Sunday, February 12, 2017

Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Petaling Jaya

pada 26 November yang lepas, aku dengan geng-geng opis aku meneruskan misi mendaki...dan sebagai penutup 2016 ni, kitorang telah memilih Hutan Pendidikan Bukit Gasing di Petaling Jaya!haaa plan asal, semua berkumpul di pintu masuk ni pada jam 7 pagi...tapi sebabkan ada sorang tu lambat tahap gaban, makanya kul 8 pagi baru kitorang start nak naik...haish bikin panas...hahaha so aktiviti kali ni agak ramai...dari opis aku jer ada Dila, Zu, Raja, Nor dan Syahnaz...then Ab pun join kami beserta Paksu dan anak buahnyaaa...meriah!
untuk pendakian kali ini, aku takde study apa sangat...so aku tak tau macam mana route dia...tinggi mana, nak lalu ikut mana...suh si Zu yang study, tapi dia pun tak study...menyebabkan kitorang main jalan jer la ikut gerak hati!hahahaha dari pintu masuk, terusss jer berjalan sampai hujung, nampak arah mendaki, so kita daki laaa....
route kat sini takde la mencabar sangat pada aku...budak-budak pun ramai naik...tapi sebabkan tak berapa nak fit, mengah juga laaa...dalam sibuk masing-masing mendaki sambil bersembang tu, tetiba kami dikejutkan dengan Syahnaz yang dah pitam...pucat lesi muka dia....aiyok dah kenapa ni...terus kitorang semua berhenti berehat kejap...
lepas tu sambung mendaki lagi, tak lama mana, eh dah sampai puncak?hahaha...dalam setengah jam je weh mendaki...hahahaha masa ni dah konpius dah...eh macam ni je?kat atas tu siap ada tempat lepak, ambil gambar ngadap menara Telekom lagi...hahaha tanya orang kat situ, nak mencabar patut naik kat yang ada menara tu...hahaha oh okay takpelaaa...hahahaha...so kitorang lepak rehat kat situ...sementara Syahnaz ambil nafas...kitorang apa lagi, posing la...hehehe...
masa sibuk bergambar kat atas ni, aku sempat buat drama tergolek!hahahaha adoi laaaa....masa ni kan asyikkk la nak terjatuh jer kerja aku, tak tau la sebab apa...maybe petanda hati dah nak terjatuh dah kot...eh!hahahaha....
dalam 15 minit jugak kitorang melepak atas tu, then decided meneruskan perjalanan menurun menuju ke arah jambatan gantung...haaa masa ni kitorang tinggalkan Syahnaz dan Paksu...bagi diorang relaks lama sikit...masa turun ni relaks je la, gigih si Ab melayan pompuan-pompuan berposing dalam hutan haaa...nasib kau lah...hahaha...
dalam 15 minit je kot perjalanan menurun ni, kitorang sampai kat anak sungai...so apa lagi, sambung duduk berehat sambil makan bekal...hahaha kemain, hiking nya kejap je, siap bekal okeh...sambil makan sandwich sambil tunggu Syahnaz dan Paksu sampai....hahahaha...sempoi gila hiking...
dan lepas beberapa ketika, sambung lagi berjalan menuju ke arah jambatan gantung...hehehe dekat jer tak jauh mana dari tempat kami lepak tuuu....duk usha-usha, eh sampai sini je ke aktiviti hiking kitorang?hahaha apa ni, tak mencabar pun...hahaha ada yang eksyen siap buat ayat, tak puas lah berpeluh hari ni, biasa sangat trail dia...pppffftttt....hahahahaha!
kat area jambatan ni adalah pintu masuk Bukit Gasing dari arah KL sebenarnya...dia dipanggil Taman Rimba Bukit Kerinchi...haaa ada pakcik situ cakap, kalo nak cepat sampai tempat parking tadi balik, naik la bas!hahaha...ceyyy pakcik pandang rendah tauuu kat hikers ni...hahahaha....
lepas dah puas bergambar, kitorang pun bergerak balik ke tempat parking...kali ni tak berhenti dah bergambar...kami ambil masa 40 minit jugak laaa nak sampai ke tempat mulaaa...ok la kan, berpeluh la jugak...hehehe sempat melepak melepaskan lelah dan bergambar berkumpulan sebelum kitorang gerak carik makannn....oh perasan tak tema kitorang hari tu adalah biruuu....hehehe gigih tau nak kaler tema juga...
dan dari Bukit Gasing, kami terus menuju ke Bangsar untuk layan nasi daun pisang di Restoran Sri Nirwana Maju, Bangsar...perghhh dah penat dan lapar-lapar ni memang layan laaa makan nasi daun pisang nih...seriously terbaek!
dan akhir sekali layan laaa video mannequin challenge by Abam Ab yang amatur...hahahaha gigih tau semua berlakon dalam video ni...hehehee...
video

2 comments:

  1. Hhahaha weh awat cpt nauu habis... dia ada yg hiking yg naik dua bukit tanggaa tinggi gilosssss kalau dr dpn pintu pagar smpai naik dua bukit ni total hiking 2 jam uols! Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tangga yg awal2 kan. Hehe biasa la bila acah2 hikers ni...hehe

      Delete