Friday, January 23, 2015

Summer in Downunder: Day 3.2 - Warner Bros Movie World, Gold Coast

Sambungan dari: Summer in Downunder: Day 3.1 - Max Brenner Chocolate Bar, Surfers Paradise

dari Max Brenner Chocolate Bar, kami ke bus stop yang terletak sederet dengan Vibe Hotel...berhampiran dengan Wax Museum dan East Coast Car Rental....boleh je naik dari bus stop yang depan hotel tu, tapi sebab Max Brenner tu terletak lebih hampir dengan bus stop yang ni, takde la kami nak patah balik kan...

untuk ke Warner Bros Movie World, kami perlu menaiki bus nombor TX2...masa tengah tunggu bus tu, ada couple dari Korea sedang usha info di board bus stop tu...aku dengar diorang cakap nakpi Dreamworld, tapi macam konpius nak naik bus apa kot...pastu aku nampak laki dia duk cakap korea ngan gelpren dia sambil muncung mulut ke arah aku...dah kata orang kampung kan, aku macam pahammmm je dia nak tanya aku naik bus mana kot...terus aku beranyeonghaseyooo ke diorang berdua...haaaaaa melopong ternganga diorang berdua!mesti dia ingat aku paham diorang cakap kan, tu terkejut gila muka diorang!hahahaha!kelakar gila masa ni wei...lepas sembang-sembang, bus nombor TX2 pun sampai dan kami berpisah dengan couple Korea tu...tapi dalam bus tak abes gelak pasal couple tu...happy giler aku!motif kan nak bergumbira jumpa orang Korea di Australia...hehehe

perjalanan dari Surfers Paradise ke Movie World mengambil masa dalam 30 minit...dalam bus semua terlelap!mengantok la pulak kann....tak cukup-cukup tido semalam...hehehe sampai je di Movie World, bus akan berhenti di bus stop betul-betul depan pintu masuk...yeay!tak payah jalan jauh...hehehe terus kami beratur bersama-sama orang lain di kaunter tiket....lembab gila orang depan kitorang masa ni...dah sampai kaunter baru nak tanya tiket apa ada, mana lebih berbaloi blaa...bla....blaaa....terpaksa kami tunggu lama...sekali sampai turn, aku bagi tiket yang telah diprint, sekali staff tu cakap kalo dah ada tiket ni, boleh terus ke pintu masuk je laaa...aiyakkk!buang masa jer beratur kat kaunter tu kan...huhuhu
lepas lalu jer kaunter tu, terus nampak pintu gerbang yang selalu aku tengok kat blog orang tuuu...terus teruja kannn....jom ambil gambar dan masuk!tapi sebelum tu jangan lupa tau ambil map...dalam sibuk bergambar, dengan pantas aku study map...memang kerja aku la kan semua tuh...biasanya kalo kitorang pergi theme park ni, kitorang memang tak naik punnn thrill rides semua ni...semua pun kaki jakun dan gayat kan...tapi tetiba sue cakap nak naik jugak atleast 1 thrill ride...so kitorang plan jalan tempat lain dulu, then masa nak balik baru pergi tempat thrill rides yang terletak di belah kiri pintu masuk ni....nanti aku cerita kemudian pasal thrill rides yang ada di sini yer...
masuk jer dalam Movie World ni, kami terus ke kanan ke arah Main Street yang berbumbung...lega aku sebab masa ni dah panas...hehehe sekali terus ternampak 'Marilyn Monroe'!cepat-cepat beratur nak ambil gambar bersama...nasib tak panjang beraturnya...siap kena buka kipas kat bawah tu okeh nak kasik kembang-kembang skirt...hehehe
lepas tu kami masuk pula ke Roxy 4D Theatre untuk layan Ice Age: A Mammoth Christmas....haaa dah kata nak Krismas kan...tayangan pun haruslah berunsurkan raya diorang....hehehe pape pun, enjoy layan 4D theatre nih....untuk masuk ke theatre ni, dia ada specific time...korang boleh usha kat depan pintu masuk theatre ni...masa kami sampai ni dalam 11 pagi lebih memang ngam-ngam dah show nak start...rezeki tak payah beratur lama....
habis layan 4D, kami terus berjalan di Main Street...sekali ada Looney Tunes Dance Party laaaa!apa lagi jom layan!comel gilaaa characters dalam Looney Tunes ni menari tergedik-gedik kat situuu....hehehe ramai gak orang masa ni tengok dance party ni, tapi jangan risau sebab ada skrin besar yang disediakan...aku biar diorang berdua pi ambil gambar, aku layan tengok skrin jer...masa trip kali ni napetah aku malasss jer nak keluarkan kamera...huhuhu
tak lama layan dance party, kami tengok orang dah mula ramai beratur nak masuk ke Hollywood Stunt Driver!show start jam 12.15 tengahari...tapi belum kul 12 pun orang dah panjang beratur...gigih kitorang beratur sekali dalam panas tu....dapat masuk jer baru legaaa....ramai gila orang dalam show ni...besar tempat duduk diaaa...tapi masa nak menunggu show start tu, rengsa juga laaa aku sebab agak panas...
tapi bila mula jer stunt show diorang, perghhh best!dah lupa dengan panas dah...hehehe hebat giler show dengan dengan motor dan kereta bersimpang siur beraksi...terbang sana sini...memang berasap-asap la kan tayar semuaaa...diorang main brake, siap pusing-pusing kereta dan motor...terbaiklah!tapi lama-lama macam pening gak bau getah tayar terbakar!hahaha 
lepas layan stunt show, kitorang menuju ke arah Kids WB! Fun Zone pula!kitorang tak boleh main pun pape kat sini, just layan tengok permainan comel-comel jer laaa...macam-macam ada kat sini i.e. Junior Driving School, Sylvester's Pounce 'n' Bounce, Looney Tunes Carousel, Sylvester & Tweety Cages dan lain-lain lagi...kalo bawak budak-budak, mesti seronok diorang kat sini...
keluar jer dari Kids WB! ni, terserempak pula dengan Scooby Doo characters yang sedang dalam perjalanan ke photo booth diorang!terusss mengejar nak ambil gambar bersamaa....masa beratur nak ambil gambar dengan Scooby Doo ni, ada insiden orang arab potong terus barisan...siap kena marah dengan orang lain...sekali ngam-ngam masa sue nak pi ambil gambar dengan characters, diorang nak masuk gak...nampak macam sue memotong diorang pulaa...pastu characters Scooby Doo dan orang yang jaga situ macam salah faham, ingat sue ni yang memotong...so lepas sue bergambar, diorang suruh aku dan dini tunggu dulu...nak bagi family arab tu bergambar dulu...huhuhu aku dah tak puas hati kami disalah anggap, terus aku explain cakap yang memotong tu diorang sekeluarga bukannya kami...haaa terkedu characters dan tukang jaga tu, terus beriya minta maaf....
lepas tu dah tak tau nak buat apa dah....hahaha aku rasa Movie World ni macam kecik jugak la lepas tolak thrill rides yang aku taknak naik tuh....jauh la besar USS banding Movie World nih...sebab tak tau nak buat apa dah, jam pun dah kul 1 tengahari, kitorang decide cari surau...kebetulan dah berada berhampiran surau yang terletak di belakang Scooby Doo Spooky Coaster nih....
aku terlebih bijak tak bawa telekung...boleh plak laa aku terpikir mesti ada telekung punya kan...sekali nan hadooo...lengan baju dah la tak cukup kain...sobsss...pandai-pandai laaa kan menutup tempat yang harus ditutup masa ni...tapi aku perasan ramai orang masuk ke surau ni sebab ingat toilet!haish laaa...siap la pakai kasut masuk tu...mana yang aku sempat sound tu, aku sound jer laaa...tak reti baca signage gamaknya diorang nih....
usai solat, kami ke toilet...sue ternampak pulaaa Sheriff Photo Booth ni...gatal la kan tangan nak perabih duit...ambil gambar 'wanted' katanyaa...bayaran AUD5 dikenakan untuk sekeping gambar tu...masa ni malas nak pikir convert semua....layan jer laaa sekali sekala kann....tapi puas hati sebab comel jugak gambar yang keluar tuh...hehehe
kemudian kami masuk pula ke Wild West Falls....ada Adventure Ride kat sini...yang naik macam boat pastu splashhhh masuk dalam air tuu...aku ok sikit nak naik yang ni...tapi sebab semua malas nak berbasahan nanti, tak jadi laaa kami naik ride nih...kami just ambil gambar sekitar pekan koboi kat sini...masa duk bergambar ni laaa tetiba kamera sue buat hal...kamera dia takleh attach dengan lens...nape tah...terus mood dia merundum!ahhh sudahhh...ni boleh kasik spoil mood ni sebab perjalanan kami jauhhhh lagi ni...aku suh dia rileks dulu...nanti baru pikir apa yang boleh dibuat...lagipun perut tengah kelaparan ni, mood memang cepat jer nak swing....
terus lepas tu kami patah balik ke Main Street untuk ke Rick's Cafe...kalo ikut blog yang dibaca sebelum ni, banyak yang cakap cafe ni ada halal food...jadinya terus kami masuk ke dalam cafe...masa di kaunter, aku verify la info pasal halal food yang disediakan...sekali staff kat kaunter tu cakap makanan kat situ tak halal...aku terkejut laaa kan...pastu aku cakap laaa banyak kot info aku baca cakap halal...pastu dia cakap cafe ni baru renovate, dan ayat dia 'it may used to be halal'...aduhaiii terus rasa frust wehhh....kepala memang dah set nak makan sini...sekali staff dia cakap gitu...memang takde laaa kitorang nak makan kan....keraguan yang munasabah la kan...huhuhu pasrah, kami bertiga duk termenung jap depan cafe tu...
tak lama pastu kitorang pun decide nak cepat balik ke Surfers Paradise...cari makan kat sana jer laaa...terus aku suruh sue dan dini yang sibuk nak naik thrill ride tu pi beratur cepat...sambil tu aku pi beli air dan layan cuci mata di kedai-kedai souvenir yang ada...tapi aku takde beli apa laaa...tengok-tengok sambil membunuh masa....

tak lama tu baru laaa aku pergi ke arah thrill rides...kat sini ada Green Lantern Coaster, Superman Escape dan Batwing Spaceshot...aku mati-mati ingat diorang nak naik yang coaster tu, sekali sampai tengok sue tengah beratur sorang-sorang nak naik spaceshot...dini duk kat belah luar dari tempat orang beratur...laaaa rupanya dini tak jadi naik!takut terhentak tengkuk katanya...hehehe haaa jangan buat main...panjang lagi trip ni...buatnya slip disc dia jadi balik, tak pasal jer kan...nasib baik sedar diri awal...hahaha
gigih laa sue nak naik jugak kan...bajet nak release tension la tu kamera rosak...hehehe sekali dia naik, haaa kauu....rasa tertinggal bontot kat atas tu kata sue!hahahaha cuak giler muka dia masa turun tu...terus menyesal naik kan...aku dah cakap jangan naik...kita bukan insan-insan terpilih yang layan sangat menda-menda thrill nih...hahahaha tapi pape pun, aku respect laa dia naik...aku sejak-sejak naik menda-menda ni zaman belajar dulu, aku insaf dah takkan naik thrill rides semua nih!hahaha
dah setel sue naik spaceshot tu, kitorang pun bergerak meninggalkan Movie World...panas masa ni hoih...dah terasa terbakar dah kulit masa nih...dan masa keluar ni laaa kami baru perasan ada bendera Malaysia kat pintu masuk Movie World!terus rasa bangga!hehehe so overall aku rasa Movie World ni ok jer laaa...sedikit kecik pada aku kalo nak banding dengan USS tu...Sea World semalam pun takde la besar giler...tak payah 1 hari pun dah leh abes...untuk kitorang lagi la kan, sebab tak naik sangat thrill rides semua...hehehe sebenarnya tiket aku beli untuk theme park ni boleh masuk 3 theme park, satu lagi Wet 'n' Wild...tapi kami takpi laaa sebab kena pi esoknya tu....tapi esoknya kami dah nak terobang ke next destination...takpelaaa dapat masuk 2 theme park ni pun dah berbaloi dah harga tiket tu....
then terus menuju ke bus stop dan menunggu bus nombor TX2...sambil tunggu tu, dini duk godek kamera sue yang tetiba tak function tuh...dah kata pakar kan...godek punya godek...sekali dah elok!rupanya pasang lens tu tak betul...tu kamera tak leh function tuh...cehhh tuan punya kamera pun tak reti guna kamera sendiri kaannn...hahahaha terus lepas tu nampak senyuman manis di bibir sue...hahaha lega hati aku...maunya dia monyok sepanjang perjalanan kat NZ nanti, tak ke pasal?hehehe tak lama lepas tu bus pun sampai...yeayy kami menuju kembali ke Surfers Paradise sambil perut berdondang sayang...aku lapar!

20 comments:

  1. Saya tak pernah petgi gold coast.. teringin sangat nak ke warner bros tu. Dpt fefeling jadi kidz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe insyaAllahh sampai nnti tu...mnabung lbih sikit nnti....

      Delete
  2. kalau g gold coast, tempat ni adalah tempat idaman yang memang nak pegi.. doa-doa la ada rezeki.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...mmg ni antara tmpt famous kt GC kan...aku pun pi sini mmg looking 4ward nk pi movie world...hehe

      Delete
  3. aterr ko solat mcm mana dj? yg ni kena share tips ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa xde apa pun.aku pakai stokin kt tgn...sbb lengan baju aku xtutup abes...yg lain ok jer...solat cm biasa je laa...

      Delete
  4. wah..suka saya dengan gambar2 yang cantik.

    ReplyDelete
  5. Cntik2 gmbr dj... kite amik dr hp samseng ja... mls ngangkot kamera besar.. buleh gitu? Huhuhu.... amboih mcm paham si korea tu ckp ape eh? Haha... masa aku p, si green lantern tutup, under maintenance. .. slamat aku... klu x, situ ler ank bujang aku nk terjah dulu.... adoiii....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks farikica...gmbar2 ni hasil bidikan mmber sbb aku mls nk kuar kan kamera masa ni...hehehe biasa la, kata org kg kann..tu phmmmm jer tuh..hahaha green lantern tu aku nengok pening...terbalik kepala..huhuhu

      Delete
  6. Saya nak tangkap DJ... dapat reward banyak tu... Kesian ada orang tertinggal bontot kat atas...kikkihkih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu la en mie.reward dia tu leh cuti tnpa gaji setahun, buat pusing dunia!hahahaha

      Delete
  7. owhh dah tak halal ek. dulu pegi cafe tu under renovation so takde la try masuk.

    nape x try superman escape tu??? bestt gilakkkkkk! hahaha boleh tercabut jantung punya laju! hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu La spt yg di bgtau ke aku oleh staff kt situ...huhu

      Hahaha aku bab2 mainan cenggini mmg xkan laaa kan..sblm dia gerak aku dh tercabut jantung dulu nnti!hahaha

      Delete
  8. 1. Kan motif terus nak berannyeong kalau jumpa orang kampong. Aku macam tu ah, hatta dengar sebaris ayat je pun aku boleh senyum gumbira. Tapi yakin ah ko kan siap bertegur sapa hahaha.

    2. Xboleh blah ok pose tangan ko masa bergambar ngan Kak Monroe tu. Lentik ok, lentik.

    3. Aku pun sama je kejadian ngan ko. Masa study dulu dah pulun naik thrill rides bagai so sekarang ni masa untuk tengok dari bawah jelah. Bukan insan terpilih katanye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aku mmg konpiden ok laki dia nak suh gf dia tanya aku....hahahaha lagipun mmg terlebih excited dgr bahasa kampung kat australia nih...kuikuikui

      lentik tu hasil didikan tariian inang masa sekolah dolu...eh?

      bukan insan terpilih tu satu hal, imaginasi liar pun satu hal...aku terpikir tetiba belt tu rosak ke, skru longgar ke...tak ke terobang aku nanti hoih! #takutmatikgak

      Delete
  9. DJ nak tanye
    Hotel mana yg senang nk dpt bus Ye....pastu bp kos from suffers paradise to movie world...
    Your advise kalau pergi sendiri or ambil travel agent senang ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klo ikut pnglmn, vibe hotel tu sng gk.tp mna2 hotel area surfers paradise tu pun ok je...xingt bpe kos sbb main touch je gocard..leh cek kt web translink diorg...

      Pi sndiri jeeee....senang je kt sana.

      Delete