Monday, February 27, 2017

Birthday Trip to Manila & Coron, Philippines: Day 5

Sambungan dari: Birthday Trip to Manila & Coron, Philippines: Day 4

hari terakhir di Philippines, kitorang bangun awal nak berjalan explore Manila pula...tapi si Liana dah demam pula masa ni...sebabkan tersepak batu kat hotspring katanya...hehuuu ye la tu, dengar aku cakap hari ni nak jalan tempat bersejarah, dan-dan kau demam ye...hahahah macam laaa aku tak kenal...hahahaha...
dalam 6.30 pagi aku dan Chubby dah siap pi breakfast kat roof top...sebabkan hostel tak sediakan breakfast, so kitorang layan mi segera jer la...kerlas tau layan Shin Ramyun kat Manila...hahahah acah-acah breakfast di Korea la tuuu...hehehe...
lepas dah kenyang, kitorang tahan teksi depan hostel untuk bawa kitorang ke Rizal Park...malas dah nak naik train masa ni...hehehe...teksi turun kan kitorang kat betul-betul depan Jose Rizal National Monument dalam Rizal Park ni...bayaran teksi hanyalah PHP200...ok la kan...ok siapa Jose Rizal ni?zaman sekolah dulu memang belajar sejarah mengenai antara hero negara Philippines yang menentang penjajah...aku malas nak cerita pasal sejarah, yang tu korang cari sendiri la ye...hahaha...so park ni antara park terbesar di Asia dan menjadi tarikan utama pelancong dan local sendiri...
dek kerana menentang penjajah, Spain, masa dulu kala...Jose Rizal ni mati dibunuh oleh penjajah...so dalam park ni ada tapak dia dibunuh...nak masuk kawasan ni kena bayar PHP20...dah alang-alang sampai ni, kita masuk je la kan...ada beberapa replika keadaan semasa dia dibunuh oleh tentera Spain sambil diperhatikan oleh beberapa orang yang dikenalinya...hehuuu sayu gak la kat sini....
then kitorang sambung berjalan dalam Rizal Park tu lagi...besar gila wehhh....penat nak berjalan dalam terik panas matahari tu...siap ada Open Air Auditorium kat dalam Rizal Park ni...memang besar gila la...
kitorang jalan sampai hujung, sampau jumpa jam besar 'World-Class Filipinos Bloom ni'...lepas dari jam ni dah jalan besar dah...so dari situ kitorang ke kiri...untuk berjalan mencari pintu masuk ke Kota Intramuros pulaaa...sebuah kota lama di tengah kota Manila ni...
berjalan kaki di tepi jalan raya ni memang nampak banyak laaa salah satu public transport kat Philippines ni iaitu Jeepney...hehehe dah serupa Optimus Prime truck dah aku nengok jeepney nih tau...tapi takde peluang nak merasa naik masa kat Manila...
kitorang jalan terus sampai lintas jalan...then ternampak stops untuk naik free ride dalam Kota Intramurosyang merupakan daerah dan kota paling lama di Manila ni...kota ni dikelilingi oleh dinding...macam bandar Xian di China...

dalam Kota Intramuros ni ada banyak tempat yang boleh kita terjah...tapi sebab masa yang agak terhad, kitorang pilih beberapa stop saja untuk berhenti...so free ride tu memang berhenti kat semua stop yang ada tempat menarik...pilih saja nak turun kat mana...nanti tunggu semua kat tempat turun untuk ke tempat seterusnyaaa...1st sekali kitorang turun di The Ruins of Aduana Building...salah satu bangunan dalam Kota Intramuros yang menjadi bangunan kerajaan suatu ketika dulu...leh tengok belah luar je, so ambil gambar then pergi ke tempat tunggu free ride semula...
then sempat juga singgah Plaza De Roma yang merupakan salah satu public square utama dalam Kota Intramuros... kat sini kita layan tengok Manila Cathedral dan juga Palacio derl Gobernador yang merupakan bekas istana dan kini menjadi ibupejabat pilihanraya...

dan kemudian kita pergi ke Fort Santiago!highlight untuk trip ke Kota Intramuros ni...masa sampai ni sempat singgah di kedai souvenir sekejap usha apa yang patut...sempat la beli seketul fridge magnet berharga PHP190 untuk diri sendiri je sebab duit dah abes shopping sakan semalam...hahaha
dan kemudian kami memasuki ke dalam Fort Santiago...nak masuk sini kena bayar PHP75...
dari pintu masuk tu, kena lalu garden dulu untuk sampai ke Fort Santiago...cantik garden ni, rapi terjaga...panas gila masa ni weh...rasa nak sakit kepala dah jalan tengah panas terik matahari masa ni...huhuhu tapi tetap gigih okay demi nak pergi ke Fort Santiago....
then di hujung garden ni baru lah berjumpa dengan pintu masuk ke Fort Santiago...fort ni kiranya salah satu daripada struktur dalam Kota Intramuros ni yang dijadikan kubu pertahanan laaa...dannn di fort ini jugalah banyak memenjarakan banduan di zaman kolonial Spain dulu...haa dan paling penting dalam sejarah, kat sini jugalah tempat di mana National Hero of Philippines iaitu Jose Rizal dipenjarakan sebelum dibunuh pada tahun 1896...cantiknya fort ni sebab dikelilingi dengan air....
masuk dalam fort ni memang ada banyak area lah...besar gilaaa tapi kita leh tengok lah yang banyak juga area dalam ni macam dah rosak dan musnah sikit-sikit tapi mostly binaan dia masih lagi super kukuh tu...
kat tengah-tengah fort ni ada Rizal Shrine yang dibina sempena memperingati Jose Rizal yang dikatakan sangat suka mengumpul dan membaca buku, manuskrip dan beberapa artwork juga...ye lah, dah nama pun seorang journalist kan....hehehe...
kat dalam fort ni juga ada muzium yang mempamerkan pelbagai kisah dan cerita berkaitan Jose Rizal...kitorang layan je la masuk dalam muzium ni....tengok maklumat dan barangan yang berkaitan Jose Rizal yang disimpan di sini...
lepas tu sempat juga la pergi melawat replika rumah pusaka Jose Rizal yang terletak di Laguna Province...dari atas rumah ni leh nampak sungai kat tepi fort ni...standard la kan, kat mana-mana tempat pun kalo ada fort, mesti dikelilingi tasik atau sungai...sebagai benteng pertahanan gitu...
dan akhir sekali kita jengah tempat dimana Jose Rizal dikurung sebelum dibunuh...kat sini diorang buat juga replika tapak kaki dia berjalan...kecil-kecil jer langkah dia, mayb dia melangkah dengan berat hati sebab tau ajal dah makin hampir...huhuhu...sedihnyaaa....

dan akhir sekali kitorang gerak keluar meninggalkan fort ni...sempat usha kedai souvenir yang ada di tepi jalan situ...tapi takde nak beli apa pun dah...just tengok-tengok jer laaa...unik kedai kat sini macam dalam terowong plak bentuk diaaa...
dan kemudian dari Fort Santiago, kitorang ambil teksi terus ke Quaipo...cuma PHP100 saja kena caj...Quaipo merupakan salah satu Muslim area yang terdapat di Manila ni...bila sampai kawasan ni, aku terasa agak sedikit daif laa kawasan sekitar ni...tapi takpela, janji leh jumpa Muslim kan kat kawasan ni...terus terujaaa...nampak orang jual tudung bagai kat sini...
kami berjalan terus sampai ke Manila Golden Mosque...besar gak masjid ni...tapi kami kesuntukan masa, so tak sempat masuk pun...just bergambar di depan masjid je...ada pakcik yang jaga masjid ni beriya tolong layan kami bergambar...makcik kat gerai-gerai depan pintu masjid tu pun ramah menegur kami...hehehe...
dan kemudian pakcik tu tolong bawa kami ke Moud Halal Restaurant yang berhampiran masjid...kata orang roasted chicken sini terbaik di Manila...haruslah nak mencuba kan...hehehe sampai jer kedai dia, pakcik tu nak tinggalkan kami...sempat dia hulur sampul tabung masjid kalo kami sudi menyumbang...kita bantu la sikit kan...hehehe lepas tu, sakan menengok makanan yang ada...tamak pun ada tau masa ni...semua nak rasa...hehehe banyak juga pilihan makanan yang ada di sini...
total makan kat sini PHP130 sahaja...kitorang ambil set nasi ayam panggang sorang satu dan kemudian tambahan lauk daging...nyum nyum...takde la sedap gilaaa kalo nak compare ngan ayam panggang kat pasar malam kita tu...hahahah tapi untuk di kawasan Quaipo tu, nak jumpa halal kan susah...so ni kira the best lah...nyum nyum...
dari bila dah kenyang, kami ambil teksi dari Quiapo terus balik ke hostel...kali ni sebab jauh sikit so kena PHP200...sampai dalam 12.30 tengahari kat hostel, terus kemas beg dan check out...sempat la lepak sejam kat roof top main internet...then dalam 1.30 petang kitorang naik teksi menuju ke airport...masa tunggu teksi ni drama jugak la...semua taknak berhenti ambil kitorang...kalo ada pun awal-awal dah cakap nak minta extra charge...memang berasap gak la aku...guard situ plak siap nak pow kami sampai PHP500 kalo kawan dia tolong hantarkan....ppfffftttt btol...last-last lepas lebih setengah jam emosi berantakan, aku tahan je teksi...dia minta extra charge PHP50, aku layan kan aja...so in total PHP200 untuk ke airport, NAIA 3...sampai je terus ke kaunter check in, drop luggage dan kena pi bayar terminal fee sebanyak PHP550 seorang...ni masa 2015...so now aku tak sure ada lagi tak fee ni, dan masih sama ke harga dia...malas nak cari info, korang search sendiri la ye...hehehe...
lepas setel semua...terus masuk dalam...penat gila...seharian berjalan, emosi berantakan lagi kan...huhuhu...sempat lepak kat satu kafe layan kopi dan maggi lagi...dasar perut buaya kan...asyik lapar jer...hehehe...
then kitorang sempat melepak di boarding hall...tengah melanguk tu, tetiba dengar suara yang sangat familiar...angkat muka nampak muka pakcik aku dengan kawan-kawan dia...laaa kecik benor kan dunia ni, kat Malaysia jarang jumpa...kat Manila plak kita bersua...ecewah...layan sembang ngan kawan-kawan dia...siap member dia, Duta Malaysia ke Philippines masa tu, terkejut anak-anak dara ni sampai ke Coron berjalan sendiri...dia pun tak pernah sampai katanya...hahaha siap dia bagi nasihat bagai kat kami ni haa...dengarkan saja la kan...hehehehe...nak tau apa nasihat dia?pi layan kat sini...dan akhirnya pada jam 4.30 petang kami bergerak meninggalkan bumi Manila untuk kembali ke Malaysia...
secara keseluruhannya, aku sangat happy dengan trip ini terutamanya trip ke Coron...best gila aku rasa kat sana...tapi kat Manila macam horror sikit la...dengan kesesakan di mana-mana tu...aduhai lemah aku rasa...hahaha...dannn untuk trip yang ini, aku dah malas nak korek balik total bajet aku...so aku takde buat la ye...lagipun dah lama, aku dah tak berapa nak ingat sangat...tapi still affordable la pada aku...tak mahal mana walaupun kau bermewah-mewahan terutama di Coron...hahahaha...so korang, kalo ada hajat nak ke Manila tu, aku suggest instead of lepak Manila tu, panjang-panjangkanlahhh langkah korang tu sampai ke Coron atau Palawan...seriously terbaek!cantik!

wahhh akhirnyaaa...selesai juga entry birthday trip aku ke Philippines ni...hahaha...gila lah dah setahun lebih baru abes story...maybe ada cerita dan info yang tertinggal tu minta maaf la...ini apa yang aku catat dan masih ingat lagi jer...almaklum, setahun lebih wei...hahahaha pasrah jer laaa...aku cuba nak update cepat entry tertunggak ni...supaya leh dijadikan rujukan untuk korang semuaaa...hehehe...ok jumpa lagi kat next entry yer!

4 comments:

  1. DJ;

    Memang gigih mengupdate kannn ....

    Terima kasih kerana sudi berkongsi cerita ....

    Memang menarik ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tgh semangat ni enghaz...sok hilang semangat, berbulan la xberupdate...hehe

      Delete
  2. Intramuros ni kategori wishlist aku untuk filipina. Ntah bila le nak dapat seru datang kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila la pergi sis. Xjauh mana punnn...

      Delete