haa sape pernah dengar daun lemuni?hari ni aku nak share dengan korang pasal daun lemuni yang dimasak menjadi nasi lemuni...aku tak tau pun mak aku ada tanam pokok lemuni ni kat rumah aku...hahaha dah besar panjang dah pokok dia rupanya...hahaha kata mak aku, nasi lemuni ni makanan orang Perak...pastu aku search rupanya nasi lemuni ni famous di Perak, Penang dan Kedah...haaa patut laa aku pernah makan nasi lemuni di masa di Penang...dua kali gak aku makan...tapi sebab takde la favour sangat, makanya aku tak ingat sangat rasa dia...
okay untuk buat nasi lemuni ni, mula mula kena la petik daun lemuni kan...haaa kat bawah ni laa rupa dia daun lemuni...hijau di depan, macam kelabu asal di belah belakang daun ni...aku tak sure apa khasiatnya daun lemuni...malas nak Google jugak...hahaha aku buat ni pun sebab mak aku duk cakap teringin nak makan....so dah ada daun lemuni, cuci la dulu...then kita kisar daun ni dengan air...haa jangan terkejut tengok warna air kisaran tu jadi hitam kelat!bau dia pun pada aku sedikit tidak menyenangkan...hahaha...pastu tapis laa dulu air kisaran ni untuk buang hampas hampas daun tu...
then untuk masak nasi lemuni ni, kita akan masak dia sama je macam masak nasi lemak!haaa cumanya tambahan letak air kisaran daun lemuni jee laaa...so macam biasa la letak bawang, halia, santan dan garam...air kisaran tu tak payah la letak semua sekali, campur la juga dengan air kosong kan...kalo tak kang hitam benor plak nasi lemuni kita...hehehe aku lepas bau air tu, terus tak bagi mak aku letak banyak sangat air tu dalam nasi...hahahaha takut rasa dia tak sedappp...ni pun kami masak 1 pot je sebab takut abah aku tak makan...dan lepas tu masuk laa dalam rice cooker macam biasa...oh ya daun pandan jangan lupa!dan tadaaa siap laa nasi lemuni kita...
untuk lauk yang dipasangkan dengan nasi lemuni ni, beriya juga la aku study...nak tau apa paling best kan makan dengan nasi lemuni ni...rupanya lauk sampingan dia pun sama macam makan nasi lemak!kena ada sambal, pastu leh laa makan dengan ikan bilis goreng, kacang goreng dan timun...dan ada gak orang buat makan ngan ikan goreng la, ayam goreng berempah la...haa kan sama macam nasi lemak berlauk kita tu kan...ikut suka lah nak makan ngan apa pun...
dan untuk kali ni, aku buat sambal kerang...cumanya aku rasa kurang menjadi sikit sambal kerang aku masa ni sebab aku buat guna cili merah besar tu bukan cili kering kisar...so tak cantik sambal aku...sebab cili kering pedas, masa ni mak aku tengah teruk buasir nya...ingat kan taknak bagi pedas laa...huhuhu tapi sedap gak la sambal kerang aku kan dengan extra bawang...hehehe....then aku goreng ikan pelaling untuk dimakan bersama nasi lemuni...
dan taraaa siap laaa set nasi lemuni aku...dengan nasi lemuni, sambal kerang, ikan goreng pelaling, ikan bilis goreng, kacang goreng dan juga timunnn...haaa surprisingly takde la rasa kuat sangat bau daun lemuni tu...ok, sedap je aku makan...mak aku cakap patut letak lebih lagi air daun lemuni dalam nasi tadi...hahahaha salah aku la tak bagi letak banyak tadi kah...kuikuikui...tapi pape pun memang macam makan nasi lemak je la sebenarnya nasi lemuni ni, cuma kat nasi tu ada extra bau daun sikit, dan juga warna dia macam kelabu asap sikit...hehehe pape pun nice try laaa...masa PKP ni aku suka je cuba masak benda benda baru yang tak pernah masak...saje asah bakat dan skill...hahaha....ok bai!
Nasi lemuni ni elok tuk org dlm pantang,,cma jgn buh santan la..n mmg byk kasiatnya..
ReplyDeleteOh yeke. Tak tau plak apa khasiat dia. Tp dah daun2 ni kan, mesti ada khasiat dia...
Delete