Saturday, April 5, 2014

3rd Bandung Trip : Day 6 (18 Februari 2014)

Sambungan dari: 3rd Bandung Trip : Day 5 (17 Februari 2014)

yeay dah sampai ke hari terakhir kami di Bandung!dah tak sabar dah nak balik rumah nih!rasa lama sangat pula trip kali ini...hehuuu rindu dah kat bambam...so hari ni kami dah siap-siap kemas beg yang telah beranak pinak dengan jayanya tu...jam 9 pagi kami terus check out dan longgok semua beg di lobi...lepas tu kami pi makan dulu dan tak lama lepas tu Topan pun sampai...sempat la kami bergambar di kaunter Hotel POP! ni dengan bantuan staff di situ...memang peramah dan baik-baik staff di sini...siap ada seorang pada hari akhir ni cam aku lagi tau...dia cakap eh hari tu ada datang kan...hehehe dan jam 9.30 pagi kami pun bergerak meninggalkan Hotel POP! dan Festival CityLink Mall.....
destinasi kami pada pagi ini adalah ke Jl Dago...nak usha-usha saat akhir factory outlet di sekitar situ...sambil tu nak beli brownies di Kartika Sari dan Amanda yang famous giler kat Bandung nih...macam aku sendiri, aku lebih suka Kartika Sari so aku beli yang tu je...diorang aku suh la beli dua-dua...rasa dulu baru decide kan...mana leh ikut tekak aku je...dah beli brownies, baru la kami menyinggah di beberapa outlet, tapi dengan pandangan sepi dan kosong je la...dah takde semangat nak shopping sangat dah masing-masing...dan rasanya taste diorang ni lebih kepada shopping di Pasar Baru la, bukan di factory outlet nih...hehehe tak lama sangat pun kami di Jl Dago ni...tak sampai sejam pun...sebab rasa boring....
terus ajak Topan pergi lunch je...suruh dia bawak ke kedai makan yang dah hala ke airport je senang...so Topan bawa kami ke Kedai Makan Pak Chi Met..dulu aku pernah ke sini juga...kat sini ada surau...so senang la sikit nanti...sampai je terus order nasi set ayam sorang satu dan kami tambah lauk ikan bakar, daging, tauhu goreng dan sup sayur...makanan sini memang sedap la kan!terbaik!total makan di sini adalah Rp480,000...banyak lauk kan...berbaloilah...haaa dah kenyang perut, tapi kami still duk melepak kat sini...kebetulan orang pun tak ramai...so buat macam rumah sendiri la kan...pastu masing-masing pun take turn untuk solat...relaks-relaks je...masa banyak lagi kan...dalam 1.30 petang baru la kami bergerak menuju ke airport...
tak jauh pun airport dengan kedai makan tu...dalam 10 minit dah sampai airport...terus Topan turunkan kami di hadapan balai berlepas...aku buat bayaran pada Topan dan kemudian sempat minta maaf...ye la, sentap-sentap pun kena la minta maaf lepas tu sebab banyak dah kutuk dia...hahaha pastu kami pun masuk ke kawasan check in...sekali ada staff airport tegur, nak ajak masuk dalam lounge macam dulu aku pergi tu...tapi sebabkan kami dah kenyang, kami tak masuk la kan...tapi tanya gak dia mana nak timbang-timbang sebab nak check juga berat beg kami...rupanya ada kaunter kosong di hujung kiri tu boleh tumpang guna penimbang dia...haaa masa ni la baru perasan ada beg yang terlebih muatan...sebabnya paling maksimum berat sebuah beg hanyalah 30 kg sahaja!kalo lebih kena pindah ke beg lain...so kalut la kami kat tepi tu duk keluar masuk barang dalam beg...nasib ada lecturer matematik, laju je pengiraan dibuat!pas kuar barang, timbang balik...kalo lebih, dikurangkan...kalo kurang, ditambah lagi barang...memaksimakan setiap beg yang ada!Alhamdulillah lepas kalut tu, selesai 100 kg kami untuk di check in!dan masing-masing bawa hand carry dalam 7 kg seorang...ngam-ngam saja...pastu kena tunggu pula masa check in jam 2.30 petang...dah selesai semua, satu hal plak takleh masuk boarding hall...sebab kecik dalam tu...so apa lagi, melanguk la kat area check in kaunter yang kecil gak tu...dah penat, masing-masing bersila je la atas lantai...
sejam sebelum boarding baru laaa kami dibenarkan masuk ke boarding hall....duk lepak dalam 30 minit, kemudian baru la dapat masuk ke flight....Alhamdulillah...selamat take off pada jam 4.30 petang waktu Indonesia...selamat tinggal Bandung...aku tak pasti akan ada kali keempat ataupun tidak...kalo ada rezeki ke sini lagi, insyaAllah kita ketemu lagi!
perjalanan adalah lancar dan kami tiba di LCCT pada jam 7.30 malam...pi amek luggage dan bergerak menaiki teksi menuju ke Putrajaya....solat kat umah cikwi siap-siap...transfer gambar...baru la aku balik ke rumah...dalam kereta aku duk teringat-ingat kat bambam je..rindu giler kat dia...sampai je rumah, rasa nak nanges nampak dia!hahahaha rupanya mama dia outstation, so dia duk tido ngan opah malam nih!yeayyyy!makngah happy jumpa bambam!terus bagi dia kasut rabbit...kemain dia, dia ingat kucing, duk buat bunyi panggil kucing tu...hahahaha
makanya berakhirlah cerita percutian aku dengan tema shopping barang kahwin di bandung ini....so macam biasa, jom tengok sekali bajet perbelanjaan aku untuk trip kali ini....jumlah perbelanjaan ini berdasarkan pembahagian kepada 4 orang untuk kos supir dan makan...dan kadar pertukaran wang Rp1,000,000 = RM279...
Flight AA = RM196.00
Hotel (5 nights) = Rp855,000 ~ RM238.55
Makan = Rp608,450 ~ RM169.80
Transport / Supir = Rp512,500 ~ RM143.00
Entrance fee = Rp257,500 ~ RM71.80
Shopping = Rp1,256,000 + RM91 ~ RM441.40

secara keseluruhannya, aku telah membelanjakan sebanyak RM1,260.55 untuk trip ke Bandung kali ini...dan macam biasa, dalam taknak shopping, duit shopping jugak laaa yang paling tinggi perbelanjaannye!cehh...tapi takpe, aku redho la dapat banyak baju raya tahun ni!hahaha so overall aku rasa trip ini adalah sangat berbaloi-baloi dengan kos yang dikeluarkan dan aku dapat pergi ke semua tempat yang aku nak pergi di Bandung ini!yeay!cikwan punya misi pun dah terlaksana...so lepas ni boleh laaa start countdown kenduri cikwan!sambil-sambil countdown nakpi berjalan ke Kedah & Penang sekali!eh...hahahaha

13 comments:

  1. Replies
    1. Hahaha aku punya cuma bagpack merah kelabu tu jer....yg lain mokcik2 ni punyaa...terlebih sakannnnn...hahaha

      Delete
  2. Murah juga budgetnya....kasut rabbit tu comel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah klo dh ke indon.ni, mmg agak murah budgetnya...hehe rugi klo x mlncong ke sana..hehe

      Delete
  3. Mungkin ada trip yang keempat... kelima... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe xtaula en mie...Klo ikut smua dh pi...tp klo ada yg ajk teman, myb boleh dipertimbngkan...hehehe

      Delete
  4. bulan depan kt plak nak ke Bandung....baru nk baca balik tril DJ ni...

    last pergi 2009...lama dah...so dah lupa2...hehehe

    tertarik dgn show angklung tu....

    nak tny kalau supir tu kene refer travel agency tu eh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy, harus pergi tau ke angklung tu kalo ke sana....ke kawah putih pun kalo sempat pergi la..hehe

      kalo supir tu, saya contact saja FB Hayuka Bandung...booking di situ...nanti dia akan bg la supir pd kita...diorg mmg ada berpuluh supir...so rasa nya takde masalah...

      Delete
  5. Salam kenal....
    Rasanya pernah komen kat sini dulu. Hehehheh ah belasah je la mcm baru2 nak berkenalan. Hiks.
    Tauhu goreng tu makan ngan apa ye? Nampak sedap la pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la syieda, pnah komen dulu...tp lama dah...anggap je la br kenal..wpun sy selalu baca cite europe syieda tuuu....hehehe tauhu goreng tu diperbuat dr susu...famous di sana..makan gitu je or ngan nasi dan ada gak sambal atas meja tu...leh la nak cicah...hehehe

      Delete
  6. Dalam rangka nak godek balik semua entri Jakarta & Bandung ko.

    And gambar Zara juga menjadi tarikan. Comel sangat.

    ReplyDelete
  7. Ye sila2..ambil yg jernih, buang yg keruh...hehehe bndung je pi smpi 3x...jkarta 1x je dulu...macet banget...

    Wei itu budak mkin padat bdn dia...aku xlarat nk dukung lama dah..hahah

    ReplyDelete
  8. Rindukan ole-ole bandung???
    Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda
    Whatsapp ina 0192633431

    ReplyDelete