Monday, June 1, 2015

Hari Tekak Selera Yindia: Roti Banjir Special @Mansion Tea Stall, Jalan Masjid India & Nasi Daun Pisang @Devis' Corner, Bangsar

sebelum aku start cerita pasal tekak Yindia aku ni kan, meh nak share sikit...malam jumaat lepas aku duk tengok FB BBM...sekali ternampak orang post mengenai senarai baru destinasi AA yang telah dimuatnaikkan dalam website AA ni cuma belum launch jer lagi...memula tak jumpa bila select destination tu...rupanya kena buat search jer dulu ke mana-mana destinasi, then dekat 2nd page tu kita edit search...masa tu kalo klik destination tu baru laaa korang leh nampak destinasi-destinasi baru yang aku cakap tuh....kalo betul la semua destinasi ni akan dilancarkan tak lama lagi, memang makin rancak laaa donia traveller kat Malaysia ni nanti...mana tak nyaa...ada London, France, Iraq, Iran, Kazakhstan, Maldives, NZ, Palau, Senegal, Tunisia dan UAE!wallaweiiii...menggila!sama-sama la kita doakan ianya menjadi kenyataan yer...
ok ayuh kita sambung alkisah tekak Yindia aku nih...hehehe dah beberapa minggu aku duk ngidam nak makan nasi daun pisang ni...sebabnya duk tengok kat AFC la...lantas jumaat malam tu aku duk cakap ngan adik-adik aku esok kita cari nasi daun pisang ni...pastu anim suggest kita keluar awal, so leh breakfast dulu...then baru carik nasi daun pisang...yezzaaa...dan as agreed, pagi sabtu, seawal 8.30 pagi kami dah bergerak menuju ke KL..gigih sangatkan bab-bab makan nih...
destinasi pertama kami adalah Mansion Tea Stall (formerly known as Al-Amnah Restaurant) yang terletak di Masjid India...kedai ini terletak di bangunan Selangor Mansion, berhadapan sungai apetah aku pun tak sure...kedai ni takde papan tanda pun...tapi kalo tengok dalam gambar bawah ni, yang ada bidai Milo tu laaa kedainyaaa...dah masuk baru nampak papan tanda menu dengan naman Mansion Tea Stall...hehehe kedai pun ala-ala zaman dolu kala jer nih...tapi jangan terkejut sebab orang masuk dan keluar tanpa henti!
haaa apa yang buatkan kami gigih nak ke sini?yezzaaa sebab nak mencuba Roti Banjir Special yang famous amos ituuu...anim la sibuk ajak datang sini nak rasa sendiri roti tuh...dapat jer tempat duduk terus order...duduk pun ngadap orang tak dikenali...nak tunggu kedai kosong memang taklah kannn....tak lama tu, sampai laaa Roti Banjir Special kami bersama teh tarik!nyum nyum!roti ni sebenarnya roti canai banjir biasa jer tapi ditambah dengan 2 biji telur separuh masak...haaaa sedap la kannn...tapi nakpi lagi jauh-jauh ni, pikir banyak kali gak laaa...hahaha sebab lepas ni kalo pi mana-mana mamak leh order jer roti banjir dan telur separuh masak...then pecah sendiri jer telur dalam roti tu...hahahaha total makan sini untuk 3 orang hanyalah RM12 sahaja...berbaloi-baloi!
dah puas hati jumpa Roti Banjir Special, kitorang nak mencari nasi daun pisang pula!tapi sebabkan masih kenyang, kita jalan-jalan dulu di Tugu Negara!hahahaha!patriotik sangat kan...tapi panas nya masa ni....cepat-cepat jer la jalan sambil ambil gambar...kemudian lari masuk kereta balik...
dari Tugu Negara, kami terusss menuju ke Jalan Telawi, Bangsar...di sini kami nak makan nasi daun pisang di Devi's Corner yang famous tuh!sekali dia cakap kul 11 pagi baru buka bahagian nasi daun pisang daaa...masa ni jam baru laaa 10 pagi...adoi nak buat apa ni kan...terus decided jalan kaki pusing Telawi demi membunuh masa...hehehe layan jer laaa...rupanya lorong-lorong kat sini ada street art...tapi sayangnya kawasan lorong-lorong ni agak kotor...
masa jalan-jalan, kami sempat singgah di Strip Juice...konon nak cari air tanpa gula untuk aku...asyik minum mineral dan air kosong jer kan...kasik chance laaa minum air ada rasa sikit...hehehe kat Strip Juice ni diorang jual air buah tanpa gula dan preservative...comel gila botol dia, boleh buat tabung duit syiling...cuma harga tak berapa nak comel laaaa...sebotol RM16 kot...nasib anim yang belanjaaa...hehehe kami cuba fresh orange dan chocolate almond milk...pada aku biasa-biasa jer laaa jus diaa...
dan kemudian baru laaa kami menuju semula ke Devi's Corner...masa ni dah 10.40 pagi dah...kitorang terus je naik ke atas bahagian nasi daun pisang tuh...duk melanguk jer la tunggu kul 11 pagi...sobbbsss...aku sempat bertanya pada uncle kat situ...halal ke chicken dan mutton dekat sini...dia cakap halal...sebab apa aku tanya?sebabnya ini bukan kedai mamak tau, ini memang kedai orang india...so sendiri buat pilihan la yer!
dalam kul 11 pagi barulah kami dihidangkan dengan nasi daun pisang nih...mula-mula dia letakkan sayuran macam kacang kuda, kacang dhal dan mangga...lepas tu dia letak nasi dan tuang kuah atas nasi...aku pilih kuah kari ikan, kari ketam dan kuah dhal untuk disiram di atas nasi aku..nyum nyummm...pastu aku ambil kari ketammmmm!vaaaahhh vaahhhhh vaaaahhhh....kari ketam diaaaa terbaikkk!serius giler sedap!hohoho dan selain tu, anim order kari kambing tapi aku tak makan pun...duk menggila makan ketam!
aku ni memang giler makan kari...jadinya bila dapat kari yang sedap macam ni, memang tak angkat muka dah laaa...kiri kanan tangan makan tau...hahaha tapi sambil makan tu, boleh plak terpikir, kalo king crab masak kari ni lagiiiii sedap dan puas hati!hahahaha sedapnyaaa!nyummeh!puas hati makan...harga yang perlu dibayar?boleh tahan laaa...bangsar kot nih...nasi tu RM10 untuk 2 orang...kari ketam RM18 dan kari mutton RM15...dan 6% GST dilupa jangan...hahaha serius memang pueh hati aku...sampai ke petang tak hilang bau kari kat tangan hoih!hahahaha
lepas dah dapat nasi daun pisang dan bau kari kat tangan, plan asal nak layan minum kopi dan gorpis kat Kopi XOXO milik Nora Danish tu...tapi tak mampu dahhh...perut rasa nak meletup!jadinya kami pun bergerak balik ke rumah terusss...ngantok gila lepas kekenyangan ni...sekali baru nak tido, dahhh kena gerak ke seremban pulaaa...petangnya ada majlis hari jadi anak buah aku, buat sekali dengan cousin belah mama dia...kecoh laaa A&W kat Seremban tu dengan kami semuaaa...hehehe Happy 3rd Birthday kakak...makngah love you!

12 comments:

  1. Destinasi bari AA tu kenapalah takde Istanbul sekali...

    Patriotik sangatlah kan... panas sikit dah tak tahan... hehe

    Mana sedap kari ketam kat situ dengan ketam Koya yang gedabak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la en mie...sy pun duk tpikir awat laaaa xde turkiye..sobsss....

      Hahaha panas sgt time tuuuu...klo ala2 spring di korea ok la lagik...hehehe

      2,2 pun sedappp!hahaha

      Delete
  2. kedai ni memanjang la orang beratur smpai keluar, tapi aku tidak pernah terasa untuk mencoba hehe...
    amboi la fresh juices rm 16 mentang2 botol lawa dan label hipster.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe aku tekak yindia mmg tebal...kalo jupe kari tuuuu, perghhhh....haaaa hipster sgt kan jus tuh...hipstee ni rasa mmg out selalunyaaa...comel je lebih...kuikuikui

      Delete
  3. Aiiyyyooooo !!! Nasib baik ler orang lelaki tak mengandung ! Kalau tak dah sure saya kempunan !!! Meliliha air liur nih bayangkan roti banjir dan nasi daun pisang ngan kuah kari tuh !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakkkk...ampunnnn enghazzz...hehehe

      Delete
  4. weh apsal aku tak penah mendapat condiments kacang kuda tuu.. haishh ni yang kene jadi customer terawal macam ko gak nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha eh ke aku salah kacang?hahaha!

      Delete
  5. The foods look pretty enticing! Ahh, I couldn't take it!

    ReplyDelete