Monday, April 16, 2018

Gua Batu Maloi, Johol

Gua Batu Maloi antara aktiviti yang group jomkurus aku buat bulan Februari lepas...antara aktiviti yang aku nantikan sangat ni sebabnya zaman sekolah dulu selalu buat trip ke sini, tapi aku tak join..almaklum aku dulu tak suka sangat aktiviti lasak ni...hehehe so seawal 5 pagi kami berkumpul di R&R Seremban arah selatan...sempat la breakfast jap kat situ then kami bergerak menuju ke Johol...singgah solat kat surau dalam perjalanan tu...dan sampai di Hutan Lipur Batu Maloi pada jam 7 pagi...
sampai tu memasing mula siapkan diri dengan keperluan...kami diminta bawa headlamp, glove, pakai kasut yang tak licin, tapi aku gatal pakai sandal Karrimor aku...hahaha then beg yang besar sangat diroang tak bagi bawa sebab takut susahkan pergerakan nanti...aku sebenarnya takde idea pun apa bakal aku hadapi lepas ni...hahahaha siap semua, aku simpan kunci kereta dalam kereta member sebab dia ada beg kalis aku, aku takde...aku cuma beli beg kalis air untuk handphone je, untuk kunci takdo...
lepas tu kami adakan sesi warming up beramai-ramai...wajib warming up ok, kalo tak boleh cramp kauu dalam gua tu nanti...payah orang nak tolong dengan keadaan dalam tu yang sempit dan gelap...satu hal nak kena usung bawa ko keluar nanti...hehuuu...
dah setel warming up, kami di beri briefing oleh guide kami pada hari tu...Kak Maznah dengan team yang uruskan kami...korang kalo nak contact Kak Maznah tanya pasal pakej Batu Maloi ni leh hubungi +60129343608...memang best dia anak beranak buat pakej ni...terbaik...aku tak bawa knee guard masa ni, so diorang suh pakai sebab aku sakit lutut. so dia pinjamkan aku dia punya...
selesai briefing, kami bergerak beramai-ramai ke arah anak sungai...belum papeee dah kena melompat masuk ke anak sungai wehh...hahaha sejuk gilaaa, cuak pun ye jugak masa nak melompat tu...sebab tinggi la jugak...gayat sis...tapi aku antara group yang kat depan, so kena tunjuk berani jadi tauladann...hahaha...
then semua dah turun, kami mula bergerak beramai-ramai melawan arus air sungai tuu...guide dah pesan, make sure sepanjang perjalanan ada orang kat depan dan belakang kita...jangan tinggal sorang-sorang...haaa tu depannn sekali aku pergi...hehehe...masa ni aku je yang ada handphone, so memang pantang aku amik gambar semua nak menyelit...hahaha....tapi aku pesan awal-awal la, kualiti gambar memang kelaut sebab basahkan...
lepas seketika berjalan, kami pun naik ke darat dann tak lama tu start masuk dalam gua yang penuh air ni...nervous jugak la...ada 24 checkpoint yang kami akan lalui, lebih kurang 2.3km jarak perjalanan...aku membayangkan Gua Batu Maloi ni, macam gua biasa aku tengok tu, rupanya tak ye...struktur gua ni ko bayang macam sebuah gunung batu yang dah pecah, so ketulan batu yang terjatuh each other tu yang membentuk laluan kat bawah tu...laluan plak dipenuhi air sungai...haaa gitu laaa...ada celah batu sempit, ada celah besar...redha je laa menyelit sana sini...
ada masa kena panjat memanjat...ada masa kena merangkak...tapi semangat berpasukan tu sangat perlu...jangan tinggal kawan...kadang kena tolong tarik kawan, kena korban kan lutut untuk member pijak, kena jadi 'tikus makmal' bagi orang gemok kat belakang!kalo aku lepas, mesti diorang pun lepas...hahaha tapi aku takde la ingat sebijik-sebijik route aku lalu ni, sebab gelap kan...aku cerita kat korang apa aku ingat, pastu korang layan je laaa gambar ye...hahaha
lepas sejam setengah dalam gua tu, tetiba guide cakap, depan ni masukkan kepala dalam air dan lalu bawah batu tu...cumanya jangan terminum air sungai...ingatkan apa, rupanya kami nak masuk Gua Kelawar!patut air dia bau busuk, air dengan kencing kelawar rupanyaaa..dengg...hahaha...sempat la guide suluh ke atas, penuhh kelawar...katanya group awal je biasa nampak kelawar ni, lepas ni dah bising semuaa terbang melarikan diri dahh...hehehe rezeki jadi yang awal...
then teruskan lagi perjalanan masuk dalam air, merangkak dalam gelap dan tak lama tuu kami mula melalui kawasan gua yang kering plak...kalo tadi dalam air je kannn, now kering...so banyak kali kulit bergesel dengan batu, so pedih sikit la...sebab tu disarankan pakai baju dan seluar panjang...glove dilupa jangan...
then kami sampai kat kawasan yang ada ruang sikit nak melepak...kami diminta tunggu semuaa sampai kat sini...haaa apa lagi geng kat depan ni, sakan laa bergambar kannn sementara tunggu baki hampir 40 orang sampai tu...sakan laaa...
then teruskan lagi perjalanan menyelusuri Gua Batu Maloi ni...kat tempat kering ni sakit sikit la badan weh...sebab bergesel sana sini...pedih-pedih rasanyaa...tapi best sebab banyak guna kekuatan tangan...bebudak ni memula risau pasal aku sebab gemok kan, last-last kena biar je sebab dah kuat katanyaaa...hahaha...
sampai satu kawasan ada batu berbentuk perahuuu...haa dikatakan itulah perahu yang digunakan oleh Maloi dan puteri bunian untuk lari...mitosnya dulu ada seorang pemuda orang asli bernama Maloi yang kawin dengan puteri bunian dan tinggal di kawasan gua ni, masa penghujung gua nanti, akan lalu tempat diroang tinggal tu...tapi sebabkan merajuk, katanya tu diorang nak lari dari manusiaaa...haa gitu la, aku malas nak cite panjang...sebab tu orang pesan mulut jangan celupar sangat kat sini...abah aku pun pesan, tempat keras tu, hati-hati...huhuhu...
dah dengar cerita mitos yang tak diketahui kesahihan tu, kitorang teruskan lagi perjalanan melalui laluan sempit dan kering tuu..sampai la kat kawasan gelap gelita, seolah ada batu tergantung kat situuu...kitorang lepak kat siut lama gak tunggu yang lain sampai...then ada laa guide tu sambung cerita pasal mitos gak, tapi aku tak berapa ingat...cumanya katanya Maloi dan puteri bunian merajuk sebab dia bagi pinjam pinggan mangkuk kat orang kampung, tapi orang kampung pulangkan yang tak original...so tu diorang frust laaa...
dan lepas tu sambung lagi jalan dalm gua kering...makin lama makin mencabar weh...ada masa kena buka beg, campak beg dulu sebab sempit laluannya...ada masa kena baring untuk bergerak, ada kena mengereng baru leh lepas laluan yang ada...huhuhu masa ni aku memang asyik tanya je kat guide, lepas ke saya ni...lepas ke...then dia cakap ikut cakap saya, mesti lepas...haaa memang kena flexible kan badan weh, baru leh lepas sesuatu laluan sempit tu...
dan lepas seketika kami jumpa balik laluan berair...kuat gila dengar deruan air kat sini...lalu memang sempit gilaa...sorang dalam satu tempat...tapi kami stuck hampir setengah jam kat sini sebab kat depan tu ada laluan kena naik kat air deras, pastu ada group dari beberapa arah gak...sib baik aku antara yang depan, so tak stuck dalam kawasan kecik gila tuu...huhuhu...
deras gila wehh air dia..ko kena letak kaki bawah air deras tuuu untuk panjat naik ke atas...nasib baik ada orang bantu...kalo tak memang tak lepas aku weh...sorang tolong letakkan kaki kat batu yang patut aku pijak dalam air deras tu, sorang tolong ajar dari atas...perghhh sini memang antara yang mencabar laaa pada aku...huhuhu....
selesai part mencabar tu, kitorang melepak lama gilaaa berendam dalam air...penat wehh...hahaha...masa ni guide tu cakap, kita jauh lagi ni, tapi group kami ni consider slow gak la sebab biasa dia bawa kul 12 tengahari dah nak keluar dah...ni kami baru sampai half perjalanan!hahaha nasib laaa, ramai gemok kan...ramai plak tu, nak wat camne...masa ni kelaparan gak sebab tak bawak makanan...tak sangka lama sangat, lagipun aku duk keluarkan makanan dari beg bila ada yang tegur beg besar sangat...sobsss...
then semua dah lepas, kami teruskan lagi perjalanan...ada tempat tu seriau weh sebab ko kena pijak kaki member ko je...kalo terlepas, boleh tergelincir...huhuhu seram betul..yang penting dengar cakap guide or member depan yang dah lepas tu...supaya kita buat dengan cara yang betul untuk lepas laluan tuu...
dan akhirnyaaa selepas 5 jam dalam gua yang gelap tuu, kami naik semula ke atas...ke permukaan tanahhh...ya Allah lega gila masa ni...so kami rest kat sini, sape yang ada roti tu memang kongsi-kongsi la makan...ingat nak sampai dah masa ni, rupanya bari setengah perjalanan wehhh...nak nanges rasanyaaa...huhuhu so kita rest lama sikit kat sini laaa...
then kami ambil gambar wajib kat akar-akar pokok di Gua Batu Maloi ni...Kak Maznah cakap, sini wajib ambil gambar ni, tapi sayangnya kamera aku dah terus abes masa ni...so gambar memang kabur gilaaa...hahaha pastu masa cuba nak baiki waterproof casing tu, dia tercabut plak...terus takleh guna dahh...terpaksa laaa simpan handphone dalam bag member...so lepas dari ni, aku takde ambil gambar dahh..huhuhu...
perjalanan seterusnya memang dalam air sepenuhnya...kecut gila weh...tapi surprisingly akur asa happy dan best!walaupun 8 jam ko dalam gua tu, tapi seronok!enjoy gilaaa...hahaha...masa penghujung nak keluar tu, aku kena tolak member, sampai terpeletok jari aku weh...huhuh then kat hujung sekali gua ni, ada air terjun so kami rest kejap sebelum gerak naik ke atas tanah dannn berjalan ke tapak asal...sempat lalu batu besar gilaaaa...katanya batu tu laa pintu masuk ke perkampungan bunian....seram aku, dah la masa tu dah gelap nak hujan...huhuhu sampai kat tapak asal masuk, terusss serbu lunch!aku orang pertama...memang makan cepat-cepat then mandi dan solat...malas nak lambat sebab nanti ramai orang...hahaha...
dan akhirnya dalam jam 4 petang aku gerak balik...penat dan ngantok gilaaa wehh dalam kereta...jalan plak jem..gila lah...tapi pape pun aku enjoy gilaaaa dengan trip ke Gua Batu Maloi ni...masa tu aku dah cakap dah nak repeat ajak geng-geng hiking aku sekali...tapi nampak gayanya tak jadi lah kot dah...hahaha lutut nak pakai lama beb!hahaha ok laaa ni aku share gamabr-gambar yang bebudak ni share kat group gak...malas nak campur aduk ngan gambar aku...hehehe...ok bai!

4 comments:

  1. Hai DJ, tak sakit ke kaki pakai selipar mcm tu je? semua org pakai kasut..gigih betul awak ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe saje nak test power sandal tu...ok je, sbb sandal tu memang untuk outdoor activity...

      Delete
  2. perghh..respek la DJ! memang mencabar kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu la kahum gak ngan diri sendiri...hahaha

      Delete