadiah tiket theme park, tapi yang ni pula hadiah dari Kakak Santek sempena aku terpilih sebagai gambar paling kreatipp untuk challenge nombor 1 yang timbang berat tuuu...hehehe TQ! TQ! tak sangka menang lagi kan...dapat #wondercheese tuuu...sedap giler hoihhh...aku makan takleh berhenti!dalam masa 1 hari bawa gi opis dah habes tauuu...giler berantu benda ni....sedappp gila!hahahaha....kemain banyak kata-kata pujangga kat keliling botol #wondercheese ni...tulisan doktor ni uols, teleng-teleng aku nak baca...hehehe!
last sekali bila dah tinggal sikit, baru aku perasan ada lagi tulisan kat bawah botol...hehehe aduhai teringat-ingat kesedapan #wondercheese ni...dalam batuk-batuk tu aku makan...sedap!rasa cheese pedas dia tu memang terbaek!nanti nak usha laaa nak beli plak...geng opis aku pun dah ada yang tanya-tanya tuuu mana nak beli...hehehe!thanks again Kakak Santek!

22 comments:

  1. DJ, aku pun macam ko tak boleh nak travel solo..wpun aku ne mmg tak banyak ckp tapi bila seseorang mulut aku rasa gatal je nak bercakap & ketawa...pendek kata, kawan2lah yang banyak jadi menyeri sepanjang aku ke sana-sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun stuju dgn Zilla & DJ. Aku mmg xleh travel solo gak.
      Nanti aku nak ngumpat dengan saper?????

      Delete
    2. Zilla, btolkan...rasa mcm tersekat je xleh nk ckp ngn sape2..nk cerita dlm msg mcm xde feeling sgt...kuikuikui...

      Delete
    3. Hahaha nil, btol tuh...dh blik xsiok nk ngumpat.hahaha

      Delete
  2. kesian plak aku bace entry ko nih...bertabahlah ... tak semua org boleh travel solo kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol azra.aku tabik spring kt korg yg hebak mmpu travel solo...

      Delete
  3. hehe...aku rasa ni mcm entry luahan perasaan gittew. takpa la Dj, at least dah ada experience..
    cm sedap je wonder cheese tu..kerepek hipster ke ape tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe pnglmn yg mematang kn gituuu...kahkahkah...yezza kerepek hipster gituuuu...aku nk bli lah nnti.sedappp!

      Delete
  4. Replies
    1. Haha xpyh kgum sgt le...xde apa pun...

      Delete
  5. Muka pun nampak tak ceria...

    ReplyDelete
  6. kenapa lepas baca entry ni aku terus rasa nak batalkan segala niat pegi travel sorang sorang. sbb aku mcm bole rasa kesepian tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ko xpyh sgt laaa nk solo klo xde kekuatan mcm akuuu...hahaha

      Delete
  7. Gila ayat, kekuatan macam aku. Katanye! Lagi kuat semangat dari KakJem ke. Haha. Sometimes memang rasa sunyi & xbest & itu & ini bila jalan sorang. Tapi...ada masa (ni aku tau), aku prefer solo juga. Peluang lagi besar untuk maki diri sendiri kalau buat salah. Aci kan alasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woi ko slh baca tu ayat aku tu...aku mksud kn klo kakjem xde kekuatan nk solo mcm aku...means aku yg xde kekuatan laaa...hohoho xpela, manusia ni xsama...aku dh pnt hidup solo, masa travel kasik chance la ada partner...kuikuikui...

      Delete
  8. DJ;

    Alololooooo manjanyaaaaa !!!! Hahahahhahahahahahahahhahaa

    Actually, dari dulu saya selalu travel solo .... dan selalunya (sifat peramah terover), saya akan buat kawan di dalam perjalanan saya ... pernah orang tegur, macam dah kenal 100 tahun akrab nyer hahahahahahhahahaa

    Labuan dulu dulu ada tempat saya hehehehheheee ....

    Apa apa pun, memang agree ngan DJ, kalau ada kawan nih lain sikit .... seronok to up sikit hahahahhahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha saya pun suka berjalan dan bersembang ngan strangers masa travel...lagi local people...tapi bila takde geng tu lain macam sunyinya...sampai nak sembang ngan orang lain punnn rasa malas dahhh...heheuuuu!

      Delete
  9. nasib baik ko gi tak jauh sangat pastu kejap jer kalau tak lagi sayu ko aku rasa...aku pun tumpang sayu baca entry ko nie...dah dah pasni takmo travel solo lagi..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..nasib 1 malam je tau...tp sebab 1 mlm yg aku berani nak proceed plan tu, kalo lama harussss aku batalkan aje trip tuh...hahahaha!

      Delete
  10. Hai dj~ hee i feel you. Pernah sekali travel solo ke saigon. Part paling sedih bila makan sorang.. org dkt meja lain tgk2 je huhu. Mmg mulut mcm gian nak bersembang..tu yg habis adik receptionist, acik berjual kt pasar mlm jd teman bersembang..
    Travel solo ni sunyi. Tp kalau saya, the best part is bebas buat keputusan n ikut kehendak hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kannn sedih part makan sorng tuh...lagi keliling semuaaaa org makan ramai2...huhuhu....

      Delete