Tuesday, June 23, 2015

Cảm ơn Vietnam!

Assalamualaikum semuaaaa....yezzaaa tetiba sopan kan aku kan...ye laaaa sempena Ramadhannn...hehehe haaaa masa bulan posa ni, mood nak menaip blog memang ke laut laaa kan...mata ni asyik laaaa berat nak tido!nak buka laptop pun malas...huhuhu tapi sejak semalam mata ni tersegar balik sebab duk usha free seat AA!hahaha so korang dapat tiket mana dah tuuuu...meh eksyen sikit ngan aku meh...hehehe aku tergoda tengok tiket Perth dapat RM408 jer #jelingenmie...tapi aku takde lagi laaa rembat mana-mana tiket...masih berpikir dan mencongak...pagi semalam sedikit kuciwa gak sebab best travelmate aku dah refuse to travel sebab komitmen peribadi yang lain...kuciwa tu sebab sejak mula travel, memang aku ngan dia kan...so rasa tak best laaa bila dia taknak travel dah...haaa sape lagi kalo bukan sue tu!tapi aku nak paksa gak dia lagi ikut aku tahun depan!promo ada sampai 28hb kan...kan.... =D

OK la, sebelum nak sampai mood aku nak sambung alkisah korea yang tergantung hari tu, aku kasik layan sikit gambar-gambar aku dalam recent trip ke Vietnam!Alhamdulillah aku bersama dini dan liana, selamat menjejakkan kaki ke Hanoi, Halong Bay dan Ho Chi Minh!perbezaan yang sangat ketara antara ketiga-tiga tempat tu...dan personally, aku lebih suka Hanoi tapi mendapat tentangan ramai...eh, sukati aku la kan...hehehe...nanti aku cerita lanjut pasal Vietnam ni ok!
geng podeh bersama bebunga chenta di Hoan Kiem Lake, Hanoi...

melepas lelah sambil layan egg coffee di Giang Cafe, selepas kepenatan tour Hanoi bersama adik comey dari Hanoikids, Vu Dung dan Mai Thanh Trinh...

atas cruise sambil menyusuri Halong Bay yang cantik!credit kepada abam mat saleh comey yang keje sebagai cikgu di mesia yang tolong ambilkan gambar ni...

layan persembahan The Mist di Saigon Opera House...bajet artistik dan kaya... #puiii

naik sampan dengan nenek comey menyusuri Sungai Mekong semasa Mekong Delta Discovery Tour di Ho Chi Minh...

 pengalaman masuk ke dalam Cu Chi Tunnel yang dibina oleh askar Vietkong...gambar diambil sebelum insiden panik oleh dini!

kopi ais vietnam!arghhhh rinduuu...hari-hari pun layan kopi ni sebab depan hotel jer kat Ho Chi Minh...sedap tahap gaban!

bila dah sampai Ho Chi Minh, kerja dia memang shopping dan shopping jer lah!muka orang malaysia memang bersepah kat sini...

hasil berperang dengan peniaga di Ho Chi Minh...gigih wrap semua beg sebab beg baru beli dan takut kena tahan/dibuka oleh kastam...kuikuikui

p/s 1 - Cảm ơn disebut sebagai 'kamen' bermaksud terima kasih dalam bahasa vietnam.
p/s 2 - Ramai laki vietnam yang hensem rupanya. Upsss!

24 comments:

  1. Hanoi ke HCM City dengan flight ke.... Dahsyat hasil perangnya...

    Bunyi "Come earn" rasanya lebih tepat untuk terima kasih tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye btol kami naik flighy jetstar...hehe hasil perang mmg berbaloi baloi...

      Oh ptut laa tiap kali sy sebut diorg xphm...pyh nk sebutnya...hehe

      Delete
  2. kemain meriahnya perjalanan ke Vietnam tuan hamba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza tuan hamba pun apa kurangnya ke makkau!hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. Best pojie...pi la nnti...hehe

      Delete
  4. kah kah kah..pesanan no 2 tu tak menahan....yang ensem tu di Hanoi kan DJ..sbb pernah ke HCM..x de yg berkenan hikss...so dpt sambar sorang tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa btol kot..yg jupe di hcm pun bila tnya, org hanoi...hehehe xmmpu nk sambar, nnti pyh blik raya..

      Delete
  5. Perth RM408 tu murah sgt DJ oiiiii...tapi x best kan kalau dh x de travelmate...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sgt murah...tp xmmpu kot buat masa ni...nk raya lg, xde gaji 56 hari lg nnti...

      Delete
  6. x rasa sesak napas ke masuk chu chi tunnel tu..sempit dan gelap!

    ReplyDelete
  7. Salam.. selama ni silent reader.. enjoy nampak.. beg beg baru beli tu untuk trip trip seterusnya kannnn....Pegi la Perth... tiket pun murah sangat sangat... saya pernah..duduk di sana...bandaraya Perth cantik..petang petang berangin..best sangat sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.hi!huwaa perth mmg nkpi one day nnti...kiranya nk abeskan route aussie nih...hehe tp blom smpi seru lg kot skng ni..takpe insyaAllah ada rezeki tiket murah lg next time... ;-)

      Btw thanks sudi baca blog ni...

      Delete
  8. ehhhhhh spotted non-tudung-bawal? hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha neelopak la uolsss.....

      Delete
  9. DJ;

    Waaahh dah mula ada unsur unsur drama dan suspen ... macam baca Blog Supermeng lak hahahahhahahahahaha

    Tak sabar nak tunggu kisah selanjutnya ... amat menarik sekali !!!

    Kena Visa tak utk rakyat marhaen Malaya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ada saspen ke enghaz?hehe mna nk lawan sang penglipur lara tu enghaz oii...hahaha

      Nkpi vietnm xde visa pun...kita ke mynmar je yg kna visa klo dlm asean nih...

      Delete
  10. Ko baik habiskan cepat cerita Korea! Aku nak melepas rindu. Hoho sekarang layan Lopak eh. Untunglah beg banyak siap wrapping bagai...kastam x buka. Lain cerita ngan Kak Jem kan. Walau kena wrap, tetap kastam buka nak tengok isi. Kuikui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha korea...aku rindu samgyetang!

      Aku lyn sbb hotel xde iron wei.tpksa crik tudung xpyh iron kt sana..hoho tu la, nsib baik xkna tahan kastammm...huhuhu

      Delete
  11. Happy Ramadhan Kareem Dj!

    ReplyDelete