Monday, December 18, 2017

We Love Krabi: Day 2

Sambungan dari: We Love Krabi: Day 1

hari kedua di Krabi...bangun takde la awal sangat...sebab driver jemput kul 8 pagi...so kul 7 pagi baru semua keluar nak cari makan pagi...ingat nak jalan kaki ke masjid tapi macam jauh sangat, takut tak sempat nak balik ke hotel balik...so last sekali kami makan kat 7E je beli megi dan kopi...makan pun ala kadar tepi jalan je...jadiklahhh untuk isi perut kan...
pastu patah balik depan hotel untuk tunggu driver jemput...punya lama tunggu, dekat kul 9 pagi baru sampai...dekat sampul company bagi tu tulis pick up time 8.30 pagi hingga 9.00 pagi...ingatkan van yang datang, rupanya kenderaan macam kat bawah ni haaa...dia dah tunggu lama gak situ sebenarnya, tapi sebab kami buat dek sebab ingatkan tunggu van kan...hahaha nasib lahhh...
naik kenderaan ni gayat weh lagi kalo ko kat belah luar sekali...takut je kalo jatuh tercicir...hahaha...tapi bebudak ni sibuk laaa nak selpie bagai masa kenderaan ni bergerak...cuak gak aku weh...huhuhu...lepas seketika naik kenderaan ni, kami stop kejap kat satu lot kedai untuk isi borang, katanya untuk insuran dan registration apa tah...
dan kemudian kami dihantar ke Ao Nammaoi Pier, jeti untuk kami menaiki bot kami nanti...masa ni panas diaaaaaa, Allah je yang tahu!panas sangat!dah dapat bayang dahhh masa ni bakal terbakar kulit bila selesai aktiviti hari ni...haaa dah sampai jeti ni, dah tau la kannn aktiviti apa kami nak buat hari ni kannn...hehehe yezzaaa kami join 4 island punya tour!kat jeti ni ada toilet, so sape nak siap-siap pergi toilet, dipersilakannn...
untuk island hopping ni, kita leh pilih nak naik traditional long tail boat atau speed boat...speed boat mahal sikit laaa...tapi dah kau datang Krabi, kena laaa cuba naik traditional long tail boat ni kan...dannn katanya kalo naik long tail boat, chances bertemu ramai mat salleh tu tinggi...hehehe orang Malaysia memang suka naik speed boat, acah-acah mewah...nasib kami bercitarasa barat, dapat la cuci mataaaa sepanjang hari dalam bot. Eh. hahaha...tapinya masa naik ni, hampaaa sebab sorang je mat salleh nyaaa, tu pun ada gelpren dahh...
lepas seketika bot jalan, tetibaaa boatman cakap nak berhenti singgah di Railay Island...pulau ni slah satu pulau yang kita boleh stay la kat perairan Krabi ni...dannn rupanya ramai mat salleh stay kat sini...boatman cakap kita singgah sini nak ambil orang je, last nanti kita akan ke sini balik untuk mandi mandaa...dannn di sini laaa mat salleh mula ramai naik...yang bujang je ada laaaa dalam 4 orang...
dalam ramai mat salleh tu ada sorang yang solo traveller...comel orangnyaaaa...duk plak ngan geng kami...haaa apa lagi, tunjuk skill laaa...yang rajin bersembang ngan omputih ni aku ngan Asie je...lepas Asie, aku...lepas aku, Asie sembang ngan dia...hahaha perjalanan untuk menuju ke next island pun aku tak sedar berapa lama. Eh. hahahaha...yess next island yang kami pergi adalah Poda Island...yang famous dengan pemandangan batu kapur seketul dia tuuu...cantik gilaaaaa air laut masa ni sebab cuaca sangat cantik!kat sini memang kita sakan bergambar je laaaa....siap masuk dalam air bagai...
masa tengah sakan masuk air, mat salleh tadi datang ke kami...sibuk laa nak tolong ambil gambar...pastu kita pun ajak la dia bergambar bersamaaa...sekali kauuu, dia genggam erattt tangan kami-kami yang duk sebelah dia dalam air tuuu...motippp mesra sangat bang?hahaha nervous sis tauuu...ada gambar dia siap angkat tangan keluar air sambil erat menggengam tangan aku ngan Farihaaa...tapi aku taknak la letak sini, takut calon nampak, jatuh saham. hahaha...
lepas ambil gambar, kami jalan sikit kat Poda Island tu, tak besar mana pun dan takleh pusing pun pulau tu...sebab takde pantai belah belakang dia...so kena patah balik untuk ke bot semulaaa...masa dah sampai area bot tu, masa ada lagi...so aku just lepak dengan mat salleh tu sembang pasal kerjaaa...budak-budak lain pi mana tah masa ni...sambung bergambar agaknya...sakan gak sembang sebab background kerja kami lebih kurang samaaa...
then next kami dibawa ke pulau apetah untuk snorkeling plak...aku memula malas gak nak masuk air ni...tapi tengok semua beriya nak masuk kecuali Irma, so aku layankan juga laaaa....cantik gak bawah tu, tapi macam biasa la aku rabun so takde la nampak clear sangat...lebih kepada syiok nak berendam je laaa...Irma jadi tukang ambil gambar dari atas bot...
lepas dah penat snorkeling, kami dibawa ke Tup Island pulaaaa...untuk lunch!yeay!jangan risau, pakej kami ambil ni menyediakan makanan halal...so boleh bantai je makan semuaaa...hehehe hidangan secara buffet...tapi nama je la buffet, boatman yang hidangkan makanan kat Tup Island tu, dan kita cedok sendirii...hehehe...sedap gak la makan green curry chicken dan sayur sweet sour...
lepas dah makan, kita pusing jap laaa pulau ambil gambar...pulau ni lagi kecik dari Poda Island tadi...memang kawasan depan tu je laaa yang kita boleh jejaki...so memang ramai gak group lain yang berhenti kat sini gak untuk makan tengahari dannn bermandi manda...
dah puas ambil gambar, tiba la masaaa untuk kita berendam!best gilaaa mandi kat sini wehhh...air jernih gila dannn banyak gila ikannn walaupun kat tepi-tepi pantai tu je...ko bawa laaa makanan ikan, memang kena kerumun la ko...yang kitorang ni cuma ada swiss roll beli semalam, pasrah laa bagi ikan makan swiss roll sedap tuuu semata nak ambil gambar ngan ikan...hahaha kemain beberapa abam sado mat salleh datang ke kami nak ambil gambar kami dengan ikan tauu...terasa jadi gadis Malaya yang hot, dikerumuni mat sallehh...hahaha ok ayat kerumun tu aku exaggerate sikit...
lepas tu kami dibawa ke Chicken Island pulaaa...kat sini pun boleh snorkeling tapi semua dah malas nak turun sebab dah penat main air kannn...mat salleh tu je ramai-ramai terjun...kami duk atas bot sakan bergambar je laaa...
lepas bergambar, duk melayan boatman potong buat...kerlasss kau potong buah presentable abess!kemain cantik dia potong buah tu tauu...kusyuk semua tengok dia potong buah tu, lepas satu, satu bentuk dia buat...hehehe sedap dan manissss tembikai dan nenas tuuu...dah la sejuk!nyummeh!
dan akhir sekali kami di bawa ke Pranang Beach yang terletak di Railay Island...mat salleh yang duk Railay Island tu kira berakhir di sini laa...nanti diorang balik resort diorang jalan kaki...kat belah belakang beach kami pergi ni...cantik beach ni...sakan bergambar laaa kita...
kat hujung beach ni, ada gua yang menempak banyak gilaaaa replika penis!aku tak paham sangat cerita pasal cave ni, cumanya katanya cave ni namanya Princess Goddess Cave, so replika semua tu antara barang spiritual yang dihadiahkan buat princess...entah la tak paham aku...hahaha nak ambil gambar beriya pun aku malu kat sini...hahahaha...
pastu kami layan berendam je la kat depan cave ni...syiokk gila berendam kat Krabi ni sebab air dia cantikkk sangat...dah la dengan pembentukan batu kapur yang cantik-cantik...menambahkan lagi kecantikan kami dalam gambar!hahaha
dannn akhirnya berakhirlaaaa 4 island tour kamiii...dalam kul 4 petang gak abesnyaaa...terus balik ke jeti, jumpa driver kereta kami...sempat laaa menapau kuih dan air kat gerai tepi jeti tu sebelum naik kenderaan...masing-masing dah kebuluran...
sampai pekan Aonang, minta driver berhentikan kami di kawasan masjid...sebabnya nakpi carik makan dulu...petang ni dah ada banyak gerai dibuka di sepanjang jalan depan masjid ni...so ada laaa yang sibuk membeli kuih muih yang adaaa...
then kami ke Arnijj Restaurant yang terletak betul-betul sebelah masjid ni...makanan kat kedai biasa je laaa...takde sedap mana pun, tapi sebab kelaparan...licin je...ada laaaa insiden tak best berlaku kat kedai ni, rentetan dari kes sensentap kat airport semalam, terbawak plak ke petang ni...dah kesian budak-budak yang kena...tapi aku malas nak layan orang perangai macam-macam ni, so aku buat bodoh je...
yang sentap terus pi balik bilik...Nor baik hati tolong temankan dia balik...kitorang yang lain berjimba sakan sebab nampak Yaminlah Pancake!yezzaaa yang dicari-cari dah depan mataaa...haruslahhh berhentikan...sakan kami makan kat sini...lepas satu, satu lagi kami order...beberapa jenis gak la kami cuba...semua pun sedappppp!hehehe...makan kat tangga belakang gerai ni...dia masak satu, kami makan abeskan...siap lagi satu, makan sampai abes...gelak kakak tu ngan perangai kitorang...
lepas tu berkejaran balik ke hotel, singgah pantai depan hotel nak layan sunset...sedang cantik sampai tuuu matahari sedang membenamkan dirinya...Subhanallah cantik sangatttt sunset dekat pantai Aonang ni...memang indah sungguh pemandangan petang tu, sambil layan angin laut...memang asyikkk banget!
lepas tu balik bilik...keadaan sedikit krik krik la kannn...sebab aku sebilik dengan orang yang sentap...nasib baik duk bertiga...lepas rehat kejap, malam tu kami keluar balik...sempat lepak minum kopi di The Coffee Club sementara tunggu Raja dan Fariha siapp...sedap gak kopi kat sini...sambil layan angin laut...fuh!
then kami pergi lagi sekali ke Yaminlah Pancake...hehehe demi melayan kehendak Nor...dia kan baik petang tadi teman orang balik bilik...dah dia tak merasa pancake best kann...so malam tu apa lagi, melayan lagi la kami...terbaiklahhh...lagi banyak kami makan malam tuu...sampaikan tak payah dinner dah...hehehe again, makan tepi tangga...akak tu suh duk kat meja tapi kami taknak...lagi meriah duk kat tangga dan dekat ngan akak tu...senang nak pass pinggan yang dah abes makan, letak pancake baru plak...
perut dah kenyang, kita pergi massage laaa...kami ke Ruen Sukhothai...antara pusat massage terbesar kat Aonang ni...melayan la memasing nak massage seluruh badan la, ada massage kaki la...aku massage back, shoulder and neck sebab dah beberapa bulan sakit belakang...masa urut tu mak aih sakit gilaaa...dia guna sikuuuu je urut belakang aku tauuu...tapi sedap laaa lepas tu, hilang sakit badan tapiiii sengal-sengal plak datang...hahahah...
balik bilik malam tu, memang lena sungguh masing-masing tido sebab penat gilaaa dan badan sedap gilaaa lepas urut...tapi sementara je sedap tu, sebab lepas tu seluruh badan aku macam kena sakit urat!mayb sebab tak biasa kena urut kot...siap demam lagi wehhh...hehuuu...ok ke mana kita esoknyaaa...harap-harap jumpa laaaa lagi mat salleh hensem-hensem dalam aktiviti esoknyaaa...hehehe....

4 comments:

  1. alah sy yg baca pon jadi stress kot bila ada org sentap2 time holiday ni..lagilah awak yg kena menghadap time tu. sabor jelah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha biasalah bila ramai2 ni...kena buat bodoh je laaa...hahaha

      Delete
  2. Hahahaha....syaitooonnn sgt doa utk esok tuuuuuu😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahaha kasik chance laaaaaa....

      Delete