Wednesday, July 15, 2020

Diva takes Maldives Day 1.1

okay mulai minggu ni, no more dah laporan mingguan pasal aktiviti PKP aku...hahaha aku dah mula travel bagai ni, insyaAllah ada je kot bahan untuk blog ni...hahaha tak payah dah sakan update diari mingguan aku tuuu...ok lah korang, setelah 4 bulan lebih trip ni, akhirnya tibalah masa aku nak sambung cerita trip aku ke Maldives pada awal bulan Mac lepas, ngam ngam sebelum PKP dilaksanakan...hehehe layannnn trip ala diva aku di sanaaa...sakan tau aku OOTD!hahahaha...marilah kita mulakan dengan cerita trip terakhir keluar negara aku pada tahun 2020 ni haaa...

Sambungan dari: Lots of Love from Maldives Guyss... & Keranamu Coronavirus

dulu dulu masa Airasia buka route ke Maldives pada tahun 2015, sebenarnya ramai je kawan kawan aku yang ajak ke sini...tapi aku dengan angkuhnya cakap NOOO WAYYY...Maldives aku nak simpan untuk honeymoon nanti!loser tau pi Maldives ngan kawan kawan!hahahaha...gitu tau konsisten jawapan aku setiap kali orang ajak beli tiket ke Maldives...sampai laaa pertengahan tahun lepas, macam tak tahan dahhh, langsung tak nampak bayang jodoh hahaha...makanya cakap ngan Sue, ok jommm Maldives!hahahaha...makanya terus laa dua perempuan tua kaya ni beli tiket...kahkahkah dannn selepas hampir setahun dah beli tiket ke Maldives ni, akhirnya pada 3 Mac 2020 aku dan Sue sepakat meneruskan perjalanan ke Maldives ni selepas pertimbangan dibuat gara gara isu COronavirus ni...gitu....jam 3 petang aku kami bertemu di Putrajaya Sentral dan menaiki ERL terus ke KLIA2...gigih tau naik ERL pakai mask...siap Sue belikan sanitiser untuk aku sekali...
sampai je KLIA2, aku setelkan urusan drop luggage then aku nak setelkan urusan pertukaran tiket aku, so kena pergi ke service counter...yang sebenarnya aku pun dah lupa nape aku pi service counter masa tu...hahaha lepas setel semua, kami pi makan 4Fingers yang sedap ya amat...suka sangat Sue sebab first time dapat makan...suka sangat lah dia kan...kami berdua ni memang pape berkaitan Korea memang kami sukaaa...hahaha...
dah selesai makan kami terus gerak ke baording hall...terus macam terkesima tengok kosong je weh kat dalam tu...tetiba rasa nervous plak, betul ke pertimbangan kita tadi kan...huhuhu...tapi best gak bila lengan gini, laju je setel semua urusan tau...tahu tahu je dah sampai ke gate...hehehe masa sampai gate, baru la ramai orang, boleh kata penuh gak la seat masa ni...
flight kami ke Male adalah pada jam 6.45 petang...so masa masuk ni aku nampak orang dari tanah besar China masuk flight sama kami, so aku memang takde selera dah nak makan dalam tu...memang mask sentiasa on...dapat makanan pun aku sedekah je kat orang lain...huhuhu malas dah nak cerita kestressan masa tu...huhuhu dalam flight kami diberikan health declaration card...lega nampak usaha Maldives dalam menangani Covid19 masa ni bila dia dah letak guideline sesiap pasal Covid19 ni...ok la kan...
flight nak ke Male, Maldives ni mengambil masa 4 jam 30 minit...memang sangap gak la takleh makan dan minum, eh bukan takleh aku yang taknak buka mask...memang stress kan diri sendiri...huhuhu sampai sana jam 7.50 malam waktu tempatan...so masa kat imigresen tu pantas dan tuntas je selesai semua...lepas ambil luggage kita pun gerak keluar ke arrival hall...
keluar je dari arrival hall kita ke kanan siap siap sebabnya nak pi beli simcard untuk internet...hehehe kat sini ada dua brand je iaitu Dhiraagu dan Ooredoo...aku dah usha both sama je harga so aku pilih Dhiraagu...kami ambil pakej Traveller Plus berharga USD30 untuk 17 GB selama 14 hari...ok la kan, share dua orang...kena masuk dalam Iphone sebab kalo Android kena register bagai...kalo masuk simcard dalam Iphone terus leh guna...nasib Sue pakai Iphone...bias tau!demmm...hahaha...
setel simcard, kami patah balik ke arah arrival hall tadi, nanti depan tu ada Bank of Maldives dan di depannya ada Help Desk, kat sini la nanti ada sorang mamat pegang signage speedboat ke Maafushi  Islandtegur kami...haaa lepas dah deal ngan dia, dia suh tunggu kat situ sampai jam 9.30 malam...ya ampun lama nya lagi nak kena tunggu..huhuhu...nasib baik nasi ayam Sue ada lagi dari dalam flight tadi, terus kami makan dulu...
dah makan tu kami pusing pusing la nak ambil gambar sekitar airport...airport Male ni memang kat tepi laut je...almaklum Maldives ni kan memang kat tengah Lautan Hindi tu, dan memang terdiri daripada ribuan pulau tau...Male di mana terletaknya airport ni adalah main pulau atau capital city untuk Maldives ni...angin memang asyik la malam tu...dah tepi laut kan...hehehe tapi takde apa sangat leh tengok sebab dah malam...so lepas tu kami melepak semula kat tempat tunggu tadi...plan asal sampai ni nak tukar duit matawang Maldives sikit la kan iaitu Rufiyaa, but then tak jadi...pegang je la USD tu...oh ya kat Malaysia takde Rufiyaa so kalo nak ke Maldives tukar je USD dulu, later kalo nak tukar ke Rufiyaa leh tukar kat airport...tapi USD pun boleh je guna di seluruh Maldives ni...tak tukar pun OK...

6 comments:

  1. Rindu dengan Maldives. Tapi yang saya paling rindu adalah nasi ayam AirAsia dengan nasi lemak dia. Ahhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn rinduuu klia...myb kena pi santan kafe haha

      Delete
  2. Dapat baca jer ... sebab dulu plan nak ke Maldives tak jadi sebab ada hal lain !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lps abes pandemik ni boleh laa pergi heheh

      Delete