Thursday, December 7, 2017

Houseboat @ Royal Belum State Park, Perak Day 1 - Part 2

Sambungan dari: Houseboat @ Royal Belum State Park, Perak Day 1 - Part 1

dan petang tu, houseboat parking di satu tempat...then kami naik bot kecil untuk trekking...untuk trip ni, dinasihatkan membawa pakaian dan kasut yang sesuai ya...sebab keadaan yang licin masa trekking tu, tak sesuai la nak pakai selipar je kan...
trekking petang sebenarnya nak menuju ke Air Terjun Sungai Kooi...so sepanjang perjalanan turun naik bukit tu, banyak laaa penerangan mengenai alam dan fauna yang diberikan oleh guide...memang bagus gila knowledge dia, siap masa trekking tu ada kena sengat serangga, terus dia ambil pokok apetah, dia gosok kat tangan budak tu...terror gilaaa...hahaha oh ya, untuk aku, trekking dia ni tak mudah gak laaa...tapi sebab banyak berhenti, dia explain pasal pokok-pokok, so tak terasa sangat laaa...
setelah hampir sejam kot trekking dan mendengar penerangan, sampailaaa kami di Air Terjun Sungai Kooi...kecik je kawasan air terjun ni, dan agak licin...so kena hati-hati laa...lagi kalo nak pergi ebtul-betul arah air terjun tu...tapi seriously lawaaa sebab air dia keluar dari hijau-hijau pokok tuu...cantik!aku ngan Nor je yang gigih dekat ke air terjun tu...yang lain tengok dari jauh je...lepak jap situ, then kami trekking balik ke bot...
sampai kat houseboat, minum petang dah sedia...sempat laa melayan roti beli sendiri dannn cucur udang dengan kuah kacang!sedap gilaaa wehhh cucur udang dan kuah kacang tuuu...terbaiklah...minum plak dengan kopi orang kampung dia tu...layan!sambil fefeeling bergambar sakan lagi...
dah makan, dah posing...tiba la masa yang paling best pada aku dalam trip ini iaituuuu terjun dalam Tasik Banding yang berusia lebih 100 tahun tuu...haaa Royal Belum tu hutan paling tua kat dunia kot rasanya, katanya lebih tua dari Hutan Amazon...so dapat bayang tak apa ada dalam air tu?hahaha gila lahhh...memula takut gak nak turun, tapi last sekali turun gakkk...mana tahan kannn...hehehe syiok gila petang tu berendam, main rakit...paling takleh blah bila Baby kacau kitorang sampai terbalikkk rakit kitorang...banyak kali plak tu...yang pakai spek kena hati-hati...masa terbalik tu...tercabut spek kauu memang takde chance nak jumpa balik weh...dalam gila tasik tu...huhuhu...lagi satu kalo rakit terbalik, kita bawah rakit tu, jangan panik!slowly gerak ke tepi dan naik ke atas dan bernafas la seperti biasa...hehehe tapi best la petang tu, gelak sakan tak hengat...
lepas dah mandi, naik lepak kat atas houseboat tunggu turn nak mandi dalam bilik air sambil layan view petang tuu...aku malas nak berebut, so aku jadi orang terakhir yang mandi...memang lama gak la nak tunggu turn tu sebab bilik air 2 buah je...eh rupanya kat dapur ada satu lagi bilik mandi...masa ni baru tau...
masa lepas mandi, naik bilik bersiap dan nak solat...nampak sunset cunnn kat luar...sempat je capai handphone dan snap gambar...aduhai nyaman nyaaa kehidupan masa ni...jauh dari kesesakan, jauh dari masalah duniaaaa....
turun bawah, diorang dah mulakan sesi membakar BBQ malam tu...staff la yang bakarkan makanan kita sebab memang kita bayar tu dah masuk makan kan...tapinya demi memeriahkan majlis, kitorang sama-sama la menyibuk kat tempat bakar tuuu...hehehe...dah siap bakar, apa lagi kita makan la beramai-ramai...sedapppp ada nasi goreng, ayam bakar dan sosej...ada gak ikan besar gilaaa staff tangkap, pun kitorang bakar gak...nyum nyum...bertambah-tambah memasing makan...
selesai makan malam, staff panggil kami berkumpul...then ada sesi ice breaking laaa...berkenalan antara satu sama lain...macam-macam soalan laaa kena tanya kan...pastu kami dibahagikan kumpulan dan ada laaa sikit game pastu kena dendaaa...hahaha nasib la group aku, aku salah jawap pastu kena denda nyanyi lagu tamil sebab dalam group kami ada hero tamil sorang....hehehe best la malam tu enjoy gilaaa, gelak besar semuaaa...tak sedar dah lewat malam...
setel game, ada yang sambung makan saki baki...kitorang naik atas dahhh....masuk bilik dan cop tempat tido masing-masing...ada yang pi tido kat luar...Asie dan Nor la gigih sebab diorang bawa sleeping bag....takde la sejuk mana pun malam tu, maybe sebab bilik kecil kan...aku dah ngantok gila, baru nak lelap bilik sebelah menjerit!rupanya ada apa binatang tah masuk bilik diorang....huhuhu lepas tu aku lelappp sampai ke Subuh!nasib baik tak terjaga tengah malam weh...kalo tak seram gak...hahahaha....

2 comments:

  1. hai DJ, nak tnya air dlm toilet tu air bersih dr paip ke? ada tangki ke houseboat tu..selalu terpikir benda cam ni, hehe. sorry kalau soalan cam of topic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Alamak xsure lah plak air tu air tangki or air tasik. Tak terpikir plak nak tanya. Sedap je mandi lps msuk tasik tuh... πŸ˜‚

      Delete