Wednesday, July 29, 2015

Raya geng travel alam maya: Bahagian 1 ~ Dapur Koi, Taman Putra Kajang & Cake Jalan Tiung, Shah Alam

beberapa bulan yang lepas Bibie Karim ada bagitau yang dia akan transit beberapa hari di KL sebelum berangkat menuju ke destinasi yang seterusnyaaa...merayap je ko kan...rentetan daripada itu, mula la pelbagai perancangan dibincangkan...mana nak pergi, sapa nak join...tapi dah dekat nak raya tu, masing-masing busy dan takde kata putus lagi...lepas beberapa hari raya, baru laaa kami bincang semula dan last sekali hanya aku, Bibie, Mrs Smile dan Dzuli saja yang dapat berkumpul di lokasi pertama!yang lain-lain tu ada yang sibuk pergi travel la, ada yang sibuk layan kekasih gelap lah...eh?hahahaha!dan ada juga yang berada di luar kawasan dan sewaktu dengannya...

lepas dah finalise siapa yang akan hadir, aku terus decided untuk bertemu di lokasi pertama kami iaitu Dapur Koi!sebabnya senang nak tinggalkan kereta, dan lokasi dia tengah-tengah antara semua yang datang tu...dan selain tu, sebabnya dari hari tu Bibie bising suh bawa dia makan ikan patin tempoyak!haa amek ko beraya kat Dapur Koi...hehehe!dan memandangkan kali ni Bibie datang masa mood raya masih menebal, semua yang hadir diminta memakai baju raya...

pada hari kejadian, 9 Syawal, aku sampai kat Dapur Koi pada jam 11 pagi...cuak gak nengok kedai masih tutup...terus call member aku...tak lama tu baru laaa kedai dibukaaa...sempat la sembang di luar kedai dengan Mrs dulu...taklama lepas tu baru laaa Dzuli sampai, dan last sekali kaklong kawasan KK pun sampai dengan spek itam retisss dan shawl Sugarcraft Sugarscarf dia tuuu...haaa terus kecoh jadinya kedai tu...hahaha dan lepas muahciked sikit, kami terus ambil makanan yang panas-panas baru dimasak...nyum-nyum!eh ada orang tu cakap taknak makan sebab baru lepas makan nasi lemak, tetiba dah pegang pinggan kat sebelah aku...ups!
bila masing-masing dah dapat makanan, haruslah ambil gambar dulu kannn...ambil gambar makanan, pastu ambil gambar kami pulaaa...ye laaa aktiviti perlu dihapdet kepada rakan-rakan travel alam maya yang lain yang tak dapat hadir bersama tuuu...hehehe kasik bakar sikit...
dan kemudian apa lagi, makan la!sambil bersembang sakan...macam-macam cerita keluar...mostly pasal travel la kannn...aku pun dah tak ingat apa je yang disembangkan...sebab banyak sangat topik bercampur aduk!hahaha!lagipun aku banyak makan semut, tapi kalo tanya diorang yang berkapasiti otak level terabyte tu, mesti diorang ingat semua...kuikuikui!
dah setel makan dan sembang, kami meneruskan agenda menuju ke destinasi seterusnya untuk bertemu kaklong kawasan Klang pulaaa!kecoh la masa nak masuk kereta aku ni...kejap kang si Mrs ulang alik pi kereta dia, pastu kang si Dzuli kejap-kejap tengok kereta dia...aku ngan Bibie berpandangan sambil cakap, orang tua macam ni laaa...kalut dan kecoh terlebih...#fefeelingmuda hahahaha!
daripada Dapur Koi, kami terusss menuju ke Seksyen 9, Shah Alam!tujuan utama kami adalah untuk ke Cake Jalan Tiung...dah lama teringin nakpi sini, kebetulan Dzuli pun suggest tempat ni, terus semua setuju!hehehe terus suruh kaklong kawasan Klang turun sini je, tak payah kami nakpi ngadap dia kat Klang tuh...sampai je, lega sebab bukaaa...Cake Jalan Tiung ni terletak di 31-Mezzanine Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J (atas Ani Sup Utara)...masuk je cafe ni, terus rasa best...simple jer deco dia dan sangat selesa...comel jer burung tiung kertas yang digantung dalam cafe tuh...hehehe staff dia pun ramah je tegur kitaa...siap tanya baru 1st time datang ke, bila cakap yess, terus dia minta staff situ layan kami...
untuk pengetahuan korang, cafe comel ni memang jual kek dan coffee jer...nak makan berat memang takde la kan...terdapat banyak gila menu kek dia, tapi dia tak buat hari-hari la semua kek tu...kiranya ikut nasib la kan hari kita datang tu apa ada...boleh follow Instagram diorang juga untuk tahu cakes apa yang disediakan hari tu...haaa bila duduk depan kaunter kek dia tu, rasa menggila kejap kot...kalo boleh semuaaaa pun nak makan!tapi bila pikir kandungan gula dalam darah yang tak berapa normal tu, harus kawal diri...hehehe...
lepas dah buat pilihan kek dan cookies serta air, terus kena bayar di kaunter...dan kemudian mereka pun hantarkan makanan ke meja kami...hoih sangat teruja tengok kek, cookies dan coffee yang comel!masa duk sibuk ambil gambar flatlay semua makanan, tetiba staff situ datang dan beri complimentary coffee...sebabnya aku nak order Affogato mereka yang comel, tapi tak ada la pulaaa...tu diorang bagi complimentary coffee...thank you Cake Jalan Tiung!kami order Rosie Huntington Cake (kek perisa sirap selasih), Salted Caramel & Choc Cake, Perfect Peach Cheesecake, Pavlova dan Choc Chip Cookies...wallawei serius sedappp semua cakes dan cookies diaaa...terbaek!yang rosie tu menjadi pojaan ramai...aku macam biasa laa suka yang coklat...moist giler...cheesecake dia pun sedapppp...harga cakes dekat sini dalam range RM12-RM13...ok la berbaloi...
dan paling win kat aku cookies dia yang celup susu tuuuu...perghhh meleleh air liur masa menaip ni...hohoho!siap order satu set tambahan...harga dia RM7 untuk 1 set yang mengandungi 5 pcs cookies beserta segelas susu...sedapnya wei...penuh coklat dalam cookies ni...fuhhh...sedap!
selain daripada coffee dan free flow plain water, kat sini juga ada The Tapping Tapir Natural Soda...comel jer botol dia dan aku suka air ni sebab tak manis sangat...ada pelbagai jenis perisa seperti grapefruit & chamomile, hibiscus & lime dan apple & vanilla...selain tu ada juga pressed juice yang dijual di sini...memang menarik!
oh ye, sakan aku bercerita mengenai menu kat Cake Jalan Tiung ni sampai terlupa nak perkenalkan kaklong kawasan Klang nih...haaa sape lagi kalo bukan KakJem a.k.a Saidatul Nazla ni!hehehe beliau merupakan adik bongsu di kalangan kami yang muda belia nih...so dia sokmo perasan dia dongsaeng!pui...keadaan dalam cafe ni menjadi amat gamat bila dia ni sampai...kami bersembang tak pedulik orang dah...mintak maap la yer kat cafe ni...gelak memang tak hengat donia punya masa ni...hohoho kami lepak kat sini dari jam 12.45 tengahari sampai la kul 3.30 petang!sepanjang masa tu kami perasan orang non stop masuk ke cafe ni...memang kencang laaa bisnes diorang ni kannn...hehehe!lepas dah kenyang makan cakes dan gelak, kami pun berpisah dengan KakJem cikabom cikabom sebab dia ada open house nak kena pergi...
dannn ke manakah kami seterusnya?tungguuu next entry!kita nakpi beraya ke rumah blogger yang selalu mempunyai destinasi yang terpaling rare di muka bumi ini...haaa cuba korang teka siapaaa....hehehe!sape teka betul aku nak bagi....erm....bagi....kasih sayang jer lah!hahahaha!

28 comments:

  1. Amboi gemar betul ke dapur koi, ikan patin memang fav korang ke? semangat betul sampai ke Shah Alam nak makan cake, banyak pula tu, habis ke DJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org KK tu yg teringin nk mkn radin oi...hehe pi shah alam tu nk ngadap kaklong kawasan....eh, mestila abessss....hahaha

      Delete
  2. Rugi café ni disebabkan korang... dekat tiga jam melepak tu... hehe. Nak beraya ke rumah Zilla ke pastu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha untung pe enmie byk kami order...hehehe haa rumah sape tu kna tungguuu...ktorg nk pi umah enmie, xde blsn plkkk...kuikuikui

      Delete
  3. hampehh... aku la yg taknak makan tu, tapi setelah dipujuk oleh Mrs :-), tewas juaa...hahaha..
    orang tua ko kata..*meh letak i.c atas meja ramai2*

    ko tguu la part 2 dimana ada orang tak kenal kereta sendirik..hehehe
    walaupun begitu, I had so much fun, thanks beb sebab organize benda2 macam ni, lain kali boley buat lagi :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha woiii kisah keta tu kna diam2 jerrrr...kahkahkah next time myb masa mrs amek beg kt aku...hahaha

      Delete
  4. sakan sangat korang yer ... dari pagi sampai malam makan tak hengat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe next time ko kna ikut wei...megi ketam ye!hehe

      Delete
  5. aku nak terjah gak la burung tiung ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila kannn meng. Awas gula dlm darah. Eh org fit ape ade hal. Hehe

      Delete
  6. jelesnyaaa.... nape i takde dalam ni.. hahhahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ko bkn dh pindah ke...hehe

      Delete
    2. aip.. i pindah dari cyber ke putrajaya lorrrr.... lagi dekat weiiiiiii

      Delete
  7. Lawo muka MRS kena super impose cenggitu... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezzaaa...pandaikan aku knnn...hehe

      Delete
  8. aku nak kasih sayang itewww, aku teka umah zilla the explorer ;)

    nak pegi jugak la kedai kek jalan tiung tu, mcm best je :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha hoi kira aci ke ko yg teka??hahaha!yeza sila la pergi...jangan lupa roger aku sekali...hehehe!

      Delete
  9. Hahahaha..kekasih gelap tu paling tak boleh blah. Mesti hot zaman mude2 dulu...

    ReplyDelete
  10. DJ;

    Kita suka makanan Malaya lagi !!! Yang ada pedas dan masin dan manis hahahahha ...

    Kek kek nih kureng sikit !!!

    Hahhahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ha laaa org duk mesia, tekak bajet internasional...hahahaha!

      Delete
  11. hahahaha patut la aku ada tersedak sedak kebelakangan ni. ada nama aku rupanya. kihkihkih. mekasey kakak kakak semua sudi jumpa adik korang ni. hehehehehe. terima kasih kakak dj belanja air. kikhihkihkih

    ReplyDelete
  12. Terima kasih selalu tunaikan impian orang yang xberapa nak jauh ni. Haritu Slero, kali ni Dapur Koi & Kek Tiung bagai.

    P/s Xyah letak ic Dzuli sebab nanti Mrs buat amuk kang. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe sama-sama...takpe, aku tunggu turn ko plak nanti jadi drebar aku!hahahaha!

      Delete