Friday, September 12, 2014

Sempoi Trip ke Surabaya Day 3


yeah sampai juga ke hari ketiga merangkap hari terakhir trip sempoi ke surabaya ini...haaa dah kata namanya sempoi kan...haruslaaa sempoi je bila perancangan pagi ni nak pergi ke Tugu Suro Boyo la ape la semuanya ke laut!sebab apa?sebab lepas bangun subuh jam 5.30 pagi, kami semua bantai tarik selimut semulaaa...sedar tak sedar dah jam 9 pagi!sedangkan janji dengan pak supir nak keluar jam 9.30 pagi...hadoi laaa...hancuss semua perancangan....terus message pak supir suruh datang lambat sikit...dan terus kami bersiap...lepas tu terus pi breakfast dan check out...dalam 10.30 pagi baru la kami gerak meninggalkan hotel...masa ni dah tak sempat nak singgah mana la...jalan pula agak macet...makanya aku suruh pak supir terus menuju ke airport...masa ni aku memang dah bajet, flight kul 12.30 petang, so sempat la kan...aku suruh pak supir ikut highway jer senang...kami selamat tiba di airport pada jam 11.15 pagi...terus buat bayaran duit pak supir dalam Rp200,000 dan terus menuju ke kaunter untuk check document...sekali baru sedar flight kami jam 12.10 petang rupanya!tersalah tengok masa rupanya aku....kalo la tadi buat keje gila nak singgah gak mana-mana konpem tertinggal flight!huhuhu tu laaa sempoi sangat trip nya....hohoho oh ye jangan lupa buat bayaran airport tax di kaunter yang disediakan....mulai April 2014, airport tax di Surabaya dah naik...bagi penerbangan internasional adalah Rp200,000 seorang....

setel semua urusan, kami terus ke boarding hall...nasib baik kat hall ada surau...jadi sempat la aku zohor dulu pada 11.30 pagi tuh...dan akhirnyaaa selamat juga kami masuk dalam flight tu...perjalanan pulang adalah lancar...memula cuak juga teringat kenangan masa datang kan...Alhamdulillah selamat touch down di LCCT, buat kali terakhir pada jam 4 petang, 3 Mei 2014...sobbbsss bergegas keluar, takdan nak fefeeling ngan LCCT sebab abah dah tunggu...

fuhhh selepas 4 bulan daripada trip ini, akhirnya selesai juga cerita perjalanan singkat kami di hujung minggu ke Surabaya ini...hehehe niat utama memang nak ke Bromo je la..yang lain tu sampingan jer demi memenuhi masa di sana...trip yang sangat kurang preparation...semua pun lemau jer asyik nak tido...maybe faktor usia atau sebab tak cukup tido lebih seminggu sebelum percutian nih...hehuuuu ok aku nak share sikit bajet bagi percutian sempoi ini....

Flight Airasia = RM103
Hotel (2 malam) = RM113.50
Makan = Rp460,200 ~ RM132.50
Transport = Rp570,800 ~ RM164.50 
Entrance fee = Rp346,700 ~ RM99.90
Shopping = Rp392,000 ~ RM113
Airport tax = Rp200,000 ~ RM57.60

(Kiraan berdasarkan pembahagian 3 orang)
Rate: Rp1,000,000 = RM288

jadi jumlah bajet yang lebur bagi trip ke surabaya ini adalah RM784 sahaja...kos agak mahal pada transport tu sebab jauhkan nakpi Bromo tu...tapi sangat berbaloi okeh kalo ke sana...lagipun perbelanjaan tak terasa sangat sebab duit flight dan hotel dah bayar awal setahun!jadi kos yang bawa ke sana dalam RM550 sahaja...ok la kan...makan pun sedap-sedap...shopping pun ada la sikit-sikit...so kawan-kawan, kalo sape-sape nak ke Surabaya tu, boleh la mula merancang dan mengusha tiket dari sekarang yer!

oh ye aku nak share pasal servis mrwong ni...memang best dia ni!layanan tip top!kalo dapat ngan dia la kan...hehehe tapi pak supir dia pun ok jer...jadi kalo korang berminat nak ke surabaya menikmati keindahan Bromo, boleh la usha FB  Cuti Cuti Surabaya...atau seperti di bawah....

16 comments:

  1. masa aku pergi Surabaya dulu pun, just utk bromo je sebenarnya. tapi sempat jugak la p grand plaza, monkasel (sebab depan hotel je). Bromo tu memanglaaa breathtaking experience. kadang2 sampai rindu sebab cantik sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la aku pun pi kejap sbb nakpi bromo only...hehehe monkasel tu aku memula nakpi, tp dgr kena masuk2 tempat sempit...ape semua tu aku jadi malas...kang buatnya tak muat tak pasal jerr aku...hahahaha

      Delete
  2. Bila nak jalan jalan cari makan lagi. Iols nak join. Nak tunjukkan kuasa tekak yang sebenar hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe bila-bila boleh...ko ckp jer bila...kalo aku free, kira on...hehe

      Delete
    2. Hehe camtu ko kena datang putrajaya laa...hehe

      Delete
  3. mr wong best... :)

    lawa kan surabaya ni.....ooo tu kedai pak edi eh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ha'ah mrwong memang best...highly recommended!hehehe

      surabaya tak bape lawa, yang lawa brome...hehehe yup sebelah tu kedai pak edi...tu leh dpt diskaun sikit tuh...

      Delete
  4. No wonder lah rumah Mr Wong pun kat area Singapura di Surabaya. Anggap je betul nama tempat tu ye. Dia tokeh besaq!

    Tengah usha tix ke Surabaya gak ni, cerita pocong or yang seram2 aku simpan dalam poket dulu. Thanks for sharing, gitu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe aku rasa dia ada bisnes lain gak tuh laaa...bkn takat supir menyupir ni sajer....ada macam ingt dia ckp psl kilang-kilang apetah...hehehe

      yezzaaa sila la usha...so far kalo promo, dalam 100-130 jer tiket return KL-Surabya tu...aku 2x beli, 2,2 harga gitu la...murah banget!

      Delete
  5. Cayalah bab makan jatuh no 2 mahalnya.... Hujung minggu ni nak ke mana pulak... Anyway hepi holoday DJ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha en mie ni makan campur belanja supir tuuu...sbb tu mahal skit kot...hehehe haaa nak ke mana saya...ke tempat yang en mie pernah pergi jer...dekat jer....hehehehe

      Delete
  6. ramai yg cakap mr Wong best ..nampak nya Mr Wong yg akan di cari nanti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezaaaa JM...sila la contact mr wong tuhhh...daebak!

      Delete
  7. Assalammualaikum, hi sis sy fiza, sy nk tnya klau bajet RM500 untuk 5 hari 4mlm ckup ke utk ke surabaya? lpstu klau nk sewa kenderaan skli gn supir yg murah kat mne? sbb sy gn kengkwn dah book tket utk thun dpn bln 10..t sis wsp sy kat 019-4015604..tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. saya pun takleh cakap cukup ke tak 500 tu...cuma maybe leh bagi idea boleh tgk kat akhir entry surabaya ni saya share kos. tp kena ambil kira juga la rate sekarang ni takut dah berubah...almaklum dah lama saya pergi ni...

      Delete