Thursday, October 26, 2017

JJCM di Bentong, Pahang

ada satu hari tu, aku ada kerja di Bentong, Pahang...memang syiok la kan leh berJJCM kat sana...hehehe...aku pi berdua je ngan zu masa ni...memula kami pi ladang madu kelulut dulu nak beli sampel kat sana...best sebab merasa pakai baju astronaut tu haaa sebab nak elak lebah kelulut tu gigit kitaaa...hehehe...
lepas dah berpeluh-peluh duk dalam baju astronaut tu, syiok gila dapat keluar dari dia...best kawasan tu sebab ada sungai, angin sepoi-sepoi bahasaaa...best!layan plak minum air madu dengan lemon berkarbonat keluaran ladang tu...memang terbaiklah...sebotol harga RM10!terus aku tapau bawak balik rumah...hehehe...best!
setel kerja, aku dan zu usha laaa kedai dia yang ada dalam ladang tu...banyak jenis madu yang dijual kat sini selain madu kelulut...ada madu liar dan madu lebah biasa gak...selain tu ada gak produk diperbuat dari madu gak...best gak la...layan beli madu kelulut yang member pesan...
lepas tu kami beramai-ramai pergi ke Lemang To'ki untuk lunch...hari tu datang masa balik dari Kuantan, tak dan nak rasa lemang sebab dah abess...kali ni selain makan nasi, sempat gak aku rasa lemang dia...sedapppp sangat lemang dia...lembut dan lemak!rendang dia je tak sedap!takde rasa rendang langsung pada aku...hahaha sempat laaa aku tapau sebatang lemang untuk mak aku...sebatang lagi untuk cikwi yang kempunan tak merasa hari tu...hehehe...
selain lemang kami layan gak ayam bakar dia yang marvelous tuuu..memang terbaiklah kan...sedappppp sangat!hehehe...tapi both gambar bawah ni aku cilok dari google image ye...takdan amik hari tu...hehehe oh ye beberapa hari lepas aku tengok viral kat Facebook yang Lemang To'ki ni ditutup 2 minggu atas faktor kebersihannn...haaa harap tingkatkan kebersihan ye To'ki...hehehe...
nak gerak keluar dari Bentong, sempat lagi tu singgah Aiskrim Kow Po tu....aiskrim klasik la kalo kat Bentong ni...aritu tak merasa, arini sempat nak makan...aku tapau je bawa balik...kalo makan situ leh makan ABC famous dia...ni kami beli aiskrim 2 scoop jer...aku amik kopi dan coklat...sedappp yang kopi tu, rasa kopi kampung!yang coklat tak sedap laaa better beli aiskrim mahal lain...tapi tekstur dia likat dan keras sikit banding aiskrim biasa...tapi sedap laaa kopi tu...i loike!
balik rumah tu rezeki dapat ayam percik sampai tiga bekas, terus aku ngan mak makan lemang ngan ayam percik...sedap gilaaa...rendang memang kena tolak tepi laaa sebab tak sedap kan...hahaha rezeki gilaaa dapat makan lemang yang lemak dan lembut beserta ayam percik yang sedap...nyummeh!

4 comments:

  1. sedap lemang toki selalu weekend ktorang sarapan kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup cukup lemak dan lembut dia kan...

      Delete
  2. boleh saya tahu nama ladang lebah dan lokasinya. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melipoly Bee Farm dalam compound valley Agro Park di Felda Lurah Bilut

      Delete