Monday, October 9, 2017

Teluk Cempedak Beach Run Trip

masa 24 September 2017 hari tu, aku dengan geng opis plus sorang jejaka pelindung wanita telah join Teluk Cempedak Beach Run di Kuantan...makanya pada 23 September tu kami pun bergerak menuju ke Kuantan beramai-ramai...memula sekali kita semua berkumpul kat rumah Irma di Gombak untuk breakfast!terkesima tengok menu Irma pagi tu dengan nasi lemak la, sambal ikan bilis, sambal sotong, sambal ikan keli...dah tu ada plak kuah durian, dan Cik Wi bawa bengkang labu...meriah sungguh kami bertambah makan...
dah kenyang makan tu, tak lama tu Ab sampai dengan bawa brownies yang aku tempah kat area Gombak...kononnya nak surprise kan birthday Irma laaa...surprise hampir gagal sebab Irma meluruuu keluar bila tengok Ab lambat sangat masuk rumah...hahaha...tapi pape pun, berjaya gak laaa buat Irma terkejut sikit...
tunggu Ab sarapan, sambil kami tolong kemas-kemas pinggan...then kami bergerak menuju ke Kuantan pada jam 11 pagi...dasar perut kuat makan, dah kenyang makan nasi lemak, tapi lepas 2 jam perjalanan kami singgah di Temerloh untuk lunch patin tempoyak...sedap weh!Gobang Maju menjadi pilihan kami...nyummeh...
dari Temerloh kami terus menuju ke Kuantan...ke homestay yang dah kami booking melalui AirBnB dengan harga RM600, dapat la rumah dengan 5 bilik...ok la kan...asalnya suami Syahnaz pun join trip ni, tapi last minute tak dapat join...tu yang jadi Ab sorang lelaki dengan Haris laaa anak Syahnaz...hahaha selesa sangat la rumah ni, dan bersihhh...
lepas siap solat semua, aku dengan Ab, Zu dan Raja gerak ke Teluk Cempedak untuk ambil race kit...lepas ambil race kit sempat laa terjah booth Marathon Baker ni haaa...Ab duk beli energy bar dia, akak tu kemain suka amik video Ab la, gambar Ab la...hahaha...tersipu-sipu Abam Ab haaa...kita pun tumpang glamour uolsss...hahaha
lepas ambil race kit, kami lepak di pantai...sempat posing-posing celah batu....video call dengan birthday girl, Adila yang tak dapat join trip kali ni...pastu lepak je laaa atas batu sambil tunggu satu kereta lagi sampai...then sambung lepak dan bergambar di tepian pantai...
dari Teluk Cempedak kami terus ke Tanjung Lumpur untuk dinner!nasib awal sikit, punyalaaa ramai orang kat Ana Ikan Bakar Petai ni...memacam aku order dengan sotong celup tepung la, lala masak masam manis, pepahat masak halia la, ketam telur masin, ikan siakap 3 rasa dannnn ikan pari bakar petai...nyummeh sangat semuaaa menu!
lepas dah kenyang kita balik rumah dan mandiii...tapi aku takleh rest sangat lagi sebab dah janji nak melepak dengan Radin, Zaidi dan Mema...siap mandi, terus keluar balik dengan Ab, menuju ke about: Espresso & Brew Bar yang tak jauh pun dari rumah kami tu...layan ngopi dan waffle yang sedapppp sementara tunggu diorang sampai...sampai je diorang, sakan la sembang...dari kisah sedih, bawa ke Korea, bawa ke macam-macam cerita lah...
kafe dah nak tutup jam 11.30 malam, kami sambung plak kat McDonald Teluk Cempedak...dah pesan ngan Ab masa ni takleh lama sangat, 12.30 nanti kena balik sebab esok ada running...gitu la kan katanya...sekali sampai McD, budak laki 3 orang tu sakan duk main game Mobile Legend kot tak silap aku...tah sampai kul bape!dah main game sambung makan dan sembang isu Nursajat plak...hahaha alih-alih kul 2 pagi baru aku sampai rumah....hohoho...
esoknya seawal 6.00 pagi dah kena bangun dan bersiap...turun bawah, pagi buta dah kena paksa makan energy bar oleh abam marathoner...abes semua orang dia suh makan...hahaha then 6.45 pagi, aku, Ab, Cikwi, Zu dan Syahnaz gerak ke Teluk Cempedak...masa sampai tu sunrise cantikkk...so kita posing dulu...
then kul 7.30 pagi flag off untuk 12km..Ab sorang je masuk 12km...kitorang lain masuk 5km je, acah-acah fun run...flag off jam 7.45 pagi...Syahnaz dan Zu lajuuu je pecut...aku ngan Cikwi relaks je jalan bersembang...sambil cuci mata tengok rumah cantik-cantik...lepas 2km berjalan, kitorang jumpa water station then lepas tu mula mendaki Bukit Pelindung yang curam gilaaaa...hahaha gila lah...tapi aku dan Cikwi slow and steady jer...kontrol nafas, hasilnya takde pun mengah dan berhenti lama-lama...
jauh gak mendaki kat jalan tar yang curam tu...sampai satu kawasan kami terjumpa Syahnaz yang dah duduk kepenatan...aku ngan Cikwi ni manjang berhenti bergambar kan..kagum aku ngan Cikwi yang dah half abad, boleh daki sama ngan aku...masa jumpa Syahnaz ni, memula dia follow kami then dia pucat balik...akhirnya dia tewas dan nasib baik ada akak tolong bawa dia turun...kalo kitorang yang turun then nak naik balik memang mintak nyawa laaa...hahaha...tapi tak bagusny event ni, kat kawasan kritikal camni takde staff jaga...aku tengok ramai yang tadi beriya lari, pancit kat bukit ni...nasib kitorang tak lari tadi...hehehe
lepas hampir sejam mendaki tu, barulah kami mula masuk ke kawasan dalam hutan...ingat ada water station before masuk hutan, tapi nan hadooo...gila dehydrated...masa ni tak ramai orang dah...aku ngan Cikwi je jalan berdua sambil bergambar...terapi bak kta Cikwi nak elak rasa penat...
lama juga jalan dalam hutan ni sampai rasa nak givap wehhh...tak sampai-sampai...huhu bayang la biasa running 5km, paling lama pun 1 jam...ni 6 km, dekat 3 jam!gilaaa...dan hampir sejam meredah, rasa happy gilaaaa bila nampak pantai!huwaaa akhirnyaaa sampai juga di pantai...
dan akhirnya legaaa bila dapat medal ketammm yang cantikkk...pastu minum air puas-puasss...Ab memang paling lama la menanti kami sebab dia abis awal...Syahnaz gagal di tengah jalan, Zu sampai awal dari kami...lepak kejap terus posing-posing tengah panas...
then kita tapau root beer float kat a&W dan balik me rumah segera...sebab masa dah lari ni kannn...lam benar running hari ni...sampai rumah diorang dah tolong tapaukan nasi minyak Eda Yasin di Tanjung Api...nyum nyummm...lepas makan kita tidooooo...nasib boleh extend check out sampai 1.30 petang...hehuuu....
siap mandi solat semua, jam 1.30 petang kami menuju ke rumah member opis kami yang dah duk di Kuantan, En Amran...sempat aku dengan Ab dan Irma berhenti tapau cendol...duk dapat message dari yang lain suh cepat sebab tempting sangat masakan En Amran...sampai je umah En Amran, terkesima aku tengok banyak gilaaa makanan..dengan kari ketam fresh, ikan siakap 3 rasa, sotong celup tepung, kupang ke apa namanya makhluk tu masak sweet sour...sedappppp gil semua makanan, kupang tu tangkap sendiri...hehe terbaiklah En Amran...makan sampai cramp kaki memasing...siap dapat tapau lagi tau...
bila dah kenyang mata pun layuuu...jam 4 petang kami meninggalkan Kuantan...menguap-nguap masing-masing dalam kereta...yang driver pun beriya menguap, kita yang co pilot pun tak sampai hati nak tido walaupun menguap sampai mengalir airmata dah...huhuhu sempat berhenti dinner di Bentong...makan di Lemang To'ki tapi lemang dah abes, so makan goreng-goreng jer...dan lepas tu kami berpisah menuju ke destinasi masing-masing...Ab hantar aku dan Irma ke rumah Irma then aku gerak balik rumah...masa balik ni ngantok gila weh sampai terhuyung hayang keta sebab aku bawa lajuuuu gila...cuak aku terus call Irma, call Ab nak ajak sembang nak hilang ngantok...hasilnya kul 12 malam aku sampai rumah dan terussssss tidooooo....penat gila!
dah tuo ni, takleh dah laaa nak running kat tempat jauh ni....penat gila rasa wehhh...lepas ni ada satu lagi running di luar kawasan...lepas tu kita lari kat sekitar dekat-dekat je la eh....takpun nakpi jauh, pi yang oversea terusss. Eh. Hahaha...

6 comments:

  1. Perth Run la pulak pasni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi perth terusss...haha ok gk tu xpnh smpi sana lg.hehe

      Delete
  2. Replies
    1. Xseputih pantai di terengganu mkl...hehe

      Delete
  3. cantik medal..bestnya tuan rumah, masak macam2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sbb medal comel tu la kami gigih running smpi ke kuantan. Hehe tu la rezeki tuan umah msk mcm2...moga murahhh rezeki diorg...

      Delete