Wednesday, July 8, 2015

Spring in South Korea ::Day2.3:: Nami-Ok Restaurant, Gapyeong

Sambungan dari: Spring in South Korea ::Day2.2:: Nami Island, Gapyeong

daripada Gapyeong Wharf, kami naik teksi dan menunjukkan alamat Nami-Ok Restaurant kepada pemandu teksi tu...restoran ini terletak dalam 15 minit perjalanan daripada Gapyeong Wharf...nasib baik la pemandu teksi ni tau restoran ni...masa tengok tak sampai-sampai tu, aku tanya dia gak beberapa kali betul ke dia tau Nami-Ok ni...then dia cakap tau, halal dakgalbi kan?wahhh terus rasa lega!hehehe sebabnya terasa lamaa perjalanan nak ke restoran ni...tu was-was sikit tuh....hehehe
dan akhirnya kami pun tiba di Nami-Ok Restaurant ni...bayaran teksi adalah sebanyak KRW7,000...nampak jer bangunan warna oren ni, terus rasa happy sebab dah sampai!haaa nak tahu details mengenai restoran ni, korang boleh usha blog Zarina ni...aku malas nak bagitau lebih-lebih...hehehe yang pastinya, restoran ni suggested by KTO tau sebab menyediakan halal dakgalbi, iaitu halal chicken ribs...selain tu, restoran ni juga ada sediakan bilik solat...tapi tak sempat jengah pun...
masuk jer dah nampak banyak giler meja dan dah tersedia atas meja tu bahan-bahan nak masak dakgalbi!wahhhh rupanya restoran ni bakal menerima berbas-bas pelanggan!fuhh...kami dapat tempat duduk pun kat belakang sikit...
duduk jer, terus order halal dakgalbi yang berharga KRW12,000 per orang...terus adik tu setup periuk depan kami dan mula memasak!wallawei bau diaaaa mengancam!tak sabar-sabar rasanya nak makan!hehehe lepas adik tu masak-masak, dia suruh kita pulaaa masak-masak...balik-balik kan makanan dalam periuk tuh...hehehe memang menarik!oh ye, sambil tunggu dakgalbi masak, kita berinternet dulu di sini yaa...hahahaha orang mesia memang pantang jumpa wifi!hehehe
bila dah siap masak tu, aku mintak adik tu tambahkan nasi bersama seaweed dalam dakgalbi ni...fuhhh memang sedap!dan pedas!hahahaha!daebak!tapi portion ni memang banyak giler dan tak mampu kami nak abes kan...hehehe bajet perut kecik kan...puii...haaa masa tengah makan tu, sampai laaa berbas-bas orang makan kat sini...kebanyakan dari korea dan filipina kalo tak silap aku...kita famous juga laa tempat ni di kalangan non muslim tuhh...
lepas dah makan, kami pun nak bergerak balik...masa ni adik tu tengah kalut layan ramai giler orang...kami minta dia panggilkan teksi sebab tak nampak any possibility untuk tahan teksi depan restoran tu...malangnya adik ni call, tak dapat-dapat...kami duk melanguk tunggu...dia plak busy...kejap kami tunjuk muka, dia cuba lagi call...masa ni dah nak gelap...kami cuak juga sebab tak sure last train ke Seoul pukul berapa...hohoho lama-lama tu barulaaa dia dapat call teksi...dia bagi kami nombor teksi, kami terus pi depan jalan...sekali ada teksi datang, kami main masuk jer ingat tu teksi yang dipanggil...dah masuk baru terpikir macam tak sama jerrrr nombor dengan yang adik tu bagi...hohoho pasrah jer laaa...mintak maap la dik, akak dah kalut...janji ada teksi jer, aku naik...kesian adik tu berusaha cari teksi dalam sibuk giler tuh....sekali dah dapat, aku pi naik teksi lain pulaaa...huhuhuhu jangan dia kena marah dengan teksi tu udah ler....

sampai di Gapyeong Station kami terus menaiki train menuju ke Myeongdong Station dengan beberapa transit yang aku dah tak ingat...tapi yang paling aku ingat dalam train dari Gapyeong tu, ada sorang pakcik ni peramah giler...memula kami layan la kan...siap la orang sebelah dia pun duk tengok-tengok kami sambil ambil gambar kami...tak pernah nampak orang bertudung agaknya...sembang punya sembang, lama-lama dia cakap dia penulis buku agama dia laaa...tak ingat agama apetah...pastu dia mula cakap bukan-bukan...pasal yang tak baik pasal agama kita...aku mula dah tak happy...tapi sue masih lagi nak berdebat dengan dia...aku masa ni dah back off dah, baik aku tak payah layan...aku ni bukan pandai sangat, tak pasal je kang kan...tapi lama-lama sue pun dah naik rimas...nasib tak lama pastu, kami dapat tempat duduk jauh sikit dari diaaa..ingat selamat dah, sekali dia bangunnnn datang ke kami!siap laaa nak 'berdakwah', bagi plak pamplet agama dia kat sue...masa ni aku dah buat tak nampak jer...huhuhu pas bagi tu, dia blah...masa ni pikir, ok legaaa dia dah takde...sekali tak lama tu dia datang balik!tanya dah baca ke...choi betul...dan tak lama tu dia pun turun...legaaa...next station kami plak turun dan nak bagi pamplet tu kepada pakcik yang duk ambil gambar kami tu, sekali dia pun taknak!hahaha hampeh...haaa ni la gambar ahjussi yang duk 'berdakwah' kat kami tu...huhuhu...seriously aku berderau gak masa ni...tak pernah-pernah kan...huhuhu aku ada ambil gambar dia, tapi pikir tak elok plak jaja kat sini kan...cuma nasihat aku, hati-hati laa ye kalo jumpa orang gini...kalo rasa tak kuat mana tu, tak payah layan lah...blah sajo...

dan tak lama lepas tu kami pun selamat tiba di Myeongdong Station pada jam 10.30 malam...sakit giler pinggang duduk lama dalam train...balik bilik, siap mandi solat semuaaa...terus berdebummmm!kepenatan hoih...jauh perjalanan hari ni...esok ke mana plak kitaaa?tungguuu....

14 comments:

  1. aku mmg nantikan entry ko pasal nami-ok ne..nak baca sendiri ok ke tdk sebab aku plan nak singgah sini nanti...

    transport mmg payah ke DJ? mmg takde teksi yang lalu lalang? payah juga kot kalau takde transport huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kt tekak aku ok je...boleh la klo nk cubaa...myb masa aku pi ni dh senja, xbyk teksi...tp dia boleh tlg pnggilkan teksi...sbb dpn kdai tu bkn main road...

      Delete
  2. Kisah dalam kereta api... Saya ditegur dengan orang Korea mabuk... dia cerita macam2... kami layan je. Yg best masa nak turun kat stesyen dia bagi anak aku 5000 won... huntung...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh untunglaaa dpt duit...hehehe

      Delete
  3. nampak menarik *nak kate sedap kang kurus pose plak hahaha*
    tapi bab transport tu yg payah sket kan... takde bas ker lalu lalang kat situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik gk la azra...aku xpnh mkn dakgalbi...hehe aku xsure psl bas...tp klo ikut blog zarina leh jln dr gapyeong station cuma jauh laaa sikit.

      Delete
  4. nasi seaweed after dakgalbi tu mmg for the win sungguh. ko dgn sue mmg ramah tamah. tu yang ramai nak berborak tu. acah acah tak penah nampak org bertudung. cuba aku dgn mimi yang naik train. invisible. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi seaweed lps baham ketam lg sedappp...hahaha!alaaa ktorg kan bajet tlebih excited bila kt sana..tu ramah xbtempat...kuikuikui...

      Delete
  5. Sumpah tatau apa dalgakbi. kuah dhal tau ler. Huhu.
    Uncle tu pomot agama apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ayam beb...hehe agama org korea la.aku pun xtau..hehe

      Delete
  6. Yumss! Boleh lah try jalan kaki je nanti. Kekonon sebab dah pernah jalan kaki dari Nami wharf pi Gapyeong kan. Coi sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha boleh rasanya tp jauh sikit...tp ko apa ada hal kannn...25km bjln kaki pun bolehhh....hehehe

      Delete