Wednesday, October 10, 2018

Cendol Durian Runtuh, Chow Kit

ni haaa tempat makan cendol durian tersedappppp aku pernah rasaaaa...dah la sedap, murah plak tu aku rasa...gila lahhh...terbaik sangat Cendol Durian Runtuh di Chow Kit ni....asalnya aku pernah tengok la tempat ni viral, pastu lagi rasa nak pergi lepas tengok Dhito dan Ab update kat Instagram dab Blog pasal cendol durian ni...haaa ada kesempatan mesyurat di KL, terusss aku ajak Syahnaz terjah!hehehe...terletak bersebelahan je dengan Pasar Chow Kit tu...parking memang payah sikit laaa...masa first time pergi ni, masih awal lagi dalam jam 4 petang, so tak ramai lagi orang...
ada pelbagai jenis cendol durian, paling mahakl cendol durian udang merah laaa kan...tapi kami layan cendol durian biasa je laaa...harga RM13 kalo makan kat situ, RM15 kalo bungkus...tapi aku pernah pergi masa musim durian banyak gilaaaa...harga dia kurangkan RM3 tau...so makan situ jadi RM10, manakala bungkus jadi RM12...gila lah kan...terbaik!selain cendol ada je makanan lain kat sini macam bakso dan ayam penyet, tapi sorry aku tak pernah cubaaa...
kali pertama pergi ni aku makan kat situ...excited tau tengok abang tu prepare cendol kami...dengan duiran yang banyak tu dalam bekas kuning dia...sambil tu ada pakcikt engah kopek durian kat tepi tu topup durian dalam bekas kuning tu...hehehe haaa nampak dia ambil segenggam durian, tambah lagi segenggam...dalam hati excited gilaaa nak makan!dah la panas masa ni kan...hehehe...
dan taraaaa inilah cendol durian igauan aku...tengok santan pekat likat dia tu, dengan limpahan durian dia, ya ampunnn...dihiasi sedikit jagung di atasnyaaa...berenang-renang cendol hijau dalam limpahan santan putih pekat tu kannn...kat bawah dia ada sedikit gula melaka yang sedap...
haaa tunggu apa lagi, makan laaa...ya ampunnn kami berdua makan sambil berzikir wehh...sedapppp sangat!gula melaka dia tak banyak pun...sebab manis tu dah datang dari durian yang sedappp gilaaa....sedap gila wehhh...hahaha kami siap kira berapa bijik durian dia letak weh...aku dapat 6 bijik durian weh...sedap gila plak tu...terbaiklah kombinasi cendol durian ni, memang menjadi igauan lah!
masa kami makan, orang dah mula ramai, pastu dah beratur panjang dahhh...fuh nasib baik sampai awal kan...petang-petang gini memang syiok weh layan cendol durian...seriously terbaik!highly recommended laaa kalo korang pencinta durian serta cendol!
seminggu lepas tu aku ada meeting kat KL lagi, sebelum balik aku ajak driver singgah tapau cendol durian ni...besar gilaaa bungkus dia weh...sebabkan tak tahan, aku minum dalam kereta...tapi tak sesedap makan kat situ laaa...aku rasa sebab faktor tak balance komposisi santan, gula dan durian kot...pastu makan plak dalam aircond kereta...nikmat dia takde sangat!hahahah...so lepas ni jangan bungkus Cendol Durian Runtuh ni ye tuan puan!hahaha...
dan lagi aku pergi makan dengan Zu, Raja, Asie dan Fariha lepas beraya rumah Irma dan Dr Chin...semua pun cakap sedap gilaaaa...semua tunduk makan sambil berzikir sedapppnya...sedapnyaaa...sedapnyaaa...hahahaha makan kat kedai dan masa panas adalah saat terbaiikkkk untuk menikmati Cendol Durian Runtuh!trust me, i am a food technologist!hahahaha...

4 comments: