Thursday, July 23, 2015

Spring in South Korea ::Day4.1:: Sindangdong Topokki Street, Gwangjang Market & Namdaemun Market, Seoul

yuhuuuu ada yang dah masuk kerja ke...hehehe aku masih lagi bercuti...sampai isnin depan baru masuk kerja...sekali-sekala bercuti panjang, spend masa dengan family dan rakan-rakan masa raya kann...hehehe mak aku bising asyik cuti jer pi travel...huhuhu...pasni aku slow down lah aktiviti travel ni...nak kena fokus kat benda lain pula...hehuuuu...ok jom aku sambung lagi kisah aku di korea yang tak abes-abes lagi ni...dari spring dah nak masuk ke autumn dah ni, tak sudah cerita aku...hehehe

Sambungan dari: Spring in South Korea ::Day3.2:: Eid Restaurant dan Masjid di Itaewon & LED Rose Garden di Dongdaemun Design Plaza

hari ke-4 kami di Seoul, merupakan hari terakhir nak berjalan-jalan...sebabnya esok flight kami awal pagi balik ke Malaysia...plan asal hari ni nak habiskan masa di Suwon Korean Folk Village dan Everland yang terletak di luar bandaraya Seoul...tapi bila bangun pagi tengok hujan pula, forecast pun cakap area sana pun hujan, makanya kami cancel plan untuk ke sana!pikir punya pikir, kami decided untuk berjalan dalam Seoul sahaja...dan paling penting hari ni kami nak shopping!hehehe menghabiskan sisa-sisa Won yang ada ni...jadinya sebab jalan dalam Seoul jer, kami pun malas nak keluar awal...dalam jam 10 pagi baru laaa gerak keluar dari guesthouse...pagi-pagi dah kelaparan, terus berniat nak breakfast di Mabongnim Halmeoni Tteobokki yang terletak di Sindangdong Topokki Street...direction diperolehi daripada kaklong kawasan Seoul, Bibie Karim...dari Myeongdong Station kami menaiki Line 6 untuk menuju ke arah Sindang Station...pesanan penaja dari kaklong, make sure naik Line 6, sebab ke Sindang Station ni ada Line 6 dan Line 2...sebabnya untuk ke Sindangdong Topokki Street ni, kita kena keluar dari Exit 8 di mana hanya akan jumpa kalo kita turun di Line 6 jer...
keluar dari Exit 8 tu, korang ngadap jalan yang di seberangnya adalah Balai Bomba...terus ke kiri (balai bomba kat kanan kita masa ni) dan jalan terusss sampai jumpa pintu gerbang kat bawah ni...itulah pintu gerbang Sindangdong Topokki Street...korang boleh refer direction dalam map atas tu atau refer blog kaklong kawasan kalo tak paham direction aku ni yer...haaa kat kawasan ni memang banyak giler kedai jual topokki...dan kedai Mabongnim Halmeoni Tteobokki yang aku cari memang terletak di belah kiri pintu gerbang ni...tak susah mencarinya....
masa kami sampai ni kedai sunyi sepi...tapi dah buka laaa...almaklum masih awal lagi dan hujan pula tu kan...kedai ni recommended by kaklong memandangkan tiada unsur-unsur harom dijual di kedai ni...so tepuk dada tanya selera ye...masuk jer, terus kami order untuk 2 orang...kat sini minimum order untuk 2 orang...harga untuk 2 orang adalah KRW11,000 sahaja...berbaloi-baloi...
tak lama lepas order, ahjumma pun angkat seperiuk besar toppoki yang belum dimasak...letak atas dapur atas meja tu dan terus masak!dalam periuk ni dia letak mi segera, telur rebus, kuih goreng, fishcake dan sayuran...bila dah panas tu, ahjumma masukkan pes cili...pastu mula laaa bau semerbak yang menggoyahkan nafsu...kehkehkeh...bila dah masak, terus aku ngan sue makan dengan bersungguh-sungguh...sedapnya!makan pula dengan jeruk yang dia bagi tu...sedap sangat...tapi memang besar la portion dia ni, mengah nak abeskan...almaklum pi dengan orang tangki kecik kannn...
bila perut dah kenyang, kami pun bergerak meninggalkan kedai topokki tu...ternampak pula photo spot ni, memang tak lepaskan peluang la kan...bukti dah sampai ke Sindangdong Topokki Street katanyaaa...hehehe comel jer photo spot nih....
daripada Sindang, kami terus menaiki teksi menuju ke Gwangjang Market...harga teksi cuma KRW4,800 sahaja...sampai sana, kami terus menuju ke arah kain-kain...aku pun tak ingat macam mana direction dia...tapi sebab pernah pergi dulu, tu main redah dan jumpa...yang pasti market ni ada 4 penjuru, cari la penjuru yang banyak dengan kain-kain tu...insyaAllah jumpa la nanti...
aku ngan sue berhenti kat kedai ni...nampak macam banyak kain cotton...rasanya kedai ni sama dengan kedai yang kami pergi 3 tahun lalu...harga pun masih sama iaitu KRW10,000 untuk kain cotton 4 meter / 3.5 meter dengan bidang 60 inci...aku pening tengok banyak-banyak kain ni, apa yang orang tu tunjuk, aku amek je 3 helai...lepas tu duduk jaga payung...sue yang sakan memilih!
dah abes shopping kain, kami pun berjalan laaa di sekitar market tuh...meleleh jer air liur nengok makanan yang dijual...paling syok jalan area macam-macam jenis kimci tuuu...terasa macam dalam running man plak!hehehehe pastu nampak plak orang jual pancake sayur tu...nak beli, tapi macam tak berapa konpiden la pulak...pasrah jer laaa lalu tepi diaaa...tapi kami sempat beli buah strawberry kat sini...masa tengah jalan-jalan ni baru perasan yang payung kami dah hilang!rupanya tertinggal kat kedai kain cotton tadi!terpaksa laaa patah semulaaa...
dari Gwangjang Market, kami naik teksi ke Namdaemun Market pulaa...kat sini pantas jer masuk bangunan E-Lengdang tu untuk beli brooch...cari kedai ahjumma nombor 206 kalo tak silap aku...memang famous la ahjumma ni di kalangan orang malaysia...siap lepas kami beli tu, orang tepi-tepi duk panggil kami suh tengok brooch juga...agaknya orang jeles laa ngan ahjumma tu kan...semua orang malaysia datang cari dia...hehehehe!
keluar je dari E-Lengdang tu, kami pun bergerak menuju ke arah Namdaemun Station untuk kembali ke Myeongdong...masa tengah tunggu train ni terserempak pula dengan couple dari malaysia yang duduk sebelah kitorang masa dalam flight...sembang la kan...sakan diorang menyopping rupanya...hehehe!dan akhirnya kami tiba di guesthouse dalam jam 1.30 petang...terus layan milkis dan strawberry sambil merehatkan diri...
oh ye masa kat Myeongdong Station tu sempat laaa aku ngan sue usha poster plastic surgery ni...hehehe giler lah perubahan dia...memang 100% berubahnya...ada orang pernah cakap nak buat plastic surgery kat korea ni dalam KRW400,000 jer!haaa ada sape nak coba?hahahaha!

27 comments:

  1. DJ, terima kasih utk entry ne...barang2 di market tu lebih murah dari di namdaemun atau mcm mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gwangjang tu ke.aku xsure la zilla sbb xcompare plk.aku pi gwangjang ni sbb nk crik.kain cotton, aku xrasa ada kain cotton ni kt namdaemun...

      Delete
    2. owhh mmg takde ke cotton kat namdaemun tu? hahaha..aku dok main bantai je kata kat kawan2 aku ne ada kain cotton kat namdaemun..alang2 baik p gwangjang aje kot...

      Delete
    3. Aku xsure plk klo ada cotton kt namdaemun tu zilla.better tnya azra or bibie.diorg lbih pakar.aku pi namdaemun tu biasa crik brooch jer...gwangjang crik kain...hehehe

      Delete
    4. tadi dah komen, tapi tak kluar plak
      okeh komen lagik skali ... kain cotton & kain silk banyak dijual kat Dongdaemun Shopping Complex & kat Gwanjang Market ... kat Namdaemun mcm takde

      Delete
    5. Haaa tu diaaa kaklong bersuara dahhh...hehehe thanks azra for the info...

      Delete
    6. terima kasih kaklong azra untuk info tu hehehe..

      lagi satu nak tanya, rest tu tutup pukul berapa ya DJ? mmg tiap hari buka atau mcm mana?

      Delete
    7. Kalo aku tgk kt kto website dia tulis 7am-1am weekdays, 7am-2am weekends...

      Delete
  2. Toppoki tu tak pernah try lagi, btw tak pedas ke? nampak macam merah menyala. Untunglah masih bercuti, jangna lupa mengemas rumah yer~~ Kain tu kalau bawa mak mak mungkin sakan shoppingnya, korang lipat kain masuk dalam beg ke guane? amboi jumpa mak angkat aku ke tu KAHKAHKAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pedas la gk tp ok jer...hehe tp kain diorg xde la cntik sgt coraknyaa...klo pi vietnm lg gila memilih kot...hehe haah la msuk dlm beg.nape?

      Delete
  3. Senang betul selera korang kan. Kalau saya susah sesangat nak menelan makanan yang pelik2... maklumlah orang Jerman... hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ktorg tekak internasional...semua telan selagi diyakini halal...

      Delete
  4. kalau oder utk 2, makan 3 orang boleh ke? ajuhma tu marah tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rasa boleh jer...sbb pnh tgk bie kot order utk 3 org, tp mkn 4 org kot...cmtu la lbih kurg...

      Delete
    2. Boleh je. Kitorang makan bertujuh order 4 je pun boleh. 2+2 portion.

      Delete
  5. aku rasa aku pun beli brooch dengan ahjumma tu hari tu......

    ReplyDelete
  6. Waaahhhhh ... rasanya kalau lagi sekali DJ gi Seoul , sure lepas tuh balik terus jadi cantik !!! Rahsianya ... lebih 400,000 won terbang hahahahhahahahahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha upppssss jangan pecah lobang enghaz!hehehe!

      Delete
  7. Mee kering tu halal ke? Or uols bawak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai yang sediakan mee tu kak...insyaAllah untuk saya tak meragukan pun... =D

      Delete
  8. jangan terkejut kakjem nanti rupa macam justin bibier lepas ni hahaha

    ReplyDelete
  9. sedap ilerrrrr tgk makanan tu....mengurut dada je mampu tgk dkt screen ni. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sabor je laaa rauf!hehehe

      Delete
  10. Gitu kan Kak Jem ada hati nak transform bagai. Suruh dia dengar bunyi mesin yang kecilkan rahang tu. Haha. Btw, lapar oii tetiba tengok tteobokki tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun teringin nk mkn korean food ni wehhh...mau weeken pi terjah nih..hehe

      Delete