Thursday, June 13, 2019

How I lost 7 kg in a month!

ok sebelum nak cerita pasal Raya aku ni, haaaa ingat tak kuiz dalam post yang lepas, soalan pasal berapa kilo aku hilang dalam sebulan berpuasa ni...hahaha haaa takde sape pun yang teka dengan betul tau!dah la tak de yang betul, yang menghampiri jawapan sebenar pun nan hado!hahahaha jauhhhh dari figure sebenar yang korang teka tau!hamboih pandang rendah kat aku tau nih!hahahahaha!sebabkan yang paling dekat pun still jauh, makanya takde pemenang la ye!hahaha...

by the way aku lost 7.2 kg dalam bulan puasa baru ni tau...hehehe saje seronok nak cerita...macam aku cerita dalam post sebelum ni, aku kan kurang berbuka di luar, so bila makan kat rumah ni, aku leh kontrol sikit portion aku makan...aku amalkan konsep low calorie diet atau orang panggil calorie deficit diet gak...maksudnya aku kira calorie yang aku makan dalam sehari semasa bersahur dan berbuka puasa...aku cuma ambil antara 1200 ke 1400 kcal sahaja sehari...nah aku share beberapa menu sahur aku yang aku ambil gambar...mostly aku ambil wholemeal roti atau wrap dan kadang-kadang aku makan nasi juga...then makan dengan sayur dan satu jenis protein...kebanyakan sahur aku aku adalah di bawah 500 kcal...macam mana aku kira?aku guna apps MyFitnessPal...serious terbaik apps ni...hehehe..
so how does it works actually...haa macam ni, untuk badan aku contohnya, aku perlukan 2300kcal sehari untuk maintain berat badan sekarang...so kalo nak turun kan berat badan, aku kena kurangkan la makan dari 2300 kcal tu...so isi segala details dalam apps tu, nanti dia calculate kan berapa keperluan calorie seharian kita, then kita masukkan kita aim nak reduce berapa banyak weight, then dia bagi suggestion calorie kita patut ambil...tapi barang diingat jangan sesekali sampai tak cukup calorie tau...minumum kena ambil 1000kcal per day, untuk pastikan metabolisma tidak terganggu...gitu...hahaha so kita perlukan deficit sebanyak 7700kcal untuk buang 1kg berat badan tau...hehehe ni norm dia laa...hehehe haa paham ke tak?sebab tu laaa walaupun aku tak exercise langsung dalam sebulan ni, aku tetap turun berat badan...sebabkan calorie deficit ni...bayangkan kalo jaga makan, exercise lagi...haaa makin laju laaa berat turun tau...hehehe...ok nahh aku share makanan buka aku pula...aku makan nasi tapi sikit je laa...ikut the right portion...kalo 2 senduk leper nasi dalam 167kcal la..kadang aku ambil kurang sebab nak lebih kan sayur dan lauk...hehehe...biasa nya makanan berbuka aku dalam 650kcal atau lebih sikit la...kalo aku rasa sehari tak cukup lagi 1000kcal tu, masa moreh aku akan ambil buah laa...tapi air manis is a big noooo dalam bulan puasa ni...kecuali masa aku pi Banda Aceh dan penghujung Ramadhan tu...hahaha...
so kalo korang tengok aku takde la eat clean sangat, aku telan je berminyak ke berlemak ke...aku cuma kawal portion dan kalori aku supaya tak berlebihan...selain tu cuba seboleh mungkin minum air  kosong banyak...aku tau bulan puasa ni payah nak minum air banyak kan...tapi masa solat terawih tu, letak air tepi tu, teguk tiap kali abes solat...hehehe...haaa itu la aku nak share ngan korang apa aku buat untuk turun kan berat badan dengan best sebab still boleh makan nasi kan...sape kata diet takleh makan nasi...hehehe...overall aku happy sebab longgar baju dan kain dan seluar aku...tapiiii masalahnya masuk je raya, hampehhh...kelaut diet aku!hahahaha...tapi takpela, aku share je cara ni dengan korang, nak diet ni kena berilmu tau...mana tau ada yang sedang tercari-cari cara yang betul nak diet tu kan...hehehe supaya takde la extreme sangat sampai merosakkan badan...hehehe...ok korang nanti aku sambung cerita raya ye!

4 comments:

  1. huhuhuuuu rase bukan DJ nengok nasi sejemput tu jeee.. tapi betul kalori deficit ni berkesan.. iols penah gak buat.. tapi gile extreme.. tak amik nasi.. makan bihun sup lebih sup n malam amik cornflakes. ptg g naik bukit kledang. ok, seminggu lost 11kg. muke cengkung. hepi.. pehtu mendapat le sakit. sbb zat tak cukop HAHAHAHAHAHAHAA rerajin hapdets..iols tunggu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak aih seminggu 11 kg?extreme sungguh tu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete