Wednesday, February 26, 2020

Solo Trip to Myanmar ~ Day 2.1

Sambungan dari: Solo Trip to Myanmar ~ Day 1.2

dalam perjalanan tu ada sekali lagi bas berhenti dalam jam 2.45 pagi, tapi aku dah malas nak turun...aku sambung tido je...kagum dengan diri yang sangat memberi kerjasama ni, sebab aku selalunya jarang leh tido dalam bas ke flight...huhuhu kali ni nyenyak abes!hehehe kalo ikut jadual, bas sampai di Bagan jam 6 pagi, tapi aku bajet akan sampai lewat lagi la sebab gerak pun dah lambat kan tadi nya...sekali jam 5.10 pagi bas berhenti dan semua orang turun!eh dah sampai Bagan Shwe Pyi Highway Bus Terminal, Nyaung-U, Bagan!terkejut aku tau...hahaha so terus kemas kemas angkat beg dan turun...blurrr jap aku tengok ramai gila orang masa ni...aku masuk opis JJ Express dan tumpang toilet....masyaAllah kembang tekak aku dengan toilet dia...huhuhu pastu pinjam tepon dia untuk call driver tuk tuk aku...
kemudian tunggu la aku driver tuk tuk aku ni haaa...dah la sejuk masa ni best la...suhu pagi tu dalam 16 darjah celcius...hehehe aku suka!dalam 5.30 pagi driver tuk tuk sampai, dan terusss aku naik tuk tuk dia...Allahu sejuk gila oi!hahaha aku tak terpikir plak amik tuk tuk sejuk ni kan...aku ambik pakej kat Klook sebenarnya tiket untuk Bagan Archaeological Zone sekali private tuk tuk transfer dari bus station ke hotel dengan harga RM112...oh ya untuk yang tak tau, nak masuk Bagan ni kena beli tiket, harga dalam USD20 tak silap aku or 25,000 kyat, tapi aku malas nak pikir mana nak beli masa sampai Bagan ni, so tu aku beli sesiap kat Klook...senang keje...
tak lama naik tuk tuk tu kami berhenti kat satu pondok, rupanya nak ambil tiket aku...sebabkan dah bayar sesiap, makanya diorang print je la tiket aku tu...so tiket ni simpan ya, anytime je bila kita jalan dalam Bagan tu ada polis datang minta tiket...aku pernah baca ada je orang selamat tak beli, tapi beli je la kan, dah datang tempat orang..ikut je la peraturan diaa...hehehe abang kat pondok ni kemain ramah ngan aku, siap tau Malaysia...hahaha pastu pelik perempuan Malaysia travel sorang sorang...hahaha!
masa naik tuk tuk ni aku deal ngan driver cakap nak suh dia bawa aku pi layan sunrise sebelum pi hotel, so dia minta tambaha 10,000 kyat...bergaduh aku nak suh 5,000 kyat je tapi tak dapat...hahaha sebabkan risau masa dah suntuk, aku setuju je laaa harga dia letak tuuu...huhuhu makanya dia pun bawa la aku ke tempat famous orang layan sunrise...masa sampai ni gelap lagi, sempat la aku ambil wuduk pakai air botol dan solat subuh kat tiang yang ada kat situ...hehehe...
dan lepas tu kita pun beramai ramai laaaa menanti munculnyaaa sang mentari pagi dannn hot air balloon!hahaha excited tau aku masa ni sebab nampak langat cerah!ada chance ni layan sunrise dan hot air balloon...duk sembang sembang tu pun ada guide cakap lawa ni hari ni..gitu...hehehe tapi ramainya manusia masa ni, MasyaAllah!layan je lah!kitorang sebenarnya kat atas bukit masa ni, so ngadap ke arah sunrise ada tasik so memang lawa laaa...
on the other side plak, leh nampak banyak gilaaaa taburan pagoda kat Bagan ni...haa untuk yang tak tau, Bagan ni merupakan sebuah bandar kuno lama yang mempunyai lebih 3,000 buah pagoda!ianya juga telah dinobatkan sebagai salah satu Tapak Warisan Unesco Duniaaa....cumanya view other side ni jauh laa dari pagoda tu, tapi nampak la juga sikit sikit kann...hehehe cantikkk!kalo dekat sikit, mesti lagi cantik!
dan lepas matahari dan mula naik tuuu, memasing mula fokus ke arah kiri matahari naik plakkk!dari jauhhh dah mula nampak dahhh hot air balloon mula terbang!haaa comel nyaaa...memula tu kecik kecik je nampaknyaaa sebab jauh kannn...makin lama dia makin dekat, Allahu dengan view sunrise yang cantik, langit penuh dengan hot air balloon...memang impian jadi kenyataan sungguh!impian nak layan hot air balloon kat Cappadocia dulu tak tercapai, rupanya Allah nak bagi kat Bagan...hehehe...Alhamdulillah...layan la ya korang!
aku sebenarnyan mengimpikan gambar yang ada pagoda bersama sunrise dan hot air balloon tau, macam yang biasa nampak dalam Instagram semua, so tak puas hati duk atas bukit tu je, aku turun dan pi arah pagoda berhampiran...ada laaa beberapa pagoda kecil area tu, so layan bergambar kat situ la...still tak dapat seperti yang diimpikan...aku tunjuk kat guide gambar yang aku nak, dia cakap gambar camni kena pi pagoda yang besar dan panjat!tapi since tahun berapa tah, semua pagoda dilarang panjat sebab ada gempa bumi, so struktur tak kukuh dah....huhuhu tapi aku baca ada je orang panjat walaupun dilarang....huhuhu...so layan je laaa gambar yang dapat diambil oleh aku ni ya...jamu mata!
dah puas snap gambar kat bawah tu, gigih la aku naik balik bukit...masa ni makin banyak dahhh hot air balloon atas kepala...Allahu cantik nyaaa...aku suka sangat weh...masa ni dah risau dah sebab takde gambar aku...semua pun gambar selfie...hahaha nasib baik la ada sorang adik ni tolong ambilkan dan cantik plak tu!hahaha suka sangat, jadilaaa walaupun sekeping kan!hahahah...adik aku siap komen pesal trip ni takde plak ootd aku...choi nak ootd benda, sape nak layan aku posing!hahaha...lama gak aku lepak atas ni layan mataaaa...
sejam lebih gak melepak sini rupanya aku...sampai ke saat hot air balloon terakhir lalu lah...hehehe bestlah pengalaman ni...Alhamdulillah...rezeki...berbaloi aku naik bas sampai 10 jam kan...hahaha ni je sebenarnya aim aku sampai Bagan nih...hahaha...rezeki aku kat Bagan rupanyaaa...syukur!eh happy sangatlah aku sebenarnya masa ni, walaupun sorang je still aku enjoy!hahaha!
dalm 7.15 pagi tu aku ke tuk tuk aku balik then ajak dia ke hotel...masa on the way balik tu, sempat la aku suh dia berhenti kat satu tempat aku nak ambil gambar...layan je laaa, almaklum baru sampai semangat la nak ambil gambar...tengok siap ada pengantin bergambar situ lagi...aku kawin sok kalo sibuk nak photoshoot gini, agak agak negara mana aku nak pilih ya? Eh. hahahaha...
dan lepas tu dalam kedinginan menaiki tuk tuk, kami terus menuju ke hotel...hotel yang aku dah booking sesiap terletak di Old Bagan...haaa jangan konpius ya, bus station tadi terletak di Nyaung-U, manakala pagoda banyak banyak tu kat Old Bagan...hotel aku plak ambil dalam area Old Bagan, senang nak explore nanti...pastu ada satu lagi iaitu New Bagan, yang ni aku takdan terjah...hehehe...ok guysss sambung lagi nanti!

12 comments:

  1. poweresss....

    aku mampu gi bagan lalang je ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha dah la meng. Ko la punca struktur pagoda kat bagan tu rapuh kan??hahahaha

      Delete
    2. shadap u

      * kesat airmata dgn pampers

      Delete
  2. Wah sah aku nak gi Myanmar! Lawa giler wei. Asal ko xajak aku? Hahaha. Pastu dah macam pelik plak tengok gambar ko pakai spek skg. Macam dah xbiasa gitu sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko pi keee negara asean ni sis?

      Ni baru bgn pg, xdan pakai lenses...hahaha

      Delete
  3. Assalamualaikum Sis , jemput sertai give away dengan hadiah tunai RM1000 oleh Mamapipie & Friends.



    Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

    1 x RM200



    Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

    2 x RM100



    Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

    14 x RM50



    Penyertaan sangat mudah & tarikh tutup giveaway pada 29 Feb 2020. Klik sini sekarang untuk sertai.

    ReplyDelete
  4. Tq sis...nice sharing... Berani travel solo...syabas....!!!

    ReplyDelete
  5. DJ ...

    Cantik kan .... seronok tgk DJ happy !

    ReplyDelete