Wednesday, April 23, 2014

TripAdikBeradik ke Jepun ^Day2^Part3 ~ Kyoto


setelah bergumbira dapat naik rickshaw yang dibawa oleh oppa abam Jepun comel dan selamat sampai di Torokko Arashiyama Station semula, terus kami pergi membeli tiket Romantic Train...dia ada a few station yang kita boleh naik...tapi dah ini yang kami jumpa, naik je la dari sini kan...harga tiket 1-way adalah 600 yen seorang...rupanya train kami pada 4.10 petang ini merupakan train terakhir pada hari ini yang menuju ke Torokko Kameoka Station...kiranya station paling jauh la dari sini...fuhhhh nasib baik sempat kan...almaklum, tak buat research pun operation time train ni...rezeki la dapat juga naik...dah beli tiket, kami pun tunggu la dalam 20 minit sebelum ketibaan train...nasib baik ada wifi di sini...sempat la menjalankan aktiviti menghapdet rakan taulan di kampung halaman....
dah dekat waktu train sampai, staff situ minta kami turun ke platform...kena beratur mengikut nombor gerabak dalam tiket kita...nasib baik la masa kami naik ni takde orang sangat...aku rasa tak sampai 20 orang pun...memang syiok la kan...leh conquer the whole gerabak nanti...tak lama lepas tu, rasa excited sangat bila nampak kepala train sampai..warna dia cantik!
masuk jer train, wah old school betul tempat duduk dia...macam kerusi kayu kat sekolah rendah aku jer...terus ambil tempat mengikut tiket...tapi train ni memang kosong!dan train pun mula berjalan...tengah usha pemandangan dalam train dan bergambar, tetiba semua kecoh ke sebelah kanan train!rupanya kat situ la pemandangan best sebab boleh nampak air sungai hijau yang sangat cantik!terus sakan snap gambar!Subhanallah memang sangat cantik dan mempersonakan!patut la dipanggil Romantic Train!tapi sebab pergi ngan adik-adik aku, aku taknak dah panggil dia Romantic Train, Scenic Train sudeyyy....hahahaha masa dalam train ni, staff dia siap menyanyi-nyanyi tau..ada adik ni bersungguh nyanyi sekali...
tengah duk syiok layan pemandangan indah, tetiba keretapi masuk terowong!terus gelap...nasib baik ada lampu train yang old school jugak...aku rasa macam naik train zaman dolu kala je ni weh...memang menarik dan best!lepas tu kami tiba di Hozukyo Station...patung binatang comel menyambut kami...hehehe tapi di sini tak ramai orang turun sebab takde train station lain yang berhampiran untuk kembali ke Kyoto nanti...dan train meneruskan perjalanan sambil kami melayan pemandangan indah...memang tak bosan langsung melihat keindahan alam ciptaan Tuhan ini....aku tak dapat bayang betapa sejuknya air tu...teringat cerita Running Man diorang main game dalam sungai masa musim sejuk...gila lah!eh teringat kat Korea plak...hehehe
dan akhirnya kami sampai di Torokko Kameoka Station...station terakhir untuk Romantic Train a.k.a Scenic Train ini...terdapat JR Umahori Station yang terletak berhampiran station ini...perlu berjalan lebih kurang 10 minit...takde la jauh sangat kan...tapi.....keluar je kami dari station tu, sekali angin kuat giler!dan tiba-tiba salji turun dengan agak lebatnya!aku kira paling lebat untuk hari ini...wahhhhh excited okeh!orang lain kemain cepat-cepat jalan ke JR Umahori Station sebab sejuk berdenting!tapi kami duk sakan bergambar dalam salji tuh!hahaha excited...abaikan kejap gigil-gigil yang melanda...oh sungguh happy dan puas hati dapat jumpa salji di Kyoto hari ini!Alhamdulillah...sampai je di JR Umahori Station, kami menggunakan JR Pass dan kembali semula ke Kyoto Station...dari situ, terus mengambil JR train balik semula ke Osaka Station...
sampai di Osaka Station, terus menaiki subway (Midosuji Line) untuk kembali ke Shinsaibashi Station...dan setibanya di sana, aku decided nak balik bilik terus sebab dah kepenatan sangat...anim dan adik nak pi jalan di Shinsaibashi-suji dulu untuk cari makan...sampai bilik aku makan megi je la bersama buah strawberry cicah Nutella...sekali adik-adik aku balik, diorang tunjuk gambar makan Okonomiyaki...adik aku cakap ni takoyaki versi besar dan masak sendiri punya...huhuhu tak merasa la aku...takpela...janji dapat balik bilik awal, rehat kan kaki yang dah rasa nak meletops!hahaha over kan...terasa penat sungguh travel kali ini...dah tua agaknya nih...okey la nanti sambung lagi dalam next entry...ke mana plak tu....tungguuuuu...... =D

24 comments:

  1. Comey gile patung2 tanuki tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sgt comel dgn pelbagai rekasi...hehehe oh tanuki ke nama dia?aku baru tau...hehe thankss....

      Delete
  2. Dj!!!...best nya dapat naik romantik train...rugi Jm tak nak tren ni..tapi lagi best kalau dpt naik ngan boyfriend ke lagi lebih romantik kan..tak kira..lepas JM ada boiprend nanti JM nk nak tak kira hahahahaha...

    wwooww...berhujan SALJI...jeless i oulssss..cer tanya adik kat mana kedai jual okonomiyaki ini..ee..dh kemaruk ngan takoyaki nehhh..lebih kurang apokonojang dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mmg best JM...romantikkkk sgt...layan romantik sorg2 je laa.hahaha nk tggu bf, ntah sesat kt mna tah dia nih...hehehe

      Yezza dpt gk salji tu lps kuciwa di korea aritu...hahaha okonomiyaki tu diorg mkn di dotonbori street...

      Delete
  3. OMG best giler ko dapat naik Train tu dalam keadaan kosong dan lengang! Jeles... aku dulu siap berdiri lagi takde seat.

    Ada salju!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa tu la psl...siap leh nak guling2 dr gerabak lagi...cuma tak muat la kalo aku...hahaha sejuk dan nyaman sungguh!ada hikmah ktorg tertinggal train sblm tu...hehehe

      hahaha salju di danau rindu...eh?

      Delete
    2. kannnnn! bestnyaa naik train yg kosong! kami dlu siap berhimpit dgn ummah pelancong yg lain. sabor jela. tp view situ mmg cantekkk!

      Delete
    3. Hehe bersabor je laaa kna bdiri....tp mmg cun kan...air dia...hijau!Hehehe

      Delete
  4. wah..seronoknya main hujan dan naik train yang hampir kosong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok lg mandi salji...hehehe

      Delete
  5. omaiii dj!!!
    Post ni paling best!!! memang arrr romantik kalo g ngan bf.. bak kata JM. Tapi kalo nak tunggu Bf yang tatau bila nak muncul.. baik la g sendiri.

    Dapat jumpa salji la yg paling best!!! omaiiii ntah zaman bila la nak jumpa snow. pernah dulu jumpa masa kat korea. tu pun kemain sikit. tak puas!

    DJ, bak mai contact number. Banyak lagi nak tanya ni. kang kalo tanya kat sini malu la pulek. I is femalu..hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha takpe pi sndiri dulu layan perasaan...sok2 dh muncul bf tu, pi lg skli...hehe

      Tu la syieda, xsngka btol jupe salji..ingt nk jupe sakura...hehe rejeki...mmg lama berangan nk rasa salji jatuh atas kepala...hehe

      Syieda email dulu...nnti sy bg no hp..hehe

      Delete
  6. Sampai pun entry ni...kenapa ko x up masa aku tengah bingai ting tong kat Arashiyama haritu. Hahaha saiko x.

    Mekaseh melayan soalan bonus aku haritu. Sibaik ko reply, aku dah cuak. Walhal sendiri punya salah sebab x round abis station tu. Untung ah train lengang. Dapat pilih2 seat, bahagian view best pulak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha bercinta aku ngn laptop nak update wei...hehe ni dah sbln lbih br siap hari kedua..aduhai sabo je la...huhu

      Hehe rezekila dpt train kosong...klo awal siki smpi kna naik ramai2 n xdpt naik rickshaw...hehe dan xdpt salju gk kot...hahaha

      Delete
  7. DJ, kalu naik dngn anak2 ciak-miak jadi romantik x..? hihihi... brp tambang romantik train tu ya..? rasa mcm x da tulis di atas.. saya skrg tngh berkira2 whether nk ke kyoto atau nk skip aje.. tp semua blog yg saya baca, semua saran ke kyoto..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe romantik jer....hehe tbng utk dewasa 600 yen, knk2 300 yen...tu ikut route sy la.. Kyoto chantkik, rugi klo lps kan...hehe

      Delete
    2. Tp mcm bnyk berjln la... saya takot ank2 saya x larat..x pon sebnrnya saya takot saya yg x larat..hehehe. ..

      Delete
    3. ye la, maybe boleh pilih 1 kwsn je utk explore tu....hehehe Arashiyama ke...kat situ je dah ada path of bamboo, train, rickshaw...atau di area city je ke....hehehe ini cdgn saya la...tapi kat jepun nih mmg byk jalan...penat....hehehe

      Delete
  8. Actually 1 day at Kyoto is not enough. I spent 6 days there and still have alot of places that I didn't manage to go. Taxi is expensive but I guess since you have 3 person then it's not so bad. The train could potentially be faster than taxi though.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it is not enough to cover the whole Kyoto in 1 day....but I guess this is the best that we can do since we didnt have so much time in Japan. trying to cover as much as possible places in Kansai...

      Taxi is easier for us eventho it is quiet expensive... =D

      Delete
  9. Hi kak DJ! Saya plan pegi Seoul dgn Osaka dalam Februari nanti, tetibe terbaca blog akak. Best! Hahaha

    Adik akak makan okonomiyaki tu dorg masak sendiri ke? Haaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah best tu seoul n osaka...hehe ala xsure plk, myb org tu tlg msk kn awal2..

      Delete
  10. Ohhh yeke haha tak de lah, sebab penah tertengok kat TV, ade kedai tu mmg atas meja dia ade dapur khas, kita masak okonomiyaki dengan takoyaki sendiri hahah nak jugak main masak masak lol

    Haaa lagi satu nak tanye, agak agak kan, beli baju sejuk dekat mane yang berbaloi eh? Beli di Seoul nanti atau dekat KL je? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah beli baju sejuk kat seoul...tp secara logiknya mesti la lagi murah kat sana kan...hehehe!

      Delete