Monday, July 13, 2020

Asal usul #daridapurdj

okayyy sebelum aku start berkongsi resepi #daridapurdj ni, marilah aku cerita serba sedikit alkisah aku dengan dapur ni...hahaha sebabnya terpanggil juga ada orang tanya macam mana aku leh masak banyak banyak...gigih sangat...even orang yang kenal aku, kalo aku buat makan makan keluarga dan kawan masa raya pun, aku prefer masak dari catering, silap silap aku tunang ke kawin pun aku masak tau hahaha...almaklum lepas ni kawin limited tetamu, boleh la nak masak!hahahaha...haaa meh nak cerita, aku ni sebenarnya bukan laa asal pandai masak pun...sebab aku duk asrama, mak aku plak tipikal mak mak yang tak bagi duk dapur...kau belajar je laaa, biar mak masak...so selaku anak yang baik, aku ikut la cakap mak aku!hahaha...so memang sampai masuk universiti aku tak reti masak!aku punya level bangang memasak ni, aku ingat masa sekolah ada soalan ERT pasal kalau nak goreng mihun, mihun kena rendam dalam apa dulu...aku pi jawap minyak!hahahaha gila lah kalo ingat sampai skang, bodoh nyaaa dulu!hahahha...

but then masa aku sambung belajar master, aku duk rumah sewa dengan Rina, Iba dan Kak Zai...so diorang semua pandai masak...masa tu kami bahagi tugas memasak, selang seli masak...aku pair ngan Rina, Iba dengan Kak Zai...so sebabkan Rina ni pandai masak, so aku memang lepas kat dia je la...cumanya masa ni aku dah mula kenal laa benda benda kat dapur tu...aku ingat lagi aku pi pasar ngan dia, dia nampak keledek, dia terus cakap wahhh bestnyaaa leh masak keria petang ni...aku macam tercengang!what?masak keria?tu pun dia tau buat...aku masa tu baru tau keria diperbuat dari keledek tau....hahahaha punya la teruk aku ni kan...hahaha masa tu dah umur 23 tahun tau...then masa pertengahan sambung master, mak aku kena operation, so selaku anak perempuan sulung kena la ambil cuti dekat 2 minggu tau nak jaga mak plus nak kena masak!omg!masa ni laa kali pertama kena masuk dapur sorang sorang!takde sape tolong...huhuhu so aku ingat lagi aku masak kari ayam!hahaha selain bubur mak aku la kan....hahaha sekali kena puji kari ayam aku!dan bermula sejak itu laaaa aku dah mula sikit sikit pandai ke dapur...gitu...

dan akhirnya sampai ke sekarang aku kira aku level cekap gak la kat dapur...aku leh masak 3,4 jenis lauk dalam satu masa...kalo dulu keledek pun tak kenal, sekarang ni daun ketumbar dengan daun sup pun aku leh bezakan!hahahaha...ikan ikan pun aku dah kenal dah kebanyakannya...sejak duk ngan mak abah 10 tahun lepas memang lagi improve la, lagi tengok mak makin tua, makin tak larat, so aku mula slowly masuk dapur yang terlebih rajin...lagi kalo ada majlis ke, makan makan ke...sampai skang ni level aku masak, aku tak leh mak aku ada kat dapur...nanti dia banyak komplen, slow kerja aku...aku panggil dia masa nak suh rasa je...hahahaha!

well itu la cerita aku dolu dolu...pasal masak banyak banyak tu...entah la, mayb sebab aku jenis akan plan awal apa nak masak, aku dah siap plan ok kalo ada 3,4 jenis menu tu, aku susun mana nak buat dulu, mana leh buat serentak...haaa gitu laa...contoh macam nak raya or besday kan, nak masak pie la, nasi la, lauk la...so aku memang dah plan awal, nanti masak nasi dulu, lepas tu rebus kentang, sambil tu leh masak sambal ayam, last buat jelatah...haaa gitu lah...plus aku rasa aku memang jenis cekap kot...hahaha campak campak siappp...kelebihan Allah bagi plus muda sikit lagi kan...tenaga tu ada lagi lah!hahahaha...oh selain tu, kalo yang kena tumis tumis ni, biasanya kalo ada masa aku akan siap potong bawang, blend dan tumis awal dan simpan dalam peti ais...masa nak masak campak je...contoh macam nak masak nasi minyak, kari kambing dan sambal ayam...semua kan kena tumis...so tumis dan simpan siap siap dalam peti ais sehari sebelum....so laju sikit nak masak esoknya....hehehe!

level masak banyak aku kan, aku pernah masak sendiri shellout tanpa bantuan orang lain untuk birthday anak buah aku beberapa tahun lepas...shellout tu dengan ketam masak pecah telur, sotong masak salted egg, udang masak apetah...ada beberapa jenis masakan lah!dah la bulan puasa...hahaha...pastu sedap plak tau!hahaha aku bukan nak puji diri sendiri, tapi kebiasaannya aku masak sedap dan menjadi...tapi tipu laaa kalo kata tak pernah tak jadi kan...selalu gak yang tak jadi tu, tapi banyak jadilah dari tak jadi!hahahaa....
contoh birthday mak aku hari tu, aku plan nak beli je potluck kami adik beradik...sekali roh rajin aku datang, aku buat shepherds pie, ayam percik, roasted chicken dan kambing bakar...hahaha semua setel dalam masa 3 jam jer weh...hahaha laju tak laju aku kan...aku ni jenis suka try menu yang aku Google...so nak tak nak mak bapak aku kena belajar laaa makan makanan lain dari norma...hahaha kalo dulu mak aku selaluuu masak gulai lemak cili api, boleh kata hari hari sebab abah aku suka...sejak aku amik alih dapur kebanyakan masa ni, haaa kena la ikut menu aku kan...hahaha...
pape pun aku rasa aku enjoy memasak ni...lagi banyak menu, lagi aku kena struggle dan plan memasak tu, lagi aku suka...lagi best kalo sebelum masak tu aku pergi pasar beli lauk, lauk plak freshhh kena kat mata dan selera aku...hahaha...omg apa dah jadi ngan aku ni kan....dari seorang yang kata mihun kena rendam dalam minyak tu, sampai ke tak tau keria buat dari keledek, jadi seorang yang seronok duk dapur!hahaha seronok bila orang suka masakan kita...happy bila orang duk cakap sedap...lagi best bila tengok makanan kita habis dimakan...Alhamdulillah hilang semua penat memasak tu...hahahaha!menu kat bawah ni menu raya hari tu, aku buat congo mars, ada rendang dan kuah kacang, pastu aku buat nasi minyak, kari kambing, ayam masak merah dan jelatah...aku buat gak popiah dan tauhu bergedil...haaa see over kan menu aku sedangkan makan family je, sebab PKP kan...hahaha aku ni lagi penuh meja tu, lagi seronok aku!hahahahaha!
so mana datang #daridapurdj tu?haaa dolu laa zaman rajin memasak dan menjual diri di Instagram...hahaha keluar laaa hashtag tu...masa tu konon ada laaa calon calon nak menjual diri kat Instagram tu...hahahaa tapi sekarang hashtag ni boleh la digunakan untuk berkongsi menu dengan korang semua, mana tau kan ada yang korang boleh cuba dan mendatangkan manfaat pada korang dan keluarga korang...InsyaAllah...ok guysss, tunggu resepi pertama aku nak share nanti ya!hahaha excited!

6 comments:

  1. boleh la tu, nanti pencen bukak resto.... alah, tak payah tunggu pencen, bukak ja resto bila-bila nak bukak, hahaha.. level masak ni bukan kaleng-kaleng lah, hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha insyaAllah...teringin gak tu tp tak nampak jalan lg hehehe

      Delete
  2. WOW... hahaha aku pun suka memasak gak yelah terapi minda.. ada IG tak? nak followwwwww

    ReplyDelete